Blog

Ücretsiz Proje Yönetim Yazılımı Open Project Kurulumu

Temelde bir projeyi ele aldığımızda bu projenin bütçelerini izlemek, kaynak tahsislerini yapmak, kişilere görev atamalarını gerçekleştirmek, işleri planlamak, belge paylaşımında bulunmak, proje hakkındaki gelişmleleri/duyuruları takip etmek ve paydaşlar ile iletişim gibi konuları yönetme konusu karşımıza çıkmaktadır.

Asana, MS Project, Trello, Jira, Wrike, Moday, Teamwork gibi yazılımlar temelde bu ihtiyaçları gidermek için yapılmış olan ücretli popüler ürünlerdendir. Bu ürünlerin içerisinde ücretsiz olarak kullanabileceğiniz özelliklerde vardır fakat ekip olarak çalışmaya başladığınız da sizi ücretli üyeliklere yönlendirmektedir.

Open Source tarafta ise bu işi çözen en başarılı ürünlerden bir tanesi de Open Project dir. OpenProject, konumdan bağımsız ekip işbirliği için web tabanlı bir proje yönetim sistemidir. Bu ücretsiz açık kaynaklı uygulama, GNU Genel Kamu Lisansı Sürüm 3 altında yayınlanmıştır. Topluluk sürümü ve ücretli bir Enterprise Sürümü mevcuttur.

Bu yazımda sizlere Open Project Comminty versiyonunun kurulumu hakkında bilgi aktarmaya çalışacağım. Open Project’in ücretli versiyonları ile arasındaki farkı görmek için https://www.openproject.org/pricing/#compare adresine bakabilirsiniz.

Yazılım Hakkındaki Görüşlerim

Bu makaleyi yazılımı kurduğum zaman yayınlacaktım fakat önce Open Project’i kullanıp, memnun kalırsam görüşlerim ile beraber yayınlamak istedim. En azından kullanmayı düşünen kişilere belki bir nebzede olsa fayda sağlayabilir.

  • Sisteme sınırsız ana ve alt projeler açabiliyoruz. Her proje için işler ekleyebiliyoruz. Gerekire bu işlerin alt işlerini de oluşturabiliyoruz. Oluşturulan işleri kişilere veya gruplara atayabiliyoruz.
  • İşlere, başlangıç/bitiş tarileri, öncelik, ilerleme, işcilik maliyetleri, ek dosyaları, tahmini süre, işin durumu vs bilgiler ekleyebiliyoruz. Eğer aradığınız alan yazılımda varsayılanda yok ise sonradan özel alanlar ekleyebiliyoruz.
  • İşlere harcanan zaman bilgisini girebiliyoruz. Bu zamanı istersek maliyetlendirebiliyoruz. Bu sayade bir işe nekadar vakit veya bütce ayrılmış görebiliyoruz.
  • İşler arasında ilişki oluşturabiliyoruz. Bu sayade bir iş bittikten sonra sonra hangisi başlayacak veya paralelde devam edebilecek ne tür işler var rahatlıkla görebiliyoruz.
  • İşleri tablo, grant şeması ve kart şeklinde görebiliyoruz. Tarih atanmış işleri takvim şeklinde de bize gösterebiliyor. Zamanı gelen, durumu değişen işler hakkında mail ile bilgi veriyor.
  • Her projeye sorumlu ve takipci atayabiliyoruz. Sorumlu olan kişiler projenin her detayını değiştirebilirken takipci olan kişi sadece izleme yapabiliyor. Bu yetki mantığını üyelerdede kullanabiliyoruz.
  • Wiki sayfası oluşturup proje ile ilgili tüm bilgilendirme notlarını ve kararları burada paylaşabiliyoruz.
  • Proje ile ilgili tüm harcamaları detayı ile birlikte bütce adı alttında kayıt altına alabiliyoruz.
  • İşleri istediğimiz özel filtrelere göre filtreleyip bunları hazır ekran görünümleri şeklinde kayıt altına alabiliyoruz. Örneğin; satın alımda olan tüm işler, onay bekleyen işler, tarihi geçmiş işler vs mantığında görünümler oluşturup, bu görünümlere tıkladığımızda ilgili işler önümüze geliyor. Böylelikle her seferinde filtreleme derdinden kurtulmuş oluyoruz.
  • API desteği sayesinde başka sistemleriniz ile entegreli bir yapı kurabilirsiniz. Yazılımcılar beni çok iyi anlacaklardır 🙂
  • LDAP ile kullanıcıları sisteme çekebilirsiniz.

Forum, Toplantılar vs modüllerde var fakat bunlar genel de ücretli versiyonda olduğu için bu konuda fikrim var fakat deneyimim olmadığı için aktarmak istemedim.

Kimlere Tavsiye Ederim

Öncelikle yazılım her nekadar proje yönetimi üzerine kapsamlı olsada illa bu kadar detayı kullanmak zorunda değilsiniz. Bu sebeple bireysel, ekip veya kurum olarak kendi içinizde iş takibi yapmak için ücretli yazılımlara yatırım yapmadan önce bu yazılım denenebilir. Popüler ücretli yazılımları kullanmış biri olarak bu ürüne kesinlikle fırsat verilmeli diyebilirim


Yazılım hakkında genel bir fikir sahibi olduğumuza göre kurulum aşamasına geçebiliriz.

1) Kurulum Ortamına Ait Bilgiler

  • Ubuntu 20.04 Server üzerine kurulum yapıldı. Kurulum esnasında serverda internet erişimi mevcuttu. Makaleyi uzatmamak için ubuntu server kurulumuna girmedim.
  • Open Project 11.2.4 sürümü ile kurulum yapıldı.

Open Project sistem gereksinimlerine https://docs.openproject.org/installation-and-operations/system-requirements/ adresinden ulaşabilirisiniz. İşletim sistemi olarak sizler farklı bir linux dağıtımı seçseniz bile anlatacağım kurulum aşamaları hemen hemen hepsinde aynı olacaktır.

2) Sunucuya Gerekli Paketleri Yüklemek

Paketlerimizi imzalamak için kullanılan PGP anahtarını içe aktarıyoruz

wget -qO- <https://dl.packager.io/srv/opf/openproject/key> | sudo apt-key add -

OpenProject paket kaynağını ekliyoruz.

sudo wget -O /etc/apt/sources.list.d/openproject.list \\
  <https://dl.packager.io/srv/opf/openproject/stable/11/installer/ubuntu/20.04.repo>

OpenProject paketini indiriyoruz

sudo apt-get update
sudo apt-get install openproject

3) Kuruluma Başlamak

Kurulumu başlatmak için aşağıdaki komutu kullanıyoruz.

sudo openproject configure

Bu komut birazdan anlatacağım kurulum adımlarını karşımıza çıkaracaktır. Diyelimki kurulumu tamamladınız fakat sonradan bazı değişiklikler yapma ihitiyacınız oldu. Bu durumda aşağıdaki komutu kullanarak yaptığınız ayarları sonradan da değiştirebilirisiniz.

sudo openproject reconfigure

Kurulumla ilgili yapılan her türlü ayarlar /etc/openproject/installer.dat dosyasında kayıt altına alınır. İşte bu sebeple sudo openproject reconfigure komutunu çağırdığımızda mevcut ayarları görebiliyor ve düzenleyebiliyoruz.

4) Kurulum Sürümü Seçimi

Open project iki sürüm olarak sunulur. default olan genel proje yönetimine odaklanırken bim daha çok inşaat sektörünün ihtiyaçlarına yönelik özellikler sunar. Varsayılanda default seçili gelir. Kuruluma default ile devam ediyorum.

5) PostgreSQL Ayarlarının Yapılması

Open Project veritabanı olarak PostgreSQL kullanır.

  • skip seçeneği ile kurulum sihirbazı herhangi bir veritabanına bağlanmayı denemeyecektir Fakat bu seçeneği kullanabilmek için DATABASE_URL ortam değişkeni ile manuel bir bağlantı adresi vermeniz gerekecek.
  • install seçeneğini seçtiğinizde OpenProject, PostgreSQL kuracak ve local veritabanı ayarlarını sizin yerinize yapacaktır.
  • reuse hali hazırda bir veritabanınız varsa ve onu kullanmanız için bağlantı ayarlarını gireceğiniz ekranı açar.

Kuruluma install ile devam ediyorum.

6) Apache2 Kurulumu

Apache2 proxy görevi görecek ve dışarıdan gelen istekleri yazılımı iletecektir. OpenProject varsayında ruby uyguma sunucusu ile beraber geliyor fakat buda sadece local arayüzde port dinleme olanağı sağlıyor. Bu sebeple install diyerek kuruluma devam ediyoruz.

install dediğimizde belirtilen alan adını dinleyen ve isteğe bağlı olarak SSL / TLS sonlandırma sağlayan bir VirtualHost ile bir Apache2 web sunucusu otomatik kuracaktır.

6.1) Domain Adı Belirtilmesi

Bu adres, apache VirtualHost’unuzun Sunucu Adı olacaktır. Yani tarayıcıdan erişilmesi için kullanılacak domain ismini yazıyoruz. Örnek: proje.domain.com

6.2) Prefix Belirtmek

Bu seçenek ile domain sonuna ek bir prefix verebilirsiniz. Boş bırakırsanız bir önceki adımdaki domain adı ile projeye erişeceksiniz. Eğer birşeyler yazarsanız siteye proje.domain.com/prefixadi şeklinde erişmiş olurdunuz. Boş bırakıp kuruluma devam ediyorum.

6.3) SSL/TLS Ayarları

Eğer SSL/TLS sertifikanız var ise kurulum aşamasında iken bunu yükleyebilirsiniz. yes derseniz sizden SSL certificate, SSL private key gibi bilgileri isteyecektir. no diyerek kuruluma devam ediyorum.

7) SVN / Git Entegrasyon Sunucusu Ayarları

Özellikle yazılımla uğraşan kişilerin vazgeçilmezi diyebileceğimiz git versiyonlama sistemini Open Project içerisinde kullanmamıza olanak sağlayan bir yapıdır. Bu entagrasyonu aktif edersek gönderdiğimiz kodların veya dosyaların sürümlerini takip edebilir, commit mesajlarını okuyabilir varsa yazılan yorumları görebiliriz. Özellikle yazılım ekipleri açısından bu modülün aktif edilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrını için : https://docs.openproject.org/user-guide/repository/

Bu entegrasyonu kullanmayacağım için aşağıdaki ayarları varsayılanında bırakarak devam ediyorum.

Repolar için üretilen otomatik api key

SVN reposu kurulumu

Git reposu kurulumu

8) Mail Ayarlarının Yapılması

OpenProject, iş paketlerindeki güncellemeler, parola sıfırlamaları vb. durumlarda kullanıcılara mail gönderebilmek için ihtiyaç duyduğu giden posta bilgileridir. Bunu bu aşamada kurmanın faydası var. Kurmak istemezseniz skip ile atlayabilirsiniz.

Sendmail ve SMTP olmak üzere iki şekildede kurulum yapılabilir. Sendmail seçildiğinde localde sadece postfix MTA içeren bir mail gönderici kurar. Özellikle production diye tabir ettiğimiz ortamda tavsiye edilen ve smtp ile ilerlemektir. Bizde kurulumu smtp ile yapacağız.

Authentication yönetimini seçiyoruz.

SMTP server adresini yazıyoruz.

SMTP server port bilgisini giriyoruz . Değiştirilmesi ise genellikle 25 veya 587 olur.

SMTP kullanıcı adı giriyoruz.

SMTP şifre giriyoruz.

SMTP domain SMTP sunucusuna aktarılan etki alanı adıdır. Buraya projemizin domain adını yazıyoruz.

Administrator email aynı zamanda ilk oturum açma işleminde kullanılacak olan yönetici hesabının e-posta adresi olacaktır.

9) Memcached Server Kurulumu

Memcached, genel amaçlı dağıtılmış bir bellek önbellekleme sistemidir. Özetle verileri ve nesneleri RAM’de önbelleğe alarak web sitelerini hızlandırmak için kullanılır. Meraklısı İçin: https://en.wikipedia.org/wiki/Memcached

Performans açısından önemli bir yer tuttuğu için kuruyoruz.

Sonuç

Bu aşamaya kadar geldiyseniz kurulum için tüm ayarlar bitmiş demektir. Bu vakitten sonra kurulum başlayacak ve yaptığınız ayarlara göre varsa internetten gerekli dosyalar indirilecek ve kurulum tamamlanacaktır. Kurulumla ilgili tüm ayarlar /etc/openproject/installer.dat dosyasına kayıt altına alınacaktır.

Kurulum bittiğinde tarayıcıdan http://kurulum_domain_adiniz/varsa_prefix şeklinde arayüze girebilirsiniz. Varsayılan kullanıcı adı ve şifre admin dir. İlk girişten hemen sonra bu şifreyi değiştirmeniz istenecektir. Varsayılan arayüz dili ingilizcedir fakat arayüzden türkçeye çevirebiliyorsunuz.

Kurulum ve ayarlara ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz benimde faydalandığım resmi dokumantasyon adresinden destek alabilirsiniz. https://docs.openproject.org/getting-started/

Yazımın, proje ve işlerinizde başarılı olmanıza vesile olması temennise ile hayırla kalınız.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Her projeye ayrı mail tanımlaması yapılabiliyor mu?
    Oluituruşan projleede gelen mail reply edildiğinde ilgili projeye yada taska ekliyor mu?

    Elinize sağlık güzel döküman olmuş.

  2. Teşekkür ederim.

    – Open Project’de kullanıcıları proje veya işlere ekleyebiliyoruz. Sadece mail tanımlaması bildiğim kadarı ile yok. Bunun yerine bir kullanıcı oluşturulup mail bilgisi bu hesaba kayıt ediliyor. Bu sayede seçilen kullanıcının mail adresine gerekli işlemlerin bilgilendirmesi gönderiliyor. Bazen projem deki belirli iş kalemlerinde bazı kişilerin bilgilendirilmesi gerekiyor. Bu durumda o kişiye kullanıcı oluşturup mail adresini ekliyor daha sonra ilgili işlere o kişiyi takipci olarak ekliyorum.

    – Mail reply olayına ihtiyacım olmadığı için bakmadım. Dokumantasyonda inbound emails diye bir başlıkta bu dediğinizin yapılabileceğini görmüştüm fakat hangi modül için geçerli emin değilim, dokumanını inceleyip, denemeniz en doğru sonucu verecektir.

    Tabi bu yorumum Comminty versiyonu için, Enterprise da belki daha farklı özellikler olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu