Network

Ubiquiti Power Beam 5AC GEN2 Kurulum

Merhaba, bu makalemde sizlere Ubiquiti Power Beam 5AC GEN2 cihazın kurulumunu anlatmaya çalışacağım. Yeni adrese taşınılan ofisimiz için radyolink olarak hizmet verebilmek adına bu cihazı tercih ettik. Taşınılan yerde altyapı olarak ADSL desteği mevcut ancak hem ihtiyacımızı karşılamıyor hem de port olmadığından abonelik başlatamıyoruz. Farklı bir çözüm olarak gerekli araştırmaları yaptıktan sonra çatıdan çatıya kuşbakışı yaklaşık 300 Metrelik bir mesafe de kullanılmak üzere satın aldığımız cihazlar ile uzun vadede maliyet, kullanılabilirlik ve sürdürülebilirlik adına şirketimizde bulunan Metro Ethernet hizmetimizden faydalandırıyor olacağım. Bu cihazlar ile birlikte kendi bünyemizde kullandığımız IP Santral, Misafir Hotspot gibi networkleri ise sorunsuz kullanabiliyor olacağım.

Ürün Tanımı;

clip_image002

clip_image004

clip_image006clip_image008

clip_image010

 

*Ürün tanımı https://www.ubnt.com/airmax/powerbeam-ac-gen2/ sitesinden Alıntıdır.

 

Kurulum işlemleri için https://192.168.1.20 IP adresi üzerinden cihazın arayüzüne erişim sağlıyorum. İlk kullanıcı adı ve şifre “ubnt” dir. Cihaz güncellemelerini https://www.ubnt.com/download/airmax-ac/powerbeam-ac-gen2 linki üzerinden indirmiş olduğum firmware dosyası ile manuel yapılandırıyorum. Cihazı restart edip tekrar IP adresinden erişim sağlamaya çalışıyorum ve karşımıza gelen ekranda,

“Ülke ve Dil ayarlarını yapılandırıp ilerliyorum.

(Türkiye olarak seçim yaptığınızda kablosuz olarak kullanacağınız kanal genişliği 10Mhz veya 20Mhz olacağından cihazlar arası bağlantı hızı maksimum 141Mbps görmektedir. Bu nedenle Ülke ayarını Arjantin olarak ayarlıyorum)

clip_image012

Açılan ekranda kullanıcı adı ve şifre oluşturmamı istiyor. Gerekli bilgileri doldurup kaydediyorum.

clip_image014clip_image016

Cihaz arayüzü karşımıza geldi. Sol taraftaki “Çark (Ayarlar)” butonunu klikliyorum.

clip_image018

Açılan ekranda cihazlarımızın birbirini görebilmesi için “Access Point PtP” modunu seçip “GULSOYS” diye tanımlayabileceğim bir kablosuz yayın adı giriyorum. “Kanal Genişliği 80Mhz” seçip, alt bölümden Güvenlik ayarlarını yapılandırıp şifre belirliyorum ve sonrasında ayarları kaydediyorum.

clip_image020

 

 

Ayarları kaydetme esnasında sayfanın sağ üst köşesinde çıkan uyarıya “Disable Management Radio” butonunu klikleyip devam ediyorum. 

(Bu işlem cihazların Güvenli olmayan ağ üzerinden bağlantı sağlayıp ayarlarını yapılandırma yapmamıza olanak tanıyor. Güvenlik zafiyeti oluşturmamak için devre dışı bırakıyorum.)

clip_image022clip_image024

Daha Sonra “Ağ” bölümüne gelip, kendi networkümden bir IP ile statik olarak gerekli bilgileri girip ayarları kaydediyorum. Daha sonraki kontrollerde ya da konfigürasyon değişikliklerinde bu IP üzerinden cihaz ara yüzüne erişim sağlamamıza olanak tanıyacaktır.

clip_image026

clip_image028

 

“Servisler” bölümüne gelip SSH Server portunu “2222” olarak değiştiriyorum. “NTP İstemcisini” aktif edip NTP sunucusuna ise “ntp.ulakbim.gov.tr” adresini yazıp ayarları kaydediyorum.

clip_image030

Sistem” bölümüne gelip cihaz adı ve saat dilimini seçip ayarları kaydediyorum.

clip_image032

Bu işlemler neticesinde İnternetimizi yayınlayacak olan cihazımızın kurulumunu tamamladık şimdi diğer cihazımızın ayarlarını tamamlayalım.

Diğer cihazımızda da anlatmış olduğumuz konfigürasyonla aynı işlemleri bu cihaz içinde yapıp lokal IP den arayüze ulaşıyorum. Oluşturmuş olduğum kullanıcı adı ve şifre bilgilerini girerek oturum açıyorum.

clip_image034

Ana sayfadaki bölümde de görebileceğiniz gibi herhangi bir yere bağlantı görünmemektedir. Yayın yapan cihazımıza bağlanabilmek için sol taraftan “çark (ayarlar)” butonunu klikliyorum.

clip_image036

Açılan ekranda “Station PtP” modunu seçiyorum. Default olarak “ubnt” ağı görünmektedir. Ben kendi oluşturmuş olduğum ağı bulabilmek için “seçiniz” butonunu klikliyorum. clip_image038

Gelen ekranda etrafımda yayın yapan kablosuz cihazları görüntüleyebiliyorum. Sayfanın en altına inip oluşturmuş olduğum “GULSOYS” adında ki ağımı klikleyip “AP’ye Kilitlen” seçeneğini seçiyorum.

clip_image040

AP’ye kilitlendikten sonra MAC adresi ile haberleşme sağlanıyor olup başka cihazlar ile haberleşmeyecektir. Oluşturmuş olduğumuz kablosuz şifremizin girişini yapıp ayarları kaydediyorum.

 

clip_image042

İşlemler tamamlandı. (Kısa süre içerisinde cihazlar arası bağlantı tamamlanmaktadır)

Cihazlar arası internet bağlantı hızını ekran görüntüsünde görebilirsiniz. Her iki cihaz içinde ayrı ayrı görüntülenmektedir.

clip_image044

Umarım faydalı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek üzere.

 

Erkan BÜYÜKBAYRAKTAROĞLU

Yenilikçi ve kendini geliştirmeyi seven, olaylara pozitif açıdan yaklaşmaya çalışan, sorumluluk almaktan kaçınmayan, insani değerlere önem veren bir yapıya sahibim. Yaklaşık olarak 10 yılı aşkın bilişim sektörünün içerisindeyim. Özellikle son 8 yıldır Sistem ve Ağ Yönetimi üzerine çalışmaktayım. Çalışma hayatım boyunca Teknik Destek ve Danışmanlık konusunda bir çok projelerim oldu. Projelerimi daha rahat gerçekleştirebilmem için ITCRAFT Bilgi Teknolojileri firmamı kurdum. Zaman buldukça bilgi sahibi olduğum konularda makaleler hazırlayarak Çözümpark ve Kişisel bloğumda yayınlamaktayım. İşimi hayatımın bir parçası olarak görüyorum ve boş vakit buldukça işim ile ilgili aktivitelere, seminerlere, online etkinliklere katılmaya çalışıyorum. Kısacası işimi çok seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. p2p olarak degilde telefonların görebilecegi sekilde acces point olarak ayarlanabiliyormu ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu