Mobil çalışma yaşamı her geçen gün daha da katlanarak artmakta. Durum böyle olunca firmalar çalışanlarının her daim çalışması için uzaktan erişimli çözümler sağlamak durumda kalmaktadır. Windows Server NT 5.5’den beri Remote Desktop Service (RDS, eski ismi Terminal Server), uzaktan erişimli merkezi çözümlerin en uygun ve başarılı çözümü olmaktadır.
Eğer kullanıcılarınızın RDS’e bağlanamamaları büyük sıkıntı doğuruyorsa olası sunucu arızalarının önüne geçilmesi adına en az 2 RDS sunuculu Load Balance edilmiş Farm oluşturmanız gerekmektedir. Bu konuda portalımız yazarlarından RDS MVP’si Fatih Karaalioğlu Hocamızın yazdığı “Remote Desktop Services Yüksek Erişilebilirlik Çözümleri” başlıklı 16 bölümden oluşan makalesi ile gerçekleştirebilirsiniz.
Servis Sürekliliğinin öneminin anlatıldığı video ve makaleye aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
Makale:
Video:
http://tv.cozumpark.com/video/645/BS25999-ve-iSO22301-is-Surekliligi-Yonetimi-Standardi
RDS’e bağlanan kullanıcılarınızın ve yönetimin memnuniyeti adına RDS sunucularınızı anlık olarak incelemeniz, geriye dönük sağlıklı ve anlaşılabilir raporların alınması önem arz edecektir. Eğer kurumunuzda Microsoft System Center Operation Manager’dan (SCOM) varsa uğraşarak istediğiniz raporları elde edebilirsiniz veya “Terminal Services Log” (TSL) ile kolaylıkla yapabilirsiniz.
2009 yılında kurulan Acceleratio isimli firma tarafından yazılan 2011 yılında Citrix XenApp entegrasyonu ile piyasada kabul görüp kullanılması yaygınlaşan, Referansları arasında Microsoft, Vodafone, Bayer, Coca Cola, Volvo, Lego, Cisco, Washington Üniversitesi gibi 2000’den fazla her sektörde büyük firmanın olduğu TSL uygulamasını siz ÇözümPark okuyucuları için 3 bölümden oluşacak yazı dizisi ile tanıtmaya çalışacağım. Bu ilk bölümümüzde genel hatları ile uygulamanın neler yaptığını ve SCOM’dan farkını anlatacağım. İkinci bölümde kurulum ve en sık karşılaşılan problemleri anlatacağım. Üçüncü bölümde ise uygulamanın detaylı olarak özelliklerini anlatacağım.
TSL’i diğer uygulamalardan ayırın en önemli farkı agentless (sunucuya kurulan bir ara yazılımsız) olması ve gerçek zamanlı (Real-Time) izleme yapılabilmesidir. Hiçbir firewall konfigürasyonu yapmadan Terminal hizmetine ait verileri TSAPI üzerinden çekerken performans verilerini ise WMI üzerinden almaktadır. Default olarak her 20 saniyede bir Dashboard her 5 dakikada bir ise kullanıcı durum bilgileri güncellenmektedir. İstenildiği taktirde bu ayarlarda kolaylıkla GUI ekrandan değiştirilebilir.
Tamamen son kullanıcı düşünülerek tek bir konsol üzerinde ekranlar geliştirilmiş olup RDS hizmeti için aklınıza gelebilecek tüm raporlar daha önceden hazırlanıp güzel bir görsel ile sunulmuştur. Eğer bunlar sizlere yeterli gelmiyorsa kendi rapor sayfanızı bile kolaylıkla ulaştırabilirsiniz. Üçüncü bölümde özellikleri detaylı anlatılacağından şimdi kısaca TSL ile neler yapabileceğinizi anlatmaya başlayalım. 2 seneden fazla ürünü severek bir fiil kullandığımdan anlatımı daha çok ekran üzerinden alınan görüntülerle yapacağım.
Uygulamayı ilk açtığınızda sizi karşılayan Default Dashboard sayfasında sunucularınıza bağlı bulunan kullanıcı sayıları ve kullanıcılarınızın durumuna göre dağılımını bulabilirsiniz. Aşağıdaki örnek resimde görülebileceği gibi performans olarak girmiş olduğunuz Thresholds değerlerine göre riskli duruma gelen sunucularınız sarı renkte görüntülenmektedir. Siyah renkli sunucular ise erişilemeyen veya kapalı olduğunu göstermektedir. Default olarak %85 uyarı ve %95 kritik değerlerdir.
RDS’e bağlı kullanıcıların listesinin görüntülenmesi, Kullanıcı bazlı arama yapılarak nerede olduğunun bulunması
RDS sunucularındaki yoğunluk zamanının incelenmesi, kullanıcı başına harcanan çalışma süresi, Kullanıcının bir gün boyunca çalıştırdığı uygulamaların listesi, kullanıcı başına giriş çıkış saatleri gibi daha birçok kullanıcı bazlı detay bilgiye hazır rapor ekranından hiçbir şey yapmadan raporlayabilirsiniz.
RDS üzerine kurulu uygulamanın kaç kişi tarafından ne kadar kullanıldığını, Hangi RDS üzerinde hangi uygulamanın daha çok kullanıldığı kolaylıkla anlık olarak görebilirsiniz.
Sunucu bazlı görüntülenen performans tablosunda sunucu bağlanan kullanıcı sayısı, CPU, RAM, Disk ve Network kullanım durumunu, Disk yazma ve okuma performans değerlerini tek ekran üzerinden görülebileceği gibi sunucu bazlı ayrı olarakta alınabilir. Bu ekranın en büyük artısı kullanıcılarınızdan gelen performans problemlerinin kaynağının tek noktadan görülmesidir.
Ek bir yazılıma gerek kalmadan RDS ve RDS üzerinde çalışan uygulamalarınızın lisanslarını takip edebilirsiniz.
Şimdi gelelim bu hizmete ne ödeneceğine. Standard, Professional ve Enterprise olmak üzere 3 farklı lisans tipi bulunmaktadır. Eğer amacınız kullanıcı ve RDS sunucularınızın gelen durumunun raporunu görüntülemek ise Standard lisans yeterli gelecektir. Bu raporların mail ile gönderilmesini ve lisans yönetimini isterseniz Professional. Eğer performans veri analizini isterseniz bu sefer Enterprise sürümü tercih etmelisiniz. Detaylı bilgiye aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
http://www.terminalserviceslog.com/orders/features-by-editions
Aşağıdaki adresteki formu doldurmanız sonrasında kayıtlı mail adresinize gönderilecek ürün anahtarı ile ürünü 30 gün boyunca full versiyon olarak kullanıp inceleyebilirsiniz.
http://www.terminalserviceslog.com/downloads/
Ürün satın alımını isterseniz internet üzerinden PayPal veya kredi kartı ile yapacağınız gibi Türkiye Distribütöründen de satın alabilirsiniz. Önerim direk alım yerine Partner ile veya site üzerinde isteğinize göre ve sunucu sayınıza göre oluşturulacak teklif karşılığı yapılmasıdır. İlk alımdan sonra lisans yenileme ücreti özellikle toplu alımlarda uygun olmaktadır.
https://acceleratio.net/partners/#partner_filter&turkey&all