Tesla, Kıtlık Tehlikesinin Gölgesindeki Nikel Madeniyle Ortak Oldu
Tesla, elektrikli arabalara güç sağlayan lityum iyon piller için gerekli olan bir nikel madeninde teknik ortak olmaya karar verdi.
Elon Musk’ın otomobil firması Tesla, uzun vadeli arzını güvence altına almak için küçük Pasifik adası Yeni Kaledonya’daki Goro madeninden de nikel satın alacak.
Bu hareket, gelecekteki nikel tedarikiyle ilgili endişelerin arttığı bir dönemde geldi.
Yeni Kaledonya, dünyanın dördüncü büyük nikel üreticisi konumunda.
Musk, geçen ay Twitter’da “Nikel, lityum iyon hücre üretimini ölçeklendirmek için en büyük ihtiyacımız” demişti.
Yeni Kaledonya, bağımsızlığı için artan taleplerine rağmen halen Fransa’nın denizaşırı topraklarından biri.
Goro madeninin önemi
Yeni Kaledonya’nın devasa nikel rezervleri yerel ekonomi için çok önemlidir ve adanın güneyindeki Goro madeni dünyanın en büyük nikel üreticilerinden biri olma potansiyeline sahiptir.
Aralık ayında, sahipleri olan Brezilyalı madencilik devi Vale ve Fransız devleti tarafından İsviçreli emtia tüccarı Trafigura’ya satılmaya çalışıldı.
Ada sakinleri ise yerel mülkiyet ve kontrolün kaybedilmesine büyük tepki gösterdi. İşçiler greve gitti ve olaylar hükümetin düşmesine kadar uzandı.
Bağımsızlık yanlısı gruplar ve yerliler tarafından Perşembe günü imzalanan yeni bir anlaşma ile, madenin şu anda çalışanların yanı sıra üç bölgesel ili de içeren bir konsorsiyuma satılması kabul edildi. Trafigura’nın elinde sadece % 19’luk hisse kalacak.
Anlaşmaya göre Tesla, pil üretimi için nikel almanın yanı sıra ürün ve sürdürülebilirlik standartlarına yardımcı olmak için bir “teknik ve endüstriyel ortaklık” içinde yer alacak.
Üretim sürecinin tasarımı ve iyileştirilmesinde teknik danışman rolünü oynayacak.
Vale, anlaşmanın “operasyonların gelecek için sürdürülebilir bir yol izleyerek devam etmesini, işlerin korunmasını ve ülkeye ekonomik değer sağlanmasını” sağlayacağını söyledi.
Daha fazla kontrol
Tesla hisse sahibi olmayacak olsa da, madendeki ortaklığı üretimi artırırken elektrikli akü tedarik zinciri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlıyor.
Nikel çoğunlukla Rusya, Kanada, Yeni Kaledonya ve Endonezya’da çıkarılıyor ve öncelikle paslanmaz çelik yapımında kullanılıyor. Ancak elektrikli araçlardaki büyüme, bu maden türüne yeni bir talep kaynağı ekledi.
Nikel çıkarılırken kömür enerjisi kullanılıyor bu da çevre ve sağlık açısından çeşitli tehlikeler ortaya çıkarıyor. Bu sebeple nikel madenleri çevreciler tarafından sıkça eleştiriliyor.
Kaynak: bbc.com
Diğer Haberler
Microsoft Exchange Server Saldırısından Birçok Kişi Etkilendi
Microsoft Sistem Yöneticilerine Driver Güncellemeleri ile İlgili Tam Yetki Verecek
Kadın Mühendisler Turkcell’le İş Hayatına Katılıyor