Türkiye’nin ilk Nükleer Santralinde Son adım

Türkiye’nin ilk ve tek olan Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden nükleer santralde son reaktör temeli atıldı.

Gelecekte de önemli bir ihtiyaç olacağı öne sürülen nükleer enerji santralleri için Türkiye’de heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Binlerce çalışan ile hızlıca inşaası devam eden nükleer santralde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhuriyetin 100. yılında açılışı yapılacağını söyledi. Ayrıca Bakan Dönmez Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu İstanbul’un ise tüm elektrik ihtiyacının %90’nını karşılayacağını ifade etti.

Her biri 1200 Megawatt (MW) olmak üzere dört reaktörün aynı anda çalışmasıyla toplam da 4 bin 800 MW güç elde edilecek. Tesis tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar Kilowatt saat (kWsa) elektrik üretecek. Türkiye Akkuyu NGS’den elde edilecek elektriğin şebekeye verilmesi için artık gün sayacak.

Akkuyu hakkında kısaca

Santral geçmişi oldukça geçmişe dayanıyor. 1970’li yıllarda yapılan araştırmaları sonucunda Akkuyu sahası santral yapımı için belirlendi. Araştırmaların temeli depreme dayanıklı Türkiye’nin güvenli bölgelerinden biri olması, nüfus yoğunluğunun düşük olması, en yüksek taşkının 6 metreyi geçmemesi, yüzey ve yer altı sularının doğal akış yönünün deniz olması, arazinin inşaata uygun olması ve bölgenin tarıma, turizme ve sanayiye elverişli olmayışı göz önüne alınmıştı. Halen ülkemizde yenilebilir enerji alanında birçok alanda ağırlık verilse de nükleer enerji santrallerinin kazandıracağı güç gelecekte karşılayamacağı öngörülüyor.

Kaynak

Exit mobile version