Symantec EV Kurulum ve Konfigürasyonu Bölüm 1 – Kurulum
Hemen her yerde tüm konuşmalarımda verinin para olduğunu ve gerektiği gibi saklanmasının lüzumundan bahsediyorum. Kaybetmemek için ne gerekiyorsa yapmak lazımdır. Yedekleme ve arşivleme teknolojileri de bu anlamda inanılmaz gelişmeler göstermişlerdir. Bu sefer bahsetmek istediğim konu storage yada yedekleme konusu değil, yazının başlığından anlaşılacağı üzere arşivleme çözümlerinden biri olan Symantec Enterprise Vault.
Symantec Enterprise Vault’un kökeni Digital Equipment Corporation (DEC)’a dayanmaktadır. Zamanımızın ihtiyaçlarını onlarca yıl önce gören Digital uzmanları bu programı geliştirmeye başlamışlardı. Bu ürün daha sonraCompaq Computer Corporation firmasının Digital Equipment Corporation (DEC)’i satın alması ile bu firmaya geçti. Sonrasında ise EV, Compaq’tan VERITAS Software’e geçti. En son olarak VERITAS Software’in Symantec tarafından satın alınması ile Symantec’e geldi, hoş geldi. Ürün her zaman başarısını ıspatlayabildiği için geliştirilmesi hiç durdurulmadı, devamlı geliştirildi. Enterprise Vault namını hakkıyla taşıyan ve bence piyasadaki arşivleme yazılımları arasında bir numara bir yazılımdır. Piyasada bilinirliği en yüksek programdır. Şüphesiz bu bilinirliğin altında da başarısı yatmaktadır.
Bu makaleler serisinde Enterprise Vault ile email ve dosya arşivleme konusunu anlatmayı hedefliyorum. Ilk olrak kurulumu sonrasında konfigürasyonu ve devamında da exchange ve file system arşivleme işlemlerini anlatacağım. Email arşivlemesini ise Exchange ile yapacağız.
Benim kurulum ortamımda, 1 adet exchange 2010, 1 adet Domain controller ve 1 adette Enterprise Vault için olmak üzere 3 adet sanal sunucu bulunmaktadır. SQL database’ini Symantec EV sunucusunun üzerinde konumlandıracağım. Aslında SQL sunucusunun ayrı bir sunucuda konumlandırılması tavsiye edilmektedir. Ama ben test ve makale için kullanacağımdan bu şekilde planladım. Dolayısı ile benim test ortamımda şu anda toplam 3 adet sunucu olacaktır. Bu sunucuların tamamını hazırlamış bulunmaktayım. Bir sonraki aşamada File Server kurarak file system archiving olayına gireceğiz.
Database sunucu olarak EV’yi kullanacağımdan Microsoft SQL 2008R2 kurulumunuda bu sunucuya yaparak hazırladım. Ilk olarak EV donanım gereksinimlerini inceleyelim.
Enterprise Vault gereksinimleri 4 çekirdekli 2.8 ghz işlemci (8 çekirdekli önerilir), 8GB Ram (16GB önerilir) , kurulum için 1GB boş disk alanı (EV kurulacak diskte daha fazla yer olması önerilir) olarak karşımıza çıkıyor. Ben tamamen sıfır bir sunucu kurdum. Bu sunucu üzerine SQL 2008R2 kurulumu da yaptım. EV dvd’sini mount ettim. Şimdi kurulumu çalıştıracağım. Bunun için DVD’deki server directory’sinin içindeki setup’ı çalıştırarak başlayacağız. Ama once Enterprise Vault için bir servis hesabı açmanızı öneriyorum. Eğer kurulumu Domain Administrator hesabı ile yaparsanız çeşitli policylerden etkilenerek, ileriki zamanlarda karşımıza problem çıkarabilir. Ben Domainde “EVUser” adında bir kullanıcı açtım. Bu kullanıcıyı EV sunucusunda local admin grubuna ekledim. Sonrasında EVUser ile login olarak kurulumu başlatıyorum. SQL 2008R2 uygulamasınıda Bu kullanıcı ile yaptım.
X:\Symantec Enterprise Vault 10.0\Server\setup.exe dosyasını çalıştırıyoruz, ve karşımıza selamlama ekranı geliyor.
Next diyerek devam edelim.
License antlaşma ekranı. “YES” diyerek devam ediyoruz.
Kurulum aşamalarında bize yardımcı olacak süper bir denetim sihirbazı karşımıza geliyor. Bu tip sihirbaz uygulamalar artık hemen her üretici tarafından benimsenerek, ürünlerinin kurulumunda bizler için geliştiriliyor. Symantec bu konuda ciddi performans harcayan firmalardan. Teşekkür ederek devam ediyoruz, next diyelim.
Biraz daha büyükçe bir ekran karşımıza gelecektir. Deployment scanner’e hoşgeldiniz diyor ve burada başka bir boyuta geçiyoruz. Next diyelim ve devam edelim.
Şimdi istenen sunucular ile ilgili bilgileri veriyoruz. Benim SQL sunucumun ve exchange sunucumun adresleri yukarıdaki gibi. Yazarak next diyelim ve devam edelim.
Bildiğiniz üzere EV çok kapsamlı bir uygulama. Yukarıda iki ekranda çalışabileceği tüm uygulamaları görebilirsiniz. Varsa uygun şekilde doldurun yoksa next diyerek devam edelim.
Göreceğiniz üzere deployment scanner bir sürü eksiklikler buldu. Hemen eksiklikleri tamamlamaya başlayalım. Önce IIS gereksinimlerini tamamlayalım.
IIS için gerekli modüller gereksinimler listesi aşağıdaki gibidir.
Gereksinimleri Server manager’da roles kısmından ilave edebileceğiniz gibi aşağıdaki komutlarla command-line’dan install edebilirsiniz.
ServerManagerCMD -i Web-WebServer
ServerManagerCMD -i Web-Http-Redirect
ServerManagerCMD -i Web-Asp-Net
ServerManagerCMD -i Web-IP-Security
ServerManagerCMD -i Web-ASP
ServerManagerCMD -i Web-Log-Libraries
ServerManagerCMD -i Web-Http-Tracing
ServerManagerCMD -i Compatibility Web-Metabase
ServerManagerCMD -i Web-WMI
ServerManagerCMD -i Web-Lgcy-Scripting
ServerManagerCMD -i Web-Basic-Auth
ServerManagerCMD -i Web-Windows-Auth
ServerManagerCMD -i Web-Digest-Auth
ServerManagerCMD -i Web-Url-Auth
ServerManagerCMD -i Web-Dyn-Compression
ServerManagerCMD -i Web-Mgmt-Console
ServerManagerCMD -i Web-Mgmt-Service
ServerManagerCMD -i Web-Scripting-Tools
ServerManagerCMD -i Web-Lgcy-Mgmt-Console
Bu işlemin sonunda IIS ile ilgili gereksinimler tamamlanmış olacaktır. Şimdi Messaging Queuing’i install edelim. Bunun için aşağıdaki komutu uygulayabilirsiniz. Yada Servermanager’dan features’ten ilave edebilirsiniz. Komut,
ServerManagerCMD -i AS-MSMQ-Activation
Bu opsiyonu yükledikten sonra deployment scanner sarı uyarı verecektir. Ve MSMQ servisinin dosya yerleşim lokasyonunun boot drive olma masını tavsiye edecektir. File lokasyonunu aşağıdaki ekranda gördüğünüz gibi değiştirebilirsiniz.
Şimdi aşağıdaki adresten SQLXML 4.0 Add-On’unu download ederek kuralım.
http://www.microsoft.com/en-gb/download/details.aspx?id=30403
Biz x64 olanını indirip kuracağız. Daha sonra “SQL Server Configuration Manager” tool’u açalım ve aşağıdaki gibi Named Pipes’ı “yes” olarak set edelim. Bu işlem sonrası SQL servislerini restart etmeniz gerekecektir.
Devam edelim, ve re-scan yaptıralım, Kurulum sihirbazının denetleme ekranını tekrar çalıştırdığımızda sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.
Şimdi Exchange ile ilgili kısma geçiyoruz. Hatırlarsanız ben EV’yi Exchange ile birlikte kullanacağımı belirtmiştim ve kurulum ekranınında Exchange entegrasyonunu seçmiştim. Bu iş için domainde servis hesabı olarak açtığım “EVUser” isimli bir kullanıcıyı kullanacağım. Bu kullanıcıya exchange üzerinde Symantec’in powershell script’i ile hak vereceğiz. Exchange sunucusuna gidiyoruz ve Exchange Powershell ekranını açıyoruz.
Enterprise vault DVD’sinde X:\Symantec Enterprise Vault 10.0\Server\PowerShellScripts klasörünü Exchange sunucusuna kopyalıyoruz. Sonra aşağıdaki gibi çalıştırıyoruz.
.\SetEVExchangePermissions.ps1 -user cozumpark\EVUser
Ekran çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.
Şimdi deployment scannerin son halini görelim.
Deployment scanner her şeye yardımcı oluyor. Kırmızı yada sarı olan uyarıların üzerine tıkladığınızda size ne yapmanız gerektiğini ayrıntılı şekilde anlatıyor. Gerekirse linkleri veriyor ve ilgili sitelere yönlendiriyor. Ayrıca Symantec bu sunucu üzerine Outlook kurmamızı istiyor. Outlook kurulumunu bu kurulum sonrasında yapabiliriz. Finish butonuna tıklayıp deployment wizard’ı kapatalım. Ve aşağıdaki gibi devam edelim.
Bu ekranlar sonrasında aşağıdaki ekranlarla karşılaşacaksınız. Devam edebiliriz.
EV Yukarıda göreceğiniz gibi sizden license isteyecektir. Trial’de olsa license file vermek zorundasınız. Yoksa kurulum devam etmeyecektir. Browse butonuna basarak license gereksinimini giderelim ve aşağıdaki gibi devam edelim.
Burada göreceğiniz üzere bu servisleri stop edeceğini sonrasında otomatik olarak yeniden başlatacağını haber veriyor. Devam,
Şimdi yukarıda göreceğiniz üzere listelediği istenilen ilave programları kuracağını belirtmiş. Bu ekran sonrası artık kurulumu tamamlayacağız. Install diyerek kurulumu tamamlamasını bekleyelim.
Artık kurulumumuz tamamlandı. Bundan sonra hangi tür yedekleme yapacaksanız onlara göre ayrı ayrı konfigürasyon yapmanız gerekli. Bu kurulum ve ayarlar için oldukça detaylı ve kullanışlı dokümantasyon mevcut. EV benim piyasada var olan arşivleme yazılımları arasında en çok beğendiğin arşivleme çözümüdür. Bu çözüm size her zaman mutlu edecek ve üzmeyecek bir çözümdür. Ayrıca arkasında Symantec gibi bir dev varken herhangi bir sorun durumda destek konusunda da problem yaşamayacaksınız.
En son olarak EV sunucusuna Outlook kurma işimiz kaldı. Outlook 2010 kurulumu yapacağız. x86 olması mecburi. EV x64 outlook istemiyor. Kurulumu gerçekleştirip outlook email konfigürasyonunu yaptıktan sonra kurulum tamamlanmış oluyor. Bir sonraki makalede index ve vault database konfigürasyonlarını yapacağız. Sonrasında Exchange entegrasyonunu yapacağız.
Görüşmek üzere.