VMFS 5 Datastore to VMFS 6 Datastore Migration

vSphere 6.5 ile VMFS 6 desteği geldi. Bu yazımda mevcut bulunan VMFS 5 datastore’ların neden VMFS 6’ya yükseltilmesi gerektiğini ve VMFS 6 migration işlemlerini görüyor olacağız.

Öncellikle neden VMFS 6’ya geçilmesini gerektiğini ve VMFS 5’e göre yeni gelen özelliklerini konuşalım.

VMFS 5 ve VMFS 6 arasındaki farkları detaylı bir şekilde tabloda görebilirsiniz.

Burada benim dikkatinizi özellikle çekmek istediğim nokta, Automatic Space Reclamation ve Space Reclamation From Guest OS olacaktır.

Danışmanlığını yapmış olduğum firmalarda vSphere ortamında başımıza gelen sorunlardan bir tanesi, vSphere ortamında VMFS 5 datastore’larda boş alanların olduğu fakat storage üzerinde datastore’ların bulunduğu lunların dolu olduğunu görmekteyiz. VMFS 5 datastore’larda space reclamation çalıştırmak için manuel olarak SSH üzerinden işlemler yapmak durumunda kalıyorduk. Automatic Space Reclamation özelliği VMFS 6 datastore’lar ile birlikte gelmiş bulunmakta.

VMFS 5 space reclamation işlemlerini Recep YÜKSEL çok güzel bir şekilde anlatmış. Mutlaka incelemenizi öneririm. http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2017/04/02/vmware-vsphere-6-3par-storage-thin-disk-space-reclamation-vmfs-unmap.aspx

 

Neden VMFS 6 datastore kullanmamız gerektiğini kısaca açıkladıktan sonra, VMFS 5 datastore’ları VMFS 6 datastore migration işlemlerine başlayabiliriz.

VMFS 5 datastore, VMFS 6 datastore’a In-Place (direk) migration desteklemiyor.

VMFS 5 datastore’dan VMFS 6 datastore’a migration için, datastore içinde bulunan tüm sanal makinelerin ve datanın başka bir datastore’a taşınması gerekiyor. Ardından, VMFS 5 datastore boşaltıldıktan sonra, datastore silinerek yeni bir VMFS 6 versiyon datastore oluşturmanız gerekiyor.

Bu işlemleri manuel olarak yapabileceğimiz gibi PowerCLI kullanarak VMware’in yazmış olduğu komut ile otomatik olarakta yapabilmekteyiz. Bu makalede PowerCLI kullanarak VMFS 5 datastore’dan VMFS 6 datastore’a migrate işlemi yapılacaktır.

“PowerCLI vSphere ortamınında powershell komutlarıyla yönetim sağlayan bir araçtır. Kurulum için http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2016/01/31/vsphere-powercl_3101_-bolum1.aspx makalesini inceleyebilirsiniz.”

 

PowerCli ile birlikte Update-VmfsDatastore komutu ile işlemlerimizi yapacağız. Migration işlemine başlamadan önce dikkatli olmamız gerektiği konulara bakalım.

 

Komut bu özellikleri desteklemiyor. VADP (VMware vSphere Storage APIs – Data Protection), SRM (Site Recovery Manager), HBR (Host Based Replication)/VR (vSphere Replication), SMP-FT(Symmetric Multi-Processing Fault Tolerance) and FT (Fault Tolerance), First Class Disks (FCD), HA (High Availability), Microsoft Clustering Service (MSCS), Oracle Real Application Clusters(RAC).

vCenter ortamında bulunan tüm esxi hostlar vSphere 6.5 ve üzeri olmalıdır. VMFS 6 geçişinden sonra vSphere 6.5 öncesi sunucularda VMFS 6 desteklenmediği için sorun olacaktır.

VMFS migration işlemine başlamadan önce mutlaka yedeklerinizin alındığından emin olun.

Başlayalım.

PowerCLI ile VMFS 5 datastore’dan VMFS 6 datastore’a Migration

PowerCLI ile migration işlemleri için Update-VmfsDatastore komutunu kullanacağız.

Bu komutun gereksinimlerini hazırlayalım.

              Geçici bir VMFS 5 formatında datastore istemektedir. (Migration yapacağımız datastore içindeki sanal sunucuları ve datastore içinde bulunan tüm veriyi geçici olarak buraya kopyalar. Geçici datastore boyutu migrate yapacağımız datastore’dan eşit veya yüksek boyutlu olmalıdır. İşlemler bittikten sonra bu datastore silinecektir.)

 

Update-VmfsDatastore komutu nasıl çalışır ?

Bu komutun çalışma mantığını sıralayacak olursak,

              VADP, SMPFT, MSCS/RAC aktif olan sanal sunucular kontrol edilir.

              Datastore’un erişilebilirliği test edilir.

              Geçici datastore’un kapasitesine bakılır.

              Storage DRS manuel olarak değiştirilir.

              Sanal sunucular ve diğer dosyalar geçici datastore’a taşınır.

              Datastore unmount edilir.

              Datastore silinir ve VMFS 6 olarak yeniden aynı isimle oluşturulur. (UUID değişir)

              Sanal sunucular ve diğer datalar oluşturulan VMFS 6 datastore’a taşınır.

              Storage DRS eski konumuna getirilir.

 

Komutu uygulamaya geçmeden önce ilgili datastore’ları resimde görebilirsiniz.

Kullanacağımız komut ve değişkenler;

$Server = (Get-VIServer -Server "192.168.3.29")                  — vCenter Ip Adresi

$Source = Get-Datastore "R5-SAS-L10"                                   — VMFS 6’ya migrate edeceğimiz datastore ismi

$Temp = Get-Datastore "TEMPVMFS5"                                  — Geçici kullanacağımız VMFS 5 datastore ismi

Update-VmfsDatastore -Datastore $Source -TemporaryDatastore $Temp -TargetVmfsVersion "6" -Server $Server — PowerCLI datastore migrate komutumuz

 

Update-VmfsDatastore komutunu çalıştırmaya başlayalım.

PowerCli açıyorum (mutlaka yönetici haklarıyla açılmalıdır) ve $Server değişkenimi yazıyorum. vCenter sunucumun erişim bilgilerini giriyorum.

$Source ve $Temp değişkenimi yazıyorum.

$Source değişkeni, migration yapacağım datastore, $Temp değişkeni ise geçici olarak datanın kopyalanacağı datastore. Komutları yazdıktan sonra $Source ve $Temp yazarak doğruluğunu kontrol ettim.

Update-VmfsDatastore -Datastore $Source -TemporaryDatastore $Temp -TargetVmfsVersion "6" -Server $Server

Komutunu çalıştırıp, R5-SAS-L10 isimli datastore’umu VMFS 6 sürümüne geçirmek üzere işlemi başlatıyorum.

İlk olarak datastore’u sileceğini ve aynı isimde VMFS 6 versiyonu ile datastore oluşturacağını söylüyor. Yes ile devam ediyorum.

İkinci olarak SRM (Site Recovery Manager), HBR (Host Based Replication) aktif ise devam etmememiz gerektiğini söylüyor. Hayır aktif değil, yes ile devam ediyorum.

 

Update-VmfsDatastore fonksiyonu çalışmaya başladı.

Eğer bu süreçte bir hatayla karşılaşırsanız, C:\ dizini altından ilgili loga ulaşıp hatayı çözümledikten sonra -resume komutuyla işleme devam edebilirsiniz.

Örnek: Update-VmfsDatastore -Datastore $Source -TemporaryDatastore $Temp -TargetVmfsVersion "6" -Server $Server -Resume

Vmfs 6 Migration sonrası datastore kontrolünü sağlıyorum. Görüldüğü gibi vCenter üzerinde datastore’umuz artık VMFS 6 olarak görünüyor.

*Geçici olarak oluşturmuş olduğumuz TEMPVMFS5 datastore’unu silebilirsiniz.

Görüldüğü üzere VMFS 5 versiyonlu bir datastore’u VMFS 6 versiyonuna migrate etmek için, ilgili datastore’un silinip tekrar oluşturulması gerekiyor. Bu işlemi manuel yapmak ile script ile yapmak arasındaki farklar, script ile yapıldığında vMotion, datastore data migration, datastore unmount, datastore re-create, datastore mount ve datastore drs ayarları otomatik yapılır.

 

**İşlemler tamamlandıktan sonra datastore’un UUID değişeceği için, datastore’a bağlı çalışan yazılımlarda tekrardan datastore’u taratmak gerekir. Örnek verecek olursak yedekleme yazılımlarında datastore tekrardan rescan edilmelidir.

Bu makalemizde VMFS 5 datastore’ların VMFS 6 sürümüne PowerCLI ile Update-VmfsDatastore komutunu kullanarak otomatik bir şekilde yükseltilmesini işledik. Bir sonraki makalede görüşmek üzere.

Kaynak: https://www.vmware.com/support/developer/PowerCLI/PowerCLI651/html/Update-VmfsDatastore.html

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version