vCenter 6.5 Server Kurulumu

Bu yazımda yeni release olan vCenter Server 6.5 ‘un kurulumu hakkında bilgi vereceğim. vCenter Server 6.5 ile bilrikte birçok yenilikte beraberinde gelmiştir. Bunları farklı makalelerde detaylı olarak anlatacağım. Ancak yinede bu makalede kısaca bahsedeceğim.

vSphere ürün ailesine ait olan vCenter Server, ESXi host’ları yöneten bir araçtır. vCenter Server’ı kurduğunuzda farklı feature’larıda beraberinde kullanmaya başlarsınız. vCenter Server 6.5 ile birlikte özellikle vCenter Server tarafında birçok yenilik geldi. vCenter Server ‘in 2 farklı kurulum methodu bulunmaktadır. Bunlardan birtane Windows diğeri ise vCenter Server Appliance’dır. vCenter Server 6.5 sürümünde özellikle vCenter Server Appliance tarafında birçok yenilik yapılmıştır. Ancak biz bu makalemizde vCenter Server 6.5’u Windows üzerine kuracağız.

vCenter Server 6.5 ‘u kurmadan önce gelen yenilikler hakkında kısaca bilgi vereceğim.

Migration (vCenter Server Applaince):

Windows vCenter ‘ı ücretsiz olarak vCenter Server Appliance’a migrate edebilirsiniz. Eğer hali hazırda Windows vCenter Server kullanıyorsanız migration tool’unu kullanarak Windows vCenter Server’i vCenter Server Appliance’a migrate edebilirsiniz. Bu migration esnasında tüm datalarınız taşınır ve herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız. Configuration, event, task ve performans metriklerinin hepsi taşınır.

Improved Appliance Management (vCenter Server Applaince):

vCenter Server 6.5 ile birlikte vCenter Server Appliance’ın arayüzünde oldukça fazla geliştirmeler yapıldı. Management bölümünden CPU, Memory, Network ve database gibi metriklerin performans değerlerini görebilirsiniz.

VMware Update Manager (vCenter Server Applaince):

vCenter Server Appliance 6.5 ile birlikte Update Manager’ı artık kullanabileceksinz. vCenter Server 6.0 Appliance ‘da Update manager gelmiyordu. Kullanabilmek için Windows bir Update manager kurup vCenter Server Appliance 6.0’a bağlamamız gerekiyordu.

Native High Availability (vCenter Server Applaince):

vCenter Server 6.5 ile birlikte en çok beğenilen özelliklerden birtanesi hakkında size bilgi vereceğim. vCenter Server 6.5 Appliance ile birlikte artık vCenter’ınızı HA çalıştırabileceksiniz. Bu özelliği enable duruma getirdiğinizde vCenter Server Appliance’ınızın bir kopyası daha oluşturulur ve Active / Passive mode olarak çalışmaya başlar.

Built-in Backup / Restore (vCenter Server Applaince):

vCenter Server Appliance’İn artık backup’ını kendiniz alabilir ve bu backup’ı kurmuş olduğunuz bir vCenter Server Appliance’in üzerine restore edebilirsiniz. Birebir backup restore yapıldığı için bütün konfigürasyonunuz aynen geri yüklenir.

vCenter Server 6.5 ‘da gelen yeniliklerin hemen hemen hepsi vCenter Server Appliance için gelmiştir. Windows vCenter Server 6.5 kullanan kişiler yukarıda bahsetmiş olduğum özelliklerden faydalanamazlar. vSphere 6.5 ile birlikte artık vSphere Client kullanılmamaktadır. Onun yerine artık işlemlerimizi vSphere Web Client ve HTML 5 Client üzerinden yapabileceğiz.

Software Gereksinimleri;

·        İşletim sistemi 64 bit olmalı. İşletim sisteminin minimum Windows Server 2008 SP2 veya daha üst’ü olmalıdır.

·        Eğer sizin yapınız 20 host ve 200 virtual machine’e kadar ise, vCenter Server ile birlikte gelen vPostgres database’i kullanabilirsiniz.

·        External database kullanmak isterseniz Microsoft SQL Server 2008 R2 veya daha üstü olmalıdır. Eğer siz Oracle database kullanmak isterseniz Oracle 11g veya 12c’yi kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için Database Interoperability Matrix adresini inceleyebilirsiniz.

·        vCenter Server 6.5’a dahil olacak host’ların minimum 5.5 versiyonu ve yukarısı olmalıdır.

 

Donanım Gereksinimleri;

Type

ESXi Hosts

VMs

VC RAM (GB)

VC CPUs

Tiny

10

100

10

2

Small

100

1000

16

4

Medium

400

4000

24

8

Large

1000

10000

32

16

X-Large

2000

35,0000

48

24

 

vCenter Server’in donanım ihtiyacını yukarıdaki tabloya göre belirleyebilirsiniz. Özellikle yapınızda kaç host ve virtual machine bulunacak ise vCenter Server’a o kadar CPU ve Memory vermelisiniz.

vCenter Server 6.5’un Support edildiği işletim sistemleri aşağıdaki gibidir.

·        Microsoft Windows Server 2016 64-bit

·        Microsoft Windows Server 2012 R2 64-bit

·        Microsoft Windows Server 2012 R2 64-bit

·        Microsoft Windows Server 2008 Service Pack 2 64-bit

·        Microsoft Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 64-bit

·        Microsoft Windows Server 2008 R2 64-bit

Kuruluma başlamadan önce vCenter Server 6.5’u kuracağım sunucuyu domain’e join ediyorum. Tabi burada bahsetmek istediğim bir nokta daha var. vCenter Server’i kuracağınız sunucuyu hiçbir zaman Turkish olarak kurmamalısınız. Default yani English olarak kurmalısınız. Aksi halde vCenter Server ‘in kurulumunda çeşitli problemler yaşayabilirsiniz. Özellikle DNS server üzerinde A kayıtlarının ve Reverse DNS kayıtlarının olmasına dikkat edin. vCenter Server’in kurulu olacağı sunucu üzerinde farklı bir ürünün bulunmaması gerekir. Genellikle vCenter Server ‘in kurulu olacağı sunucuda backup programlarıda oluyor. Bunun olması son derece sakıncalıdır. VMware tarafından Support edilmeyen bir durumdur. Sunucu içerisinde yanlızca vCenter Server olmalıdır.  Ayrıca kurulumda kullanacağınız işletim sisteminin full update durumda olmasına ve üzerinde bulunan local firewall’un kapalı olmasına mutlaka dikkat edin.

https://my.vmware.com/web/vmware/details?productId=614&downloadGroup=VC650

VMware vCenter Server and modules for Windows
File size: 2.42 GB
File type: iso

Yukarıdaki adresten vCenter Server 6.5 ISO’sunu download ediyoruz. ISO’yu download ettikden sonra vCenter Server 6.5 kurulumu için hazırladığımız virtual machine üzerinde çalıştırıyoruz.

 

Karşımıza yukarıdaki gibi bir Autorun ekranı gelecektir. vCenter Server 6.5 ile birlikte kurulum son derece basit bir hale geldi.  Install seçeneği ile kurulumu başlatıyoruz.

Eğer vCenter Server 6.5 ‘u kuracağınız işletim sisteminin update’leri eksik ise yukarıdaki gibi bir uyarı ile karşılaşabilirsiniz. OK butonu ile devam ediyoruz.

Sözleşmeyi inceliyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Kurulumun en önemli bölümlerinden birtanesi burası aslında. Şimdi buradaki seçenekleri detaylı olarak inceleyelim.

Embedded Deployment:

Eğer ufak bir yapınız var ise default olarak bu seçenek ile devam etmeniz için daha faydalı olacaktır. Bu seçeneği seçtiğinizde Platform Services Controller ve vCenter Server aynı sunucu üzerine kurulur. Troubleshooting işlemlerini daha basit birşekilde yapabilirsiniz.

External Deployment:

Eğer büyük bir yapınız var ise bu seçeneği kullanabilirsiniz. Platform Services Controller ve vCenter Server ayrı ayrı sunucular üzerine kurulacaktır. Herhangi bir sorun anında Troubleshooting’iniz zorlaşacaktır.

Ben burada Embedded seçeneğini seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.

Bu bölüm oldukça önemli. System Name bölümünde vCenter Server’ınızın kurulacağı işletim sisteminin hostname ‘i yazmalıdır. Eğer domain olmayan bir ortama kurulum yapıyorsanız bu bölüme IP adresinizi yazmanız gereklidir. Ayrıca DNS kayıtlarınızda da bir sorun var ise Next ‘e bastığınızda hata almanız olasıdır.

Next ile devam ediyoruz.

vCenter Server kurulurken kendi içerisindeki işlemlerin yapılması için bir domain oluşturur. Burada Single Sign On domain’i ve bu domain’e ait user’ın şifresini belirtmemiz gerekiyor. Single Sign On domain bölümüne vsphere.local yazabilirsiniz. Kendi yapınızda bulunan domain’i buraya asla yazmayın karşıklığa sebep olabilirsiniz. Burada belirteceğiniz domain ile sizin doğrudan bir işiniz olmayacağı için vsphere.local yazıp geçebilirsiniz. Bir diğer önemli konu password’dur. Belirteceğiniz password’u asla kaybetmemelisiniz. Eğer kaybederseniz bir sorun anında bu şifreye ihtiyaç duymanız durumunda vCenter Server’i en baştan kurabilirsiniz. Site name bölümünü default bırakabilirsiniz. Eğer birden fazla site’iniz var ise buraya hangi site’a kurulum yapıyorsanız oranın ismini yazabilirsiniz.  Ancak yanlızca 1 lokasyona kurulum yapıyorsanız bunun bir önemi bulunmamaktadır.

vCenter Server kurulumu için genellikle Use Windows Local System Account’u seçiyoruz ancak siz bu servise özel bir user belirlediyseniz onu kullanabilirsiniz.

Next ile devam ediyoruz.

En baştada belirttiğim gibi kurulum sırasında isterseniz Embedded database’i kullanabilir istersenizde makalenin en başında belirtmiş olduğum database’leri kullanabilirsiniz. Ben 20 host, 200vm’den küçük bir ortam hazırladığım için embedded database seçeneğini seçiyorum ve next ile devam ediyorum.

vCenter Server 6.5’un kullanacağı port’ları isterseniz değiştirebilirsiniz ancak değiştirmenizi tavsiye etmiyorum. İlerleyen süreler içerisinde farklı bir ürün deployment’ı sırasında burada sizin belirtmiş olduğunuz port’lar çakışabilir. Default olarak bırakıyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Kurulumun yapılacağı yeri değiştirebilirsiniz ancak bu işlemi yapmıyorum. Next ile devam ediyoruz.

Customer Experience Programın’a isterseniz katılabilirsiniz. Ben katılmıyorum oyüzden Join the Vmware Customer Experience Improvement Program checkbox’ını işaretlemiyorum. Next ile devam ediyoruz.

Son aşamada yapmış olduğumuz ayaların kısa bir özetini görüyoruz. Install ile kurulumu başlatıyoruz.

Kurulum tamamlandıktan sonra Finish butonu ile kurulum ekranını kapatabilirsiniz. Artık vCenter Server 6.5’a bağlanabiliriz. Bunun için vCenter Server 6.5’un kurulu olduğu işletim sisteminin IP’sini browser’a yazıyoruz.

vCenter Server 6.5 ile vSphere Client artık kullanılmıyor. Onun yerine 2 tane client Support ediliyor. Bunlardan birtanesi vSphere Web Client diğeri ise vSphere HTML5 Client’dir. İstediğiniz client’a administrator@vsphere.local account’unuz ile bağlantı sağlayabilirsiniz.

Kurulum sırasında belirtmi olduğum Single Sign On domain’im ve User’i ile login oluyorum.

HTML5 Client’in görüntüsü yukarıdaki gibidir. Siz isterseniz vSphere Web Client’a da bağlanabilirsiniz. HTMl5 Client ile vSphere Web Client arasındaki farkları ilerleyen bölümlerde yazacağım.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

Exit mobile version