3. Parti Yazılımlar

Veeam ile Failover Plan Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Merhaba,

VBR yazılımı üzerinde Replikasyon konfigürasyonlarının nasıl yapılacağı bilinmektedir ancak failover planları konusunda pek fazla konfigürasyon yapılmamaktadır. Bu sebeple ‘VBR üzerinde Failover Plan Nedir, Nasıl oluşturulur?’ konusunu ele alacağız.

Failover Plan Nedir?

Birbirine bağlı uygulamaları çalıştıran çok sayıda VM’niz varsa, bunları grup olarak belirleyip, failover plan yapmanız gerekir. 

Failover planında, VM’lerin açılması gereken sırayı ve VM’ler için gecikme sürelerini ayarlarsınız. Set Delay (gecikme) süresi, Veeam Backup & Replication’ın listedeki bir sonraki sanal makinenin işlemini başlatmadan önce beklemesi gereken bir zaman aralığıdır. DNS sunucusu gibi bazı VM’lerin, diğer VM’ler başladığında zaten çalışıyor olmasını sağlamaya yardımcı olur. Gecikme süresi listedeki son VM dışında yük devretme planındaki her VM için ayarlanabilir. 

Oluşturduğunuz VM grubunun içerisinde sanal makine kapalı olması durumunda, ilgili failover planını manuel olarak başlatabilirsiniz. İşlemi başlattığınızda karşınıza iki seçenek çıkıyor direkt ‘Start’ seçeneği ile operasyonu başlatabilir veya VM replikalarının başlatılması gereken zaman noktasını ‘Start to’ seçeneği ile belirleyebilirsiniz. Veeam Backup & Replication, belirlediğiniz zaman içinde bu noktaya en yakın geri yükleme noktalarını arayacak ve bunları sanal makine replikalarını başlatmak için kullanacaktır.

Aynı anda maksimum 10 sanal makine başlayabilir, eğer ki 10’dan fazla eş zamanlı makine eklediyseniz ilk 10 sanal makine başlayacak olup daha sonra diğer makineler açılmaya başlayacaktır. 

Not: İşlem sırasında Production tarafındaki sanal makineler kapatılmayacaktır.

VBR üzerinde Failover plan oluşturmak için öncelikle Replikasyon konfigürasyonu oluşturuyoruz daha sonra üst menüde ‘Add Failover Plan’ seçeneği karşımıza çıkıyor.

Oluşturacağımız Plan’a isim veriyoruz, dilerseniz açıklamayı değiştirip  düzenleyebilirsiniz.

Failover planından önce veya sonrasında özel komut dosyaları çalıştırmak istiyorsanız, Failover öncesi (Pre-failover script) ve sonrası (Post-failover script) script kutucuklarını açın ve oluşturduğunuz script dosyalarını seçin.

Örnek olarak failover planı başlamadan önce sanal makinelerin içerisindeki servisleri durdurabilirsiniz.

Veeam sadece aşağıdaki formatlardaki komut dosyalarını destekler:

Dosya Formatları: BAT, CMD, EXE ve PS1.

next diyerek ilerliyoruz.

Virtual Machines kısmında ise sağ tarafta bulunan ‘Add VM’ kısmından dilersek ‘From infrastructure’ ile sanallaştırma alt yapısından ilgili makineyi seçebilir veya ‘From replicas’ seçeneği ile oluşturulan replikasyon job’unu seçip job içerisindeki tüm makineleri eklemiş oluruz. 

İlgili sanal makine seçildikten sonra sağ tarafta bulunan ‘Set Delay’ menüsünden makalemizin giriş kısmında bahsetmiş olduğumuz gecikme süresini ayarlayabiliriz.

Örnek olarak;

Ortamınızda bulunan DC sanal makinesi diğer makinelerden önce açılması gerekmektedir DC makinesini ilk sıraya alıp diğer sunucularınızın açılma arasındaki gecikme süresini belirleyebilirsiniz, varsayılan olarak sanal makineler arasındaki gecikme süresi 60 sn. olarak karşımıza çıkıyor.

Apply seçeneği ile ‘Failover Plan’ konfigürasyonu tamamlıyoruz.

Summary kısmında ise yapmış olduğumuz konfigürasyon özeti karşımıza çıkıyor, ‘Finish’ seçeneği ile konfigürasyonu sonlandırıyoruz.

VBR konsol üzerinde sol kısımda bulunan ‘Replicas’ kısmının altında oluşturduğumuz ‘Failover Plans’ seçeneği karşımıza çıkıyor.

Özet olarak oluşturmuş olduğunuz plan adı, altyapıda kullanılan platform, durum ve sanal makine sayısı karşımıza çıkmaktadır.

‘Template VM Failover Plan’ adlı oluşturduğumuz konfigürasyona sağ tıklıyoruz ve aşağıdaki seçenekler karşımıza çıkıyor.

‘Start’ seçeneği ile direkt failover planınızı başlatabilir.

‘Start to’ seçeneği ile failover planınızı belirlediğiniz ‘Ay, Gün, Yıl, Saat, Dakika, Saniye’ de başlatabilirsiniz.

‘Undo’ seçeneği ise  ‘FAILOVER PLAN’ içerisindeki tüm makinelerin tek tuş ile Failover işlemini geri alarak DR site tarafındaki makinelerindeki değişikleri sonlandırarak geri alır ve işlem sonrasında Production tarafında bulunan sanal makinadan çalışmaya başlayabilirsiniz.

Bu seçenek aynı anda 5 sanal makineden oluşan bir grup için geri alma işlemini başlatır. İşlemin başlaması arasındaki zaman aralığı 10 saniyedir. Örneğin, failover planına 10 VM eklediyseniz, listedeki ilk 5 VM için Undo Failover ile Production ortamına geri alma işlemini başlatır, ardından 10 saniye bekler ve listede kalan 5 VM için geri alma işlemini başlatır. İşlemler arasındaki zaman aralıkları, VBR sunucusundaki iş yükünün azaltılmasına yardımcı olur.

Start seçeneği ile DR site tarafındaki makinemizi ayağa kaldırdık.

Sol tarafta bulunan ‘Replicas > Active’ kısmında ise şuan aktif olarak başlattığımız plan içerisindeki makinenin ayağa kalktığını görüntülüyoruz. 

İlgili sanal makiney’e sağ tıklıyoruz ve aşağıdaki şekilde karşımıza replikasyon senaryosunda neler yapacağımıza dair seçenekler çıkıyor.

‘Permanent Failover’ seçeneği ile sanal makinayı Production ortamından, replikasyon senaryosu gereği kalıcı olarak olarak DR site’a taşıyabilirsiniz.

‘Undo Failover’ seçeneği ile Failover işlemini geri alarak ve DR site tarafındaki değişiklikleri sonlandırarak, Production tarafında bulunan sanal makinadan çalışmaya başlayabilirsiniz.

‘Failback to production’ seçeneği ile replikasyon senaryosunda kullanmış olduğunuz sanal makineyi yaptığınız son değişikler ile tekrar Production ortamına taşıyabilirsiniz.

Properties seçeneğinde ise replikasyon senaryosunda kullanmış olduğumuz makineye ait bilgileri görüntüleyebiliyoruz.

Kısaca “Failover Plan Nedir ve Nasıl oluşturulur ve oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerekir ?” gibi konulara değindik. 

Umarım faydalı olmuştur. Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Gelecek makalemizde tekrar görüşmek üzere.

Ayrıntılı bilgi için Veeam sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Veeam Failover Plan

URL: https://helpcenter.veeam.com/docs/backup/vsphere/failover_plan.html?ver=100

Related Articles

One Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button