Veeam ile VMware vCenter Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

Merhaba,

Bu makale içerisinde Veeam’in merkezi yönetim konsolu olan Enterprise Manager ile VMware vCenter’ı entegre edeceğiz. Bu özellik sayesinde yedeklerimizin durumunu dilersek vSphere Client arayüzünden kontrol edebilecek ve yedeklerimizi vSphere arayüzünden başlatabileceğiz.

Veeam Backup & Replication için vSphere Web Client eklentisi, vSphere üzerinde yetkili olan personelin kuruluşundaki yedekleme altyapısını yönetmesindeki günlük rutinini kolaylaştırır. Bu eklenti, yetkili personelin Veeam Backup & Replication altyapısının durumu hakkında ayrıntılı bilgileri görüntülemesine ve vSphere Web Client dışında başka bir araç kullanmadan anlık yedekleme oluşturmasına olanak tanır. Özellikle, vSphere yöneticileri tüm işler için Success, Warning ve Error mesajlarının yanı sıra kullanılan ve kullanılabilir depolama alanıyla ilgili genel bilgileri ve yedeklenmiş VM’lerdeki istatistikleri görüntüleyebilir, Unprotected VM yedeği alınmayan sanal makineleri kolayca belirleyebilir ve kapasite planlaması gerçekleştirebilir.

Doğrudan vSphere Web İstemcisinden VeeamZIP (Full Yedekleme) ve Quick Backup (Hızlı Yedekleme) gibi işlevlerini kullanarak yedek alınabilir.

vSphere Web Client eklentisini, Enterprise Manager üzerinde bulunan Configuration sekmesinin altından sol tarafta bulunan vCenter Servers bölümünden kuruluma başlayabiliriz, ancak kurulum öncesi bazı ön gereksinimler bulunmaktadır bunları aşağıda listeliyorum.

Bölüm 1 – vSphere Web Client Eklentisi Nasıl Kurulur?

Veeam Enterprise Manager arayüzüne giriş yapılır, sağ tarafta bulunan Configuration sekmesine giriş yapılır.

Sol tarafta bulunan vCenter Servers bölümünden ortamdaki kurulum yapılacak olan vCenter makinesi seçilerek sol üst tarafta bulunan ‘Check version’ seçeneğine tıklanarak, vCenter ortamına erişim sağlayan hesap bilgileri giriş yapılarak versiyon kontrolleri yapılır.

Versiyon kontrolü gerçekleştirildikten sonra ilgili vCenter sunucusuna sağ üst köşede bulunan ‘Install’ seçeneği ile kurulum başlatılır.

vSphere Web client üzerinde kurulum başlatıldığına dair task bar üzerine işlemleri takip edebilirsiniz, kurulum başarılı olduğuna dair bilgiler görüntülenecektir, ilk kurulumu başarıyla tamamladık.

Bölüm 2 – vSphere Web Client Eklentisi Yetkilendirmeleri Nasıl Yapılandırılır?

Ürünün genel olarak nasıl iletişim ve yetkilendirilmesine dair bilgileri aşağıda paylaşıyorum.

vSphere Web Client üzerine plug-in yüklediğiniz kullanıcının aşağıdaki hesap yetkilerine sahip olması gerekmektedir (direkt administrator@….local hesabını eklediyseniz bu bölümü atlayabilirsiniz.)

Bölüm 3 – VMware vCenter arayüzü üzerinden Enterprise Manager ve Veeam ONE Yapılandırılması Nasıl Gerçekleştirilir?

VMware vCenter arayüzüne giriş yapılır, Menu kısmından Veeam Backup & Replication seçeneğine tıklıyoruz.

Veeam Backup & Replication seçeneği ile birlikte karşımıza aşağıdaki şekilde arayüz gelmektedir bu arayüz üzerinden verileri çekebilmemiz için konfigürasyon gerçekleştireceğiz.

Ortamınızda Veeam ONE var ise, sunucunu adını ve bağlantı portunu belirtin. (Varsayılan olarak 1239 bağlantı kullanılır)

Konfigürasyonlarımızı tamamladık, Test işlemi için sol alt köşede bulunan Test seçeneği ile konfigürasyonlarının başarılı olup olmadığını test edebilirsiniz.

Herşey hazır durumda şimdi vSphere Web Client ile yedekleme altyapımızı inceleyelim.

Sol Üst tarafta yer alan Summary seçenekleri genel olarak şöyle özetliyelim;

Backup Servers: Veeam Enterprise Manager üzerine ekli olan yedekleme makinelerinizin sayısıdır.

Proxy Servers: Veeam Backup & Replication içerisinde ekli olan Proxy makinelerinizin sayısıdır.

Repository Servers: Veeam Backup & Replication içerisinde ekli olan Yedekleme depolama alanınızın sayısıdır.

Running Jobs: aktif olarak çalışan job’larınızın sayısıdır.

Schedules Jobs: Veeam Backup & Replication arayüzünde günlük , haftalık veya aylık olarak almış olduğunuz yedeklerinizin, replikasyonlarınızı planladığınız jobs sayılarıdır.

Sağ Üst tarafta yer alan seçenekleri genel olarak şöyle özetleyelim;

Sol alt köşede bulunan VMs Overview seçenekleri genel olarak şöyle özetliyelim;

Sol alt köşede bulunan Restore Points seçeneklerini genel olarak şöyle özetleyelim;

Sağ alt köşede bulunan Job statictics seçeneklerini genel olarak şöyle özetleyelim;

Scheduled Jobs: ortamınızda yapılandırmış olduğunuz yedekleme ve replikasyon joblarının sayısını görüntüleyebilirsiniz.

Max Job Duration: ortamınızdaki yedekleme jobları sırasında en çok uzun yedekleme jobunu görüntüleyebilirsiniz.

Total Jobs run: ortamınızdaki planladığınız ‘backup & replica’ job’larıyla ilgili genel durum bilgisi verir.

En sevmiş olduğum nokta ise alt menülerde yer alan ‘View Protected VMs Report ve View Lates Backup Job Status Report’ seçenekleridir. Genel olarak ortamınızı tek nokta üzerinden yönetmeniz sizlerin günlük işlerinizi kolaylıkla yapmanızı sağlar şu ana kadar Veeam ile vCenter Entegrasyonu basit şekilde yapılandırdık ve özet bilgiler vSphere arayüzüne geldi ve altyapımıza göz attık.

Bu 2 seçenek ise ortamnızdaki yedeklenmeyen veya almış olduğunuz backupların durumlarını gösteren raporları Veeam ONE üzerinden çeker ve sizlere PDF, Excel, Word formatında sunar.

Bölüm 4 – Full Yedek (VeeamZIP) veya Hızlı Yedek (Quick Backup) ile Yedekleme Nasıl Yapılır?

Yedeklemeyle ilgilenen şirket personelleri Veeam yedekleme yönetim konsolunu kullanmaya gerek kalmadan doğrudan VMware vSphere web istemcisinden VeeamZIP (tam yedekleme) veya Quick Backup (artımlı yedekleme) kullanarak seçilen bir VM için hızla bir geri yükleme noktası oluşturabilir.

VeeamZIP ile Full Yedek Oluşturma ve Ayarlarını Nasıl Yapılandırabiliriz?

vSphere Client arayüzüne giriş yaptıktan sonra vCenter Inventory kısmına giriş yapın (VM folderlarını oluşturduğunuz alan) İlgili sanal makineyi seçin. Configure sekmesinde VeeamZIP ‘ e tıklayın.

Gelen arayüz içerisinde sanal makinenin;

vSphere Web Client’ta Yedeklemek istediğiniz sanal makineye sağ tıklayın Backups > VeeamZIP‘i seçin Veeam, bir önceki bölümde konfigürasyon yapmış olduğumuz VeeamZIP ayarlarını kullanarak VeeamZIP yedekleme sürecini başlatacaktır.

Quick Backup başlatmak için ilgili sanal makineye sağ tıklayın > Backup menüsü içerisinden > Quick Backup seçeneğini seçerek başlatabilirsiniz.

Hızlı Yedekleme özelliğini kullanarak tek bir tıklama ile seçilen VM için artımlı bir yedekleme (incremental) oluşturabilirsiniz. Hızlı Yedekleme, aşağıdaki gereksinimleri karşılayan herhangi bir sanal makine için çalıştırılabilir:

Sanal makinenin yedekleme deposunda bulunan en son tam yedekleme için yeni bir artımlı geri yükleme noktası (VIB dosyası) oluşturmak üzere seçilen sanal makineyi işleyen bir yedekleme işini tetikleyecektir. Çalışan bir hızlı yedekleme görevinin ayrıntıları sağdaki More Task alanından görüntüleyebilirsiniz.

Genel olarak Enterprise Manager ürünü ile birlikte VMware vCenter entegrasyonu nasıl yapılır? Full veya Hızlı yedek işlerini vSphere Client arayüzünden nasıl başlatırız? Yedekleme altyapımızdaki durumları görüntüleme veya raporlamaları nasıl tek arayüz üzerinden yönetiriz? konularına değindik.

Umarım faydalı olmuştur. Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Gelecek makalemizde tekrar görüşmek üzere.

Exit mobile version