Temel Intranet Kurulumu– Şirket İçi Portal
Bu makalemizde ufak bir şirket ortamında veya şirket ortamında gereksinim olan ufak bir intranet yapısından bahsediyor olacağız. Şirket çalışanları bir çok ortak dosya, klasör yapısında ortak çalışıyor olabilir. Şirketlerde personel sayısına göre bu klasörler yetkisel nitelikleri itibari ile çokluk gösterebilir. Bu durumda bu linkler için aksıayollar oluşturmak fazla iş yükü ve bun kısayolların bulunarak açılması zaman alabilir. Bu nedenle basit bir yapıda bunlara nasıl kolay erişim sağlayacağımızı ele alacağız.
Basit bir yapı ama iş ortamımızda bu yapıyı yaklaşık 9 yıldır kullanıyoruz ve insanların işlerini çok kolaylaştırıyor. Tabi burada şirket ortamımdaki yapıyı yansıtmayacağım ama basit bir şekilde bu yapının nasıl kurulacağını size aktarıyor olacağım.
Günümüzde bu işlemler için gelişmiş olarak Sharepoint, özel tasarımlı yapılar olsada benim gibi basit işlerini yapmak için kendi tasarımlarını yapmış firmalarda vardır.
Ben belli aşamalara üzerinden geçerek kaba hatları ile değineceğim. Öncelikle şirket ortamımızda kullanılan file server yapısında yer alan paylaşımlı klasörlerimizi oluşturalım ve bunların yetkilerini tanımlayalım.
Öncelikle intranet için ana bir klasör oluşturuyorum.
Sonrasında bu ana klasörün altında alt klasörleri oluşturuyorum.
Her klasöre paylaşım vererek ortalığı paylaştırılmış klasör çöplüğüne çevirmek yerine üst klasöre paylaşım verim miras yolu ile alttaki klasör yetkilerini değiştireceğim. Paylaşım için klasöre sağ tıklayıp “Share withàSpecific people” kısmına tıklayalım.
Bu klasörüm için herkese okuma hakkı veriyorum. Tabi bu işlemleri ben Windows 8.1 üzerinde yapıyorum. Şirket ortamlarınızda AD yapısı var ise bu işlemleri AD yapısı üzerinden yapmanız çok daha akılcıl ve kolay olacaktır. AD olan bir yapıda everyone yerine authenticated users şeklinde yapmanız daha güvenli olacaktır. Yine detaylı olarak paylaşım ayarlarında takıldığınız kısım var ise http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2009/02/23/paylasim-ve-guvenlik-sharing-and-security.aspx buradaki makaleyi incelemenizi öneririm.
Üst klasöre paylaşım verdiğimize göre alt klasörlerin üzerinde yetkilendirmeler yapabiliriz. Klasör üzerinde sağ tıklayarak properties kısmına girelim.
Açılan ekranımızda Advanced butonumuza tıklayalım.
Burada disable inheritance butonuna tıklayalım. Bu şekilde üst klasörde everyone okuma izni verdiğimiz paylaşım hakkının alt klasörler tarafından da uygulanmasını durdurmuş ve gerekli kişilere gerekli yetkileri vermiş olacağız. Bu kısımda kafanıza takılan noktalar var ise yukarıda belirttiğim linkte yer alan makale üzerinde bu konulara en ayrıntılı noktasına kadar değinilmiş durumdadır. Çok referans bir makale olması dolayısı ile hit olup Çözümpark üzerinde en çok okunan makaleler arasına adını yazdırmıştır.
“Convert inherited permission into explicit permissions on this object.” Kısmına tıklayarak üstten gelen miraslarda değişiklik yapabilecek duruma gelelim.
Tekrardan bir önceki ekranımıza geldik miras ayarlarını değiştirdiğimize göre yetkilendirme işlemlerimizi yapabiliriz.
Remove butonu ile yetkisiz kullanıcıları kaldıralım. Add ile yetkili kullanıcıları ekleyelim.
Aşağıda görüldüğü gibi klasörümüz üzerinde client düzeyinde sadece FINANS kullanıcısı tam yetkili oldu. Bu işlemleri diğer klasörlerimiz içinde yapıyoruz. Buradaki amaç insanlara ortak bir platform sunacağımız için, erişim linklerini görebileceklerinden dolayı yetkisiz oldukları yerde işlem yapmalarını engellemek adına, gereksiz kişilere erişim iznini pasif hale getirmek.
İlk aşamada klasör oluşturma ve yetkilendirmesini tamamladığımıza göre ikinci aşamaya geçebiliriz. Şirket içerisinde insanların bilgisayarlarından kolayca bu yapıya ulaşmaları için browser yapılı bir hizmeti seçeceğim. Web yayını üzerinden bu işlemi yapacağımdan dolayı IIS kurulumunu yapmamız gerekmektedir. Windows 8.1 işletim sistemimiz üzerinden denetim masasına girelim ve burada program ekle kaldır ekranını açalım. Karşımıza gelen ekranda “Turn Windows features on or off” seçeneğini tıklayalım.
İnternet Information Services seçimini yapalım ve OK butonuna tıklayalım.
Şu anda seçtiğimiz rol kurulumu yapılıyor.
Rolümüz kuruldu ve Browser üzerinden makine ismimizi yazdığımızda IIS servisimiz sorunsuzca açıldı. Bu AD ortamında daha keyifli ve Dns üzerinden farklı isimler girişin yapılabildiği yapı haline getirilebilir. Bu işlemlerin detayına inmek için yine linkte yer alan referans kabul edilecek makaleden yararlanabilirsiniz. http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2008/04/02/iis-uzerinde-birden-fazla-ssl-li-websitesi-yayinlama.aspx
Şimdi klasör yetkilendirmesi tamamlandığına ve iis ortamı kurulduğuna göre sıra bu klasör yapısına erişim sağlayacak basit bir menü tasarımı yapmaya geldi. Bu nedenle ben hazır menü oluşturmak için Sothink firmasının bir ürünü olan DHTML Menu programını kullanacağım. Firmanın çok başarılı web tollarları olduğunun altını mutlaka çizmeliyim. Programı kurcalayarak çok hızlı şekilde göz alıcı menüler tasarlayabilirsiniz.
Ben Klasörlerimdeki gibi bir menü yapısı oluşturdum. Bu program ile alt açılır yana açılır tree şeklinde birçok menü yapısı oluşturabilir bunları seçeceğiniz template yardımı ile can alıcı görselliğe ulaştırabilirsiniz.
Menülerimi oluşturduktan sonra sıra bunlara link vermeye geldi. Menü butonunun üstüne tıkladığımızda açılan ekranlardan link kısmına link bilgisini girebiliriz. Linkin başına File:// bilgisinin eklenmesi ve yatık slash konulması noktası önemli bir nokta.
Menü ve link verme işlemimizden sonra menümüze bir template uygulayarak veya mauel renkleme yaparak bir tasarım verelim bu işlem için aşağıdaki ekranımızda yer alan template butonumuza tıklayalım.
Bir template seçelim ve OK ile işlemimizi tamamlayalım.
Bu menüyü eklemek için önceden basit bir html sayfası tasarladım.
Programımızdan FileàPublishàPublish menüsüne tılayalım.
Açılan ekranımızda menümüzün eklenecek olduğu html dosyamızın yolunu gösterelim. Bu işlem sonrasında program html dosyamızın kodlarını karşımıza getirecektir. Kodumuzun geleceği yeri belirleyip Insert Code butonuna tıklayalım. Bu işlem sonrasında Preview butonuna tıklayarak kod ekleme sonrası sayfanın bir ön izlemesini görebilirsiniz.
Ön izleme sonrasında OK ile işlemimizi tamamlayalım. Bu işlem sonrasında aşağıdaki gibi bir mesaj penceresi gelecektir. Bu pencereyi de OK butonuna tıklayarak kapatalım.
Şimdi intranet sayfamızı iis üzerine yüklemeye geldi. Bu işlem için html sayfamızın bulunduğu klasörün içerisindeki html sayfamızı ve dhtml menü programı tarafından oluşturulan js ve imaj dosyalarımızı da kapsayacak şekilde tüm öğeleri kopyalayalım.
Şu anda html dosyamız aşağıdaki gibi çalışmaltadır.
C:\inetpub\wwwroot altında yer alan dosyaları silelim.
C:\inetpub\wwwroot dizini altına kopyalamış olduğumuz dosyalarımızı yapıştıralım.
Şimdi bilgisayar ismi şeklinde sayfamızı açmayı deneyelim. Sayfamız açıldığına göre iis sorunsuz çalışıyor demektir.
İntranet üzerinde FINANS menüsüne tıkladığımda kendisine atadığım linke yetkim olduğu için açılmaktadır. Burada yer alan dosyalar olur ise bunlar üzerinde işlemler yapabilirim.
Biz burada basit bir yapı kurguladık. Şirket ortamımda kullandığım yapı yaklaşık 200 linke hizmet veriyor ve farklı hizmetler barındırıyor. Görsellik olarak ise fena sayılmaz. Ben burada işin mantığını aşılamaya çalıştım. Sothink DHTM Menü ile aşağıdaki gibi ve daha çok görsel menüler oluşturabilirsiniz. Çok yararlı bir araç.
Elimden geldiğince ana hatları ile bir intranet yapısının nasıl kurulacağını anlatmaya çalıştım. Umarım yararlı olmuştur. Başka bir makalede görüşmek dileğiyle.