Üniversite, Yedekleme Hatası Nedeniyle 77 TB Verisini Kaybetti

Japonya’daki Kyoto Üniversitesi, Hewlett-Packard süper bilgisayarının yedekleme sistemindeki bir hata nedeniyle yaklaşık 77 TB araştırma verisini kaybetti.

Olay, 14-16 Aralık 2021 tarihleri arasında meydana geldi ve 14 araştırma grubuna ait 34 milyon dosyanın sistemden ve yedek dosyadan silinmesine neden oldu.

Kaybın etkisini belirlemek için araştırma yaptıktan sonra üniversite, etkilenen gruplardan dördünün çalışmalarının artık eski haline getirilemeyeceği sonucuna vardı.

Etkilenen tüm kullanıcılar, olay hakkında e-posta yoluyla bireysel olarak bilgilendirildi, ancak kaybedilen verilerin türüne dair bir açıklama da yapılmadı.

Şu anda, üniversite sistemindeki yedekleme işlemi durdurulmuş durumda. Üniversite, veri kaybının tekrar olmasını önlemek için yedekleme sistemini kaldırdı ve yedekleme üzerinde çeşitli iyileştirmeler yapılarak 2022 Ocak’ta hizmeti yeniden sunmayı planlıyor.

Süper bilgisayarların işlem maliyeti oldukça yüksek

Kaybedilen veri türünün ayrıntıları kamuya açıklanmasa da, süper bilgisayarların işlem yapması saatte birkaç yüz ABD dolarına mal oluyor, sadece bu nedenle bile bu olayın etkilenen gruplarda yaratmış olduğu problemin büyüklüğünü tahmin etmek için yeterli.

Kyoto Üniversitesi süper bilgisayar cluster yapısı

Kyoto Üniversitesi, Japonya’nın en önemli araştırma kurumlarından biri olarak kabul ediliyor ve ayrıca ulusal hibelerden elde edilen en büyük ikinci bilimsel araştırma yatırımlarından da yararlanıyor.

Üniversite’de yapılan araştırmanın önemi, dünyada dördüncü sırada yer aldığı kimya alanında özellikle ön plana çıkıyor ve aynı zamanda biyoloji, farmakoloji, immünoloji, malzeme bilimi ve fiziğe de önemli katkılarda bulunuluyor.

Kyoto Üniversitesi, yaşanan olay ve çalışan araştırma grupları üzerindeki etkisi hakkında daha fazla ayrıntı paylaşılmasına dair gelen sorulara henüz detaylı bir cevap vermiş değil.

Japonya süper bilgisayar alanında dünya lideri

Japonya şu anda Kobe’deki Riken Hesaplamalı Bilim Merkezi tarafından işletilen “Fugaku” adlı dünyanın en güçlü süper bilgisayarına sahip.

Fugaku, Fujitsu tarafından yapılmış, 442 petaflops hesaplama performansına sahip bir exascale sistemidir. Küresel listede ikinci sırada yer alan IBM’in “Summit” süper bilgisayarı, 148 PFLOPS gibi çok daha küçük bir rakama ulaşıyor.

Fugaku’nun inşası 1,2 milyar dolara mal oldu ve şimdiye kadar COVID-19, teşhis, tedavi ve virüs yayma simülasyonları da dahil olmak üzere birçok araştırma için kullanıldı.

Kaynak: bleepingcomputer.com

Diğer Haberler

Microsoft Defender, Log4j İçin False Positive Alarm Üretiyor
N11’in Getir’e Devri Onaylandı
Alexa, 10 Yaşındaki Bir Çocuğa Bozuk Para ile Prize Dokunmasını Söyledi

Exit mobile version