Donanım

Synology Disk Birimi ve Paylaşımlı Klasör Oluşturma – Bölüm2

 

İlk makalemizde Synology markası ve ürettiği cihazlar hakkında kısa bilgilendirme ve Synology Nas üzerine DSM kurulumunun nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgilendirme yapmıştık. Artık bu aşamadan sonra adım adım farklı işlemlere yaparak cihazımız üzerinde ne gibi işlemler yapabiliriz bunları inceleyeceğiz. Bu makalemizde DSM kurulan cihazımız üzerinde disk birimi ve paylaşımlı bir klasör oluşturarak bağlantı gerçekleştireceğiz. Bundan sonraki makalelerimizde ise bu paylaşımlardaki detay ayarları irdeleyeceğiz.

Öncelikle cihazımıza login olalım.

clip_image002

Login olma işleminden sonra “Depolama Yöneticisi” butonuna tıklayalım.

clip_image004

Karşımıza gelen ekranda “Oluştur” butonuna tıklayalım.

clip_image006

Bu ekranda var olan diskler hakkında bilgi alabilir, disk durumlarını görebilir, disk sağlık testi yapabiliriz. ISCSI target ve lun oluşturması yapabiliriz. Bu makalemizin konusundan sonra ilerleyen kısımlarda zaten buraları ele alacağız.

clip_image008

Biz başlangıç ekranına dönelim ve “Oluştur” butonuna tıklayalım.

clip_image010

Karşımıza gelen ekranda basit ve gelişmiş iki ekran bize sunulmaktadır. Birinci Hızlı olan seçenekte basit ve hızlı bir şekilde iki disk ile raid1 olan bir yapı oluşturulacaktır. Bizim sistemimizde zaten iki disk olduğu için raid 5 v.s. gibi yapıları oluşturamayız. Bu seçeneği seçerek “İleri” butonuna tıklayalım.

clip_image012

Yapıda kullanılabilir diskler listelenmektedir. Biz raid1 olan bir yapı kuracağımız için iki diski seçip “İleri” butonuna tıklayalım.

clip_image014

Karşımıza gelen uyarıyı “Tamam” ile geçelim.

clip_image016

Bu ekranımızı standart olarak geçip “İleri” butonuna tıklayalım.

clip_image018

Yapılan işlemlerin bir özeti bize sunulmaktadır. “Uygula” butonuna tıklayarak birim oluşturma işlemini başlatalım.

clip_image020

Birim oluşturma işlemi şu anda başladı.

clip_image022

Durum hakkında sistem kaynakları kullanımı ve sağlık durumu hakkında bilgiyi ana ekranda görebiliriz.

clip_image024

Şu anda yapı oluşturulmaya başlandı. Bu işlem disk sayısı ve disk boyutuna göre zaman alacaktır. Bizim kullandığımız modelde bu işlem 15 dakika gibi bir zaman almaktadır. Şu anda bizim birimimiz oluşturuldu ve kullanıma hazır.

clip_image026

Şimdi test için “File Station” ekranımıza girelim.

clip_image028

Aynı ekrana direk masaüstündeki kısa yoldan veya menü ekranından giriş yapabiliriz.

clip_image030

Şimdi test için bir klasör oluşturalım. “Oluştur” butonuna tıklayalım.

clip_image032

Gelen ekranda oluşturulacak olan klasöre bir isim ve açıklama verelim. Burada paylaşımı yetkisi olmayanlara gizlemek, izne sahip olmayanlar için klasör ve dosyaları gizlemek, geri dönüşüm kutusunu etkinleştirerek silinen bir öğeyi buradan geri almak ve paylaşımlara şifre vermek gibi işlemler yapabiliriz. Biz basit bir paylaşım yapacağımız için aşağıdaki seçenekleri yaparak “Tamam” butonuna tıklayalım.

clip_image034

Şu anda var olan kullanıcılardan Admin kullanıcısına tam hak verelim. İleride gelişmiş yetkilendirme konusunu farklı bir makalede ele alacağız. Basit dosya paylaşımının yanında gelişmiş hak atamaları gibi işlemler yapabilmekteyiz.

clip_image036

Şu anda klasörümüz oluştu.

clip_image038

Şimdi \\192.168.1.3 yolu ile Windows Gezgini üzerinden giriş yapalım. Gerekli bilgileri girelim. İlerleyen makale serilerinde kullanıcı adı şifre ile giriş yapmak yerine yetkileri olan kullanıcının giriş yapabilmesi için Active Directory senkronizasyonunu ele alacağız.

clip_image040

Şu anda oluşturulan klasör karşımızda.

clip_image042

Şimdi burada bir klasör oluşturalım ve yazma işlemini de başarı ile yaptık.

clip_image044

Bu makalemizde de disk birimi ve paylaşımlı klasör oluşturmayı gördük. Bir sonraki makalemizde gelişmiş paylaşım hakları verme adımlarını ve işimize yarayan güzel özellikleri ele alacağız. Yararlı olması dileği ile.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu