3. Parti Yazılımlar

Veeam Backup & Replication 9.5 Sanal Makina Replikasyonu – Bölüm8

Önceki makale serilerimizde Veeam Backup & Replication 9.5 kurulumu, Proxy ekleme, repository ekleme, yedeklenecek olan platform ekleme, yedekleme, yedekten geri dönüş işlemleri ve Instant Revocery işlemlerini yapmıştık. Bu makalemizde ise Hyper-V host’u üzerinde bulunan bir sanal makinanın replikasyon işlemini yapıyor olacağız. Bu işlemin Hyper-v platformunda olduğu gibi VMware üzerinde de yapılabildiğini söylememiz gerekmekte.

Adımlarımıza başlayalım. Öncelikle konsolumuz üzerinde Replication-Virtual Machine-Microsoft Hyper-V… menümüze tıklayalım.

Biz Hyper-V üzerindeki bir sanal makinamızın Replikasyon işlemini yapıyor olacağız. VMware ortamları içinde replikasyon işlemlerimizi sorunsuzca yapabiliriz. Açılan ekranda işimize bir isim verelim. Next ile ilerleyelim.

Replikasyon yapacak olan Host üzerinde yer alan sanal makinamızı eklemek için Add… butonumuza tıklayalım.

Makalemizin ilk etaplarında Sunucu ekleme kısmında eklemiş olduğumuz Host’larımız karşımıza gelmekte. 10.10.10.11 ip adresi ile eklenen host üzerinde replikasyon işlemi yapılacak olan SUNUCU17 isimli sanal makinamızı seçiyor Add butonuna tıklıyorum.

Makinamız ekranımızda eklenmiş duruma geldi. Aynı anda farklı Host’lardan veya aynı host üzerinde birden fazla sanal makine ekleme işlemi yapabilir veya Host’u komple ekleyerek harici bırakılmak istenen sanal makinayı Exclude edebiliriz. Bu ekranda yine replikasyon yapılacak sanal makine boyutlarını görebiliriz. Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Replikasyonu yapılacak olan sanal makine için hedef Host seçimi yapmamız gerekmekte. Bu nedenle Choose… butonuna tıklayalım.

Hedef 10.10.10.50 ip adresli Host’umuzu seçtikten sonra OK butonumuza tıklayalım.

Hedef Host’umuz denetleniyor.

Host’umuz üzerinde gerekli inceleme yapıldı. Varsayılan olarak C:\Relicas yolu üzerine replikasyon işlemi yapılacak. Bu yolu kendi yapımıza göre değiştirebiliriz. Biz varsayılan ayar ile yolumuza devam edeceğimiz için Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Bu ekranımızda daha önceki makalelerimizde anlatmış olduğumuz Repository alanı geldi. Otomatik olarak bir tane repository alanımız olduğu için seçildi. Replika işlemi yapılacak olan sanal makine hedef host üzerinde _replica ilave ismini alarak konsolda yer alacak ve 14 replika noktası saklanacak. Bunları yapınıza göre özelleştirebilirsiniz. Biz varsayılan ayarlar ile ilerleyeceğimiz için Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Bu ekranımızda yine varsayılan Proxy sunucumuz seçili duruma geliyor. Ortamımızda birden fazla Proxy sunucumuz olsa değişiklik yapma imkanımız olacaktı.

Bizim yine tek Proxy sunucumuz olduğu için ayarları bu şekilde bırakıyoruz. Data transfer modu olarak ise varsayılan seçin Direct seçimi zaten lisansımız gereği sadece bu seçim ile ilerleyebiliyoruz. Trought built-in WAN accelerators seçimine sahip olan lisanlar WAN üzerindeki network trafiğinde50 kata kadar hızlı veri aktarım imkanı yakalayabilmekte. Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Guest Processing ekranında replikasyon yapılacak olan sanal sunucuda Microsoft Exchange, Active Directory gibi çalışan uygulamalar varsa veri tutarlığı sağlamak için yapılması gereken ayarların olduğu bölümdür. Biz sanal makinamızın replikasyonu sırasında böyle bir işlem yapmayacağımız için Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Bu adımımızda görevimize zaman periyotları tanımlayabiliriz. Biz test ortamında olduğumuz ve işimizi el ile tetikleyeceğimiz için Apply ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Adımlarımız tamamlandı. Yapılan işlemin görevinin hemen başlaması için Run the job when I click Finish seçimini yaparak Finish butonuna tıklıyoruz.

Backup Job kabı altında çalışan görevimiz gözükmekte.

Şu anda hedef Host yani replikasyon yapılan sunucu üzerinde C:\Replicas dizininde ilgili klasör oluşmuş durumda.

Hedef Hyper-v Host’umuzun yönetim konsoluna baktığımızda Replika sanal makinanın objesinin oluştuğunu görebiliyoruz.

İşlemimiz sanal makina dosya boyutu ve ortamdaki cihaz performansımıza göre biraz zaman aldıktan sonra tamamlandı. Çalışmış olan görevle ilgili detayları görevin üzerine çift tıkladığınızda görebilirsiniz.

Görevimiz tamamlandı ve sunucumuz hedef host üzerinde hazır durumda beklemekte.

Veeam makale serimizin ilerleyen adımlarında Failover ve Failback adımlarını ele alarak ilerliyor olacağız umarım yararlı olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Rıza hocam çok faydalı güncel bir bilgi olmuş ,
    emeğinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu