Vmware Converter Tool ile Fiziksel İşletim Sistemini Sanala Çevirme

Merhaba, bu makalemizde fiziksel donanım üzerinde doğrudan çalışan işletim sistemimizi sanal işletim sistemine convert edip VMware ortamında çalıştırıyor olacağız. İşlemlere başlamak için öncelikle bize gerekli olan VMware Converter Tool’u indirelim. Download işlemi için aşağıdaki linki kullanabiliriz.

https://www.vmware.com/support/download-converter.html

Link üzerinden erişim sağladığımız sayfa üzerinde bir hesabımız olmalı ve login olmalıyız. Hesabımız yok ise bir hesap oluşturmamız gerekmekte.

Açılan ekranımızda GO TO DOWNLOADS linkine tıklayalım.

Açılan ekranımızda DOWNLOAD NOW butonuna tıklayarak kurulum dosyamızı indirelim.

ACCEPT ile sözleşmemizi kabul edelim.

Kurulum dosyamızın indirme işlemi başladı ve tamamlandı. Şimdi kurulum işlemimizi yapabiliriz. Kurulum işlemini X bir makine üzerine kurup uzaktan convert edebileceğimiz gibi doğrudan convert edebileceğimiz makine üzerine kurmamızda mümkün. Bunu siz ortamınızın durumuna göre tercih sebebi haline getirebilirsiniz. Biz X makine üzerine kurup Y makineyi convert edeceğiz.

Kurulum işlemi için sihirbaz hazırlanıyor.

Klasik karşılama ekranını Next ile geçelim.

Gerekli sözleşme özetini gördükten sonra Next ile sonraki ekrana ilerleyebiliriz.

Lisans anlaşmasını kabul ederek Next ile sonraki adıma ilerleyebiliriz.

Kurulumu varsayılan yol üzerine yapacağımız için bu ekranda değişiklik yapmadan Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Biz Client Server mimarisi kurmayacağımız için Local Installation seçimine dokunamadan Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Kullanıcı deneyim programına katılamayacağımız için bu ekranda değişiklik yapmadan Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Install ile kurulum işlemini başlatalım.

Kurulum işlemi başladı.

Kısa sürede kurulum işlemimiz tamamlanıyor. Finish ile kurulumu tamamlayalım.

Kurulum sonrasında VMware Converter Tool’u açalım. Biz aşağıdaki gibi bir yapı ile convert işlemini yapıyor olacağız. Kullandığım bilgisayar üzerinden, fiziksel bir makineyi convert edip, kendi bilgisayarım üzerinde kurulu olan VMware Workstation üzerinde çalıştıracağım.

Açılan ekranımızda Convert machine butonuna tıklayalım.

Remote Windows machine ile erişim sağlanabilen bir Windows makinanın sanala convert edilmesi mümkün hale geliyor.
Remote Linux machine ile erişim sağlanabilen bir Linux makinanın sanala convert edilmesi mümkün hale geliyor.
This local machine ile converter tool kurulu olan makinanın sanala convert edilmesi mümkün olmakta.

Biz networkümüzde bulunan uzak bir Windows işletim sistemi sahibi fiziksel bilgisayarı sanala convert edeceğimiz için Remote Windows machine seçimini yapıyoruz. Bu işlemden sonra uzaktaki bilgisayar üzerinde agent kurulumu ve işlemlerin yapılabilmesi için kimlik bilgilerimizi girmemiz gerekiyor. Bu işlemden sonra View source details… linkine tıklayalım.

Açılan ekranımızda agent kurulumu ile ilgili seçim geliyor. Convert işlemi sonrasında kurulacak olan agent’in kaldırılması ile ilgili seçim yapmamız gerekiyor. Biz convert işlemi sonrasında agent tool’u otomatik olarak kaldırmak istediğimiz için Automatically uninstall the files when import succeeds seçimini yapıp Yes butonu ile onaylayalım.

Sanala convert edilecek olan fiziksel makine üzerine agent kurulumunun sorunsuz olarak yapılabilmesi için Firewall ayarını kapalı duruma getirelim.

Girdiğimiz kimlik bilgileri ile sanallaştırılacak olan makinamıza erişim sağlandı. Sanallaştırılacak olan makinamızın donanım ve yazılım bileşenleri ile ilgili olarak özet bilgi bizlere sunuldu. Close ile ekranımızı kapatabiliriz.

Bu aşamada sanallaştırılacak olan fiziksel olan makinamız üzerindeki işletim sistemine Vmware Converter Tool Agent kurulumunun başarı ile yapıldığını görebiliyoruz.

Next ile sonraki ekranımıza ilerleyebiliriz.

Agent ile birlikte artık sanallaştıracağımız fiziksel makine sanallaştırılmaya hazır durumda. Bu işlem için gerekli ayarların yapılandırılmasına başlayabiliriz. Aşağıdaki alanları kısaca açıklayalım.

 1-Select Destination type: Sanallaşacak olan fiziksel makinanın çalışacağı platformu seçiyoruz. Biz sanallaşacak olan fiziksel makinamızı VMware Workstation üzerinde çalıştıracağımız için Vmware Workstation or other VMware virtual machine seçimini yapıyoruz.

2-Select VMware product: Convert işleminin VMware Workstation’a convert edilecek olan sanal makinanın Convert Versiyonunu seçiyoruz. Bizim yapımızda en son versiyon VMware Workstation kurulu olduğu için VMware Workstation 11.x/12.x seçimini yapıyoruz.

3-Name: Sanallaştırılacak olan sanal makinamıza bir isim vermemiz gerekiyor. Ben SANAL-CONVERT ismini veriyorum.

4-Bu alanda fiziksel makinanın convert edileceği alanı belirlememiz gerekiyor. Yukarıdaki mimarimize göre biz fiziksel makinamızı kendi makinamız üzerinde bulunan VMware Workstation üzere convert edeceğimizi belirtmiştik. Kendi makinamız üzerinde bir paylaşımlı alan açıp, bu alana fiziksel makinanın sanal makinaya çevrilmesi sırasındaki dosyaların yazılmasını sağlayacağız. 4 numaralı alana bu paylaşımlı alanın bilgisini girelim veya Browse… ile seçip gösterelim.

5-Bu alanda ise sanal makinamızın convert edileceği paylaşım alanına erişim için gerekli olan kullanıcı adı ve parola bilgisini girmemiz gerekmekte.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra Next ile sonraki adıma ilerleyebiliriz.

Ekranımızda aktarılacak olan yapı hakkında bilgi verilmekte. Disk üzerindeki yapı bizim paylaşım alanı tarafında  tam olarak karşılanamadığı için uyarı veriyor. Fiziksel makinanın üzerindeki data boyutu disk boyutundan ufak olduğu için, paylaşım alanının kapasitesi salt olarak, aktarılacak olan fiziksel makinanın data miktarı açısından yeterli olduğu için bu uyarıyı dikkate almıyorum. Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Finish butonu ile fiziksel makinanın sanal makinaya dönüşüm işlemini başlatalım.

Convert işlemi başladı, fiziksel makinanın data boyutu ve network yapısına bağlı olarak belli bir zaman alacaktır. 250 GB datası olan, 1 Gbit ağ yapısı olan bir yapıda SSD disk olduğunu düşünürsek bu işlem 30 dakika civarında sürmekte.

İşlem üzerine tıkladığımızda tüm detay bilgilerini görebiliyoruz.

Ara yüz üzerinden gerekli olabilecek tüm detaylar bizlere sunulmakta.

İşlemimiz başarı ile tamamlandı.

Şimdi sanala çevrilmiş olan fiziksel makinamızı Vmware Workstation üzerinde açabiliriz. Open a Virtual Machine butonuna tıklayalım.

Sanal makinamızın vmx dosyasını gösterelim ve butonuna tıklayalım.

Sanal makinamız VMware Workstation konsoluna eklendi. Edit virtual machine settings linkine tıklayalım.

Kendi bilgisayarımız üzerindeki kaynaklara göre sanal makine kaynaklarını tekrar düzenleyelim. Örnek olarak ben kendi makinam üzerinde bana lazım olan ram miktarı haricinde kalan kısmı ram kaynağı olarak vereceğim için 8 gb olan ram miktarını 4 Gb olarak değiştiriyorum.

İşlemci core sayısını yine bu şekilde ayarlıyorum.

Network ayarımı da yine kullanacağım senaryoya göre düzenliyorum.

Sanal makinamıza start verip açabiliriz.

Makinamız açılmaya başladı. Yeni donanım değişikliklerini kullanıma hazır hale getiriyor.

Sanal makinamız sorunsuzca açıldı.

Bu işlemler sonrasında başta yaptığımız ayara göre fiziksel makinamız üzerinde kurulan agent uygulamasının kaldırılmış olduğunu görüyoruz.

Sanal makinamız üzerinde Vmware Tools kurulumu yaparak makinamızın daha iyi optimize edilmiş ve performanslı şekilde çalışmasını sağlayabiliriz. Bu makalemizin de sonuna geldik. Umarım yararlı olur. Bir başka makalede görüşmek dileği ile.

Exit mobile version