Synology NAS Üzerinde FTP Kullanımı – Bölüm5

 

Synology cihazımız üzerinde farklı bir özelliğe daha geldik. Bu makalemizde Synology Nas cihazı üzerinde yer alan DSM sistemi üzerinde FTP özelliğini ele alacağız. İşlemlerimize başlayabiliriz. Synology sistemi üzerinde Denetim masası içerisinde yer alan Kullanıcı menüsüne giriş yaparak FTP kullanacak bir kullanıcı tanımlaması yapalım. Önceki makalelerimizde Active Directory entegrasyonu olduğunu belirtmiştik ve bu özelliği incelemiştik. Dilerseniz Active Directory kullanıcıları ile bu işlemi yine yapma şansınız var.

Açılan ekranımızda Kullanıcı oluştur butonumuza tıklayalım.

Gerekli bilgiler ve açıkları girdikten sonra ilerleyelim.

Kullanıcımızın dahil olacağı bir grup seçelim. Kullanıcı user grubuna üye olacak.

Kullanıcımız daha önce bir klasöre erişim yetkisi almadığından bu ekran boş geliyor bir sonraki ekrana “İleri” butonunu kullanarak ilerleyelim.

Oluşturulan kullanıcıya işlem yapabileceği veri konusunda limit koyabiliriz. Biz test amaçlı 2GB sınır koyarak Bir sonraki ekrana “İleri” ile ilerliyoruz.

Kullanıcımızın erişim sağlayacağı uygulamaları belirliyoruz. Bizim kullanıcımız sadece FTP kullanacak olduğu için FTP servisine izin verip “İleri” ile sonraki ekrana ilerliyoruz.

Bu ekranımızda FTP servisini seçerek Özelleştir butonuna basarak hız limitleri zamanları konusunda ayarlamalar yapabiliriz.

Bu özellik kurumsal ve gündüz internet trafiğinin yoğun olduğu networklerde büyük artılar sağlayan bir özelliktir. Yoğun bir ftp trafiğiniz var ise ve farklı internet uygulamalarının bundan fazla etkilenmesini istemiyorsanız gündüz yoğun saatlerde sistemi rahatlatmak için düşünülmüş güzel bir özellik.

Yaptığımız işlemlere ait bir özet geldi. “Uygula” ile kullanıcı oluşturma işlemini tamamlayalım.

Kullanıcımız şu anda sorunsuzca oluşturuldu.

Kullanıcımız oluştuğuna göre FTP servisimizi aktif edebiliriz. Bu işlem için Denetim Masası’ndan FTP butonuna tıklayalım.

Açılan ekranda “Ftp hizmetini etkinleştir” checkbox kutusunu işaretleyelim. Bu ekrandan da gördüğünüz gibi Secure Ftp kurulumu ve buna ek olarak farklı ayarlar yapma imkanına sahibiz. Bu ekranımızda Gelişmiş Ayarlar butonumuza tıklayalım.

Açılan ekranımızın üst kısmında FTP iletişimi sırasında oluşan aksiyonları izlemek adına “FTP dosya aktarım günlüğünü etkinleştir” checkbox butonunu işaretleyelim.

“Seçili kullanıcıların root’unu kullanıcı ana sayfasını değiştir” seçimini yaparak kullanıcıların kendi adına özel bir klasör oluşmasını sağlayalım.  Bu işlem sonrasında aşağıdaki gibi karşınıza gelen uyarı mesajını Evet ile geçelim.

Gelen ekranda aşağıdaki seçimleri yapalım ve Tamam ile onaylayalım.

Bu ayarımızdan sonra FTP kullanacak olan kullanıcımız için gerekli seçimi yapalım ve kullanıcımızı seçelim. FTP server kullanımı etkinleştirildiği için bundan sonraki adımlarda herhangi bir kullanıcı tanımlaması yapıp FTP servisini kullanması için yetki vermeniz yeterli olacaktır. Bu kadar detay ayara girmenize gerek kalmayacaktır.

Kullanıcımızı seçtiğimize göre sonraki ayarımıza geçelim. Kullanıcı adı şifre girmeden okuma olacak ise Anonim kullanıma izin verebiliriz. Bunun için Anonim FTP etkinleştir seçimini yapmamız yeterlidir.

Sistem üzerindeki yazılımda bir çok gelişmiş ayara imkan sunulmaktadır. Aldığımızda kullanılan network ve harddisk özelliğine göre iyi kopyalama hızlarına ve geniş kapasitelerde depolama alanına imkan tanıyan bir Nas cihazı iyi geliştirilmiş durumda.

Ek ayarlarda kullanılacak olacak olan port değişimi, zaman aşımı süresi, gelişmiş bağlantı yetkilendirmesi yaparak kısıtlama yapmak gibi bir çok etken sunulmuştur.

Öncelikle FTP servisimiz çalışıyor mu emin olalım.

Telnet 192.168.1.3 21 komutumuz başarılı sonuç döndürdü.

Farklı Bağlan yaprak kullanıcı adımız ve şifremiz ile giriş yapıyorum.

Bu işlemden sonra FTP sunucusuna birkaç dosya kopyalama işlemi yapıyorum.

FileStation üzerinde otomatik olarak oluşan dizinler ve dosyamızın kopyalandığı alanı görebiliyoruz.

Bu aksiyonları cihazımız üzerinde log tutma özelliğini aktif ettiğimiz için ekrandaki resimde olduğu gibi Son Günlükler kısmına tıklayarak görebiliriz.

Aktarılan dosyaları görebilmekteyiz.

Geri kalan tüm olayları detaylı görebilir, silebilir dış ortama aktarabiliriz.

Bu makalemizin de sonuna geldik. Yararlı olması dileği ile.

Exit mobile version