3. Parti Yazılımlar

Veeam ile Tape Backup Job Oluşturma

Tape Backup, kurumların offline & offsite backup kapsamında sık başvurduğu yöntemlerden birisi.  Ben de Tape Backup ünitesini Veeam ile nasıl entegre ederiz ve kullanırız buna değinmek istedim.

Ortamımızda bir adet Veeam Backup & Replication sanal sunucusu, bir adet fiziksel proxy sunucu ve proxy sunucuya sas ile bağlı HP Storageworks Ultrium 3000 bulunmakta.

VBR konsolunu açtığınızda ana menülerden Tape Infrastructure menüsünü açın ve ekranın solunda bulunan Tape Infrastructure üzerine sağ tıklayıp Add Tape Server ile devam edin.

Burada Tape ünitemizin bağlı olduğu sunucunun ip adresini yazıyoruz. Ben daha önce Veeam’e tanımladığım proxy sunucumun ip adresini seçiyorum. Eğer fiziksel bir Veeam sunucunuz varsa proxy kullanmaya ihtiyaç duymadan Tape ünitenizi direkt olarak bağlayabilir ve bu ekranda sunucunun kendisini seçebilirsiniz. Bu aşamada Veeam bazı önerilerde bulunuyor:

-Sunucunuz minimum Windows Server 2012 olmalı. Windows Server 2008 R2 gibi daha önceki versiyonlar da çalışır fakat performans sorunları yaşayabilirsiniz.

-Daha iyi bir performans için Tape Server ve Repository arasında direkt bağlantı kullanabilirsiniz.

-Eğer Synthetic backup almayı planlıyorsanız deduplication kullanan bir storage bu iş için uygun olmayacaktır.

Veeam, belirttiğimiz sunucuya tape proxy kurulumu gerçekleştirip bağlı bulunan tape ünitesi ile iletişim kurup cihaz bilgilerini çekecektir.

İşlem tamamlandığında Tape ünitenizin Veeam üzerine tanımlandığını göreceksiniz. Bu, tek kartuş rotasyonlu bir ünite olduğu için bir adet tanımlanmamış (Unrecognized) kaset bulunmakta.

Bu aşamadan sonra ilk olarak kaset veya kasetleri konumlandıracağınız Media Pool’u oluşturmalısınız.

Burada öncelikle Media Pool ve GFS media Pool (Grandfather-Father-Son) arasındaki farka değinmek istiyorum.

Aslında aradaki ayrım sizin retention politikanız ile ilgili. GFS, genelde daha uzun süreli saklama politikaları için uygundur. Bu planlamada aylık full backuplar Grandfather olarak adlandırılır ve ofis dışında tutulur. Haftalık full backuplar ise father olarak adlandırılır ve yine ofis dışında tutulur. Günlük yedeklemeler ise (genelde incremental) Son olarak adlandırılır ve isteğe bağlı ofis içi veya dışında tutulabilir. Eğer bir GFS Backup job kullanacaksanız GFS Media Pool oluşturmalısınız.

Biz standard bir saklama politikası uygulayacağımız için sırasıyla Media Pool ve Standard seçenekleri ile devam ediyoruz. Burada standard dışında WORM (Write Once Read Many) seçeneği de bulunmakta. WORM kasetlerde yalnızca bir kez veri yazabilir ardından aynı veriyi sonsuz kez okuyabilirsiniz. Bu kasetlerde herhangi bir saklama politikası bulunmadığı gibi üzerine yazılabilir kasetlerle aynı pool içerisinde de kullanamazsınız.

Açılan pencerede Media Pool oluşturmaya bir isim vererek başlıyoruz.

Kaset ünitesini seçerek devam ediyoruz. Eğer çok kasetli bir üniteniz varsa depolama alanı yetmediği takdirde boşta bulunan kasetleri bu Media Pool’a otomatik eklemesi için “Add tapes from Free media pool automatically when more tapes are required” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Media Set yedeklerinizi yazacağınız kasetlerden oluşan bir settir. Kapasiteleri daha verimli kullanmak adına sürekli devam eden bir media set önerilir. Ben zaten tek kaset kullanacağım için “Do not crete, always continue using current media set” seçeneği ile devam ediyorum.

Rotasyon süresi sona erdiğinde bu kasetin üzerine tekrar veri yazacağım için “Do not protect data” seçeneğini işaretliyorum. Fakat daha gelişmiş ve karmaşık bir yapıda kasetlerinizdeki verilerin kontrolsüzce üzerine yazılmaması için bir retention politikası seçmenizde fayda olabilir.

Son olarak Media Pool’u birden fazla backup job kullanacaksa “Enable Parallel processing for tape jobs using this media pool” seçeneğini, yedeklerinizi şifreleyecekseniz “Use encryption” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Apply ve Finish butonları ile Media Pool’u oluşturabilirsiniz. Seçtiğiniz kasetleri aşağıdaki gibi media pool içerisinde görüntüleyebilir, Free durumda bulunan kasetleri manuel olarak da bu pool altına taşıyabilirsiniz.

Media Pool oluşturduktan sonra artık Tape Job’u oluşturabiliriz. Home meüsünden sırasıyla Tape Backup ve Backups’a tıklayın.

Job’a bir isim verelim.

Backups sekmesinde kasete göndereceğimiz backupların bulunduğu Job’ı seçiyoruz.

Eğer mevcuttaki job düzenli olarak full backup almıyorsa tape üzerine aldığınız backuplarda sanal bir full backup oluşturmak için bir gün belirleyebilirsiniz.

Yalnızca haftalık full backup alacağım için Incremental Backup sekmesinde “Archive Incremental backups to tape” seçeneğini boş bırakıyorum.

Tape job sonlandığında ilgili kaseti otomatik olarak çıkartması için “Eject media upon job completion” seçeneğini işaretliyorum. Yalnızca bir media set üzerinden sürekli devam etmeyi tercih ettiğim için ikinci seçeneği işaretlemeden devam ediyorum.

Son olarak bu Tape Job’ın ne zaman çalışması gerektiğini planlıyorum. Eğer tape backup job çalışma saati gelmiş ve hala birincil backup job sonlanmamışsa 3 saat kadar hata vermeden beklemesini belirtiyorum.

Summary sekmesinde yapılandırmaları gözden geçirdiğinizde her şey yolunda görünüyorsa Tape Backup Job’I oluşturubilirsiniz.

Umarım açıklayıcı ve anlaşılır bir anlatım olmuştur. Kolaylıklar dilerim.

Related Articles

3 Comments

  1. Selamlar Hocam, Veeam replication 9.5 kullanmaktayım. USB cihazına yedek alıyorum ma şöyle bir sorunum var, yeni backup alabilmek için gerekli alanım yok 2tb alanın çoğu dolu. Bu sebeple yenisini aldıktan sonra eskisini silme gibi bir durum değil, ben bunu manuel olarak değil öncesinde silsin sonrasında backup alsın istiyorum böyle bir senaryo yapılabilir mi?

    1. Merhaba, farklı yazılımlar bunu yapabiliyor fakat Veeam’de önce restore point sil sonra backup almaya başla gibi bir seçenek yok bildiğim kadarıyla. Bu nedenle yapabileceğiniz en pratik yöntem job üzerindeki retention policy sayısını düşürürüp kaydetmeniz. Böylece otomatik olarak yer açılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button