Sanallaştırma dünyasında Vmware firması pastanın büyük bir payını sahiptir. Linux tabanlı olması, bu alanın ilk firması olması ve gelişmiş özellikleri sayesinde birçok firma tarafından kullanılmaktadır. Sanallaştırma teknolojileri kobi seviyesinde ki firmalardan, büyük kurumsal firmalara kadar kullanılır hale gelmiştir. Büyük kurumsal firmalar sanallaştırma teknolojilerine ciddi miktarda yatırım yapmaktadır. Bunun neticesinde cluster, vmotion, vcenter, vsan gibi birçok özelliklerinden faydalanmaktadır. Bazı firmalar ise bu yatırımlar oldukça maliyetli olduğundan saymış olduğum özelliklerinin birçoğunu kullanmamaktadır. Bu firmalar için ise Vmware Esxi Standalone versiyonu 1 fiziksel sunucu üzerinde sanallaştırma deneyimi yaşamak isteyen firmalar için biçilmiş kaftandır. Ücretsiz olarak lisanslanabilir ve kullanılabilir. Ücretsiz olmasından dolayı bazı limitasyonlar söz konusudur.
Esxi 6.7 Free Versiyonun Limitleri Aşağıdaki gibidir.
Fiziki Server Limitleri
· Herhangi bir support desteği bulunmamaktadır. Esxi sunucunuzda bir sorun olduğunda internet ortamından kaynak bulmak zorundasınız.
· Free ESXİi vCenter Server ortamına eklenemez
· 2 (Fiziksel) CPU limiti var
· Ram kısıtlaması YOK
Sanal Sunucu Katmanı Limitleri
· Fiziksel CPU başına çekirdek sayısı : Limit YOK
· Her Host başına fiziksel CPU : Limit YOK
· Host başına logical CPUs : 480
· Sanal makine başına maksimum vCPU sayısı : 8
Kurulum adımlarımız step step olacağından her ayrıntıya yer vereceğim. Öncelikle www.vmware.com web sitesine giriş yapalım. Artık kurulum öncesi hazırlıklara başlayabiliriz.
Vmware Esxi ürününü indirebilmemiz için öncelikle Vmware web sitesine üye olmamız gerekmektedir . Ben daha önce üye olduğum için mevcut üye bilgilerim ile giriş yapacağım. Sizin Vmware üzerinde kayıtlı bir hesabınız yok ise register diyerek kayıt yapmanız gerekmektedir. Bu işlem için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
https://my.vmware.com/web/vmware/login
Vmware sitesinde login olduktan sonra sol tarafta bulunan İndirmeler menüsüne tıklıyoruz. Açılan ekranda Ücretsiz Ürün İndirme seçeneğinden vSphere Hipervizör seçeneğini tıklıyoruz.
Gelen indirme ekranında lisans anahtarımızı görebiliriz. Bu lisans anahtarı kurulum bittikten sonra lisans etkileştirmesinde kullanacağız. Vmware Esxi 6.7 iso dosyamızı indirmek için aşağıdaki Manuel İndirme butonuna tıklıyoruz.
İso dosyamızı indirme işleminden sonra bu dosyayı Cd veya Usb belleğe aktarmamız gerekmektedir. Ben iso to usb programı ile mevcut iso dosyasını usb belleğe kopyalıyorum.
Vmware ESXİI Sunucumuzu kuracağımız fiziksel sistem üzerinde kurulumu yapacağımız medya cihazını boot sıralamasında öne alarak başlatıyorum. Sonrasında aşağıdaki ekran sizi karşılayacaktır bu ekranda entera basıp işlemlerimize devam ediyoruz.
Kurulum dosyaları hazırlanırken herhangi bir işlem yapmadan bekliyoruz.
Yükleme ekranı aşağıdaki gibi gözükmekte entera basarak işleme devam ediyoruz.
Lisans sözleşme ekranını F11 tuşuna basarak kabul ediyoruz.
Sunucu yada storage üzerinde bulunan disklerimiz aşağıdaki gibi gözükmekte Esxi kuracağımız diskleri seçtikten sonra entera basarak devam ediyoruz.
Klavye seçeneğini seçtikten sonra entera basıyoruz.
Root şifresi için minimum 7 karakter ve kompleks bir şifre gerekmektedir şifreyi belirledikten sonra entera basarak işleme devam ediyoruz.
Gerekli adımları bitirdikten sonra F11’e basarak kurulumu başlatıyoruz.
Kurulum işlemi oldukça hızlı bir şekilde bitecektir.
Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra kurulum için kullandığımız Cd veya Usb belliği çıkarıp Enter’a basarak Esxi sunucumuzu yeniden başlatıyoruz.
Sunucumuz yeniden başlatılıyor.
Sunucumuz yeniden başladıktan sonra bizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılıyor. Bu ekranda Esxi sunucumuzun almış olduğu ip adresi gözükmektedir. Test olarak kullanmış olduğumuz sistem üzerinde herhangi bir DHCP sunucusu olmadığı için, Esxi sunucun apipa üzerinden ip adresi almış olduğunu görüyoruz. Esxi sunucumuza statik bir adresi belirlemek için F2 tuşuna basıyoruz.
F2 tuşuna bastıktan sonra root şifremizi girerek Esxi sunucumuzun ayar menüsüne giriş yapıyoruz.
Gelen menüde Esxi sunucumuzla ilgili değiştirebileceğimiz ayarlar bulunmakta. Dilerseniz root şifresini değiştirebilir, network ayarlarını yapılandırabilir, sistem loglarını kontrol edebilirsiniz. Biz network ayarlarını değiştireceğimiz için Configure Management Network seçeneğini seçip entera basıyoruz.
Configure Managent Network ekranında Ipv4 menüsünde mevcut ip adreslerimiz gözükmekte yeni bir ip adresi belirlemek için enter’a basıyoruz.
Esxi sunucunuza sabit bir ip adresi vermek için Set Static Ipv4 Adress seçeneğini seçip network ortamımıza uygun olan ip adreslerini ayarlıyoruz ve enter’a basıyoruz.
İp adresini ayarladıktan sonra dns ayarlarını ayarlamak için, Dns Configuration menüsüne giriş yapıyoruz.
Dns server ve host ayarlarını mevcut sisteminize göre yapılandırdıktan enter’a basıyoruz.
Mevcut ayarları kayıt etmek için YES diyerek işlemleri tamamlıyoruz.
Mevcut ayarları yapılandırdıktan sonra Esxi host ekranı aşağıdaki gibi gözükecektir.
Sunucu tarafındaki işlemlerimiz bittikten sonra herhangi bir bilgisayar üzerinden açacak olduğumuz internet browser adres çubuğuna aşağıdaki adresi yazarak, Esxi yönetim paneline giriş yapabiliriz. Sertifika uyarısını göz ardı ederek ilerleyebilirsiniz.
Kullanıcı adımızı ve şifremizi girerek login butonuna basıyoruz.
Gelen bilgilendirme ekranına ok diyerek geçiyoruz.
Esxi yönetim paneline login olmuş durumdayız sağ tarafta sunucumuzun mevcut işlemci,ram,hdd durumunu görebilirsiniz.
Sunucumuzun temel yapılandırma işlemlerinden bazılarını gerçekleştirmemiz gerekmekte. Öncelikle saat ve zaman ayarımızı yapalım. Esxi hostumuzun sistemimizle sorunsuz çalışması için ortak bir saat dilimi ayarı yapmamız gerekiyor. Bu nedenle hostun altında bulunan manage menüsünde system altında bulunan Time & Date menüsüne giriş yapıyoruz.
Gelen Menü içeresinde ortamda DC server mevcut ise DC serverin ip bilgilerini girebilirsiniz eğer ortamda dc mevcut değil ise ntp.ulakbim.gov.tr adresini kullanabilir veya manuel ayarlardan kendimiz elle tarihi girebiliriz.
Yapmış olduğumuz ayarları start ederek servisi başlatıyoruz.
Autostart menüsünde kuracağımız sanal makinelerin otomatik olarak açılma ayarları yapabilmekteyiz.
Esxi lisansımız aktifleştirmek için licensing menüsü içeresinde Assign license seçeneğini tıklıyoruz.
Gelen ekrana vmware.com üzerinde bulunan lisans numaramızı giriyoruz ve check license işlemi yapıyoruz.
Girmiş olduğumuz lisans numarası doğrulandıktan sonra Assign license diyerek lisans işlemini tamamlıyoruz.
License menüsünde aktif olan lisansımız aşağıdaki gibi gözükmekte.
Networking ayarlarında Management network üzerinde tıklayıp mevcut ayarlarımızı kontrol ediyoruz.
Default gelen yapılandırmada kurduğumuz Esxi networku kendi fiziksel sunucumuzun networkü üzerinden konuşabilir yapıda isterseniz bu yapıyı değiştirebilir sadece sanal sunucular kendi içeresinde konuşacak hale getirebilirsiniz.
Storage menüsünde Esxi server üzerinde mevcut durumda olan datastore alanlarını görebilirsiniz. Bu alanlar sanal sunucularımızı kuracağımız alanlardır sağ tarafta mevcut kapasite durumunu görebilirsiniz.
Temel yapılandırma ayarlarımızı yaptıktan sonra sanal makine kurulumuna geçebiliriz. Bu işlem için Create Regidter VM seçeneğini tıklıyoruz.
Yeni sanal makine oluştur seçeneğini seçip ileri diyoruz.
Sanal sunucu adımızı ve kuracağımız işletim sistemini belirttikten sonra ileri butonuna tıklayıp bir sonraki adıma geçiyoruz.
Sanal sunucuyu hangi datastore üzerine kuracağımızı seçtikten sonra ileri butonuna tıklıyoruz.
Sanal sunucu üzerindeki cpu, ram ve hdd ayarlarını yapılandırdıktan sonra ileri butonuna tıklayarak işlemleri tamamlıyoruz.
Oluşturmuş olduğumuz sanal makinanın özet bilgileri aşağıdaki gibi gözükmektedir. Finish butonuna tıklayarak işlemleri tamamlıyoruz.
Oluşturduğumuz sanal sunucu virtual machines menüsünde gözükmektedir.
Oluşturduğumuz sanal sunucunun kurulumu için bir iso dosyası yada fiziksel sunucu üzerinde CD’ye boot işlemi yapmalıyız. Bunun için sunucu üzerinde Actions – Edit Settings menüsüne tıklıyoruz.
Gelen menü içesinde CD/DVD bölümünde iso dosyası yada Cd-rom seçeneklerinden bize uygun olanı seçiyoruz. Ben iso dosyası üzerinden kurulum yapacağım için Datastore ISO file bölümünü seçiyorum.
Datastore Browser menüsünde create directory butonuna tıklayarak yeni bir klasör oluşturuyorum.
Oluşturduğum klasöre iso diyerek işleme devam ediyorum.
Oluşturduğumuz iso klasörüne tıklayarak local bilgisayarımızda bulunan iso dosyasını Sanal host üzerindeki disk alanına upload ediyoruz.
Server 2016 İSO dosyasını seçip aç butonuna tıklıyoruz.
İso dosyamızın upload işlemi mevcut server özelliklerine göre biraz zaman alabilir. Sağ tarafta upload yüzdesini görebilirsiniz.
Upload işlemi bittikten sonra iso dosyamız aşağıdaki gibi gözükecektir. Select butonuna tıklayarak iso dosyamızı seçiyoruz.
İso dosyamızı seçtikten sonra CD/DVD bölümü settings bölümünde aşağıdaki gibi gözükecektir.
İso dosyamızı ayarladıktan sonra sanal bilgisayarımızı açmak için Power on butonuna tıklayalım.
Gelen boot ekranında iso dosyamızın yüklü olduğu sanal Cd-rom seçeneğini seçip enter’a basıyoruz.
Server 2016 kurulum adımları başladı. Bundan sonraki adımlarımız standart kurulum şeklinde devam edecektir.
İnstall now diyerek kurulumu başlatıyoruz.
Kuracağımız server versiyonunu seçtikten sonra next diyerek bir sonraki adıma geçiyoruz.
Gelen lisans sözleşmesini kabul edip next diyoruz.
Custom install seçeneğini seçeneği tıklayıp temiz kurulum yapıyoruz.
Gelen disk alanımıza next diyerek ilerliyoruz.
Server 2016 Standart GUI kurulum işlemi başlamış durumda.
Şifre belirledikten sonra finish diyerek kurulumları tamamlıyoruz.
Sanal sunucumuza login olmak için actions menüsü içerisinde aşağıdaki şekilde crtl + alt + delete tuş kombinasyonunu gönderiyorum.
Sanal sunucumuza login olduktan sonra işlemleri tamamlamış bulunuyoruz.
Bir makalemizin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Esxi standalone versiyonu, belki büyük ve orta ölçekli firmalar için çok iyi bir seçenek olmasa da kobi seviyesinde sanallaştırma deneyimi yaşamak isteyen firmalar için oldukça işe yarayacaktır. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.