Bu makalemizde Veeam Backup & Replication 9.5 ürünü üzerinde yedeklenecek, geri yüklenecek ve replikasyon yapılacak olan sunucuların konsolumuza eklenmesi adımlarını gerçekleştiriyor olacağız. Veeam Backup & Replication 9.5 Hyper-V platformlarını, Vmware Platformlarını, agent ile Windows ve Linux sistemler ile bunların alt kırılımları olan SMB paylaşımlarını yedekleyebilir, yedekten geri dönebilir ve replikasını alabilir. Biz bunların bir çoğunu simule edebilmek için Hyper-V Host, Vmware Host ve Windows Server 2019 üzerine agent kurarak platform üzerine ekleme işlemlerini yapıyor olacağız.
Veeam Backup & Replication 9.5 yönetim konsolumuzu açalım. Konsolumuz üzerinde kurulumda otomatik olarak eklenen Veeam Backup & Replication 9.5 sunucumuz var. Biz yukarıda bahsi geçen platformları sırası ile ekleyeceğiz. Bu nedenle Add Server butonuna tıklayalım.
Yönetilebilir sunucular platformuna eklenecek olan mimarilerimiz aşağıda gözükmektedir. Bunları bu ekranda biraz açıklayalım.
VMware vShpere : Bu bileşen ile VMware Esx platformlarını ve Vcloud Director platformlarını yönetilebilir sunucular platformumuza ekleyebiliriz.
Microsoft Hyper-V : Bu bileşen ile Hyper-V hostlarını ve SMB3 paylaşım alanlarını yönetilebilir sunucular platformumuza. Burada Hyper-V host derken Cluster içerisinde yer alan, VMM konsolu içerisinde yer alan ve tabi ki Standalone ortamlarımız yönetilebilir sunucular platformumuza ekleyebiliriz.
Microsoft Windows : Bu bileşen Fiziksel veya Sanal olan bağımsız bir Windows sunucunun (Windows 2008 ve sonrası versiyonların) yönetilebilir sunucular platformuna eklenmesini sağlar. Agent kurulumu Veeam konsoldan ekleme sırasında otomatik olarak yapılabilir.
Linux : Bu bileşen Fiziksel veya Sanal olan bağımsız bir Linux sunucunun yönetilebilir sunucular platformumuza eklenmesini sağlar. Agent kurulumu Veeam konsoldan ekleme sırasında otomatik olarak yapılabilir.
Biz ilk önce ortamımızda bulunan Vmware ESX hostumuzu yönetilebilir sunucular platformumuza ekleyeceğimiz için Vmware vSphere seçeneğine tıklayalım.
Burada iki seçenek sunulmakta ilk seçenekte Vmware ESX hostunu platform üzerine ekleyebilirken Vcloud Director seçimi ile Vcloud yani Vcenter altında yer alan hostları platforma ekleyebilmekteyiz. Biz vSphere seçimini tıklayarak ilerliyoruz.
Bu ekranımızda platform üzerine eklenecek olan Vmware hostumuzun dns bilgisini veya ip adresini girebiliriz. Ben ip adresini girerek Next ile sonraki ekrana ilerliyorum.
İp bilgisi girildikten sonra Vmware hostumuz ile iletişim kurulabilmesi için Hesap bilgilerini girmemiz gerekmekte. Daha önce girilen ve bu platformda kullanabileceğimiz bir hesap bilgisi olsaydı Manage Account linkinden seçim yapabilirdik. Biz ilk kez bir host ekleyeceğimiz ve hesap bilgisi gireceğimiz için Add… butonuna tıklayalım.
Hostumuza erişim sağlayacak şu anda bir root hesabı olduğu için bu hesabın bilgilerini girip OK’liyoruz.
Hesap bilgimiz eklendi. Vmware üzerinde web servisler için kullanılan portumuz aynı olduğundan ve burada bir özelleştirme yapmamış olmamızdan dolayı Next ile sonraki ekrana ilerleyebiliriz.
Girilen bilgilere göre host ile bir iletişim kurma işlemi başladı. Bu işlem çok az zaman alır, işlem tamamlanana kadar bekliyoruz. Girilen bilgilerde hata yok ise işlem sorunsuzca tamamlanıyor. Bu işlemden sonra Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.
Bağlantı sırasında ESX host üzerinde bulunan sertifika ile ilgili uyarı geliyor. Dilersek bu sertifikayı görüntüleyebiliriz. Bu uyarıyı Continue butonuna tıklayarak geçelim.
Bu aşamada arka planda ilgili ajan kurulumu ve iletişim için gerekli bileşenlerin oluşması için bekliyoruz.
Finish butonuna tıklayarak Vmware hostumuzun yönetilebilir sunucular platformuna eklenmesi işlemini tamamlayalım.
Hostumuz sorunsuzca yönetilebilir sunucular platformumuza eklendi. Vmware hostumuzu ekledikten sonra şimdi yine farklı bir platform olan Hyper-V hostunu yönetilebilir sunucular platformumuza ekleyelim. Bu işlem için Add Server butonuna tıklayalım.
Gelen ekrandan Microsoft Hyper-V seçimine tıklayalım.
Burada iki seçenek var Hyper-V ile doğrudan Hyper-V hostlarını platforma ekleyebilirken SMB3 seçimi ile standalone veya cluster mimarisi içinde yer alan bir SMB3 paylaşımını yönetilebilir sunucular platformumuza ekleyebiliriz. Biz Hyper-V host yedeklemesi yapacağımız için Hyper-V seçimini yapıp sonraki ekrana ilerliyoruz.
Bu ekranımızda Hyper-V hostumuzun dns bilgisi veya ip adresini girmemiz gerekmekte ben ip bilgisini girerek Next ile sonraki adıma ilerliyorum.
Bu ekranımızda eklenecek olan sunucunun mimarisi sorulmakta. Platforma SCVMM platformu üzerinde host, Cluster üzerindeki host ve Standalone host eklenebilir. Vmware mimarisinde olduğu gibi Hyper-V mimarisinde de tüm platformlar destekleniyor.
Biz tekil bir host ekleyeceğimiz için Microsoft Hyper-V server seçimini yapıp Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.
Bu ekranımızda Hyper-V hostumuz ile bağlantı kuracak hesap bilgilerini giriyoruz. Bu işlem için Add… butonuna tıklayalım.
Açılan ekranda Hyper-v hotu üzerinde söz sahibi olan hesap bilgisini girdikten sonra OK butonuna tıklayarak sonraki adıma ilerleyelim.
Bu ekranımızda Hyper-V hostu üzerinde girilen hesap ile iletişim kurulmaya çalışılacak işlem tamamlanınca Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Bu işlemden sonra Veeam platformu ile host arasında sorunsuz iletişim kurulabilmesi adına birkaç bileşenin yüklenmesi gerekmekte. İlgili bileşenlerin yüklenmesi için Next ile ilerlememiz gerekmekte. Bu arada host üzerinde aynı anda host kaç tane iş çalışabileceği limitini buradan ayarlayabiliriz. Eklenen host üzerinde bu ayarı sonradan modifiye etmek mümkün ben varsayılan değerde bırakıyorum.
Gerekli ayarlamalar ve kurulumlar tamamlandı. Next ile sonraki adıma geçebiliriz.
Yapılan işlemlere ait olarak bir özet ve port bilgileri karşımıza geldi. Finish ile buradaki adımlarımızı tamamlayalım.
Hyper-V hostumuzun da yönetilebilir sunucular platformumuza eklendiğini görebilmekteyiz. Bu adımdan sonra fiziksel veya platform bağımsız olarak eklemek istediğimiz Microsoft Windows veya bir Linux sistemin platform üzerine eklenmesi işlemini ele alalım. Yine Add Server butonuna tıklayalım.
Biz bir Microsoft Windows Server ekleyeceğimiz için bu seçimi yapalım. Windows Server 2008 ve sonraki versiyonlar desteklenmekte bu kısma dikkat etmeliyiz.
Eklenecek olan sunucunun ip adresini veya DNS bilgisini girerek Next ile bir sonraki adıma ilerleyebiliriz.
Sunucumuza bağlantı kurabilmek için Add butonuna tıklayarak gelen ekrana hesap bilgilerini girerek OK butonuna tıklayalım.
Girilen bilgilerden sonra sunucu ile iletişim başlatıldı. Buradaki adım tamamlanınca Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Sunucumuz üzerinde bir bileşenin kurulması gerekli. Apply ile bu işleme onay verelim.
Gerekli yapılandırma işlemleri sorunsuz tamamlandıktan sonra Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Yapılan işlemlere ve port bilgilerine dair bir özet karşımıza geldi. Finish ile işlemlerimizi tamamlayalım.
Sunucumuz ve eklenen sunucuların tamamı Yönetilebilir Sunucular başlığı altına geldi.
Veeam bu işlemleri yapabilmek için Eklenen sunuculara gerekli tool ve agent programlarını kurmakta. Bu durumda aşağıdaki gibidir.
İlk makalemizde kurulum, ikinci makalemizde yedekleme alanı ekleme ve bu makalemizde yönetilebilir sunucuları ekleme adımlarını yaptık. Makale serimizin dördüncüsünde Proxy ekleme işlemini ele alıyor olacağız. Yararlı olmadı dileğiyle.