Symantec Data Insight – Bölüm 2 Konfigürasyon
Sizlerle ilkyazımızda SDI kurulumunu beraber yaptık. Bugünkü yazımızda ise SDI için ilk önce Patch yüklemesini ve File Server üzerine agent yüklenerek ilk konfigürasyonlarını yaparak özelliklerinden bahsetmeye devam edeceğiz.
Makalemizin ilk bölümüne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
SDI ilk yüklemede versiyon olarak 3.0.1.2511 yüklenmektedir. Şu anda SDI için https://sort.symantec.com/patch/detail/6761 adresinden data_insight-3.0.1RP1 patch’ini indirmemiz gerekmektedir. Aynı sayfa üzerinde düzeltilmiş hataların listesini yayınlamaktadır. Bunlara burada değinmeyeceğiz. Gerekli patch indirdikten sonra artık işlemlerimize başlayabiliriz.
Symantec_DataInsight_windows_winnas_301RP1_3_0_1_3076.exe çalıştırarak kurulumumuza başlıyoruz.
Şekil 1 – Karşımıza yukarıda ki karşılama ekranı ile 3.0.1.2511 versiyonunu 3.0.1.3076 yükseltme işleminin yapılacağı uyarısı geliyor ve burada YES diyerek devam ediyoruz.
Şekil 2 – Lisans antlaşmasını kabul ederek next ile devam ediyoruz.
Şekil 3 – Yükseltme yapacağımız versiyonun Kurulum Sihirbazı karşımıza gelmekte ve Install Patch diyerek işleme patch yüklemesini başlatıyoruz.
Şekil 4 – Kurulum işlemi başlamadan önce programın servisleri durdurulmakta ve ardından kurulum işlemi başlamaktadır.
Şekil 5 – Finish diyerek kurulumu bitirirken aynı zamanda SDI servislerini çalıştırmayı da başlıyoruz ve kurulum işlemlerimiz burada bitiyor.
Patch işlemini tamamladıktan sonra adres çubuğuna https://<IP_ADRESI>/ yazarak SDI’a giriş yapabiliriz.
Şekil 6 – SDI Yönetim Paneli
İlk ekranda her hangi bir agent yüklemediğimiz için makinaları görememekteyiz. Bu sebeple ilk önce File Server olarak kullanmakta olduğumuz sunucuya agent kurulumu yapacağız.
SDI Agent Yükleme
Şekil 7 – Symantec_DataInsight_windows_winnas_3_0_1_2511_x64.exe agentını çalıştırarak karşılama ekranı ile kuruluma başlıyoruz.
Şekil 8 – Lisans antlaşmasını next ile geçiyoruz.
Şekil 9 – Programın kurulacağı yeri seçerek netx diyoruz.
Şekil 10 – Yapılandırma ayarlarının tutulacağı dosya yolunu farklı bir sürücü yolu göstererek next diyoruz.
Şekil 11 – Kurulum yaptığımız sunucunun ismi gelmektedir ve değişiklik yapmadan devam ediyoruz. Bu isim aynı zamanda Managment Console’da görünecek isimdir.
Şekil 12 – SDI kurulumu sırasında haberleşme portlarını değiştirdiysek burada da aynı ayarların yapılması gereklidir.
Şekil 13 – Start menüde dosya oluşturmak veya oluşturmamaya karar vererek Next diyerek devam ediyoruz.
Şekil 14 – Kısa yollar ile ilgili işlemleride belirledikten sonra Begin Install diyerek kuruluma devam ediyoruz.
Şekil 15 – Kurulum işleminin tamamlandığını dair ekran geldikten sonra burada Launch “Worker Node Registration Wizard” on exit” işaretliyerek Finish diyoruz.
Şekil 16 – Bu ekran Managment Server / Collector Node Address: kısmına SDI Manangment serverı kurduğumuz makinanın tam ismini veya ip adresini ve portunu yazmamız gereklidir. Communication Service Keystore File ise İki Sunucu arasında güvenli haberleşmeyi sağlamak amacı ile bölüm 1-de anlattığımız kurulum sırasında otomatik olarak bir key dosyası oluşturmaktadır. D:\DataInsight\data\keys altında commd.keystore dosyasını masaüstüne kopyalıyoruz ve browse diyerek dosya gösterilir ve Register Now denilir.
Şekil 17 – Kısa bir işlemden sonra Registration Complete uyarısı karşımıza gelir.
Şekil 18 – Kurulum Yaptığımız File Serverda servisleri başlatmak için next diyerek devam edilir.
Şekil 19 – DataInsight Servislerini başlattıktan sonra File Server’ın ayarlamaları için “Configure Windows File Server After exit” işaretliyerek Finish denilir.
Şekil 20 – Tek File Serverımız olması sebebi ile MSCS Cluster’ı işaretlemeden gelen ayarları default olarak kabul ederek Configure Now denilir.
Şekil 21 – Kısa bir beklemeden sonra ayarların yapıldığına dair bir uyarı ile agent kurulumu bitirilir.
Şekil 22 – En son karşı managment console’un çalıştırmak için Finish diyerek Kurulumdan tamamen çıkılır.
Yönetim Paneline giriş yapılır ve File Server sunucumuz workspace kısmına hemen gelmeyecektir bundan önce yapılması gereken ayarlarımız ve Settings menüsünü tanımak amacı ile Settings sekmesine gelinir.
Settings > Inventory > Filers sekmesine tıklanır.
File Server sunucumuzun ismine tıklanarak veya select Action kısmından View diyerek sunucumuzun bilgi ekranına geliyoruz.
Şekil 23 – Sunucu bilgilerini gördüğümüz bu ekranda bağlantı için kullanılacak yetkili kullanıcı adı ve şifrelerinin ayarlanması için edit diyerek devam ediyoruz.
Şekil 24 – Administrator veya farklı yetkili bir kullanıcı ile file server dosyalarına erişim yetkisi olan bir kullanıcı atıyarak test ederek bağlantıyı kontrol ediyoruz.
Şekil 25 – Taranmasını istemediğimiz paylaşımların isimlerini, Full Scan tarama için zamanlama ayarlarını ve aynı ekran üzerinde alt kısımda yer alan yetkili bir tarayıcı kullanıcı girerek ve test ettikten sonra ayarları kaydederek workspace kısmında sunucumuzu ve paylaşımda ki dosyaları görebiliriz
Not: Paylaşımda ki dosyaların çokluğu ve paylaşım sayısı sebebi ile workspace kısmında sunucu isminin görünmesi farklılıklar gösterebilir. En azından sisteminizde tüm bilgilerin görünmesi 1 gün sonrasına uzayabilir.
Şekil 26 – Settings Penceresi
Kısaca Settings Altında ki bazı Menüleri tanıtmak gerekirse
System Overview : Grafiksel olarak Sisteme bağlı olan serverlar, taramalar, Cihazlar, Active Directory bağlantısı, ve çeşitli bildirimlerin olduğu ekrandır.
Scanning : Dosya taramaları hakkında bilgilendirme geçmişi ve taramada ki dosyaları görebiliriz.
Events : SDI üzerinde ki olayların tutulduğu ekrandır.
Directory Services : yapımızda birden fazla active directory varsa buraya tanımlama yaparak kullanabildiğimiz ekrandır.
Data Insight Users : SDI’ı kullanabilecek kullanıcı tanımlamaları ve yetkilendirmeleri yapılan ekrandır.
SMTP Settings : Mail gönderimleri için smtp adresinin girileceği ekrandır.
Licensing : Data Insight programının lisanslanmasının yapıldığı ekrandır.
Bir Yazımızın sonuna daha geldik ilerleyen zamanlarda Symantec Data Insight hakkında Kurallar, alarmlar ve raporlamalar hakkında örnek çalışmalarla yazımıza devam edeceğiz.