Veeam Backup and Replication Data Transport Metotları

Veeam, yedekleme ve replikasyon sırasında sanal sunucuların verilerini birden farklı yöntemlerle, okuma ve yazma operasyonlarını gerçekleştiriyor. Tüm veri kopyalama işlemleri sadece network üzerinden değil, duruma göre Direct Storage Access, Virtual Appliance (Hot Add) ve Network Block Devices (LAN) modu gibi farklı şekillerde verinin kopyalanmasını yapabilmek mümkün.

Bir yedekleme ve replikasyon mimarisinde, verinin okunması sırasında hız ve veriye erişebilirlik bizler için önemlidir. Transport metotlarında Veeam, proxy olacak sunucuyu seçtiğimiz yönteme göre fiziksel veya sanal sunucu üzerinde kurulmasını istemekte. Bahsetmiş olduğum 3 farklı yöntemi inceleyelim.

Bu makalede transport metotlarını, Vmware Esxi proxy üzerinden anlatıyor olacağım.

 

Veeam proxy’i sanal sunucuya veya bir fiziksel sunucuya kurmamız mümkün. Veeam backup ürününün sanal ortamda veya fiziksel ortamda çalışmasında herhangi bir fonksiyon eksikliği veya fazlası olmaz. Fakat veri kopyalama sırasında, okuma ve yazma metotları farklılık göstermekte.

 

·         Direct Storage Access  (Fiziksel sunucu olmak zorunda)

Direct SAN modunda ihtiyacımız olan fibre channel HBA kartı bulunan ve storage’da ki lunlara erişim izni olan bir fiziksel makinedir. VMware backup proxy bu fiziksel makine üzerine kurulur ve bu makine üzerinden data, direk storage üzerindeki lunlara erişerek okunur. Direct SAN desteği olduğu gibi NFS ile bağlanmış datastore’larda bu işlem desteklenmektedir.

Fiziksel sunucunun VMware ortamınızdaki disklere tam erişimi olduğu için, tüm lunların sunucuda okunabilir ve yazılabilir olması gerekir. Tüm datastore’lar Windows sunucuda disk yönetim ekranında görünür. Bu lunlara kesinlikle disk yönetim ekranında manuel işlem yapılmamalıdır. Datastore’lara windows üzerinden manuel müdahale edilirse, diskler windows işletim sisteminin tanıyacağı bir biçime dönüşür ve VMware ortamınızdaki tüm veriyi kaybedersiniz.

Kısaca Direct Storage Access modunda yedek alabilmek için ilk konfigürasyonun mutlaka yetkin biri tarafından yapılması gerekmektedir.

 

Direct Storage Access, çalışma mantığını resimde görebilirsiniz.

1.      Backup proxy yedeklenecek makineyi bulmak için VMware istek gönderir.

2.      Esxi, storage üzerinden sanal sunucuyu bulur.

3.      Snapshot alınması için Veeam Esxi hosta bilgi verir.

4.      Esxi sanal sunucunun datastore bilgilerini alır.

5.      Datastore bilgilerini esxi Veeam backup proxy’e gönderir.

6.      Veeam, yedeklenecek veriyi okumak için storage’ı kullanır.

7.      Veeam, verileri kopyalar ve Backup repository’e gönderir.

 

 

 

Veeam Direct Storage Access transport Metotu tavsiye edilen en hızlı ve network ortamında yük yaratmayan (Lan-Free) yoldur. Kurulum en başında düzgün yapılırsa çok stabil çalışan bir yedekleme altyapısı hazırlanmış olur.

 

·         Virtual Appliance (Hot Add) (Sanal sunucu olmak zorunda)

Virtual Appliance (Hot Add) modunda Veeam VMware proxy sunucusu mutlaka sanal ortamda ve yedekleme yapacağımız sanal sunucuların disklerin bulunduğu datastore’lara tam erişimi olan esxi host üzerinde olmalıdır.

Hotadd modunda yedekleme yapılırken esxi host üzerinde yedek alacağımız makinede snapshot alınır ve sanal sunucu diski VMware SCSI hotadd teknolojisiyle birlikte proxy olan veeam makinesine bağlanır. Okuma işlemleri bağlanan disk üzerinden, networkten bağımsız yapılır.

Hot add teknolojisiyle yedek alınırken mutlaka VMware tools versiyonu güncel olmalıdır.

Çalışma mimarisini özetleyelim,

1.      Sanal Veeam VMware backup proxy yedeklenecek makineyi bulmak için VMware istek gönderir

2.      Esxi, storage üzerinden sanal sunucuyu bulur

3.      Snapshot alınması için Veeam Esxi hosta bilgi verir.

4.      Yedek alacağımızın sanal sunucu diski VMware SCSI Hotadd ile Veeam backup proxy’ine bağlanır.

5.      Veeam yedek alıcağı veriyi, direk bağladığı diskten okur ve backup repository’e gönderir.

6.      Yedekleme işlemi tamamlanır ve sanal proxy’e bağlanan diskler çıkarılır, ardından alınan snapshot silinir.

·         Network Block Devices (LAN) (Fiziksel veya Sanal sunucu olabilir)

Günümüzde backup teknolojisi üstte belirtiğim metotlarla network katmanına uğramadan, Fibre channel üzerinden işlem yapılması önerilse de elimizdeki kısıtlı imkanlardan dolayı klasik mimari olan network katmanından işlem yapmak durumunda kalabiliyoruz. Bu klasik yedekleme yöntemi esxi host’un management portundan gerçekleşiyor. Genelde esxi hostlarımızda yönetim için 1 gbit ethernet kullanmaktayız. Network Block Devices (LAN) olarak veri iletimi yapılacaksa dar boğaza düşmemek için 10 gbit ethernet mödül kullanılması önerilir.

 

1.      Backup proxy yedeklenecek makineyi bulmak için VMware istek gönderir

2.      Esxi host sunucunun diskinin bulunduğu datastore’u bulur.

3.      Esxi host, yedeklenecek sanal sunucuda snapshot alır. Veri, esxi hostun managemet bacağından veeam proxy sunucuya gönderilir.

4.      Backup proxy datayı backup repository’e gönderir.

5.      Yedekleme tamamlanır, snapshot silinir.

 

Üç transport metotunu inceledikten sonra, özetlemek gerekirse en başarılı ve tavsiye edilen yöntem sırasıyla; Direct Storage Access, Virtual Appliance (Hot Add) ve Network Block Devices (LAN) üzerinden yedekleme yapmaktır. Default ayarlarda Veeam Backup ve Replication yedekleme yazılımı yukarıda saydım sırayla transport methotlarından başlar, sırayla fail durumuna düşerek denemeye devam eder. En son klasik yöntem ile Network Block Devices transport yönetimi ile network üzerinden yedekleme başlar.

 

Bu makalemizde Veeam Backup ve Replication yazılımının işlem yaptığı verinin hangi yollar ile transport yaptığını gördük. Diğer makalelerde görüşmek üzere.

 

Exit mobile version