Symantec Data Insight – Bölüm 1 Kurulum

Bilgi teknolojileri ne kadar hızlı gelişimine her gün her saat tanık olmaktayız. Bu hız ile birlikte arka planda veri artımında da aşırı bir grafik yükselmektedir. Verilerin hızlı büyümesi kontrol altına alınması BT çalışanları için belki en zor ve önemli bir işlemdir ki hem maliyet açısından hem de yönetim bakımından.

 

 

 

image001

 

 

Şekil 1 – 2015 yılına kadar ki veri büyüme oranı

 

 

 

İşte, Symantec Data Insight (SDI) kendi ölçeklenebilir ve paralel mimarisi ile orta ve büyük ölçekli firmalarda veri yönetimi operasyonlarını desteklemek üzere tasarlanmış, kuruluşların veri kullanımını, veri erişim izinlerini, erişim sıklığını, sahibini, verileri korumak adına güvenlik risklerinin yönetimi, indekslenmesi ve sorgu algoritmaları sayesinde veri büyümesini yönetebilmemize, raporlamamıza, kurallarla ve alarmlarla yapılan işlemleri bilgilendirmeye yardımcı olmaktadır.

 

 

Veri Yönetimi, Depolama ve Koruma optimizasyonu;

 

 

1.       Kullanılmayan verileri bulma ve temizleme, verilerin ulaşım sıklığı, veri saklama ve yaşam döngüsü yönetimini sağlar

2.       Veri sahiplerinin veya birimlerin belirlenmesi depolama verimliliği depolama alanlarının ıslah edilmesini sağlar

3.       Kapasite ve arşivleme planlamasını sağlar

4.       Veri kaybı önleme entegrasyonu ile gizli ve hassas veri güvenliğini sağlar.

5.       Veriye erişim hakları, nasıl erişildiği, aşırı aktiviteli dosya veya klasörlerin belirlenmesini sağlar

 

 

Desteklenen Platformlar;

 

 

1.       Microsoft Windows Server 2003 Enterprise Edition (32-64 bit) SP2 veya üstü

2.       Red Hat Enterprise v 5.0 ve üstü sadece 64 bit

3.       VMware ESX Server 3.5

 

 

Desteklenen Dosya Sunucuları;

 

 

1.       Microsoft File Server 2003 SP1 veya daha üstü

2.       NetApp DataONTAP versiyon 7.3.1 veya üstü

3.       EMC Celerra DART versiyon 5.6.45 veya üstü

4.       SharePoint 2007 ve 2010

5.       Veritas Storage Foundation 6.0

 

 

Lisanslama sistemi ise kullanıcı bazlı veya yeni getirdiği lisanslama ile veri kapasitesi (TB ) bazlı olmak üzere iki çeşittir.

 

 

Lab ortamımızda 1 adet DC,1 adet File Server, 1 adet Symantec Data Insight’ın kurulacağı sanal sunucu bulunmaktadır.  İşletim sistemi olarak 2008 R2 kurulu ve Bölge ve Dil seçenekleri İngilizce olarak ayarlı olması gereklidir.

 

 

Symantec tarafından Managment server ve indexer olan makinalar için 64 bit ve 8 GB Ram olması tavsiye edilmektedir. Fakat Test olması sebebiyle biz Managment server, indexer ve Collector node’larını bir makine üzerine kuracağız.

 

 

Artık kurulumumuza başlayabiliriz.

 

Symantec_DataInsight_windows_3_0_1_2511_x64.exe dosyasını çalıştırarak karşımıza kurulum sihirbazı ekranı bizi karşılamaktadır.

 

 

 

 

Şekil 2 – Next ile devam edilir.

 

 

 

Şekil 3 – Lisans antlaşması kabul edilerek next ile devam edilir.

 

 

 

Şekil 4 – Programın kurulacağı yeri seçerek next ile devam edilir.

 

 

 

Şekil 5 – Yazımızın başında da belirttiğim gibi Managment server, Collector ve Indexer node’larını aynı yere kuracağımız için ilk seçenek ile devam ediyoruz. Bu seçim yapımızın ve verimizin büyüklüğüne göre farklı makinalara kurulabilir.

 

 

 

Şekil 6 – Konfigürasyon dosyalarının tutulacağı yeri belirliyoruz ki bu farklı bir disk üzerinde olması bizim faydamıza ben burada D:\ sürücüsü üzerine yönlendirmesini yaparak next ile devam ediyoruz.

 

 

 

Şekil 7 – Apache tomcat 6.0.2 kullanmakta olan SDI için managment server adresi ve web server port’u ayarlanmaktadır. Bu kısım indexer ve collector node’unu farklı makinaya kurulması durumunda managment serverın isminin girileceği kısımdır. Biz hepsini aynı makine üzerinde kurduğumuz için bir değişiklik yapmamaktayız.

 

 

 

Şekil 8 – SDI sunucusu ile agentların haberleşeceği veya diğer SDI sunucuları arasında ki bağlantı için kullanacakları port numalarını kısmı gelmektedir ve bir değişiklik yapmadan next ile devam ediyoruz. Bu portların makinalarda izin verilmesi gereklidir arada bir firewall var ise

 

 

 

Şekil 9 – Program yöneticisinin kullanıcı adı ve domain name isimleri yazılır.  Web ara yüzünden bağlandığımızda ki kullanıcı adıdır aynı zamanda yetkili bir kullanıcı olması gereklidir.

 

 

 

Şekil 10 – Gelen ekranda next ile devam ediyoruz.

 

 

 

Şekil 11 – Start menüde dosya oluşturup oluşturmayacağımıza ve kısayolun bütün kullanıcılar içinde oluşturup oluşturmayacağımıza karar vererek Gelen ekranda next ile devam ediyoruz.

 

 

 

Şekil 12 – Kısayolları oluşturup oluşturmayacağımıza karar vererek BEGIN INSTALL diyerek kuruluma geçiyoruz.

 

 

 

Şekil 13 – Yükleme işlemi bittikten sonra SDI başarılı bir şekilde konfigürasyonun yapıldı ekran ve aynı zamanda servislerini başlatmak için uyarı ekranı geldikten sonra next ile devam ediyoruz.

 

 

 

Şekil 14 – Yüklemenin bittiğini ve Managment Konsolu ekranını başlatmak için uyarı ekranı gelmekte FINISH diyerek kurulumu bitiriyoruz.

 

 

 

Şekil 15 – Karşımıza SDI giriş ekranı gelmektedir. Kullanıcı adı ve şifremizi gireriz.

 

 

 

 

Şekil 16 – Karşımıza SDI’ın ara yüzü gelmektedir.

Burada sizlerle ilkyazımızda SDI kurulumunu beraber yaptık. Bir sonra ki yazımızda ise yapılandırma ayarları, patch yüklemesi ve File Server üzerine agent yüklemeyi inceleyeceğiz ilerleyen son yazımızla da SDI üzerinde raporlama, kural oluşturma ve alarmlar hakkında yazı dizisi ile bitirmek istiyorum. Umarım yararlı olur.

 

Exit mobile version