Güvenlik

Symantec Messaging Gateway SMG Kurulumu

Symantec Messaging Gateway etkili, doğru ve gerçek zamanlı antispam ve antivirüs koruması, gelişmiş içerik filtreleme, veri kaybını önleme ve e-posta şifreleme yetenekleri sayesinde gelen ve giden mesajlaşma üzerinde güvenlik sağlar.

 

Symantec Messaging Gateway kolay yönetilir ve 1/1.000.000 hata (spam olmayan e-postanın spam olarak tanımlanması) ile kuruma gelen spamlerin % 99’unu yakalar.

 

Symantec Messaging Gateway e-postalar için sınır güvenliğini sağlar ve yeni tehditlere karşı hızlı bir karşı koruma mekanizması sunar.

 

Symantec Messaging Gateway iki bileşenden oluşmaktadır. Bunlar Control Center ve Scanner’dir. Control Center SMG’nin Web Tabanlı Yönetim arayüzüdür. Control Center üzerinden SMG’nin Spam, Virus, Reputation, Content filter politikaları merkezi olarak yönetebilirsiniz. Ayrıca e-posta trafiğiniz ile ilgili gelişmiş raporlar alabilirsiniz. 

 

Scanner ise gelen e-postalar üzerinde tarama yapan sunuculardır.

 

Bu kurulumda SMG’nin Control Center ve Scanner kurulumu tek bir sunucu üzerine yapacağız. İsterseniz Control Center ve Scanner’leri ayrı ayrı kurulum yaparak sistem yedekli ligini sağlayabilirsiniz.

 

clip_image001

Sistem Gereksinimleri

Aşağıda belirtilen sistem gereksinimleri günlük ortalama 10.000 – 30.000  e-posta trafigi için minimum sistem gereksinimidir.

Performans açısındanCPU ve RAM arttırılabilir.

 

Fiziksel Sunucu Sistem Gereksinimleri

 

CPU

4 Core

RAM

16 GB

HDD

120 GB 

Ethernet

2 Ethernet 

Diğer Gereksinimler

DVD R

 

Sanal Sunucu Sistem Gereksinimleri

 

Hyper-V

Windows Server 2008 / Windows Server 2012 / R2 

Vmware

ESXi 4x , 5x

CPU

4 Core

RAM

16 GB

HDD

120 GB  (Fixed)

Ethernet

2 Ethernet 

Diğer Gereksinimler

Other Linux x64

 

•        https://fileconnect.symantec.com adresinden Symantec Messaging Gateway 10.5.2-3 versiyonuna ait Symantec_Messaging_Gateway_OSrestore_10.5.2-3_Linux_Int.iso dosyası indirilmelidir.

•        Mail sunucunuzun dış dünyaya mail göndereceği sunucu olarak Symantec Messaging Gateway’in outbound ip’si yazılmalıdır.

•        Dış dünyadan gelen smtp istekleri SMG’ye yönlendirilmelidir.

•        Mail server üzerinden outbound mail trafiği SMG’ye yölendirilmelidir.

•        Web Browser için Firefox kullanılmalıdır.

•        SMG’nin Internet erişimi olmalıdır.

•        SMG’nin lisansi .slf formatında elinizde olmalıdır.

Symantec Messaging Gateway  Kurulumu

 

 

Kurulum DVD’si sunucu boot edildikten sonra “Yes” diyerek kuruluma başlıyoruz. Bu işlem 10-15 dakika sürmektedir. Kurulum bittikten sonra sunucu restart edilecektir.

 

clip_image002

 

 

Kurulum tamamlandıktan sonra sunucuya login oluyoruz. Kullanıcı adı “Admin” Password “symantec” ilk girişte şifreyi değiştirmemizi isteyecektir.

 

 

 

 

SMG’nin hostname’ini sorulmaktadır. Hostname olarak mx kayıtlarınız ne ise onu verebilirsiniz veya farklı hostnameler kullanabilirsiniz. Benim sunucumun adı “smtpgw.symlab.com” olarak yapılandırdım.  “Enter” tuşuna basarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.  Burada yapılan ayarlamaları sonradan değiştirebilirsiniz.

 

clip_image003

 

Timezone ayarlamalarını yapıyoruz. Türkiye için 34 yazıyoruz. Farklı timezone kullanmak istiyorsak “?” koyarak diğer seçenekleri görebiliriz.

 

clip_image004

 

SMG’ye vereceğimiz Ilk IP adresini yazıyoruz. Buradaki IP adresi ve subnet bilgileri doğru yazılmalıdır. Internet erişimlerini bu Ip adresi üzerinden yapacaktır.

 

clip_image005

 

İkinci IP adresini yapılandırmak için “yes” yazarak devam ediyoruz.

 

clip_image006

 

ikinci Ip adresini yazıyoruz.

 

clip_image007

 

Static Route tanımlası var ise onu yazıyoruz.  Yoksa “Enter” tuşuna basarak devam ediyoruz.

 

clip_image008

 

 

Default Gateway adresini yazıyoruz.

 

clip_image009

 

DNS Sunucu adresimizi yazıyoruz. SMG’yi Active Directory ile entegre edilecekse  ilk dns sunucu AD’nin bulunduğu DNS sunucu yazılmalıdır.

 

clip_image010

 

SMG’nin hangi Role’lerini kuracağımızı soruyor. Bizde tek bir sunucu olacağı için “Scanner and Control Center” için 3’ü seçiyoruz.

 

clip_image011

 

Son olarak yaptığımız konfigürasyonu kontrol ediyoruz. Eğer bir yanlış var ise düzeltiyoruz.  “Yes” diyerek ilk kurulum adımlarını tamamlıyoruz. Bundan sonraki yapılandırmalar Web Arayüzünden yapılmaktadır. Bu işlem 5 dakika sürmektedir.

 

clip_image012

 

 

Kurulumlar tamamlandıktan sonra SMG’ye verdiğimiz ilk ip adresinden Web Arayüzüne bağlanıyoruz. https://ipadresi veya https://hostname şeklinde web arayüzüne bağlanıyoruz.

clip_image013

End-User License Agreement sayfasında, I accept the terms of the license agreement seçiyoruz “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

clip_image014

 

Lisans registration sayfasında elimizde bulunan *.slf dosyasını browse  diyerek ekliyor “Register License” diyerek lisansın  kayıt edilmesini sağlıyoruz.  “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

 

Internet erişiminde herhangi bir problem var ise lisans register işlemi tamamlanmaz. Buradaki registration işlemi internet üzerinden yapılmaktadır. Proxy Server kullanıyorsak “Proxy Server” seçerek ayarlamaları yapılabilir.

 

Bu sayfadan sonra Internet üzerinden güncelleme kontrolü yapmaktadır. Biz en son sürümü kurduğumuz için bize “Software Update” ekranı gelmemektedir.

 

clip_image015

 

Administrator  mail adresini yazıyoruz. SMG’nin default da açık olan  alarm ve uyarı mailleri bu adrese gidecektir. “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

clip_image016

Time Settings’i kontrol ediyoruz. NTP Sunucusu var ise yazılmalıdır . “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

clip_image017

System Locale ayarlarını değiştirmeden “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

clip_image018

Scanner Role ekranında Scanner sunucunun  Gelen Mailler,  Giden Mailler veya Gelen ve Giden Mailler üzerinde Filtreleme yapacağını seçiyoruz. Inbound and Outbound mail filtering ‘i seçiyoruz. “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

clip_image019

 

Inbound Mail Filtering de Dış Dünyadan SMG’ye gelecek olan maillerin hangi Ethernet ve port’dan geleceğini seçiyoruz. “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

clip_image020

 

Dışarıdan gelen e-posta’ların hangi ip adresinden kabul edeceğini seçiyoruz. Dışarıdan gelen bütün e-postaları kabul edeceğimiz için “All Ip Adresses” seçiyoruz “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

clip_image021

Local Domains ekranında Mail sunucumuzda host ettiğimiz domain’leri yazıyoruz.  Local Domain’i yazıyoruz. seçiyoruz “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

 

SMG üzerinde birden fazla domain yapılandırabilirsiniz.   Birden fazla mail sunucunuz var bu sunucular üzerinde ayrı ayrı domainler host ediliyorsa Optional Destination Host tanımlamaları yapılmalıdır.

clip_image022

Outbound Mail Filtering’de SMG’nin dış dünyaya mail gönderirken kullanacağı Ethernet ve portu seçiyoruz. “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

 

clip_image023

SMG üzerinden dışarıya mail gönderen sunucuları tanımlıyoruz. Mail sunucularımızın Ip adreslerini ekliyoruz. Avaibable Ip Addresses/ Domain’i seçiyoruz. “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

 

clip_image024

 

 

Dış dünyadan gelen mailleri tarama işlemleri yapıldıktan sonra göndereceğimiz mail sunucuyu yazıyoruz. “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

clip_image025

Non-Local Mail delivery ekranında “ Use default Mx Lookup” seçiyoruz.  “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

 

clip_image026

 

Yapılandırmamızı kontrol ediyoruz. Herhangi bir sorun yoksa “Finish” diyerek kurulumu tamamlıyoruz.

clip_image027

Bu işlem 5-10 dakika sürmektedir.

clip_image028

 

Umarım faydalı bir makale olmuştur.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu