VMware PowerCLI ile ESXI Sunucu Backup ve Restore Operasyonu

Merhabalar değerli meslektaşlarım bu teknik makalemizde sizlerle VMware firması tarafından sanal platform yönetimi için geliştirilmiş olan “PowerCLI” scriptleri ile ESXI sunucunun Backup ve Restore işlemlerini gerçekleştiriyor olacağız.

Biz sistem yöneticilerinin; günlük operasyonlarda kullanıcı ara yüzü GUI nin yetersiz kaldığı durumlarda hemen yardımımıza script ler yetişir.

PowerCLI; VMware ile sanallaştırılmış sunucu altyapımızın yönetimi ve operasyon kolaylığı sunan bir script kütüphanesidir.

“PowerCLI” bir çoğumuzun aşina olduğu Windows PowerShell kütüphanesini kullanmaktadır.

Özellikle Enterprise yapılarda gerek operasyon gerekse raporlama bazında bize çok ciddi katkı sağlayacak olan bu Script Kütüphanesi vmware sanallaştırma platformunu kullanan ve yöneten tüm sistem yöneticilerine tavsiye ediyorum.

Şimdi Makalemizde gerçekleştireceğimiz operasyona dönelim;

 

Teknik operasyonlardan bahsettiğim teknik makalelerde her zaman olduğu gibi yine bir senaryo üzerinden operasyonu anlatmaya çalışacağım.

Senaryo:

1-     ESXI sunucunun konfigürasyon yedeğinin alınması,

2-     ESXI sunucu üzerinde tanımlanan “Clone_Test_Network ” network ün silinmesi,

3-     ESXI sunucunun konfigürasyonun yedekten geri dönülmesi,

4-      “Clone_Test_Network ” network ünün tekrar sunucu üzerine geldiğinin kontrolü.

Bu operasyona başlamadan önce ESXI Sunucumuzun ESX Shell servisini açık olması gerekir.

Bunu vCenter veya ESXI host ara yüzüne(DCUI) gitmeden aşağıdaki PowerCLI komutu ile hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.

 

Get-VMHostService -VMHost 192.168.153.128 | Where-Object {$_.Key -eq “TSM”} | Set-VMHostService -policy “on” -Confirm:$false

Get-VMHostService -VMHost 192.168.153.128 | Where-Object {$_.Key -eq “TSM”} | Restart-VMHostService -Confirm:$false

 

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere “ESXI Shell” servisini başlattık.

 

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  Connect-VIServer –server 192.168.153.128” PowerCLI komutu ile sunucumuza bağlanmaya çalışıyoruz.

 

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  ESXI sunucumuzun “root” kullanıcısı ile bağlantı sağlıyoruz.

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere ESXI sunucumuza başarılı bir şekilde bağlandık.

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  Operasyona başlamadan önce ESXI sunucumuzun yedeğini almak için aşağıdaki PowerCLI kodunu çalıştırıyoruz.

·        Get-vmhost | Get-vmhostfirmware -BackupConfiguration –DestinationPath E:\

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere; “configBundle-192.168.153.128.tgz” isimli yedek dosyamızın oluşturulduğunu görmekteyiz.

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere; E:\ diskimizi kontrol ettiğimizde “configBundle-192.168.153.128.tgz” isimli yedek dosyamızın oluşturulduğunu görmekteyiz.

Böylelikle senaryonun ilk bölümünü tamamladık ve PowerCLI ile sunucumuzun yedeğini başarılı bir şekilde aldık ve kontrol ettik.

Şimdi senaryonun ikinci bölümü olan ESXI sunucu üzerinde tanımlı olan bir network ü silmeye.

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere; “Clone_Test_Network” isimli network ün aktif olduğunu görmekteyiz.

 

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere; “Clone_Test_Network” isimli networkü siliyoruz!

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere; “Clone_Test_Network” isimli networkü başarılı bir şekilde silindi !

“Clone_Test_Network” ünü silerek senaryonun 2. Bölümünü de tamamlamış olduk.

Şimdi ise senaryonun 3. Bölümü olan yedekten geri dönerek bu networkü geri dönmeye.

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  Set-VMHost -VMHost 192.168.153.128 -State “Maintenance”” PowerCLI komutu ile sunucumuzu öncelikle Maintenance moda alıyoruz.

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  sunucumuzun “Maintenance”” moda alındığını görüyoruz.

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  sunucunun kullanıcı ara yüzünü kontrol ettiğimizde sunucumuzun “Maintenance”” modda olduğundan emin oluyoruz.

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  Sunucumuzun yedeğini geri dönmek için çalıştırdığımız PowerCLI komutunu görüyoruz.

·        Set-VMHostFirmware -VMHost 192.168.153.128 -Restore -Force -SourcePath E:\

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  ESXI sunucumuzun restore edilebilmesi için “root” kullanıcısı ile bağlantı sağlıyoruz.

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  ESXI sunucumuzun restore işlemi için belirttiğimiz backup dosyasının sunucu üzerine alındığını görmekteyiz.

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  ESXI sunucumuzun restore işlemi sürerken vsphere client bağlantısını koptuğunu görmekteyiz, restore işlemi bittikten sonra tekrar bağlantımız sağlanacaktır.

·        Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  ESXI sunucumuzun Kullanıcı ara yüzünden kontrol ettiğimizde daha önce silinen “Clone_Test_Network” isimli network ün tekrar geldiğini ve aktif olarak çalıştığını görmekteyiz.

Sizlere fayda sağlaması dileğiyle…

Exit mobile version