SSD Disk ve SSD Disk Türleri
Bu makalemizde SSD disk ve SSD disk türlerinden bahsedeceğiz. SSD diskler ile ilgili olarak çok sayıda makale okumuş video izlemiş olabilirsiniz. Şu an için çoğu kullanıcı ve üreticinin SSD disk kullanımına geçtiğini söylememiz de mümkün. SSD diskler farklı versiyonlara bürünmeye başladı. Makalemizde bunlara yer veriyor olacağız. Öncelikle SSD disk nedir, ne değildir açıklayarak makalemize başlayalım.
Çözümpark sözlük üzerindeki anlatım birebir aşağıda yer almaktadır.
SSD (Solid State Drive / Katı Hal Sürücüsü): Yeni nesil disk teknolojisidir. Mekanik parça kullanan eski nesil disklere oranla çok hızlıdır. SSD disklerde eprom’ lar kullanılmaktadır, oysaki eski nesil disklerde yazıcı bir kafa, motor ve meral parçalar ile laser kullanılmaktadır. 5400rpm’ den 15.000 rpm’ e kadar dönüş hızları olan eski disklerden çok daha hızlı bir çözüm sunmaktadır. Tek avantajı tabi ki hız değildir, aynı zamanda laptop gibi mobile cihazların en büyük problemi olan pil sürelerini de arttırmaktadır. Normal şartlarda eski bir disk 2watt enerji harcarken SSD diskler ortalama 0.5 watt enerji harcamaktadır. Bir diğer avantajı ise aşırı ısınmaya karşı sabit disklere göre 20 derece daha korunaklıdır (ortalama 60 derecede eski diskler zarar görürken SSD diskler 85 dereceye kadar dayanıklıdır). Peki dezavantajları yok mu? Tabi ki var. Kritik sunucularda olası bozulmalara karşın hala eski tip diskler kullanılmaktadır çünkü eski tip disklere göre bozulma ihtimalleri yüksektir.
Yukarıdaki tanım bizi SSD konusunda bilgilendirmekte. Şimdi ise biraz teknik incelemeye geçelim. Eski nesil disk ile SSD disk içeriğindeki bileşenler aşağıdaki gibidir.
Makalemizde veri işleme bakımından disk özellik, avantaj ve dezavantajları noktasında bilgi aktarımı yapmayacağım. Bu detaylara zaten geniş açıdan aşağıdaki link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Biz genel olarak disk tipleri ve fiziksel yapıdan olayı ele alıyor olacağız.
https://www.cozumpark.com/blogs/donanm/archive/2013/08/11/ssd-disk-teknolojileri.aspx
Sata SSD: Günümüzde en çok kullanılan SSD türüdür. Tabiri caiz ise yukarıdaki SSD resminin ete kemiğe bürünmüş halidir. En yaygını 2.5” olup, kullanılacak bir aparat ile 3.5” disk yuvalarına da takılabilmektedir. Adından da anlaşıldığı üzere sata bağlantısı ile çalışmaktadır. Günümüzde kullanılan teknolojilere bakarsak piyasa üzerinde en çok sata 2.0 ve sata 3.0 arabirimi destekli Sata SSD türleri mevcuttur. Bu diskimizin resmi aşağıdaki gibidir.
2.5” SATA SSD
2.5” SATA SSD ve 3.5” UYUMLU APARATI
MİNİ SATA SSD: Normal SATA SSD Diskten farkı taşınabilir, mobil ve mikro bilgisayarlarda alan yetersizliklerinden dolayı, ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak için üretilmiştir. Yine SATA arabirimi üzerinden iletişim sağlamaktadır. Kullanım alanı yaygın olmadığından SATA SSD diske göre çok yaygın değildir. Aşağıda resmini görebilmektesiniz.
MİNİ SATA SSD
MİNİ SATA SSD ile SATA SSD BOYUT KIYASLAMASI
MİNİ SATA SSD KULLANAN BİR MİRKO PC
M2 SATA SSD: Normal SATA SSD Diskten günümüzde laptopların elim tasarıma yönelmiş olmasından dolayı dar alanda çalışacak disklere ihtiyacından ortaya çıkmıştır. Farklı boyutları olmasına kaşın tahmini olarak laptop ve masaüstü bilgisayarlarda kullanılan ram boyutlarında disklerdir. Yine SATA arabirimi üzerinden iletişim sağlamaktadır. (PCI) üzerinden çalışabilen modelleri de mevcuttur. Kullanım alanı son dönemde üretilen cihazlarda yaygın durumdadır. M2 aslında Pci 2x, 4x gibi bir port tipidir. M2 sata denilmesinin sebebi M2 portunda çalışabilmesinden gelmektedir. Bu durumları aşağıda resimler ile ortaya koyalım.
M2 PORT TİPLERİ
M2 SATA DİSK MODELLERİ
EN ÇOK KULLANILAN M2 SATA SSD
M2 SATA CONVERTER
PCIe SATA SSD: Masaüstü bilgisayarlarda kullanılabilecek bir tür olup, performans gerektiren ortamlarda tercih edilir. İdeal modelde sata arabirimine göre 3 kat hızlı olup maliyeti yüksektir.
PCIe SLOTA TAKILABİLEN M2 SSD
Buraya kadar olan kısımları resim ile açıkladık. Ancak kafa karışmasına sebep olabilecek bir kısmı açıklamak istiyorum. SSD diskler sata ve pci arabirimi üzerinden çalışır. Günümüzde yoğun olarak sata arabilirimli SSD diskler kullanılmaktadır. M2 porta bağlı SSD disklerin yaygınlaşması ile birlikte alınacak olan disklerin Sata arabirime mi, pci arabirime mi bağlanacağı konusunda dikkat etmek gerekir. Alınacak olan ürürnün üzerinde bu ibareye dikkat etmek gerekmekte. Bizim makalemizde en son kısımda yer verdiğimiz PCI SSD disk hariç geri kalan tüm tiplerimiz sata arabirimi üzerinden çalışmaktadır.
M2 port bağlantı tipine göre ürün alırken aşağıdaki gibi resimlerde yer alan ibarelere dikkat ediniz.
Elimizden geldiğince, dilimizin döndüğünce konuyu birlikte ele aldık. Umarım yararlı olur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.