Merhaba değerli meslektaşlarım, bu yazımızda sizlerle sanal sunucu sistemlerinin yedeklenmesi için piyasaya çıkan yeni bir oyuncu olan Vembu yazılım şirketinin veri yedekleme ve koruma ürünü olan “ Vembu BDR Suite ” ı inceleyeceğiz. Bu teknik makalemizde Vembu BDR ile Backup ve Restore operasyonunu adım adım gerçekleştireceğiz.
Vembu BDR ile Backup ( Vembu BDR Backup )
Vembu BDR ile Restore ( Vembu BDR Restore )
İlk olarak “ Backup ” bölümü ile başlıyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Vembu BDR yönetim konsolunda “Backup” menüsü altındaki “Configure VM” bölümünden yedeklenecek sunucuyu seçip “ Next ” ile devam ediyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Vembu BDR yönetim konsolunda “Backup” menüsü altındaki “ Guest Processing ” bölümünden yedeklenecek sunucu için uygulama bazlı özel ayarlamaları yapıp “ Next ” ile devam ediyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Vembu BDR yönetim konsolunda “Backup” menüsü altındaki “ Schedule ” bölümünden yedeklenecek sunucu için tarih saat ve süreç ayarlamaları yapıp “ Next ” ile devam ediyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Vembu BDR yönetim konsolunda “Backup” menüsü altındaki “ Settings ” bölümünden yedeklenecek sunucunun ne kadar süreyle saklanacağı, hangi ortama yedekleneceği gibi özel ayarlamaları yapıp “ Next ” ile devam ediyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Vembu BDR yönetim konsolunda “Backup” menüsü altındaki “ Guest Processing ” bölümünden yedeklenecek sunucu için “ job name ” bilgisini girdikten sonra şimdiye kadar yapmış olduğumuz özel ayarların kontrolünü sağlıyoruz. “ Save theBackup ” ile devam ediyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “ Ok ” ile devam ediyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “ vembu-job-ysn-test “ isimli backup job ın başladığını görmekteyiz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “ vembu-job-ysn-test “ isimli backup job ın başladığını ve yedekleme işleminin devam ettiğini görmekteyiz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “ vembu-job-ysn-test “ isimli backup job ın başladığını ve yedekleme işleminin başarılı bir şekilde “ success ”tamamlandığınız görmekteyiz.
Şimdi ise ikinci bölümümüz olana “ Restore “ Operasyonuna geçiyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Vembu BDR yönetim konsolunda “Restore” menüsü altındaki bölümünden geri yüklenecek olan sunucuyu seçip devam ediyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Vembu BDR yönetim konsolunda “ Recovery” menüsü altındaki “ Restore Type ” bölümünden geri yüklenecek sunucunun yedekleme metodunu seçip “ Next ” ile devam ediyoruz.
Biz bu makalemiz için “ Quick VM Recovery ” seçeneğini tercih ediyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Vembu BDR yönetim konsolunda “ Recovery” menüsü altındaki “ Restore Version ” bölümünden geri yüklenecek sunucunun hangi tarihli kopyasına dönüleneciğini seçip “ Next ” ile devam ediyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Vembu BDR yönetim konsolunda “ Recovery” menüsü altındaki “ Restore Options ” bölümünden geri yüklenecek sunucunun hangi “vCenter” hangi “ESXI” host ve hangi “Datastore” a açılacağını seçip “ Next ” ile devam ediyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Vembu BDR yönetim konsolunda “ Recovery” menüsü altındaki “ Review Selected ” bölümünden geri yüklenecek sunucu için yapmış olduğumuz ayarlamaları kontrol edip “ Restore Now ” ile devam ediyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “ ok ” ile devam ediyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “ vembu-job-ysn-test “ isimli restore job ın başladığını görmekteyiz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “ vembu-job-ysn-test “ isimli “restore” job ın başladığını ve geri yükleme işleminin başarılı bir şekilde “ success ”tamamlandığınız görmekteyiz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde; VMware vSphere Web Client ara yüzünden geri yüklediğimiz sunucunun başarılı bir şekilde açıldığınız görmekteyiz.
Sizlere fayda sağlaması dileğiyle…