SCCM 2012 Üzerinden Current Branch Upgrade

Microsoft System Center Configuration Manager (SCCM) 2012 R2’den sonra bir yandan SCCM 2016 bir yandan da SCCM Current Branch olarak adlandırılan 1511 ve üstü sürümler, sürekli yenilenen ve yeni eklenen özellikler ile birlikte geliyor. Yenilenen ve eklenen bu özellikler sistem yöneticileri olarak bizlerin işlerini daha da kolaylaştırıyor. Eski sürümden yeni sürüme geçmek isteyenler için yapılması ve dikkat edilmesi gereken konuları biraz inceleyelim.

 

Mevcut System Center Configuration sürümleri

1994 – Systems Management Server 1.0

1999 – Systems Management Server 2.0

2003 – Systems Management Server 2003

2007 – System Center Configuration Manager 2007

2012 – System Center Configuration Manager 2012

2013 – System Center Configuration Manager 2012 R2

2015 – System Center Configuration Manager 1511

2016 – System Center Configuration Manager 1602

2016 – System Center Configuration Manager 1606

2016 – System Center Configuration Manager 1610

2017 – System Center Configuration Manager 1702

2017 – System Center Configuration Manager 1706

2017 – System Center Configuration Manager 1710

 

Kurulum Media’sı

Microsoft Volume Licensing Service Center adresinden (https://www.microsoft.com/Licensing/servicecenter/default.aspx) yetkili hesabınızla giriş yapıp istediğiniz SCCM sürümünün baseline media’sını indirin.

Baseline update için desteklenen sürümler: 1511, 1606 (KB3186654 ile birlikte) ve 1702.

Bu baseline media’lar ile aşağıdaki eski sürümlerden upgrade yapabiliyoruz.

System Center Configuration Manager 2012 SP1

System Center Configuration Manager 2012 SP2

System Center Configuration Manager 2012 R2

System Center Configuration Manager 2012 R2 SP1

 

Geriye kalan 1602, 1610, 1706 ve 1710 sürümlerini sadece SCCM konsoldan yükseltebiliyoruz.

 

Yedekleme

SCCM sunucusunun ve database’lerin yedeğini işlemlere başlamadan önce her ihtimale karşı mutlaka alın!

Eğer daha önceden tanımladıysanız SCCM’in kendi içindeki “Backup Site Server” task’ını çalıştırırsanız, mevcut SCCM konfigürasyonunu ve Database yedeğini almış olursunuz.

Not: Bu yedek içeriği daha önceden deploy etmek için tanımladığınız Application, Script, Update, Image gibi folderlarda tutulan dosyaların yedeğini almadığından, kullandığınız backup tool’u ile sunucu yedeğini ayrıca alabilirsiniz.

 

 

 

 

İsterseniz SCCM sunucusu üzerindeki servislerden SMS_SITE_BACKUP servisini çalıştırarak bu task’ın hemen çalışarak belirlediğiniz yere yedek almasını sağlayabilirsiniz.

 

Automatic Client Upgrade

SCCM üzerinde sürüm değişikliği yapacağımız için eğer “Automatic Client Upgrade” seçeneği aktifse hemen yeni agentlar dağıtılmaya başlayacak ve yüklediğimiz bir güncelleme ile bir sürüm daha değiştirdiğimizde yeniden yeni sürümler dağıtılmaya başlayarak karışıklığa sebep olabilecektir. Bu sebeple bir süreliğine Automatic Client Upgrade işlemini kapatıp, bütün upgrade işlemlerini tamamladıktan sonra yeniden açmak daha doğru olacaktır.

Bunun için Administration/Site Configuration/Sites kısmında bulunan Site’ın, Hierarchy Settings’ini açtığımızda “Automatic Client Upgrade” tabındaki “Upgrade client automatically when new client updates are available” seçeneğini kaldıralım.

 

 

Assessment and Deployment Kit Kurulumu

Mevcut sunucu üzerinde işletim sistemi dağıtımı için daha önceden kurulmuş olan Windows 8.1 ADK’sı varsa bunu Add/Remove Programs’tan kaldırın.

 

 

Daha sonra en güncel Windows 10 ADK’sını indirip kurun. (https://developer.microsoft.com/en-us/windows/hardware/windows-assessment-deployment-kit)

 

 

 

Seçili özellikler SCCM üzerinden Windows 10 işletim sistemi dağıtırken ya da upgrade işlemi yaparken ihtiyaç duyulan özelliklerdir. Siz isterseniz bütün özellikleri de kurabilirsiniz.

 

Güncel Windows 10 ADK’sını da kurduktan sonra sunucuyu yeniden başlatmanızda fayda var.

 

Upgrade İşlemi

Baseline Media’yı sunucunuza taktıktan sonra Media içerisindeki “splash.hta” dosyasını çalıştırmak gerekiyor. Fakat direk çalıştırıldığında bazen yetki kaynaklı problemler ile karşılaşabiliyoruz bu sebeple Command Prompt’u Run as administrator ile açıp kurulumu buradan başlatmak daha doğru oluyor.

 

 

 

 

Artık upgrade işlemine başlayabiliriz.

Bizim örneğimizde SCCM 2012 R2’den SCCM 1606’ya upgrade işlemini yapıyoruz.

 

 

 

 

 

Kuruluma başlamadan önce internetten ihtiyaç duyduğu bazı dosyaları indirmesi gerektiğinden bu geçici dosyaları indireceği bir alan soruyor. Yaklaşık 700-800 MB boyutundaki bu dosyalar için istediğiniz yerde bir folder oluşturup gösterebilirsiniz.

 

Server tarafında kullanılacak dilleri soruyor, sadece İngilizce kullanmak istediğim için bu haliyle devam ediyorum.

 

Bir sonraki adımda aynı şekilde client bilgisayarlarda çıkan uyarılar ya da Software Center’da kullanılacak dil seçeneğini soruyor ben yine sadece İngilizce ile devam ediyorum.

 

 

Yeni yapı ile gelen servicing işlemleri için “Service Connection Point” role’ünün yükleneceği sunucuyu seçiyoruz.

 

 

Kurulum öncesi bir prerequisite check yaparak kurulumla ilgili yaşanabilecek problemler ile ilgili bilgi toplayıp veriyor. Kurulum esnasında yaşanabilecek bir problem varsa öncesinde bunu mutlaka gidermek gerekiyor. Uyarılar var ise durumuna göre göz ardı edilerek kuruluma başlanabilir.

 

 

 

 

Kurulum, sunucu performansına bağlı olarak 30 – 60 dk. arası sürebiliyor.

Kurulum bittikten sonra SCCM konsolları ilk açıldığında güncelleme yapacak ve öyle açılacaktır.

Upgrade işlemi başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra en başta bahsettiğimiz “Automatic Client Upgrade” seçeneği tekrardan aktif edilerek bütün clientlar üzerindeki agent’ların da otomatik yenilenmesi sağlanmalıdır.

Bundan sonra çıkacak yeni sürümleri SCCM konsolundan yükleyeceğiz.

Administration/Updates and Servicing’e gelen yeni sürüm güncellemelerini önce yine “Prerequisite Check” yapıp, herhangi bir problemle karşılaşılmaması durumunda “Install Update Pack” ile yüklemek yeterli olacaktır.

 

Umarım faydalı bir makale olmuştur, bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

Exit mobile version