VMware VSphere ESXi 8 Üzerinde Sanal Makine Oluşturma ve Kurulum Adımları
Merhaba, bu makalemizde VMware ailesinin en son ürünü olan ESXi 8 üzerinde sanal makine oluşturma ve kurulum adımlarını ele alıyor olacağız. Çok fazla detaya girmeden konuya giriş yapacağız. Farklı makalelerimizde ESXi 8 ürününün farklı noktalarına değineceğimiz için makale başlığının içeriğini yalın olarak dolduracağım.
Kurulum sonrasında erişim sağladığımız konsol üzerinde bizi aşağıdaki ekran karşılamakta. Host üzerindeki kullanım değerlerini yansıtan bir dashboard. Bu ekranda Create / Register VM butonuna tıklayarak sanal makine oluşturabileceğimiz gibi, farklı yerlerden sanal makine oluşturma imkanına sahibiz. Bu nedenle Virtual Machines menüsüne tıklayalım.
Açılan ekranda sanal makinelerimiz yer alacak. Şu an sanal makinemiz olmadığı için bu ekran boş olarak gelmekte. Create / Register VM butonuna tıklayarak sanal makine oluşturma adımlarımıza geçelim.
Sanal makine oluşturmak için karşımıza gelen sihirbaz ekranında yeni bir sanal makine oluşturabilir, bir sanal makine template’i import edebilir veya farklı bir ortamdaki sanal makineyi host üzerine import edebiliriz. Biz yeni bir sanal makine oluşturacağımız için Create a new virtual machine varsayılan seçimi ile NEXT butonuna tıklayarak sonraki adıma ilerleyelim.
Bu ekranımızda Name alanında sanal makinemize bir isim verelim. Kurulacak olan işletim sisteminin VMware uyumluluk versiyonu, işletim sistemi ürün ailesi ve işletim sistemi versiyonunu seçelim. NEXT ile sonraki adıma ilerleyelim.
Bu ekranımızda sanal makinenin oluşturulacağı disk alanını seçelim. Bizim bir alanımız olduğu için bu alanı seçmemiz gerekmekte. İlerleyen makale serilerimizde yeni data store bağlama, iscsii disk ekleme gibi işlemleri ele alıyor olacağız. Şimdilik NEXT ile sonraki adıma geçelim.
Bu ekranımızda sanal makinemiz için verilecek olan kaynakları tahsis etmemiz gerekmekte. Mevcut olan template ile varsayılan değerler atanmış olarak gelmekte. Burada dilersek gerekli değişiklikleri yaparak ilerleyebiliriz. Tabi buradaki ayarları sonradan değiştirme imkanımız var. Şimdilik NEXT ile sonraki adıma geçelim.
Bu ekranımızda oluşturulacak olan sanal makinenin özelliklerini içeren bir özet ekranı karşımıza geliyor. FINISH ile sanal makinemizi oluşturalım.
Virtual Machines alanı altına sanal makinemiz eklendi.
Sanal makinemize Windows Server 2022 işletim sistemi kuracağız. Biz ISO dosyası kullanarak kurulum yapacağımız için gerekli ISO dosyamızı DataStore üzerine upload etmemiz gerekmekte. Bu nedenle Storage alanına tıkladıktan sonra açılan ekrandan gerekli upload işlemini yapabilmek için Datastore Browser butonuna tıklayalım.
Açılan ekranımızda Upload butonumuza tıklayalım.
Açılan ekranda Windows Server 2022 işletim sistemi kurulum dosyası olan ISO dosyamızın yolunu göstererek, Aç butonunu tıklayıp upload sürecini başlatalım.
Dosyamızın upload işlemi başladı. CLOSE butonu ile bu ekranımızı kapatıp işlemin arka planda yürümesini sağlayabiliriz.
Ana ekranımızda Recent Task alanında işlerin durumunu görebilmekteyiz. ISO dosyamızın upload olduğunu ve upload işleminin tamamlandığını aşağıda olduğu gibi görebiliyoruz.
Upload işlemi sonrasında ISO dosyamızdan sanal makinemizin boot olabilmesi için gerekli ISO dosyasını sanal makinemize gösteriyor olmamız gerekmekte. Sanal makine üzerine sağ tıklayarak açılan menüden Edit settings menüsüne tıklayalım.
Açılan ekranımızda CD/DVD Drive1 alanında ISO bağlantısı yapacağımız için Datastore ISO File seçimini yapalım.
Açılan ekranımızdan ilgili ISO dosyamızı seçerek SELECT butonumuza tıklayalım.
SAVE butonuna tıklayarak ISO dosyamızdan boot olabilme işlemini tamamlayıp bu ekrandan çıkalım.
Sanal makinemizi çift tıklayarak ayrı bir ekranda açılmasını sağlayalım. Bu şekilde doğrudan sanal makinemiz üzerinde hareket etme imkanı yakalamış olalım.
Power on butonuna tıklayarak sanal makinemizin açılmasını sağlayalım.
Makinemizi ISO dosyamızı bağladığımız CD/DVD üzerinden boot etmek için bir tuşa basalım.
Bu aşamada ilgili kurulum adımlarında gerekli seçimleri yaparak ilerleyelim.
Sanal makinemiz kuruldu ve açıldı. Sanal makinemizin hostun tüm işlevlerinden maximum ve sorunsuz yararlanması, sentetik driverlerin kurulması için VMware tools kurulumunu yapmamız gerekmekte.
Host üzerinde zaten bunu uyarı olarak bize vermekte. Bu nedenle gerekli kurulum adımlarını başlatmak için Actions butonuna tıklayalım.
Açılan menümüzde GUEST OS menümüze tıklayalım.
VMware tools medyası sanal CD/DVD rom olarak sanal makinemize mount edildi. İlgili dosyadan kurulum işlemini yapalım.
Kurulum işlemi tamamlandı ve sunucumuz ayarların etkin olabilmesi için yeniden başlıyor.
İşlemlerimiz tamamlandıktan sonra sanal makine özelliklerinden CD/DVD ISO bağlantımızı iptal etmemiz gerekmekte. Connected butonumuzun işaretini kaldırıp SAVE butonuna tıklayarak kullanıma devam edebiliriz.
İlk makalemizde VMware ESXi8 kurulumunu ele almıştık. Bu makalemizde ise VMware ESXi 8 üzerinde sanal makine oluşturma ve kurulum adımlarını ele almış olduk. Sonraki makalelerimizde ise Host üzerinde lisanslama, store ekleme, iscsii disk ekleme gibi işlemleri ele alıyor olacağız. Umarım yararlı olur. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.
Its Awesome, you are doing such a good Job
You Are Amazing Sir
Eline sağlık.
emeğinize sağlık vmware katkılarınız ıcın