VMware Workstation 16 Pro Üzerinde ESXi 7 Kurulumu
Bu makalemizde VMware Workstation 16 üzerinde VMware ESXi kurulum işlemini ele alıyor olacağız. Yakın geçmişte sanal katman üzerinde ikinci bir sanal katman kurgulamak mümkün değildi. Bu tabu yakın geçmişte yıkıldı. Ortaya Nested Virtualization isimli bir mimari çıktı. Nested Virtualization iç içe sanallaştırma mimarisinin desteklendiği yapıdır. Bu özellik ESXi 6 ve Server 2016 ile Hyper-V tarafında tam desteklenen bir mimari durumuna geldi. Bu mimarinin çalışma şeklinde bakacak olursak durum aşağıdaki gibidir.
Kurulum adımlarımıza geçebiliriz. Mevcut yapımızda kurulu olan VMware Workstation 16 üzerinde VMware ESXi 7 kurulumu gerçekleştiriyor olacağız. Öncelikle ESXi 7 kurulum dosyasını indirmemiz gerekmekte. Öncelikle aşağıdaki linke girip oturum açmamız gerekmekte. Bir hesabımız yok ise ücretsiz olarak bir hesap oluşturabiliriz.
https://www.vmware.com/tr.html
Hesap bilgilerimizi girerek Login olalım.
Yeni bir hesabım olduğu için benden bir Register işlemi isteniyor. Register Here linkine tıklayarak benden istenen bilgileri doldurup register işlemini tamamlıyorum.
Bu aşamadan sonra 60 günlük olarak trial ürünleri indirip kullanma hakkına sahibiz.
License & Download linkine tıklayarak açılan alt kısımda Vmware vSphere Hypervisor (ESXi ISO) image dosyasını download etmek için Manually Download butonuna tıklayalım.
ISO dosyamız indirildi.
Kurulum için Create a New Virtual Machine butonuna tıklayarak ESXi kurulumu için gerekli olan bir sanal makine oluşturalım.
VMware Workstation üzerinde Typical seçeneği ile seçilen özelliklerde donanımı optimize edilmiş şablon makinalardan hızlı şekilde oluşturmamız mümkün, Custom seçeneğini ile kendi kafanızdaki mimariye göre özel sanal makinalar oluşturabilirsiniz. Biz Typical seçili durumdayken Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.
İşletim sistemi kurulum aşamasını sonra yapacağımız için “I will install machine will be created with a blank hard disk.” seçimiyle ilerliyoruz. Normalde kuracak olduğumuz işletim sisteminin CD/DVD-Rom üzerinden kurulum medyasını veya bilgisayarımızda var olan ISO dosyasını gösterebiliriz. Next ile ilerleyelim.
İşletim sistemi olarak ESXi kuracağımız için VMware ESX seçimini yapıp, versiyon olarak zaten son versiyonu kuracağımız için burada bir değişiklik yapmadan Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Kurulacak olan sanal makinamıza bir isim verip, sanal makinamızın dosyalarının tutulacağı alanı belirledikten sonra Next ile bir sonraki adıma ilerleyelim.
Disk boyutu olarak 142 Gb gelmekte. Bu alan bize yetecektir. Normalde bu ekranda sanal makine tanımlanırken, Allocate all disk space now seçeneği gelir. ESX doğrudan fiziksel yapı üzerine kurulduğu için bu ekranın gelmemesi normal. Diğer seçenekler kısaca aşağıdaki gibi açıklayalım.
Store virtual disk a single file : Oluşturulacak olan bir sanal makine tek bir dosya üzerinde oluşturulur. Normalde hep tercih edilen disk oluşturma yöntemi budur. Olumsuz yanı bazı dosya sistemlerinde dosya sisteminden büyük olan sanal disk dosyasının kopyalanması yapılamaz. Örnek olarak Fat bir flash bellek üzerine 4 Gb’tan büyük dosya atılamaz.
Split Virtual into multiple files: Sanal makina dosyasını parça parça kaydetme işlemi sağlıyor. Sanal sunucu diskini farklı bir bilgisayara kopyalamak gerekir ise küçük boyutta formatlanmış dosya sistemine sahip disklere kopyalama imkanı sunar.
Biz Store virtual disk a single file seçimini olduğu gibi bırakarak Next ile sonraki adımıza ilerleyelim.
Finish ile sanal makine tanımlama adımımızı bitirelim.
Sanal makinamıza CD/DVD-Rom üzerinden ISO dosyamızı göstermek için sanal makine ayarlarına gidebilmek için, Edit virtual machine settings linkine tıklayalım.
ISO dosyamızı gösterip OK ile bu ekrandan çıkış yapalım.
Sanal makinamızı çalıştıralım. Makinamız aşıldığında bir uyarı mesajı geliyor. Intel VT-x/EPT yapısının bu platform tarafından desteklenmediği bilgisi geliyor. Yes ile bu uyarıyı kapatalım. Sonrasında sanal makinamızı Power Off yapalım.
Edit virtual machine settings linkine tıklayarak sanal makinamızın özelliklerini açalım.
Sanal makinamızın Processors donanımını seçtikten sonra özelliklerinden Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI özelliğini devre dışı bırakalım.
Bu özelliği devre dışı bıraktıktan sonra OK ile ayarlarımızı kaydedip bu ekrandan çıkalım.
Şimdi makinamızı tekrardan Power On yapalım, otomatik olarak kurulum işlemi başlıyor.
Kurulum öncesi ön yapılandırma işlemleri devam ediyor.
Gelen bilgilendirme ekranını Enter ile geçelim.
Lisans sözleşmesini F11 tuşu ile kabul edelim.
Sistem otomatik tarama yaptığında bir adet storage alanı buldu. Biz kurulumu bu alan üzerine yapacağımız için Enter ile bu adımı geçelim.
Klavye olarak ben varsayılan ayarı kullanmak istediğim için bu ayarı Enter ile geçiyorum.
ESXi yönetimi için gerekli olan root parolasını belirliyorum. Parola belirledikten sonra Enter ile bu ekranı geçiyoruz.
Biz VMware Workstation üzerinde bu kurulumu yaptığımı için gelen uyarıyı Enter ile geçiyoruz.
Kurulum işlemi başlayacak bunu onaylamak için F11 tuşunu kullanarak kuruluma başlayalım.
Kurulum işlemi başladı. ESXi için kurgulanan bir ortamda kurulum birkaç dakika içinde tamamlanmaktadır.
Kurulum işleminin devam edebilmesi için sistemimizi yeniden başlatmamız gerekli. Enter ile sistemimizi yeniden başlatalım.
Sistemimiz yeniden başlıyor.
Kurulum yapılandırması tamamlanıyor.
Kurulum işlemi tamamlandı. Network ayarlarını yapımıza göre düzenleyerek genel kullanıma başlayabiliriz. Bu işlem için F2 tuşuna basalım.
Yapılandırma üzerinde değişiklikler yapabilmek için root parolamızı girerek Enter tuşuna basalım.
Açılan ekranda yön tuşları ile Configure Management Network kısmına gelip Enter ile ayar ekranına girelim.
Biz ip ayarlarımızı düzenleyeceğimiz için IPv4 Configuration menüsüne gelip Enter ile içeriği açalım.
Açılan ekranımızda Set static IPv4 address and network configuration seçimini aktif hale getirerek statik ip adres yapılandırmak istediğimizi belirtip, IPv4 Address, Subnet Mask ve Default Gateway bilgilerimizi girip Enter ile onaylayalım.
Bu işlemden sonra ESC bir önceki ekranımıza geri döneceğiz. Bizim belirlediğimiz ip ayarlarının aktif edildiğini görebiliyoruz.
ESC ile ana konsola dönüş yapalım. Bu sırada bizi bir uyarı ekranı karşılamakta. Değişiklikleri etkin olmasını istememiz durumunda Network servisinin yeniden başlayacağı bilgisi verilmekte. Klavyemizden Y tuşu ile durumu onaylayalım.
Şu anda yaptığımız ayar aktif hale geldi. Sistemimiz belirlediğimiz ip üzerinden kullanıma hazır duruma geldi. Yönetim işlemleri için aşağıdaki adresten sistem yönetim konsolumuza erişme zamanı geldi.
Şu an kendi bilgisayarımdan ESXi sunucumun ip adresine ping attığımda karşılık verdiğini dolayısı ile networksel olarak iletişim kurduğumu görebiliyorum.
Herhangi bir browser üzerinden ESXi sunucumun ip adresini girerek yönetim arayüzüne erişim sağlamaya çalışıyorum. Global bir sertifika kullanmadığım için sertifika uyarısı geliyor. Bu ekrandan Gelişmiş butonuna tıklıyorum.
192.168.44.44 sitesine ilerle. (Güvenli Değil) alanına tıklayarak gelen sertifika uyarısına rağmen erişim sağlamak istediğimizi belirtiyoruz.
Arayüzümüz sorunsuzca geldi. Root kullanıcı bilgilerini girerek Log in butonuna tıklayalım.
ESXi arayüzümüz sorunsuzca açıldı.
Buraya kadar olan kısımda ESXİ kurulum işlemleri başladı. VMware Worksation 16 Pro kurulumu sırasında özelliklere değinirken Connect to a Remote Server özelliğimiz vardı. ESXi kurulumu yapmışken bu özelliği de test edelim. Connect to a Remote Server butonumuza tıklayalım.
Uzak sunucu olarak bağlantı sağlayacağımız ESXi sunucumuzun bağlantı ve erişim bilgilerini girerek Connect butonuna tıklayalım.
Gelen sertifika uyarısını Connect Anyway butonuna tıklayarak geçelim.
Şu anda sorunsuzca VMware Workstation 16 Pro yapımız üzerinden ESXi yönetim işlemlerini yapmaya hazırız. Ekranımızda Host’umuzla ilgili ekranları bilgileri görebiliyoruz.
Bu ekranımızdan tamamı olmasa bile ESXi Host’umuzun birçok özelliğini yönetebiliriz. Bağlantımızı kesmek için bağlantı sağlanan host’umuz üzerinde sağ tıklayarak Disconnect menüsüne tıklamamız yeterli.
Bu makalemizin de sonuna geldik. Umarım yararlı olur. Bir başka makalemizde görüşmek dileği ile.
Eline sağlık.
Tam ihtiyacım olan bir konuydu, ellerinize sağlık.
Hocam Selamlar benim şöyle bir sorum olacak. Esxi kurduktan sonra esxi içerisine de sanal makine kurmak istediğimde iç içe sanallaştırma desteklenmiyor gibi bir hata alıyorum. Bunun bir çözümü var mıdır? Bu arada işlemcim sanallaştırmayı destekliyor.