Bölüm 1 – Veeam Continuous Data Protection (CDP) Sürekli Veri Koruma Nasıl Çalışır?
Sürekli Veri Koruma (CDP) çalışma mantığı ilk olarak, sanal makine kopyaları oluşturur ve ardından bu kopyaları güncel tutar.
CDP, sanal makinelerde gerçekleştirilen I/O işlemlerini sürekli olarak kopyalar. CDP, korunan sanal makineler ile altını çizen veri deposu arasında geçiş halindeki I/O işlemlerini okumak ve işlemek için, anlık görüntü oluşturmama seçeneği sunan I/O filtreleme (VAIO) için vSphere API‘leri kullanır. CDP her zaman açık olduğundan ve anlık görüntüler (snapshot) oluşturmadığından, snapshot çalışma yöntemine kıyasla daha düşük bir kurtarma noktası hedefine (RPO) ulaşmaya olanak tanır – sıfıra yakın RPO, bu da neredeyse hiç veri kaybı anlamına gelmez.
I/O işlemlerinin verileri hedef veri deposunda depolanır ve kısa vadeli geri yükleme noktalarıyla ilgilidir. Kısa vadeli geri yükleme noktaları, bir felaket durumunda bir sanal makineyi saniyeler veya dakikalar öncesine (belirttiğiniz RPO’ya bağlı olarak) geri döndürmenize olanak tanır. Kısa vadeli geri yükleme noktaları hakkındaki bilgiler özel bir dergide tutulur. Bu günlük, kısa vadeli geri yükleme noktaları hakkındaki kayıtları maksimum 24 saat boyunca saklar. Bir sanal makineyi daha eski bir duruma kurtarmak istiyorsanız, Veeam Backup & Replication saatler veya günler önceki bir sanal makine durumunu içeren ek geri yükleme noktaları oluşturmanıza olanak tanır. Bu tür geri yükleme noktalarına uzun vadeli geri yükleme noktaları denir.
Bölüm 2.1 – CDP Sistem Gereksinimleri
- CDP, Veeam Evrensel Lisanslamaya dahildir. Eski soket tabanlı bir lisans kullanırken, Enterprise Plus sürümü gereklidir.
- Bir Cluster içerisindeki ESXi hostlar aynı ana sürümde olmalıdır: 7.x veya 6.x (6.5 veya 6.7 veya 6.5 ve 6.7’nin bir kombinasyonu desteklenir). Buna karşılık, aynı vCenter Sunucusu tarafından yönetilen tüm kümeler de aynı ana sürümde olmalıdır.
- Yedekleme sunucusunun bulunduğu makine en az 16 GB RAM’e sahip olmalıdır.
- CDP Policy’sine eklemeyi planladığınız sanal makinelerin, CDP politikası ilk kez başladığı anda makine üstünde snapshot olmaması gerekir.
- CDP için gereken altyapı bileşenleri arasındaki ağ hızı minimum 1 Gbps olmalıdır. 10 Gbps veya daha yüksek hızlarda MTU 9000 kullanmanızı öneririz.
- VMware vCenter olması gerekmektedir.
- vCenter, ESXi Host ile VBR sunucusu DNS üzerinden isim çözebilmelidir.
Bölüm 2.2 – CDP Sistem Limitasyonları
- CDP Policy yalnızca power on durumdaki sanal makineler için kullanılabilir.
- Bir VM yalnızca bir CDP politikası tarafından işlenebilir. Ancak, bu sanal makineyi anlık görüntü tabanlı çoğaltma ile işleyebilirsiniz, CDP politikası ilk geri yükleme noktasını başarıyla oluşturduktan sonra.
- Sanal makine kopyaları yalnızca failover yük devretme işlemi kullanılarak açılabilir; manuel açma devre dışı bırakılır.
- Shared Disks, Fiziksel RDM ve SCSI bus sharing paylaşımı desteklenmez. VRDM diskler desteklenmektedir.
- Cisco HyperFlex HCI şu an desteklenmemektedir.
Bölüm 3 – CDP I/O Filter kurulumu
CDP servisinin aktifleştirmesi için vCenter üzerine I/O Filter (VIB) dosyasının yüklenmesi gerekiyor, bunun için ortamda vCenter bulunması ve Cluster olması gerekmektedir.
VBR konsol arayüzünde Inventory veya Backup Infrastructure kısmından ilgili vCenter ortamımıza sağ tıklayıp Manage I/O Filters ile kontrol gerçekleştiriyoruz.
vCenter ortamından Cluster ortamına I/O Filter eklentisini yükleyeceğimiz ortamı seçiyoruz, karşımıza çıkan ekrandan Yes seçeneğine tıklayarak yüklemeyi başlatıyoruz.
I/O filter kurulumunun başarıyla aktifleştirildiğini görüntülüyoruz, Finish seçeneği ile ilk kurulumu tamamlamış olduk.
Bölüm 4 – CDP Proxy aktifleştirilmesi
VMware CDP proxy’si, veri taşıyıcı (işçi) olarak çalışan ve kaynak ile hedef ana bilgisayarlar arasında veri aktaran bir bileşendir. Temel olarak, VMware CDP proxy aşağıdaki görevleri gerçekleştirir:
- Production storage üzerinden sanal makine verilerini alır
- Toplanan verileri değiştirir
- Short-term retention seçeneği için geri yükleme noktaları ve verileri hazırlar
- Verileri sıkıştırır ve tekilleştirir
- Verileri Disaster Recovery alanındaki storage veya başka bir VMware CDP proxy’sine gönderir
CDP Proxy Mimarisi
Backup Infrastructure > Add Proxy > VMware CDP seçeneği ile ortamımıza kurulumu başlatıyoruz.
Server bölümünde karşımıza çıkan ekranda ise CDP Proxy paketlerinin hangi sanal makineye yükleneceğini sağ tarafta bulunan Add New kısmından ekleyebiliriz,
Next seçeneği ile devam ediyoruz.
Cache bölümünde ise CDP Proxy servisinin önbellek tutacağı alan için bir alan oluşturuyoruz, CDP Policy’sinde 10’dan fazla disk göndermeyi planlıyorsanız, replica edilecek her disk için en az 10 GB veya 1 GB ayırmanızı öneririz,
Next seçeneği ile devam ediyoruz.
Traffic Rules kısmında herhangi bir değişiklik veya yapılandırma gerçekleştirmiyoruz,
Next seçeneği ile devam ediyoruz.
Review kısmında ise ortamımızda yapılandırmış olduğumuz (Cache için ayrılan disk boyutunu görüntülüyoruz)
Apply seçeneği ile devam ediyoruz.
Apply bölümünde ise yapılandırmamızın başarılı şekilde tamamlandığını görüntülüyoruz.
Next seçeneği ile devam ediyoruz.
Summary ekranında ise yapılandırmış olduğumuz konfigürasyona ait genel bilgiler karşımıza çıkıyor,
Finish seçeneği ile kurulumu sonlandırıyoruz.
Bölüm 5 – CDP Policy
Home menüsünde bulunan Job’s kısmına sağ tıklıyoruz karşımıza çıkan yapılandırma sihirbazında CDP Policy seçeneğini seçiyoruz.
Name kısmında oluşturacağımız CDP politikasına bir isim belirtiyoruz,
Next seçeneği ile devam ediyoruz.
Policy oluşturduğunuzda dikkat edilmesi gereken noktalar var, bunları aşağıda listeliyorum.
- Yalnızca açık olan sanal makineleri kopyalayabilirsiniz, kapatılan sanal makineler işlemden atlanacaktır.
- Bir CDP politikasına 50’den fazla VM veya 200 sanal disk eklememenizi öneririz.
Virtual machines kısmından ilgili sanal makinelerimi sağ üst köşede bulunan Add kısmından ekliyorum,
Next seçeneği ile devam ediyoruz.
Destination bölümünde ilgili sanal makinelerin hangi Host veya Cluster, Resource Pool, Datastore alanına gönderileceğini belirtiyorum,
Next seçeneği ile devam ediyoruz.
Network, Re-IP , Seeding konuları daha detaylı yapılandırma konuları olduğundan dolayı bu konuları şu anda işlemeyeceğiz,
Policy Settings: bölümünde ise Source ve Targey Proxy kısımlarını dilersek otomatik, dilersek manuel olarak yaratmış olduğumuz Proxy sunucularını belirtebiliriz.
Replica settings: kısmında ise DR tarafına göndereceğimiz sanal makinenin isim kısmının sonuna bir suffix ekleyebiliriz.
Next seçeneği ile devam ediyoruz.
Temel olarak standart bir replikasyon senaryosu oluşturduğumuz gibi CDP politikası oluşturduk, ancak burada replikasyon job’undan farklı olarak bir alan karşımıza çıkıyor oda Schedule bölümü diğer ayarlar birebir replikasyon senaryosu oluşturduğunuz gibi ortamınıza göre uyarlayabilirsiniz.
İlk kurulum ekranındaki Networks alanları tamamen sizin kurumunuz içerisindeki ağ yapılandırıması ile alakalıdır.
Schedule bölümüde ise yapılandırmamızı aşağıdaki konfigürasyona göre yaptık.
Recovery point objective (RPO): 15 saniyede bir şekilde olacak geri yükleme noktası oluşturacak.
Short-term retention: 4 saat boyunca, 15 saniyede bir şekilde olacak RPO geri yükleme noktalarını saklayacak.
Long-term retention: 8 saat’te bir uzun süreli geri yükleme noktalarını 7 gün geriye dönük sağlayacaktır.
CDP Policy ayarlarında Long-term retention alanında belirtilen gün sayısı boyunca uzun vadeli geri yükleme noktalarını korur. Saklama süresi aşıldığında Veeam Backup & Replication, replikasyon zincirini aşağıdaki şekilde dönüştürür. Aşağıda örnek olarak, tek bir sanal diske sahip bir VM replikası için uzun süreli geri yükleme tutulacağının nasıl çalıştığını gösterir. VBR makinesi, replikasyon zincirinin güncel olmayan uzun vadeli geri yükleme noktaları içerip içermediğini kontrol eder.
Veeam Backup & Replication, en eski delta disk dosyasını yedek olarak zincirden kaldırır – bu veriler zaten temel disk dosyasına kaydedilmiştir.
Guest Processing bölümünde ise yapılandırılan ayarlar yalnızca uzun vadeli (Long-term retention) geri yükleme noktaları için geçerlidir.
Apply seçeneği ile devam ediyoruz.
Summary bölümünde ise yapılandırmış olduğumuz CDP politikamıza ait özet bilgiler yer alıyor.
Finish seçeneği ile yapılandırma sihirbazını sonlandırıyoruz.
Home bölümünde sol tarafta bulunan Jobs kısmının altında CDP bölümünün aktifleştiğini ve oluşturmuş olduğumuz CDP Policy’sini görüntülüyoruz.
SLA: oluşturmuş olduğunuz RPO (geri dönüş noktaları belirttiğiniz sürelerde başarılı olarak oluşturuluyor ise) %100 SLA seviyesini görüntülersiniz, ancak network veya proxyler aracılığıyla bir şekilde ortamınızda bottleneck var ise (ağ yapılandırmasında yavaşlık, Prod ve DR ortamı arasında bir port trafiği kesiliyor veya Storage üzerinde yüksek I/O (Read, Write) trafiği var ise SLA seviyesinde % oranda düşüş görünür.
RPO: oluşturmuş olduğunuz job konfigürasyonu içerisinde kaç saniye veya dakika içerisinde geri yükleme noktaları oluşturulacağını gösterir.
Max Delay: ortamınızdaki maksimum yaşanan gecikme dakikasını gösterir.
Genel olarak CDP özelliğine Genel Bakış, Ürün Mimarisi, Sistem Gereksinimleri ve Limitasyonları, Detaylı Konfigürasyon konularına değindik.
Umarım faydalı olmuştur, Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.