TOTAL NETWORK INVENTORY (AĞ ENVANTERİ ÇIKARMA)
Bilgisayar sektöründe donanım ve yazılım alanında yaşanan baş döndürücü gelişmeler sonucunda sistem yöneticisi olarak çalıştığımız kurumlardaki donanım ve yazılımlar bir süre sonra güncelliğini yitirmeye başlayacaktır. Bu durumda donanım ve yazılım alanında upgrade kaçınılmaz hale gelmektedir.
Gerek donanım gerekse yazılım alanında başarılı bir upgrade işlemi gerçekleştirebilmemiz için sorumluluğumuz altında bulunan yazılım ve donanımların özellikleri hakkında detaylı ve güncel bilgilere sahip olmamız gerekir. Çok sayıda bilgisayarın bulunduğu kurumlarda bu bilgilere sağlıklı ulaşmak çok zordur. Elde bulunan bilgilerde genelde güncelliğini yitirmiş bilgilerdir. Listeleri güncellemek ise çok sayıda bilgisayarın bulunduğu ortamda oldukça uzun zaman alacaktır.
Bu durumda biz sistem yöneticilerinin imdadına ağ üzerinden donanım ve yazılım envanteri çıkaran yazılımlar yetişmektedir. Total Network Inventory bu yazılımlardan bir tanesidir.
Total Network Inventory Microsoft windows ağlarında bulunan bilgisayarların donanım ve yazılım envanterlerini çıkarabileceğimiz ve bu envanterlerin detaylı raporlarını oluşturabileceğimiz kullanımı kolay bir envanter yazılımıdır. Bu yazılım ile ağımızı tarayabilir, analiz edebilir, donanım ve yazılım envanterlerini görebilir, lisans takibi yapabiliriz. Böylece en güncel istatistiklere sahip olabiliriz.
http://www.softinventive.com/download/total-network-inventory/ adresinden programla ilgili bilgilere ve demo sürümüne ulaşabiliriz.
Programın administrator modülü için minimum sistem önerisi;
CPU : 1000 MHz.
Memory : 512 Mb.
Disk space : 30 Mb for installation plus 1-2 Mb for each scanned computer.
Network : TCP/IP.
Operating system : Windows 2000 / XP Pro / Vista / Windows 2000 Server / 2003 Server / 2008 Server
Programın taranacak bilgisayarlar için minimum sistem önerisi (Agent method);
CPU : 500 MHz
Memory : 64 Mb
Disk space : 2 Mb
TCP ports : 139, 445
Services : Server, Windows Management Instrumentation, Remote Procedure Call, Remote Registry
Resources : ipc$, admin$
Protocols : SMB / NetBIOS / TCP/IP RPC/ TCP/IP
Operating system : Windows NT4 / 2000 / XP Pro / Vista / 2000 Server / 2003 Server / 2008 Server
KURULUM
Programın setup dosyasını http://www.softinventive.com/download/total-network-inventory/ adresinden indirdikten sonra tni-setup dosyası üzerine çift tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.
Hoş geldiniz penceresini Next butonuna tıklayarak geçiyoruz.
Lisans anlaşması penceresinde I accept the agreement’i işaretleyerek Next butonuna tıklıyoruz.
Programın kurulum yolunu belirleyerek Next butonuna tıklıyoruz.
Start menu folder ismini belirleyerek Next butonuna tıklıyoruz.
Create a desktop icon ve Create a Quick Launch icon’u işaretleyerek masaüstü ve hızlı başlat çubuğunda programın kısayol ikonlarının eklenmesini sağlıyoruz. Daha sonra Next butonuna tıklıyoruz.
Ready to Install penceresinde yapılan seçimlerin doğruluğunu kontrol ettikten sonra Install butonuna tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.
Launch Total Network Inventory’i işaretleyerek Finish butonuna tıklıyoruz. Böylece kurulum işlemi bittikten sonra programın otomatik olarak başlatılmasını sağlıyoruz.
Program ücretli yazılım olduğundan karşımıza ilk olarak Reminder penceresi gelecektir. Lisans numaranız varsa Enter Key butununa tıklayarak key numarasını girebilirsiniz. Buy Now! Butonuna tıklayarak programı satın alabilirsiniz. Biz burada programı deneme amaçlı kullanacağımız için OK butonuna tıklıyoruz.
Deneme amaçlı kullanımda program 30 günlük deneme süresi vermektedir. En fazla 25 bilgisayarın envanterini çıkarmaktadır. Aynı zamanda daha önce kaydedilmiş raporları açma, yeni çıkarılan raporları kaydetme ve raporları yazdırma seçenekleri çalışmamaktadır.
Envanteri çıkarılacak ağ üzerinde tarama yaptırıldıktan sonra her bilgisayara ait bilgiler bir xml dosyasında saklanmaktadır. Bu dosyaların saklandığı klasör ise Data klasörüdür. Program kurulumdan sonra ilk olarak çalıştırıldığında bu klasör yaratılmadığı için klasörün nereye yaratılacağını soran aşağıdaki pencere karşımıza gelir. Biz default yolu kullanacağımız için Yes butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
Tüm bu aşamalardan sonra karşımıza aşağıdaki hoş geldiniz penceresi gelir. Bu pencerede Show this window at next program startup işaretlidir. Bu durumda programı her başlattığımızda aşağıdaki pencere bizi karşılayacaktır. Bu pencerenin programı her başlattığımızda görülmemesini istiyorsak bu işareti kaldırabiliriz.
Hoş geldiniz penceresindeki seçimleri kullanarak çeşitli fonksiyonlara hızlı erişim gerçekleştirebiliriz. Bunlardan biri Show main window’ dur. Bu butona tıkladığımızda programın ana ekranına geçiş yapılır.
Bir başka seçenek Scan this PC’ dir. Bu butona tıkladığımızda programın kurulu olduğu bilgisayarda envanter çıkarmak için tarama işlemi başlatılır.
Bir başka seçenek Scan other PC’ dir. Bu butona tıkladığımızda ağ üzerinde adını veya IP adresini bildiğimiz bir bilgisayarda envanter çıkarmak için tarama işlemi başlatılır. Tarama işleminin başarıyla sonuçlanması için yetkili bir kullanıcı adı ve parolasın girilmesi gerekmektedir.
Yetkili kullanıcı adı ve parolasını girdikten sonra Test logon butonuna tıklayarak logon işlemin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edebilirsiniz.
Bir başka seçenek Run scan wizard’ dır. Bu butona tıkladığımızda ağ üzerindeki tüm bilgisayarların envanterini çıkarmak için tarama işlemi başlatılır. Tarama işleminin başarıyla sonuçlanması için yetkili bir kullanıcı adı ve parolasının girilmesi gerekmektedir.
Tarama işlemi ağ komşularını veya belirli bir IP aralığını kullanarak yaptırılabilmektedir.
Tarama işlemi bittikten sonra programın ana ekranı karşımıza gelir.
ÖRNEK UYGULAMA-1 : Bu uygulamamızda domain ortamında bulunan bilgisayarların envanterini çıkartacağız.
İlk olarak hoş geldiniz ekranında bulunan Run scan wizard’a tıklıyoruz.
Açılan Scan Wizard penceresinde Immediate online scan seçip Next butonuna tıklıyoruz.
Computer discovery method penceresinde Network places overview seçip Next butonuna tıklıyoruz.
Select computers to scan penceresinde domain adını, domainde bulunan ve envanteri çıkarılacak bilgisayarları seçiyoruz. Parameters bölümüne domain de yetkili kullanıcı adını ve şifresini yazarak Next butonuna tıklıyoruz.
Tarama işlemi başarı ile bittikten sonra Finish butonuna tıklıyoruz.
Programın agent’i taranan bilgisayarlara gönderip çalıştırabilmesi için TCP 139 ile 445 numaralı portların açık olması gerekir. Burada dikkat edilecek nokta eğer bilgisayarlarda güvenlik duvarı açıksa ve TCP 139 ile 445 numaralı portlar kapalı ise tarama işleminde bu bilgisayarlara ulaşılamayacaktır. Bu durumda iki seçenek vardır.
Güvenlik duvarını kapalı hale getirmek.
Ya da Güvenlik duvarını açık tutarak firewall Exceptions tabında File and Printer Sharing altında bulunan TCP 139 ve TCP 445 numaralı portlara izin vermektir.
Artık domain ortamında bulunan bilgisayarlar ile bunlara ait donanım ve yazılım bilgilerine ait döküm karşımıza gelecektir.
Eğer tarama işlemini IP aralığına göre yapmak istiyorsak yukarıda yazılı 1 ve 2’ ci maddelerden sonra karşımıza gelecek olan Computer discovery method penceresinde Scan IP range seçip Next butonuna tıklıyoruz.
Start ve End bölümlerine başlangıç ve bitiş adreslerini yazarak Add range butonuna tıklıyoruz. Parameters bölümüne domain de yetkili kullanıcı adını ve şifresini yazarak Next butonuna tıklıyoruz.
Tarama işlemi başarı ile bittikten sonra Finish butonuna tıklıyoruz.
Yine yukarıda olduğu gibi domain ortamında bulunan bilgisayarlar ile bunlara ait donanım ve yazılım bilgilerine ait döküm karşımıza gelecektir.
Tarama işlemi sırasında bilgisayarlara ait hangi bilgilerin taranarak gösterileceği ayarlanabilmektedir. Bunun için araç çubuğunda bulanan Options butonuna tıklıyoruz.
Açılan Options penceresinde Inventory butonuna tıklıyoruz. Select categories to scan bölümünde taramaya dahil edilecek yazılım ve donanım aygıtlarını seçiyoruz. Default olarak hepsi seçili durumda gelmektedir. Siz istemediğinizi kaldırabilirsiniz. Bu durumda tarama süresi de kısalacaktır.
Donanım ve yazılım bilgilerine ait döküm alındıktan sonra ilk raporumuzu almak için raporu alınacak bilgisayarları seçtikten sonra Reports menüsünden Rebuild report’a tıklıyoruz.
Ana pencerenin Main information window bölümünde aşağıda görüldüğü gibi domain ortamındaki her bilgisayarın donanım ve yazılım envanteri listelenmiş olur.
Araç çubuğunda bulunan Print butonuna tıklayarak her bir bilgisayara ait döküm bir sayfada olacak şekilde çıktı alabiliriz.
Domain ortamındaki her bilgisayarın donanım ve yazılım envanterini yazıcıdan çıktı olarak alabileceğimiz gibi daha sonra tekrar kullanmak üzere dosya olarak bilgisayarımıza kaydedebiliriz. Bunun için araç çubuğunda bulunan Save butonuna tıklıyoruz.
Dosyanın kaydedileceği yeri belirleyerek ve dosya adını yazarak Save butonuna tıklıyoruz.
Dosyamız ilgili yere kaydedilecektir.
Kayıtlı dosyayı açmak için araç çubuğunda bulunan Open butonu kullanabiliriz.
Dosyaları bir başka formatta da saklayabiliriz. Örneğin bir pdf dosyası olarak saklamak istiyorsak ilk olarak araç çubuğundaki Export butonuna tıklıyoruz ve açılan pencereden PDF file seçiyoruz.
Açılan Export to PDF penceresinde sayfa ayarları, güvenlik ayarları ve görünüm ile ilgili ayarlamaları yaparak OK butonuna tıklıyoruz.
PDF dosyanın kaydedileceği yeri belirleyerek ve dosya adını yazarak Save butonuna tıklıyoruz.
PDF dosyamız ilgili yere kaydedilecektir.
Bu dosyamızı açarsak aşağıda görüldüğü gibi kayıtlı envanter listemize ulaşabiliriz.
Yukarıda belirtilen yolu izleyerek aşağıda görülen diğer dosya formatlarında da kayıt yapabilirsiniz.
ÖRNEK UYGULAMA-2 : Bundan önceki uygulamamızda program tarafından üretilen raporu inceledik. Bu uygulamamızda kendi isteklerimiz doğrultusunda domain ortamında bulunan bilgisayarların envanterini çıkartacağız. Örneğin bilgisayarlarımızın envanter listesini aşağıda yazılı özelliklere göre çıkarmak istiyoruz;
Bilgisayar ismi
CPU bilgisi
Anakart bilgisi
RAM kapasitesi
Hard disk kapasitesi
Ekran kartı bilgisi
CD-ROM sürücü bilgisi
Monitör bilgisi
Ağ kartı bilgisi
Ses kartı bilgisi
Klavye bilgisi
Mouse bilgisi
İlk olarak Reports menüsünden Custom report’ u seçiyoruz.
Daha sonra Customize butonuna tıklıyoruz.
Açılan Tabular reports customization penceresinde programın default olarak atadığı seçenekleri iptal etmek için << butonuna tıklıyoruz. Böylece sağ taraftaki bölüm boşalacaktır.
Sol taraftaki bize uygun seçenekleri tek tek seçerek > butonuna basmak suretiyle sağ bölmeye ekliyoruz. Up – Down butonları yardımıyla seçimlerin sıralamadaki yerini değiştirebilirsiniz. Ekleme işlemi bitiminde OK butonuna tıklıyoruz.
Araç çubuğunda bulunan Rebuild report butonuna tıklayarak yeni seçime göre raporun güncellenmesini sağlıyoruz.
Raporu daha sonra kullanmak üzere bir dosyada saklamak için araç çubuğunda bulunan Export butonuna tıklayarak CVS file seçiyoruz.
Dosyanın kaydedileceği yeri belirleyerek ve dosya adını yazarak Save butonuna tıklıyoruz.
Dosyamız ilgili yere kaydedilecektir.
Bu dosyamızı Microsoft Excel de açarsak aşağıda görüldüğü gibi kayıtlı envanter listemize ulaşabiliriz. Bu excel tablosunu istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz.
Bu örneklerden sonra programda bulunan Reports menüsü veya araç çubuğunda bulunan Select mode butonunu kullanarak ağ üzerindeki bilgisayarların yazılım ve donanım envanterlerini çıkartabilirsiniz.
Aynı zamanda raporlama yaptığınızda General information bölümü altındaki seçenekleri kullanarak istemediğiniz özellikleri başındaki onay işaretlerini kaldırmak suretiyle iptal edebilirsiniz. Örneğimizde Full reports altında All hardware categories report sonucu görülmektedir. Hardware bölümü kullanılarak başındaki onay işaretlerini kaldırmak suretiyle istenmeyen özellikler rapordan çıkartılabilir.
Total Network Inventory ile Microsoft windows ağlarında bulunan bilgisayarların donanım ve yazılım envanterlerini nasıl çıkarabileceğimizi ve bu envanterlerin detaylı raporlarını nasıl oluşturabileceğimizi gördük. Bu yazılım ile elde ettiğimiz, donanım ve yazılım envanterlerini kullanarak yapacağımız upgrade işlemleri her zaman hedefine ulaşacaktır.
Bir sonraki makalede görüşmek üzere.