VMware Workstation 16 Pro Sanal Makina Clone İşlemi
Bu makalemizde sanal makine clone işlemini ele alıyor olacağız. Bu işlem farklı amaçlar ile kullanılabilir bunlardan genel olarak bahsedelim. Öncelikle kelime anlamı olarak clone var olan bir objenin aynısından bir tane daha oluşturulması işlemidir.
Örnek olarak size çok sayıda sanal makine talebi geldi ve bunları kısa sürede oluşturmanız gerekir. Master olan makinayı oluşturup, gerekli tüm uygulamaları kurup, ayarları yapıp sysprep yaparak (Microsoft Sistemler İçin Geçerli) aldığınız clone ile hızlı şekilde dağıtım sağlayabilirsiniz.
Bir bakıma mantıksal olarak yedek olarak da düşünülebilir. Bir sanal makinanın clone’unu aldığımızda onu yedeklemiş oluruz. Bu genel bilgilerden sonra makalemizin adımlarına geçelim. VMware Workstation 16 pro üzerinde iki türlü clone mantığı vardır. Bunları aşağıda açıklayalım.
Create a linked clone : Bu clone sistemi sanal makinamızın dosyalarının tutulduğu alan içerisinde bir klasör açarak bundan sonra yaptığımız işlemleri açmış olduğu klasörde tutar. Kök klasör üzerinde bir silme veya dosyalarda bozulma söz konusu olur ise alınan linked clone bozulur ve çalışmaz.
Create full clone : Bu sistemde sanal makinamızın birebir kopyası oluşturulur. Clone işlemleri için sanal makinamızın power off durumda olması gerekir.
Şimdi test işlemlerimize başlayabiliriz. Elimizde şu an iki adet sanal makinamız var.
Sanal makinamız üzerinde sağ tıklayarak, Manage->Clone… menüsüne tıklayalım.
Yukarıda belirttiğimiz gibi sanal makinamız açık durumdayken clone işlemi yapamayız. Bu nedenle sanal makinamızı kapatalım.
Bizim makinamızda bir snapshot olmadığından ve snapshot ile ilgili bir işlem yapmayacağımız için The current state in the virtual machine seçimine dokunmadan İleri ile sonraki adıma ilerliyoruz.
Bu ekranımızda iki türlü clone seçeneği bizi karşılamakta. Bunları makalemizin başında açıkladık. Biz ilk örneğimizde full clone işlemi yapacağımız için Create a full clone seçimine dokunmadan İleri butonuna tıklayarak sonraki adıma geçelim.
Clone olacak makinamıza bir isim verelim ve clone makinamızın nerede tutulacağının yolunu gösterelim ve clone işleminin başlaması için Son butonuna tıklayalım.
Ben clone işlemini gerçek sanal makine ile aynı alana yaptığım için aşağıdaki uyarı geldi. Normalde farklı bir alana alınması yararlı olacaktır. Ben Continue butonuna tıklayarak süreci devam ettiriyorum.
Clone işlemimiz başladı. Fiziksel donanım yapımız ve clone işlemi yapılacak sanal makinanın boyutuna göre belirli bir süre işlem zamanı alacaktır. Buradaki işlem tamamen kaynakların performansı ile ilgilidir. Çok uzun sürmemektedir.
İşlemimiz başarı ile tamamlandı. Son butonuna tıklayarak ekranımızı kapatabiliriz.
Konsolumuzda gözüktüğü gibi sanal makinamızın bir klonu oluşturuldu ve bizim belirlediğimiz isim ile konsolumuza eklendi.
Sanal makinamızı açtığımızda sorunsuzca çalışmakta.
Clone olarak oluşturulan sanal makinamıza ait olan dosyalarımızı aşağıdaki gibi görebiliyoruz.
Clone olan sanal makinamızı silip, diğer yöntem olan Linked metodu ile clone işlemi yapacağız. Bu işlem için sanal makinamız üzerinde sağ tıklayıp açılan meniden Manage->Clone menüsüne tıklayalım.
Yukarıda belirttiğimiz gibi sanal makinamız açık durumdayken clone işlemi yapamayız. Bu nedenle sanal makinamızı kapatalım.
Sanal makinamızı kapattıktan sonra gelen sihirbaz ekranını İleri butonu ile geçelim.
Bizim makinamızda bir snapshot olmadığından ve snapshot ile ilgili bir işlem yapmayacağımız için The current state in the virtual machine seçimine dokunmadan İleri ile sonraki adıma ilerliyoruz.
Create a linked clone metodu ile clone işlemi yapacağımız için bu seçimi yaparak İleri butonuna tıklayalım.
Alınacak olan clone makine ismini ve clone dosyalarının oluşturulacağı konumu seçerek İleri butonu ile sonraki adıma ilerleyelim.
Create a linked clone metodu ile alınan mevcut makinanın üzerine ilave olarak alındığı için kısa sürede tamamlandı. Close ile işlemi tamamlayalım.
Konsolumuza sanal makinamızın Linked Clone makinası eklendi.
Sanal makinamıza ait clone dosyalarını aşağıdaki gibi görebilmekteyiz.
Bu makalemizin de sonuna geldik. Umarım yararlı olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileği ile.
Eline sağlık Rıza.
Merhabalar;
Var olan fiziksel cihazımdaki windows xp’yi sanal makineye nasıl clone edebilirim acaba?
Hocam klon yaptıktan sonra internet bağlantısı çalışmıyor ana makinede sorun yok fakat ikisini aynı anda açtığımda internete çıkamıyor nasıl düzeltebilirim?
Merhaba, clone sonrası makinede sysprep yapmanız gerekli.