Synology Nas Cihaz Üzerinden Azure Platformuna Yedekleme

Synology nas cihazları dünyada önde tüketilen Nas cihazları arasında yer almaktadır. Platformumuz üzerinde Nas cihazlarını yapılandırma hakkında geniş bilgiler verip makaleler kaleme aldık. Bu makalemizde ise popüler yedekleme platformu haline gelen bulut yedeklemesi üzerine Synology Nas cihazı üzerinden yedek alma işlemini ele alıyor olacağız. Önemli bilgiler ortamında en az 2 farklı yedekleme birimine ve mümkün ise yedeğin birini lokasyon harici bir alana almak önem taşıyor. Bu nedenle bir çok kurum yedeğinin bir kopyasını farklı bir alana almayı güvenlik, yangın ve doğal afetleri baz alarak kurum dışına yapıyor.

Bu nedenle özetlemek gerekir ise makalemizde Microsoft’un popüler servisi olan Azure üzerine yedeklemeyi ele alıyor olacağız. Adımlarımıza hızlıca başlayalım.

Öncelikle Azure üzerine yapılacak yedekleme için Azure platformumuza login olalım. Ana ekranda menü konsolundan Depolama Hesapları linkini tıkayalım.

Hali hazırdaki platformumuzda bir depolama hesabımız yok. Yedeklemenin yapılabilmesi için bir depolama hesabı tanımlaması yapmamız gerekmekte. Bu nedenle depolama hesabı oluştur butonumuza tıklayalım.

Açılan ekranda Abonelik Türü, depolama hesabı ismi, konum, hesap türü ve erişim katmanı türünü belirleyerek Sonraki Ağ İletişimi> butonuna tıklayalım.

Ağ iletişimi tabında Bağlantı Yönetimi tipimizi resimdeki gibi seçerek Sonraki Gelişmiş> butonuna tıklayalım.

Gelişmiş tabında Güvenli Aktarım, veri koruma ve Hiyeraşik ad alanını resimdeki gibi ayarlayarak Sonraki Etiketler> butonumuza tıklayalım.

Etiketler alanında ise depolama hesabımıza bir isim verip Sonraki Gözden Geçir ve Oluştur> butonuna tıklayalım.

Ayarlarımızın bir özeti karşımıza geldi. Oluştur butonuna tıklayarak depolama alanımızı oluşturalım.

Depolama alanımız oluşturuldu.

Üst ekranda Kaynağa Git butonumuza tıklayarak kaynağımızın özelliklerine bakabiliriz.

Depolama alanımız seçili durumdayken açılan ekrandan Kapsayıcılar linkine tıklayalım.

+Kapsayıcı butonuna tıklayarak bir kapsayıcı ekleyelim.

Kapsayıcımıza bir isim vererek Tamam butonuna tıklayalım.

Sonraki adımda ise depolama alanımız seçili durumdayken açılan menüden Erişim Anahtarları Linkine tıklayalım. Bu anahtarlar bu platformumuza bağlanabilmek adına bize sonraki adımlarımızda lazım olacak. Bu alanı görebilmeniz açısından bu menüye giriş yapıp incelemiş olduk.

Azure üzerinden depolama alanı ile ilgili olan ayarlarımızı tamamladığımıza göre yedekleme işlemleri için Synology cihazımıza login olalım menüden Hyper Backup linkini tıklayarak yedekleme yazılımının yönetim ekranını açalım. Dipnot olarak Azure platformuna Synology üzerinden yedekleme yapabilmemiz için cihazımızın internet çıkışı olması gerektiğini unutulmayalım.

Cihazımın kendi üzerine, farklı bir Synolog üzerine ve aşağıda görüleceği gibi bir çok platform üzerine yedekleme yapabilmektedir. Biz makalemizin konusu Azure olduğundan Microsoft Azure seçimini yapalım. İleri butonu ile sonraki adıma geçelim.

Yedekleme hedefi belirleme noktasında Depolama Hesabı Adı, Erişim Anahtarı ve Konteyner Adı bilgilerimizi Azure üzerindeki bilgilerimiz ile birebir olacak şekilde girelim ve İleri butonuna tıklayalım.

Yedeği alınarak olan Lun veya Klasör seçimizi yapıp İleri butonuna tıklayalım.

Sistem üzerinde ben herhangi bir uygulamayı yedeklemeyeceğim için bu alanda seçim yapmadan İleri butonuna tıklayarak sonraki adıma ilerliyorum.

Yedekleme Görevi için bir isim verip zamanlama ayarlarını yaptıktan sonra İleri butonu ile sonraki adıma ilerliyorum.

Saklanacak yedekleme sürüm sayısını seçtikten sonra (Yedeğin he yedeklemesini farklı versiyonlar halinde saklar. Yedeğin boyutunu saklanan versiyon kadar büyültür.)Uygula butonuile sonraki adıma iliyorum.

Görev tanımlandı bu arada ilk yedeklemeyi yapmak içi karşımıza gelen soruya Evet diyerek ilk yedeğin alınmasını sağlayalım.

Yedekleme işlemi başladı.

Biz test amaçlı küçük bir alanın yedeklemesini yaptık bu nedenle kısa sürede yedekleme tamamlandı.

Azure üzerinde yedekleme yapıldıktan sonra veri giriş çıkış değerlerimizde sayılar ve istatistiki rakamlar oluşmaya başladı.

Azure üzerinden verilere erişmek için Depolama Alanı seçiliyken açılan menüden Genel Bakış linkine tıklayalım. Açılan ekranda bu alandaki verileri görebilmemiz için gerekli olan yazılımı yükleyebilmek için Tamam butonuna tıklayalım.

Yukarıdaki adımdan sonra indirmiş olduğumu Microsoft Azure Storega Explorer toolunu kurup gerekli login işlemini yaptıktan sonra Azure üzerindeki depolama alanı içerisinde yer alan verilerimize erişim sağlayabiliriz.

Synology Nas üzerinden Azure platformuna yedekleme makalemizin sonuna geldik. Bir sonraki makalemizde Restore işlemini ele alıyor olacağız. Yararlı olması dileğiyle.

Exit mobile version