Vista Partition Shrink Islemi

Merhaba arkadaşlar bu makalemizde Microsoft un yeni işletim sistemi Vista nın yeni bir özelliğinden bahsedeceğiz. Bilindiği üzere Kullandığımız hard disk işletim sistemi kurulum başlangıcında kullanıcının belirlediği büyüklük ve çoklukta bölüm ( partition )oluştur.

Daha sonra 1. bölüme (C ye) işletim sistemi kurulur. Diğer oluşturulan bölümlere de kullanıcı kişi kendi özel dosyalarını yâda başka bir bölüm daha oluşturup mp3 video gibi dosyalarını atar. Kullanıcı bu tip bölümleri genelde yedeklemek için yâda çok karışık dosya arşivi ortamında aradığını daha kısa sürede bulmak için vs.. temel olarak bunlar için kullanabilir.

 

Bazı durumlarda kurulum sırasında disk tek parça halinde bölünmüşse Biz daha sonra bu disk üzerinde Windows un uygulamalarını kullanıp işletim sistemi ve depolanan dosyalara zarar vermeden oluşturmayı gerçekleştiremiyorduk. Bu tip durumlarda 3.party programlar kullanmak zorundaydık. Bunlardan bir kaç tanesi Symantec Partition Magic, Acronis Disk Director gibi programları kullanarak bu tip işlemleri gerçekleştiriyorduk. Microsoft un yeni nesil işletim sistemi olan Vista da bu tip uygulamalar yapmaya olanak tanıyor üstelik 3.party programlara gerek kalmadan. Bu işlem Vista da Partiton Shrink yapma işlemidir.

 

Tabi sunuda belirtelim bahsettiğimiz programlar biraz daha gelişmiş olduğundan daha gelişmiş işlemlerde yapabilir. Ama Vista da temel olarak oluşmuş ve içinde bilgi depolanan bir bölüme zarar vermeden o bölümde olan boş kesimin hemen 3/2 sini kullanıp kendimize yeni bir bölüm oluşturabiliriz. Üstelik diğer programların aksine sistemimizi yeniden başlatmadan Şimdi uygulamaya gecelim.

 

 

Şekil 1.

 

Şekil 1 de görüldüğü üzere tek diskten oluşmuş 2 bölümümüz mevcut şimdi aynı yapıyı şekil 2 de computer menegetmant da disk managetment aracın da inceleyelim. 

 

 

Şekil 2.

                                   

Şimdi hangi bölümü ayırmak istiyorsak o bölümün üzerine sağ tıklayıp çıkan menüde shrink deyip (Şekil 3) seçenekleri görmemiz gerekir. (şekil 4.)

 

 

Şekil 3. 

 

 

Şekil 4

       

Kısa bir işlem suresi sonunda e bölümünden ne kadar lık boş yerinden faydalanabileceğimizi işlem sonrasında e diskinde ne kadar alan kalacağını gösteren bir tablo çıkacaktır. Şöyle ki biz E bölümünden en fazla 9,4 GB yer alacağımızı soyluyor biz istersek bu oranı düşürebiliriz. Alacağımız alanın büyüklüğüne karar verdikten sonra shrink deyip işlemi başlatalım. Bu işlem sonucunda oluşturduğumuz yeni alanı görebiliriz.   (Şekil 5.)

 

 

 

Şekil 5.

 

Daha sonra bu alanı kullanılabilir hale getirmek için yeni bölümün üzerine sağ tıklayıp new sipmle volume deyip ekranda bize uygun olan seçenekleri seçip wizard ı sonlandırdığımızda (şekil 6 )  artık yeni bölümü kullanabilir hale getirmiş bulunuyoruz. (vatana millete hayırlı olsun ) sonra bilgisayarım da yeni bölümü görebiliriz.

 

 

Şekil 6

 

 

Şekil 7.

 

Comp managetment >disk managetment a tekrar gelip yeni oluşturduğumuz bölüme bir daha shrink işlemi yapabiliriz. Şekil 7 de gördüğünüz gibi e bölümünde var olan datalar kayıp olmadan duruyor. Daha sonra istersek e bölümünden aldığımız bos alanı tekrar e ye kazandırabiliriz yine bir veri kaybı yaşanmadan. Bu işlem için yine disk managetment aracına geliyoruz. Buradan daha önce oluşturduğumuz yeni f bölümünü silmemiz gerekecek bu silme işleminde datalarınız da gideceğinden dataları e bölümüne taşımayı unutmayın. Sonra ki adım da f bölümüne sağ klik deyip delete partition dediğimizde bölüm bilgisi silinmiş olacak şekil 8 de göründüğü üzere;

 

 

Şekil 8

 

Bölümü sildikten sonra e bölümü üzerinde sağ klik diyorum ve Extend Volume Wizard ı takip ediyorum bu wizard  e bolümün genişletilmesini istediğim için su anda diskte mevcut olan kullanılmayan alan ı seçiyorum bu kullanılmayan alan bizim önceki f diskimizin alanı bölüm bilgisini sildiğimizden dolayı bu alanı kullanılmayan alan olarak ayırdı. Daha sonra bu alanı seçip e bölümüne eklemek için next diyorum ve kısa bir işlemden sonra e bölümünün yeni hali karşımıza geliyor.  (Şekil 9)

 

 

 

Şekil 9

 

Bilgisayarım a girdiğimde ise Vista nın yeni Areo ara yüzü sayesinde bu bölümün son halini daha hoş görüyorum. (Şekil 10.)

 

 

Şekil 10

 

Görüldüğü üzere hiç bir bilgi kaybı yaşanmadı bu işlemler sırasında. Vista nın bu yeni özelliği bizlere çok katkı sağlayacaktır. 3.party bir yazılımla uğraşmaya gerek kalmadan yeni bir bölüm oluşturup tekrar eski bölüme ekleyebiliriz. Bir sonra ki makalemizde görüşmek üzere.

 

 

Gökhan Doğan

Exit mobile version