Önceki makale serilerimizde Veeam Backup & Replication 9.5 kurulumu, Proxy ekleme, repository ekleme, yedeklenecek olan platform ekleme, yedekleme işlemlerini yapmıştık. Bu makalemizde ise Hyper-V hostu üzerinde yapılan yedekleme işlemi sonrası restore işlemi yapıyor olacağız.
Yedekten geri dönüş işlemi için yedeğini almış olduğumuz bir sanal makinamızı Hyper-v sunucusu üzerinden silelim.
Sanal makinanın silinme işlemine Delete butonuna tıklayarak onay verelim.
Şu anda sanal makinamız Hyper-V hostu üzerinden silindi. Biz sanal makinamızın dosyalarını da silerek komple ortadan yok edelim. Aşağıdaki gibi silme işlemine karşın gelen soruda Yes butonuna tıklayalım.
Veeam yönetim konsolu üzerinde Backups kabınının altında yer alan Disk başlığını tıklayalım. Bu ekranımızda daha önce alınan yedeklemeler gözükecektir.
Geri dönüş yapmak istediğimiz yedek üzerinde sağ tıkladığımızda gelen menüleri genel olarak açıklayalım.
Instant VM recovery: Alınan yedeği geçici olarak VMware üzerinde canlı olarak açıp içerik görüntülemesi yapar.
Restore entire VM : Alınan yedeği doğrudan, yedeklenen host üzerine döner.
Restore VM files : Alınan yedeğin içeriğini dosya bazlı olarak restore eder. Örnek olarak Hyper-v sanal makina bileşenleri olan VHD, VHDX gibi dosya bazlı restore işlemi sağlar.
Restore guest files : Alınan yedek dosyası ile sunucu içerisinde yer alan dosyalara ulaşabilirsiniz veya Veeam Explorer for Microsoft Exchange, Veeam Explorer for Microsoft Active Directory ve Veeam Explorer for Microsoft SQL Server ile sunucu içerisindeki roller üzerinde gerekli restore işlemleri yapılabilir.
Restore Amazon EC2: Yedeğin Amazon Bulut sistemlerine dönülmesini sağlar.
Restore Microsoft Azure: Yedeğin Microsoft bulut sistemlerine dönülmesini sağlar.
Delete from disk : Alınan yedekleri siler.
Biz işlemimizde Hyper-v konsolu üzerinden sildiğimiz sanal makinamızı geri yükleyeceğimiz (restore) için Restore entire VM… seçimini yapıyoruz.
Yedeği seçip Restore entire VM… seçimi yaptığımız için yedeği dönülecek olan sanal makine gözükmekte. Burada birden fazla sanal makinamız var ise onları ekleyip işlemlerin aynı anda başlamasını sağlayabileceğimiz gibi yedeğimiz attırımlı bir yedek ise Point… seçeneğinden yedeğin dönüleceği versiyon seçimini de yapabiliriz. Biz mevcut yedeği döneceğimiz için Next ile ilerleyelim.
Yedeği orijinal yedeğin alındığı lokasyona dönebileceğimiz gibi farklı bir konsol üzerine de dönebiliriz. Biz mevcut sildiğimiz host üzerine döneceğimiz için Restore to the orginal location seçimini olduğu gibi bırakarak Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.
Yedekleme öncesi sanal makine datası inceleniyor.
Bu seçenekte geri dönüş öncesi bir malware ve antivirus taraması yaptırabiliriz. Ancak biz bu seçeneği kullanmayacağımız için Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.
Başlatacağımız geri dönüş işlemi için bir açıklama yazdıktan sonra Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Sanal makine yedekten dönüş öncesi doğrulama işlemi yapılmakta.
Yapılacak olan işlemlerin bir özeti geldi. Power on target VM adter restoring seçimi işaretlenir ise yedekten dönüş sonrası sanal makine açılacaktır. Finish ile işlemi başlatalım.
İşlemimiz başladı ortamımızdaki donanım performansı ve geri dönülecek olan sanal makine boyutuna göre işlemlerimiz biraz zaman alacaktır.
Geri dönüş işlemimiz başarı ile tamamlandı. Close ile bu ekranımızı kapatabiliriz.
HOME kabında Last 24 Hours başlığı altında yer alan Success başlığında yedekten geri dönüş işlemimizin başarılı dönüşünü görebiliyoruz.
Sanal makinamız Hyper-v konsoluna döndürüldü.
Sanal Makinamız sorunsuzca çalışmakta.
Umarım yararlı olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.