Herkese merhaba yeni bir Microsoft Azure makalesi ile yeniden birlikteyiz. Bir önceki makalemizde sanal sunucuların Microsoft Azure üzerine taşınması konusuna devam ediyoruz. Bir önceki makalemizde local networkümüzde kurulu olan Hyper-V ortamımızdan Microsoft Azure üzerine nasıl taşıyabileceğimizi anlatmaya çalıştık. Şimdiki konumuz VMware ortamındaki bir sanal sunucuyu Microsoft Azure üzerine nasıl taşıyacağımızı anlatmaya çalışacağım.
Makaleyi iki bölümden oluşturmaya karar verdim. İlk bölümde Microsoft Virtual Machine Converter kurulumundan önceki ayarlardan bahsedeceğim. İkinci bölümde uygulamanın kullanımı ve bir VMware sanal sunucusunun Microsoft Azure üzerine taşınma işlemlerine bakacağız.
Esasında bu konu birkaç yöntemden oluşuyor. Ben bu makalede Microsoft’ tun bir ürünü olan Microsoft Virtual Machine Converter tool ile taşımanın nasıl yapılacağını anlatacağım. Makalenin ilerleyen kısımlarından tooldan MVMC olarak bahsedeceğim.
İlk olarak biraz araçtan bahsedicek olursak. Tool sadece VMware üzerinde çalışan sunucuları Microsoft Azure üzerine taşımıyor. Ayrıca fiziksel olarak çalışan bir sunucuyu Hyper-V üzerine convert etmemizi yani P2V yapmamızı sağlıyor. Ayrıca yine VMware ortamından sunucuları sistemlerinizde kurulu olan Hyper-V sunucular üzerinde çalışabilmesi için gerekli convert işlemlerini gerçekleştiriyor.
Uygulamayı kurmadan önce işlemlerin yapılacağı server üzerinde bir sertifika oluşturup bu sertifikayı Microsoft Azure tarafına yüklememiz gerekiyor. Bu sertifika sayesinde Microsoft Azure hesabımızda ki storage accountlara ulaşabilir duruma geleceğiz. Şimdi bu işlemleri nasıl yapacağımızı göstermeye çalışıyoruz. Makalelerimi takip edenler bilir sertifika oluşturmak için meşhur bir aracımız var makecert.exe J sertifika işlemlerini bu tool ile yapacağız. Bu exe ye ulaşabilmek için Windows Software Development Kit (SDK) for Windows 8 download edip kurmamız gerekiyor. Download etmek için şu adresi http://www.microsoft.com/click/services/Redirect2.ashx?CR_EAC=300105886 kullanabilirsiniz.
Dosyayı indirdikten sonra kurulumu başlatıyoruz. Standart kurulum adımları var bunları geçiyoruz. Daha sonra bize hangi paketleri kurmak istediğimizi soran bir ekran geliyor burada sadece Windows Software Development Kit seçeneğini seçiyoruz ve kuruluma başlıyoruz.
Kurulum standart bir Windows uygulaması gibi ilerliyor. Ekstra bir ayar yapmanıza gerek yok.
Kurulum tamamlandıktan sonra aşağıdaki ekran görüntüsündeki path e gidersek makecert.exe uygulamasının orada olduğunu görmemiz gerekiyor.
Uygulamanın kurulumunun bittiğini ve uygulamayı orada gördükten sonra bir command line (cmd) ekranı açıyoruz ve o path e gidiyoruz ve aşağıdaki komut sayesinde sertifikamızı oluşturuyoruz. Aşağıdaki komut üzerinde değiştireceğiniz tek şey yaratacağınız sertifikanın ismidir. Ben burada ekran görüntüsünde de anlaşılacağı üzere MVMC ismini verdim. Succeeded ibaresini görüyorsanız sertifika yaratma işlemimiz başarılı bir şekilde bitmiştir. Bu komut ile yaratılan sertifika yine gittiğiniz path içinde yaratılıyor. Yani acaba sertifikam nerede diye aramayın.
makecert.exe -r -pe -n CN=SertifikaIsmi -ss my -sr localmachine -eku 1.3.6.1.5.5.7.3.2 -len 2048 -e 01/01/2016 SertifikaIsmi.cer
Sertifika yaratıldıktan sonra otomatik olarak kendisini Local Computer – Personel – Certificates altına atar. Bunu kontrol etmek içinde bir mmc penceresi açıp yukarıdaki menülerden File – Add/Remove Snap in ve açılan menüden de Certificates ‘i seçip Add diyoruz. Daha sonra Computer account şeçip next finish dedikten sonra bize local computer üzerinde sertifikaları listeliyor.
Aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi sorunsuz yarattığımız sertifika orada. Sizde bu şekilde bir kontrol ile sertifikamızın sorunsuz yaratılıp yaratılmadığını anlayabilirsiniz.
Daha sonra Local Computer – Personel altında olan sertifikamızı Current Users – Trusted Root Certification Authorities altına taşımamız gerekiyor. Çünkü MVMC uygulması buradan da sertifikaya bakıyor ve hata vermemesi için bu taşımayı yapmamız gerekiyor. Yapmamız gereken tek şey yukarıda sertifika kontrolü yaparken nasıl Computer account ile açıyorsak bu sefer My user account ile açıyoruz ve sertifikamızı Trusted Root Certification Authorities altına import ediyoruz.
Yarattığımız sertifikada bir sorun olmadığına göre sıra geldi bu yarattığımız sertifikayı Microsoft Azure üzerine upload etmeye. Bunun için Microsoft Azure portalına gidiyoruz ve login oluyoruz. Login olduktan sonra sol taraftaki menü barın en altında SETTINGS kısmına gidiyoruz buraya gittikten sonra sağ tarafta açılan menüden MANAGEMENT CERTIFICATES tabına geçiyoruz. Burada aşağıdaki menüden UPLOAD diyoruz.
UPLOAD dedikten sonra bize localdeki sertifikamızın UPLOAD edeceğimiz bir menü geliyor. Burada sertifikayı gösterip OK diyoruz.
Ve yarattığımız sertifika Microsoft Azure hesabımıza UPLOAD oluyor.
Sertifika UPLOAD olduktan sonra aşağıdaki gibi sertifikanızı MANAGEMENT CERTIFICATES altında görüyor duruma geliyorsunuz.
Makalemizin bu kısmında Microsoft Virtual Machine Conventer kurulumundan önceki adımları göstermeye çalıştım. Bir sonraki makalede MVMC üzerindeki işlemler ile devam edeceğiz. Bundan sonraki makalede görüşmek üzere. Bu bulutlu günler J