Visual Studio 2019 Live Share
Yakın zamanda preview sürümü ile ön izlemeye açılan Visual Studio 2019 birçok yeniliği ile dikkat çekiyor. Özellikle açılış ve derleme hızıyla ilk bakışta dikkatleri üzerine çekmeye başladı, ben öncelikle VS2017 hayatımıza giren fakat 2019 ile default olarak gelen Live Sharing özelliğini anlatmaya çalışacağım. Başka yazılarımda 2019 için genel bir makaleden öte yenilikleri ayrı ayrı ele alarak paylaşacağım.
Live Share ile neler yapabilir;
Live sharing yani canlı paylaşım bize projemizde uzaktaki kişi veya kişilerce projede yükle repolarda dahil herhangi bir eklenti kurmadan veya klonlamadan takım çalışmasını canlı olarak yapabilme olanağı sağlıyor.
Live sharing ortak düzenleme sağlarken anlık olarak düzenleme yapan kişinin ismini bir tag içerisinde gösterdiği gibi yapılan düzenlemelerinde bir logunu saklıyor. Ayrıca debug sürecini de takım birlikte yürütebiliyor.
Visual Studio VS2017’de bir eklenti olarak zaten yüklenebiliyordu fakat VS2019 ile birlikte standart olarak geldi ve ayrıca son aylarda eklenen ses iletimi ile birlikte iş birliği yaptığınız kişiyi dinleyebilme olanağına da sahip oldu.
Live Share başlatma;
Öncelikle VS2019’da projemizi açtıktan sonra canlı paylaşımı başlatabilmek için Windows Live hesabımıza giriş yapmış olmamız gerekmektedir, aşağıdaki resimde görebileceğiniz üzere giriş yapıp yapmadığımızı görebilir ve aynı alandan login işlemini gerçekleştirebiliriz.
Giriş İşlemi sonrasında aynı alanın hemen altında bulunan “Live Share” butonuna basarak canlı paylaşımı başlatabiliriz, bunu ilk defa yapıyorsak bizden güvenlik duvarı için yetki isteyen bir pencere ile karışılacaksınız, bu onayı verdikten sonra hemen üst barda bir uyarı ile karşılaşacağız burada canlı paylaşımın başlatıldığı ve bağlantı linkinin kopyalandığı bilgisi yer almaktadır.
Bu linki paylaşım yapacağımız kişi veya kişilere vererek onlarında projeye dahil olmasını sağlayabiliyoruz.
Ayrıca, üst resimde göreceğiniz uyarı barında bulunan “Make read-only” linki tıklanarak paylaşımın sadece okunabilir olmasını sağlayabilir ve katılımcıların düzenleme yapabilmeleri engellenebilmektedir.
Yine paylaşım başlattığımız “Live Share” butonu, paylaşım başladıktan sonra “Sharing” olarak değişiyor ve altına birkaç seçenek bizleri karşılıyor. Bu seçenekler içerisinde paylaşımı kapatmamızı sağlayacak olan “End Collaboration Session” ve terminal paylaşımı da vermemizi de sağlayacak olan “Share Terminal” seçenekleri mevcut, terminal paylaşımını da sadece read-only veya read/write seçeneklerinden birisi ile verebilmemiz mümkün.
Paylaşımımız başlattıktan sonra linkimizi takım üyelerine vererek onlarında projeye dahil olabilmeleri için linke tıklayıp açılan sayfa ve bu sayfada çıkan Visual Studio veya VS Code başlatma seçeneğini onaylamaları yeterli, böylece birkaç saniye içerisinde projenize bağlanmış ve kod yazmaya başlamış olacaklardır.
Onay verildiği anda VS açılacak ve projenize bağlanmak için gerekli komutları yükleyerek bağlantıyı başlatacaktır. Bağlantı sağlandığı andan itibaren bildiğimiz VS projesinden farklı hiçbir şey yoktur, sizdeki proje karşı tarafta da açılacak ve kodlamaya anında başlanabilecektir.
Yapılan tüm işlemler anlık olarak sizde, sizin yaptıklarınız da karşıda gösterilmektedir, değişiklik yapıldığı anda kimin değişiklik yaptığı bilgisi de karşı tarafta belirtilmektedir.
Bazen projede bir sorunu açıklamanız gerektiğin de takım üyesinin sizi takip etmesi gerekebilir, bu duruda takım üyelerinden birisi kendisinin takip edilmesi gerektiğini diğer katılımcılara bildirebilmek için “Focus Participants” seçeneğini kullanabilir, bu durumda diğer katılımcılara bir istek gönderilir.
Shared Server;
Örneğin web projelerinde debug yaparken ön izleme gerekebilir, bu durumda takım üyelerine bir web server paylaştırmak gerekebilir, bu durumlarda paylaşımlı web server bilgilerinizi girerek takım üyeleri ile paylaşabilirsiniz.
Sonuç;
Bu haliyle Live Share problem çözmede arkadaşlarınız veya takım üyelerinizden destek alabilmenizi sağlayacak çok başarılı bir araç olmuştur. Live Share için ses desteği şuan da sadece Visual Studio Code ile birlikte vardır, VS Code ile katılımcılar sesli iletişim ve yazılı iletişim kurabilirler, böylece uzak lokasyonlar da Skype vb. harici uygulamalar kullanmaya gerek kalmadan iletişime geçerek takım çalışması sağlayabilmek daha da kolaylaşmaktadır.