VMware VSphere ESXi 8 Kurulumu
WMware ürün ailesi 8 versiyonu ile kullanıma sunuldu. Geçmiş versiyonlara ait farklı ürünlerle ilgili makaleler kaleme almıştım. Yeni versiyonu demo ortamda kurup bu makalemize konu edeceğiz. Kurulum için gerekli olan dosyayı VMware portalından indirelim. Öncelikle https://customerconnect.vmware.com/login bu link üzerinden portala erişim sağlayalım. Hesabımız var ise login olalım, hesabımız yoksa bir hesap oluşturalım.
Products and Account başlığı altından Trial and Free Solutions menüsüne girelim.
Açılan sayfadan Trial olan Esxi 8 kurulum iso dosyasını indirelim.
Sonrasında kurulum yapılacak olan sistemimizi ISO dosyasından boot edelim.
Kurulum işlemleri için ön hazırlıkların tamamlanmasını bekleyelim.
Kurulum adımlarına yol gösterecek Guide linkini içeren bilgilendirme ekranında (Enter) continue seçimi ile ilerleyelim.
(F11) Accept and Continue seçimi ile sözleşmeyi kabul edip ilerleyelim.
Kurulum öncesinde sistemimizin analizinin yapılmasını bekleyelim.
Kurulum yapılacak olan disk kaynağımızı seçelim. Bizim lokal olarak bir adet diskimiz olduğu için kurulum buraya yapılacak. Bu nedenle (Enter) Continue seçimi ile sonraki adıma ilerleyelim.
Klavye seçimimizi yaptıktan sonra (Enter) Continue seçimi ile sonraki adıma ilerleyelim.
ESXi root erişimi için karmaşık bir parola belirleyip (Enter) Continue seçimi ile sonraki adıma ilerleyelim.
Bizim işlemcimizin desteklenmediğine dair bir uyarı aldık. Kurulumun yapılabileceği ancak önerilmediği noktasında çıkan uyarıyı göz ardı edip kurulum yapabiliriz. Biz test ortamındayız, production ortamlarda kesinlikle önerilen kurulumun yapılabilmesi için uyumlu donanımları kullanmamız gerekmekte. (Enter) Continue seçimi ile sonraki adıma ilerleyelim.
Uyumsuz donanım sonrasında kurulumum kesinlikle yapılması için (Enter) Force Installation seçimi ile sistemi kurulumun yapılması için zorlayalım.
Kurulum sırasında disklerin tekrar partition’lara ayrılacağı uyarısını (F11) Install ile geçelim.
Kurulum işlemi başladı.
Kurulum tamamlandı. 60 günlük deneme sürümümüzün kurulduğu, kalıcı kullanım için lisans almamız gerektiği, boot edilebilir medyanın çıkartılması gerektiği bilgisi geliyor. Sistemin kullanıma hazır olabilmesi için (Enter) Reboot ile devam edelim.
Sistem yeniden başlıyor.
Sistemimiz açılıyor.
Kurulum sırasında sistem otomatik ip dağıtan bir sistem olsa otomatik ip adresi alacaktı. Bizim ortamımızda bir DHCP sunucu olmadığından 169’lu bloktan apipa ip aldı. Bu nedenle öncelikle bir kalıcı sabit ip adresi verelim. Bu tarz sistemlerde zaten olması gereken de statik ip adresi kullanmaktır. Bu işlem için (F2) Customize System / View Logs menüsüne girelim.
Gerekli ayarları yapabilmek için root parolamızı girerek <Enter> OK ile login olalım.
Ayarlamaları yapabileceğimiz konfigürasyon ekranımız ve log takip edebileceğimiz ekranımız açıldı.
Şu anda 169.254.222.205 apipa ip adresi ile sistemimiz hizmet vermekte. Network ayarlarını yapabilmemiz için Configure Management Network menüsünü açalım.
Açılan ekranda yeni ip ataması yapmak mevcut adresi değiştirmek için IPV4 Configuration menüsünü açalım.
Açılan ekranda ip adresimizi sabitlemek için (o)Set static IPv4 address ant network configuration seçimini yaptıktan sonra kullanacağımız ip adresini verelim. <Enter> OK ile işlemimizi onaylayalım.
DNS ayarlarımızı yapmak için DNS Configuration menüsünü açalım.
(o) Use the following DNS server address and hostname: seçimini yapıp DNS adresimizi statik hale getirerek DNS adreslerimizi girelim ve <Enter> OK ile onaylayalım.
<Y> Yes ile ayarlarımızı kaydedelim.
Şu anda ayarlarımız etkin oldu.
Aynı network üzerinde bulunan bir bilgisayarda bulunan İnternet Tarayıcı üzerinden ESXi sunucumuza ip adresinden login olma işlemini gerçekleştirelim. Lokal sertifika kullandığımız ve güvenilen sertifikalara manuel olarak eklemediğimiz için açılan ekrandaki uyarıyı geçmek için Gelişmiş… butonuna tıklayalım.
Alt kısımda açılan ekrandan Riski kabul ederek devam et butonuna tıklayalım.
Login arayüzümüz geldi. Root kullanıcı parolasını girerek LOGIN butonuna tıklayarak login olalım.
ESXi 8 sunucumuzun arayüzü geldi.
Kurulum işlemlerimiz burada tamamlandı. Bundan sonraki makalelerimizde Disk ekleme, network ayarları, lisanslama, sanal makine oluşturma gibi farklı kısımları ele alıyor olacağız. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.
Eline sağlık hocam.
Props to you !!!
Please complete this series
Eline sağlık Rıza.