Blog

Vmware Distributed Switch Nedir? Standart Switch ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

Merhaba, bu yazımızda Vmware üzerinde bulunan Distributed Switch özelliğinin ne olduğundan bahsedeceğim. Günümüzde neredeyse kullanımının olmadığı bir şirket ortamı bulunmamaktadır. Dolayısıyla VMware sanallaştırma platformunu daha verimli ve güvenli bir şekilde kullanabilmemiz için özelliklerini de kullanmamız gerekmektedir. Distributed Switch mimarisi de bu özelliklerden biridir. Öncelikle sanallaştırma platformu olan VMware içerisinde sunulmuş olan 2 çeşit switch mimarisi olduğunu belirtelim. Bunlar;

  • Vmware Distributed Switch (VDS)
  • Vmware Standart Switch (VSS)

Olarak iki ye ayrılmaktadır. Peki nedir bu iki farklı switch mimarisi arasındaki fark? Dediğinizi duyar gibiyim. Hemen bu detaylardan bahsedelim. Vmware sanallaştırma platformu üzerinde bulunan iki çeşit switch mimarisi arasında teknolojik farklar ve konfigüre farkları bulunmaktadır. Ancak ikisi arasındaki en önemli fark, VDS yani Vmware Distributed Switch mimarisinin sağladığı avantajdır. VDS sayesinde mevcut datacenter içerisinde bulunan bütün fiziksel hostlarınızın Port Group, Virtual Switch ve Network Interface Card bileşenlerinin merkezi olarak yönetilebilmesini sağlayabilmektesiniz.

Diğer bir switch mimarisi olan Standart Switch üzerinde yaptığınız ayarları ise ESX hostunuz üzerinde ve her birine ayrı ayrı uygulamanız gerekecektir. Distributed Switch üzerinde ayarlarınızı direk olarak Vcenter üzerinden gerçekleştirerek, mevcuttaki tüm hostlarınıza uygulayabilirsiniz. Dolayısıyla Distributed Switch kullanımı size ekstra özellikler katacaktır. Ancak küçük bir not; Vmware Distributed Switch, yalnızca Enterprise Edition lisansı varsa kullanabilirsiniz. Standart switch ile Distributed arsındaki özellik farklarını da aşağıda sizler için sıralayalım;

  • Management özelliğini Distributed Switch üzerinde kullanarak bütün ESX hostlarınızın networklerini merkezi olarak yönetebilirsiniz.
  • Lisanslama olarak Distributed Switch sadece Enterprise edition lisansı ile birlikte gelmektedir.
  • Distributed Switch (VDS) mimarisi, Vcenter seviyesinde oluşturulmaktadır.
  • Distributed Switch üzerinde Outbound Traffic Shaping özelliği kullanılabilmektedir.
  • Distributed Switch üzerinde VM Port Blocking özelliğini de kullanabilirsiniz.
  • Distributed Switch üzerinde Private VLAN özelliğini de kullanabilirsiniz.
  • Distributed Switch üzerinde Load Based Teaming özelliğini de kullanabilirsiniz.
  • Distributed Switch üzerinde Network Vmotion özelliğini de kullanabilirsiniz.
  • Distributed Switch üzerinde Per Port policy setting özelliğini Port group ve buna artı olarak port seviyesinde dahi kullanabilirsiniz.
  • Distributed Switch üzerinde NetFlow özelliğini de kullanabilirsiniz.
  • Distributed Switch üzerinde Port Mirroring özelliğini de kullanabilirsiniz.

Peki Vmware Üzerinde Distributed Switch Nasıl Oluşturulur?

İlk olarak yapmanız gereken ilk şey elbette Vcenter yani Vsphere Web Client içerisine giriş yapmak olacaktır. Ardından mevcuttaki Datacenter üzerine sağ click diyerek, Distributed Switch > New Distributed Switch seçeneğine giriş yapmalısınız.

Oluşturmuş olduğunuz Virtual Switch için bir isim belirliyorsunuz. Burada daha sonradan hatırlayacağınız bir isim vermeniz sizi yararınıza olacaktır. Genelde Local Network için LAN, DMZ networkü içinse DMZ ismi ile verilmektedir.

Burası hassas bir konu çünkü doğru Virtual Switch versiyonunu seçmek zorundasınız. Bu ilerde oluşacak durumlar için çok önemlidir. Hostlarınız son versiyona sahiplerse direk onu seçerek devam edebilirsiniz. Yapınız içerisinde versiyonları karışık hostlar bulunuyorsa, (hem 6.0 hem de 6.5 vs..) en düşük versiyon seçeneği ile devam etmeniz gerekmektedir. Diğer türlü Vmotion işlemleri sırasında hata almanıza sebep olacaktır.

Uplink seçimleriniz de oldukça önemli. Bu bölümde var olan Virtual Switch için hostun üzerinde fiziksel olarak kullanacağı port sayısını belirtmeniz gerekmektedir. Bu ayarı yaparken her zaman ileriyi düşünmelisiniz. Fiziksel portunuzun sayısına göre belirlemelisiniz. Ancak 2 portunuzun olduğu durumlarda bile en az 4 yani default gelen hali ile devam edebilirsiniz. 

Son kısımda da yaptığınız ayarların bir özeti karşınıza gelecek. Burada yaptıklarınızı son bir kez daha gözden geçirerek finish seçeneği ile Vmware Distributed Switch mimarisini oluşturmuş oldunuz.

Bu yazımda sizlere Distributed Switch nedir? Distributed Switch ile Standart Switch arasındaki farklar nelerdir? Ve Distributed Switch nasıl oluşturulur? Konularını yazımda anlatmaya çalıştım. Faydalı olması dileğiyle.

Dağcan Nural

1988 İstanbul doğumluyum. Bilgisayar dünyasına olan hayranlığım çok küçük yaşlarda başladı. Bu sebeple sistem alanında kendimi geliştirmeye karar verdim. Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İşletme mezunuyum. 2005 yılında Bilge Adam Sistem & Network Mühendisliği eğitimi aldım. Hemen ardından IT dünyasına giriş yaptım. Collezione şirketinde 2006 - 2018 yılları arasında Sistem Uzmanı olarak görev yaptım. 2018 Temmuz ayından beri LCWAIKIKI şirketinde System Engineer pozisyonunda çalışmaktayım. Sektörde 17 yıllık deneyime sahibim. Birçok önemli projede görev aldım. Linkedin üzerinden profilime ulaşabilirsiniz. Bilgi ve tecrübemi bu blog üzerinde paylaşıyorum. Bilgi paylaştıkça güzeldir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu