Open Source

Ubuntu 20.04 Üzerine VMware Tanzu Community Edition Kurulumu

Merhaba, bu yazımızda VMware ailesinin yeni üyesi Tanzu platformu ile sizleri tanıştırmak istiyorum. Bildiğiniz gibi IT dünyası baş döndüren bir hızla gelişmekte. İş dünyası saniyeler ile yarışıyor, hiç bir organizasyonun gecikmeye ve zaman kaybına tahammülü yok. Hayatımızda artık bulut teknolojileri ve mikroservisler var. Bizler IT uzmanları olarak en yeni teknolojileri organizasyonlarımıza entegre ederek maksimum düzeyde hizmet sağlamaya çalışıyor.

Mikroservisleri anlatmaya kalksak bölümlerce makale olurdu da bitmezdi sanırım. Ancak artık yazılım dünyasının kalbinde ve tüm yazılım alt yapıları mikroservislere evriliyor. Kısaca mikroservis nedir diye bir tanım yaparsak: “Parça parça geliştirdiğiniz uygulamaları bir arada çalıştırabilir ve bunları bir araya getirip bir uyglama meydana getirebiliyorsunuz Lego gibi! ve en güzel yanlarında birisi, bir modülü değiştirmek veya çıkarmak istediğinizde uygulamanın tümü etkilenmiyor.” basit bir tanım oldu ama benim aklıma mikroservis diyince ilk olarak bu geliyor. Tabi böyle bir yapıyı yönetmek kolay olmasa gerek. Düşünün, bir sürü mikroservis’ten oluşan bir yazılım geliştirdiniz. Tüm bunları bir arada uyumlu bir şekilde çalıştırmak, güncellemek, güvenliğini sağlamak için yönetim sistemine ihtiyacınız olacaktır. İşte bu noktada hayatımıza Kubernetes girdi. Kubernetes’ten önce başka yöneticiler (orchestration) vardı sonra Kubernetes geldi. Yazdıkça bir çok tenkoloji beraberinde geliyor, Docker,Swarm,Portainer ve diğerleri.. Evet farkındayım lafı daha fazla uzatırsam makaleye sığmayacak kadar derin bir konunun içerisinde kendimizi bulacağız. Eğer isterseniz Docker dan başlayıp Kubernetes’e uzanan bir çok makaleyi portalımızda bulabilirsiniz. Biz konumuza dönelim. VMware öncü teknolojileri ile uzun yıllardır IT dünyasının ihtiyaçlarına cevap veriyor. Özellikle sanllaştırma teknolojileri ile IT dünyasının değişmez bir parçası. Tabi ki mikroservis yönetimi ve Kubernetes’e kayıtsız kalması söz konusu olmazdı ve Tanzu’yu tanıttı.

Kısaca VMware Tanzu’yu tanımlarsak: “VMware Tanzu, müşterilerin modern uygulamalar geliştirmelerine, Kubernet’leri ortamlarda tutarlı bir şekilde çalıştırmalarına ve hepsini tek bir kontrol noktasından yönetmelerini sağlayan platform”. VMware Tanzu, VMware’in vSphere 7.0 ile beraber duyurdu ve farkı lisanlama seçenkleri var ilerleyen makalelerde Tanzu platformunun özelliklerini ve farklarını anlatan bir makaleyide sizler ile paylaşır olacağım Ancak aşağıdaki görsel biraz fikir verebilir.

Bu makalede ise ücretiz olarak sunuculan ve Tanzu üzerinde test turları atmanız sağlayacak “VMware Tanzu Community Edition” sürümünün kurulumunu anlatmaya çalışacağım. Kubernetes’te yeniyseniz ve VMware Tanzu’yu merak ediyorsanız sizde “VMware Tanzu Community Edition” kurarak deneyimleyebilirsiniz.

Öncellikle Linux platformları için minumum sistem geresimlerini paylaşıyorum.

Kurulum öncesi hazırlıklar

Kurulum öncesi 3 adet bileşene ihtiyacımız var

Brew

Docker

Kubectl

Docker Kurulumu

İlk olarak Docker kurulumu ile başlıyoruz. Kuruluma başlamadan önce sistemimizi update ediyoruz. Benim kullandığım Ubuntu versiyonu 20.04.

apt-get update && apt-get upgrade -y
sudo apt install docker.io

Kurulum soransı docker adında bir grup oluşturuyor ve mevcut kullanıcımız üye yapıyoruz. Kurulum sonrası grup oluşturuluyor oluşmaz ise aşağıdaki komut ile oluşturun ve mevcut kullanıcızı gruba dahil edin.

sudo groupadd docker
sudo usermod -aG docker $USER

Brew Kurulumu

Brew bir paket yöneticisi, Tanzu’yu brew ile indirip kuracağız.

sudo apt-get install build-essential
/bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)"
echo 'eval "$(/home/linuxbrew/.linuxbrew/bin/brew shellenv)"' >> $HOME/.profile
eval "$(/home/linuxbrew/.linuxbrew/bin/brew shellenv)"

Brew hazır.

Kubectl Kurulumu

sudo curl -fsSLo /usr/share/keyrings/kubernetes-archive-keyring.gpg https://packages.cloud.google.com/apt/doc/apt-key.gpg

echo "deb [signed-by=/usr/share/keyrings/kubernetes-archive-keyring.gpg] https://apt.kubernetes.io/ kubernetes-xenial main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list
sudo apt update

sudo apt install -y kubectl

Evet, işlem tamam.

VMware Tanzu Community Edition Kurulumu

VMware Tanzu Community Edition brew ile indiriyoruz

brew install vmware-tanzu/tanzu/tanzu-community-edition

İndirdikten sonra size gerekli konfigürasonların yapılması için bir path veriyor, onun çalıştırıyoruz

Not: Tanzu ile kullandığınız komutları “root” yetkileri yapamazsınız uyarı alırsınız”

/home/linuxbrew/.linuxbrew/Cellar/tanzu-community-edition/v0.10.0/libexec/configure-tce.sh

Aşağıdaki komut ile kuruluma başlıyoruz.

tanzu management-cluster create --ui --bind 0.0.0.0:8080

Artık web tarayıcısınız açarak http://sunucu ipniz:8080 yazarak aşağıdaki grafik ekrana ulaşabilirsiniz. Kuruluma oradan devam edeceğiz.

Aşağıda görüldüğü gibi bir çok deployment seçeneğimiz var. Ben lokal docker kullandığım için “Docker” deploy butonu ile devam ediyorum.

İsim veriyoruz.

Diğer seçenekleri default bırakıp devam ediyorum.

“Her şey hazır, “Deploy Management Cluster” butonu ile kuruluma başlatıyorum.

Kurulum bitti.

Konsoldan kontrol ediyoruz. Her şey çalışıyor.

tanzu management-cluster get
tanzu management-cluster kubeconfig get <cluster ismi> --admin

Benim örneğimde “TCE”

Workload oluşturuyoruz. Siz başka bir isim verebilirsiniz. Ben “tanzuworkload” verdim.

tanzu cluster create tanzuworkload --plan dev
tanzu cluster kubeconfig get tanzuworkload --admin
kubectl config use-context tanzuworkload-admin@tanzuworkload

Her şey hazır.

Kurulum tamamlandı. Biliyorum karışık gelebilir ancak ilerleyen makalelerde her şeyi olabildiğince tek tek inceleyeceğiz. Kavramlar oturmaya başladıkça her şey daha netleşecek. Diğer makalelerde görüşmek dileği ile keyifli okumalar.

İlgili Makaleler

4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu