Virtualization

Vmware vSphere ESXI 5.0 Kurulumu ve Yönetimi – Bölüm 1

 

ESXI , vSphere ürün ailesinin sunucu işletim sistemidir. Sanal platformumuzun yapı taşlarını ESXI sunucularımız oluşturacaktır. Kurulumu sorunsuz tamamlamak ve yapımızı iyi konfigüre etmek zorundayız. Bu işlemleri düzgün bir şekilde yaptıktan sonra, eğer ortamınızda vCenter sunucunuz var ise, dilerseniz cluster oluşturup, kurduğunuz ESXI hostlarını da bu cluster’a üye yaptıktan sonra sanal makinelerinizi kurmaya başlayabilirsiniz. Eğer ortamınızda vCenter yoksa bile, bir ESXI sunucusu kurup üzerine sanal makineler oluşturup, yada fiziksel makineleri sanal platforma yani ESXI üzerine taşıyıp, sanal ortamlarınızı oluşturabilirsiniz.

 

 

İki bölümden oluşan makalemizde ESXI 5.0 kurulumunu ve konfigürasyonunu detayları ile inceleyeceğiz.

 

 

Adımlarımızı tamamen gerçek ortam göz önüne alarak yazdım. ESXI kurulumundaki Best Practise ‘leri de göz önünde bulundurdum. Ancak siz ESXI 5.0 kurulumunu test ortamınızda denemek için bu makaleyi referans alacaksanız, SAN , Storage, DNS gibi yapıları içeren adımlarını göz ardı edebilirsiniz. Bu makalenin test ortamlarından çok, projelerde çalışan ve VMware ile yeni tanışan arkadaşlara hitap edeceğini düşünüyorum.

 

 

İlk makalede vCenter sunucusunun kurulumunu ele almıştım. Bu makalede ESXI kurulumu ve ayarları ile devam edeceğiz.

 

 

Lafı çok uzatmadan işe başlayalım:

 

 

ESXI donanımsal gereklilikler

ESXI kurulumunda önceki adımlar

ESXI kurulumu

ESXI Konfigürasyonu

vCenter’a dahil edilmesi

 

 

1.ESXI Donanımsal Gereklilikler:

 

 

CPU : En az iki core 64 bit – x86 mimarisinden bir CPU olmalıdır.Bilinen CPU modelleri ,

 

 

    • Tüm AMD Opteron işlemciler
    • Tüm Intel Xeon 3000/3200, 3100/3300, 5100/5300, 5200/5400, 5500/5600, 7100/7300, 7200/7400, ve 7500 işlemciler

 

 

En az 2GB RAM. VMware tüm özelliklerinden verimli bir şekilde yararlanmak için 8 GB RAM önermektedir.

1 Gigabit, mümkünse 10 Gb NIC kullanılmalıdır.

Aşağıdaki disk controller’lar desteklenmektedir.

 

 

    • Temel SCSI controller : Adaptec Ultra-160 veya Ultra-320, LSI Logic Fusion-MPT, NCR/Symbios SCSI.
    • RAID controller : Dell PERC (Adaptec RAID veya LSI MegaRAID), HP Smart Array RAID, veya IBM (Adaptec) ServeRAID controller .

 

 

SATA diskler , SAS diskler, SAN yapısı (LUN,Fibre Channel bağlantılar, ISCSI bağlantıları) SCSI diskler, RAID Controller’lar (DELL,HP,IBM ) desteklenmektedir. (Detaylar için ; VMware Compatibility Guide)

 

VMware için Sunucu alımı yapılırken aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurmalısınız.

 

 

      • Sistem uyumluluğu
      • I/O uyumluluğu
      • Storage uyumluluğu
      • Backup yazılım uyumluluğu

 

 

2.ESXI kurulumundan önceki adımlar:

 

 

 

Network kablolamasının yapılması :               ESXI host olacak sunucu network kablolaması yapılırken eğer sunucunuzda birden fazla network portu var ise, en az iki tane network portuna farklı iki switch’ten network hattı bağlanmanızı tavsiye ediyorum.Böylelikle network hatlarından birinde bir sıkıntı olsa bile diğerinden sunucunuza erişim sağlayabilirsiniz. Test ortamları için bunu yapmanıza gerek yok.Ancak canlı sistemlerde iş sürekliliğini sağlamak için bu işlemi göz ardı etmeyiniz.

 

 

SAN Kablolamasının yapılması :Ortamınızda storage var ve SAN yapısı destekleniyorsa, yine network tarafında olduğu gibi sunucunuza iki ayrı host bus adaptor takıp, bunlara iki tane Fiber Channel hat çekerek datastore’larınıza erişimlerinizi yedekli hala getirebilirsiniz. Ya da ISCSI bağlantı yöntemini tercih ediyorsanız, yine çift hat üzerinden storage’a erişimi göz önünde bulundurunuz. Bu konunun çok detaylarına girmeyeceğim, çünkü burada ESXI kurulumundan bahsedeceğiz. Sadece şirket ortamlarınızda bir öneri olarak profesyonel sanal platformlar kurmak istediğinizde bir fikriniz olsun istedim. Virtual makinelerinizi mümkünse bir storage ‘ta tutmak sizin açınızdan local disklerde tutmaktan çok daha iyi olacaktır. Tabiki çok daha iyi dediğimiz her yapı bütçe ile doğru orantılı olarak artmaktadır.

 

 

Yeni kuracağınız ESXI sunucunuz için bir Host A ve PTR kayıtlarını DNS ‘inizde oluşturun.

 

 

ESXI kurulumuna başlamadan önce sunucunuzun markasına göre ilgili firmanın sitesinden varsa, firmware ‘lerini indirip, uygulayın. Mesela HP kullanıyorsanız, ILO ayarlarını yapıp, sunucuya HP Smart CD ile bağlanıp, öncelikle firmware/bios upgrade ‘lerini yapın.

 

 

Raid Konfigürasyon yapılması:Sunucu üzerinden örneğin iki tane lokal disk var ise, bunları Raid 1 ( mirroring) yapmayı tercih edin ki , disklerden biri bozulduğunda sunucu çalışmaya devam etsin. Bu aşamada şu yaklaşımımızı açıklayalım : ESXI işletim sistemini sunucunun lokal disklerine kurun, Virtual makinelerinizi de storage ‘a kurun. Storage yoksa, tabiki onları da lokal diske kurmak zorundasınız. Ancak Virtual makinelerinizi lokal disklere kurduğunuzda vCenter Server’ın size sunduğu birçok avantajdan istediğiniz gibi yararlanamayacaksınız. Bu önemli maddeyi private cloud yapısı kurarken kesinlikle göz önünde bulundurun.

 

 

Sunucunuzun BIOS saat ve tarih ayarları kontrol edin.

 

 

Sunucunuzun BIOS ekranında, CPU özelliklerinden Virtualization Technology, Hyperthreading ve Intel VT-d / Intel VT-x özellikleri kapalı ise aktif edilir. (Not:VT-d veya VT-x özelliği her işlemcide aynı isimle olmayabilir, yada hiç olmayabilir.)

 

 

NOT: CPU’nuzun Vmware 64 bit destekleyip desteklemediğini CPU Identification Utility aracını VMware sitesinden indirip test edebilirsiniz.

 

 

 

image001

 

 


3. ESXI Kurulumu :

 

 

 

ESXI sunucunuzu interaktif olarak kurmak için VMware sitesinden download ettikten sonra, ESXI Installer ISO’sunu sunucunuza mount ediniz yada bu ISO’yu bir DVD’ye yazdıktan sonra, sunucunuzun DVDROM’una takınız. Sunucunuzu bu ISO ile başlatınız.

 

 

Network storage ile bağlantınızın olmadığından emin olunuz. Çünkü bu aşamada storage bağlantılarıda tanındığı için yanlışlıkla ESXI kurulumunuzu storage üzerinde ayırdığınızı alana (LUN’a) yapabilirsiniz. ESXI host kurulumunu lokal disklerinize yapmayı tercih etmelisiniz. Bu performans açısından çok önemlidir.

 

ESXI 5.0 seçeneğini seçilip devam edilir. Kurulum başlar.

 

 

 

image002

 

 

 

Kurulum yapacağımız sunucunun ve üzerindeki donanımları Vmware Compatibility Guide tarafından uygun olup olmadığını kontrol etmemiz isteniyor. Enter ile geçilir.

 

 

 

image003

 

 

 

Antlaşmayı F11 ile kabul edip, devam ediniz.

 

 

 

image004

 

 

 

Sunucuya bağlı olan ve kurulum yapılabilecek disklerin kontrol edildiği bu ekranda; Local diskleriniz görüntülenecektir. ESXI 5.0 kurulumu lokal disklerimize yapacağımızdan, local diskleri seçip devam ediyoruz.

 

 

 

image005

 

 

 

Bölgesel ayarlar default(English) bırakılıp, devam edilir.

 

 

 

image006

 

 

 

Esxi hostlar için belirlenmiş olan root Pasword girilir. Root password verilirken büyük/küçük harf, sayı ve alfanümerik karakter (*,;) kullanmaya ve en az 6 karakter ve üstü password kullanmaya özen gösteriniz.

 

 

 

image007

 

 

 

Bilgiler doğrultusunda sunucunuz taranır ve kurulum için herşey hazır ise, aşağıdaki ekran karşınıza gelir. F11 ile kurulum başlatılır.

 

 

 

image008

 

 

 

Kurulumun son aşamasında, aşağıdaki ekran ile sizden restart etmeniz için onay ister.

 

 

 

image009

 

 

 

Kurulum tamamlandıktan sonra sunucu restart edilir. Sistem açıldığında aşağıdaki ekran görüntülenecektir.

 

 

 

image010

 

 

 

ESXI host’umuzun kurulumunu tamamladık. Konfigürasyonunu yapmaya başlayabiliriz.

 

 

3. ESXI Konfigürasyonu:

 

 

Sunucunun kurulumu tamamlandıktan sonra, sunucunun konfigüre edilmesi gerekmektedir.

 

 

Sunucunuza bağlanıp, ekranda F2 tuşu ile Customize Systems / View Logs bölümüne girilir. Bu adıma geçerken sizden root şifresi istenecektir.

 

 

 

image011

 

 

 

Hostun aktif interface’lerinden bir tanesi için network ayarları yapılır. “Configure management network” seçeneği seçilerek entere basılır. Bu interface üzerinden uzak bağlantımızı gerçekleştireceğiz.

 

 

 

image012

 

 

 

“Network adapters” seçeneği üzerinde enter’e basılır.

 

 

 

image013

 

 

 

ESXI default olarak ilk interface’i seçer, Connected durumdaki interface’lerden biri space tuşu kullanılarak seçilir ve enter basılır.

 

 

 

image014

 

 

 

Configure management network ekranında iken, IP Configuration kısmına girilir.

 

 

 

image015

 

 

 

Interface’in statik ip ayarları yapılır.

 

 

 

image016

 

 

 

DNS Configuration kısmında, DNS ve hostname girilir (hostname FQDN olmalıdır) ve enter basılarak kaydedilir. ESXI Host için ayrıca manuel olarak DNS Server üzerinde A tipi kaydın oluşturulmuş olmalıdır. Eğer yok ise, bu aşamada oluşturulması ve Host kaydına ait FQDN ‘in buraya yazılması iyi olur.

 

 

 

image017

 

 

 

Network ayar menüsünden ESC tuşuyla çıkılır, ayarların kaydedilmesi ile ilgili soru penceresinde yine Y(yes) tuşuna basılarak kaydedilir.

 

 

 

image018

 

 

 

Tekrar F2 ile girilen System Customization altında, Troubleshooting Options – Modify ESXI Shell Timeout bölümüne girip, ESXI Shell ve SSH üzerinden yapılacak olan bağlantıların açık unutulması riskine karşın bir timeout değeri giriyoruz. Enter ile bu ekrandaki ayarı kaydediyoruz.

 

 

 

image019

 

 

 

Şu anda ESXI üzerindeki ayarları yaptık ve VMware vSphere Client’la bağlanabilecek hale getirmiş olduk. Bundan sonraki ESXI host konfigürasyon adımlarımızı client’ımızdan vSphere Client aracılığıyla sunucuya bağlanarak uzaktan yapıyor olacağız. Bu konuyu da makalemizin ikinci bölümünde ele alıyor olacağız.

 

 

Kaynak : www.vmware.com

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu