SQL Server Reporting Services Uygulama Kurulumu ve SCCM Reporting Bölümünün Devreye Alınması

System Center Configuration Manager ürününde raporlama büyük ölçüde önem arz etmektedir. Bazı durumlarda raporlama ortamınızdaki System Center Configuration Manager raporlarına ihtiyaç olabilmektedir. Bunun için SQL Server kurulum esnasında yada bundan sonraki süreçte SQL Server Reporting Services kurulumunu ve Reporting Services Point sistem rol kurulumlarını sağlamanız gerekebilmektedir. Bu çok uzun bir süreç olarak görülebilir. Fakat bu makale ile adım adım ilerlediğinizde SQL Server Reporting kurulumunu ve ardından SCCM üzerinde sistem rol kurulumunu yaparak SCCM özelliğini kullanarak raporlama elde edebilecek duruma geleceksiniz.

Şunu da en öncelikli hatırlatmak istiyorum. SCCM Kurulumu sağladıktan sonra herhangi bir konfigürasyon işlemi yapmadığınızda ” Monitoring “ bölümünde ” Reporting “ klasörü altında SCCM ürünü içeriğinde gelen gayet değerli Raporlama objelerini göremiyor olacaksınız. Bunun nedeni SCCM içerisinde SQL Server Reporting Services kurulu veya konfigüre işlemlerinin yapılmaması , SCCM içerisinde bulunan Reporting Service Point sistem rolünün kurulu olmamasından kaynaklıdır.

O halde işlemlere başlayalım :

Kurulum mimarinize göre SCCM ile SQL Server aynı makinelerde yada SQL Server Rolü olan sunucu ayrı , System Center Configuration Manager ürünü için sunucu ayrı bir şekilde mimariniz mevcutsa ona göre kurulum sağlamanızda yararınıza olacaktır. Bu lab ortamımızda SCCM ile SQL Server ürünleri aynı sunucuda kurulum sağlanmıştır. Bunun için SQL Server Reporting Services uygulamasını sunucumuza kurmaya başlayacağız. Bunun için ” Microsoft SQL Server 2019 Reporting Services ” şeklinde arama yaparak ilgili uygulamayı Microsoft sitesinden indiririz.

İndirme işleminin tamamlandığını görürüz.

İlgili setup dosyasını çalıştırmak üzerine tıklarız. ” Install Reporting Services “ seçeneğini seçerek ilerleriz.

Kurulum için ürününüz için satın almış olduğunuz ürün anahtarı mevcutsa ” Enter the product key “ seçeneğini seçerek ilerleyebilirsiniz. Evaluation , Express , Developer ürün çeşitlerinde kurulum sağlamak isterseniz. ” Choose a free edition “ seçeneğini seçerek ilerleyebilirsiniz.

Evaluation : 180 Günlük deneme sürümü

Developer : Geliştiricilere yönelik sürümdür. Enterprise özelliklerini kullanma imkanı sağlarsınız.

Express : Ücretsiz ve Basic yapılandırma için kullanılabilir. Database boyutu olarak maksimum 10GB’a kadar işlem yapılabilmektedir.

” Next “ seçeneğini seçerek devam ederiz.

” I accept the license terms “ yanındaki kutucuğu işaretleyerek  lisans sözleşmesini kabul etmiş oluruz. ” Next “ seçeneğini seçerek servis kurulumuna devam ederiz.

Sadece ” Reporting Services “ uygulamasını kuracağımız için ” Install Reporting Services only “ seçeneğini işaretleyerek ” Next “ seçeneğini seçeriz. Burada önceden SQL Server 2019 kurulumu yaparken Database Engine eklentisini kurduysanız sadece Reporting Services kurulumunun yapılmasını önerecektir. Eklenti kurulumu sağlanmadıysa Database Engine ve Reporting Services uygulamalarının kurulumunu birlikte yapmanız gerektiğinin bilgisini verecektir. ” Next “ seçeneğini seçerek devam ederiz.

Uygulama kurulumu için uygulama dosyalarını hangi lokasyona atmamız gerektiğini varsayılan halde bırakarak ” Install “ seçeneğini seçeriz.

Uygulama kurulumu başladığını görürüz. Kurulum biraz zaman alabilmektedir.

Kurulumumuzun tamamlandığını ve konfigüre işlemlerini manuel olarak devam etmemiz gerekmektedir. Bunun için ” Configure manually and customize settings “ seçeneğini seçerek ” Configure Report Server “ seçeneğini seçeriz.

Report Server Config Tool uygulamasının sunucumuzda çalıştırılması için ” Yes “ seçeneğini seçeriz.

Report Server Configuration Manager arayüzü açıldığında ilgili sunucumuzun Report Server Instance konfigürasyonlarını yapabilmemiz için “ Server Name “ seçeneğini, sunucumuzun Hostname bilgisi yazacak şekilde konfigüre ederiz. ” Connect “ seçeneğini seçeriz.

Report Services uygulamasının durumunu ” Started “ durumda olduğunu görürüz. Fakat bazı konfigürasyonları yapmamız gerekmektedir. Bunun için arayüz üzerinden ” Service Account , Database , Web Service URL, Web Portal URL “ bölümlerini konfigüre etmeniz gerekmektedir.

İlk olarak ” Service Account “ bölümüne gireriz. Burada en önemli bir adım olarak SCCM Reporting işlemleri için ayrı bir Service Account oluşturmanız tavsiye edilmektedir. Tek bir SQL hesabına yada servis hesabına bağımlı kalmak ilerleyen süreçlerde problem yaşatabilmektedir. Bunun için SQL Server Reporting Services uygulamasının hizmetleri için ayrıca Domain Service Account oluşturmanızı öneririm. Konfigürasyon işlemi için ” Report Server Service Account “ bölümünden ” Use another account “ seçeneğini seçeriz. Ardından oluşturmuş olduğumuz Service Account Username bilgisini ” Domain\Username “ şeklinde yazarız . Report Server uygulamasının servislerinin başlatılması kısmında problem yaşamamamız için ” Password “ kutucuğuna belirlemiş olduğunuz şifreyi doğru şekilde yazmanız önem arz etmektedir. Ardından ” Apply “ seçeneğini seçeriz.

Bilgilerini girmiş olduğumuz Service Account bilgileriyle SSRS servisini başarıyla başlattığının bilgisini verdi.

İkincil olarak Report Server Web Service URL konfigürasyonları için ” Virtual Directory “ için belirlemiş olduğunuz ismi vererek yada bu Web Service URL ortamını farklı IP adresi ve Port konfigüre işlemleriyle devam etmek isterseniz , dilediğiniz ayarlara göre konfigüre ederek ilerleyebilirsiniz. Default konfigürasyonlar ile devam ediyorum. ” Apply “ seçeneğini seçeriz. İstediğimiz konfigürasyonlara göre Virtual Directory, Port ve URL bilgilerinin başarılı şekilde oluşturulduğunu ve ardından konfigüre edildiğinin bilgisini verdi.

” Database “ seçeneğini seçererek ” Current Report Server Database “ bölümündeki ” Change Database “ seçeneğini seçeriz.

Ortamınızda önceden kullanmış olduğunuz Report Server Database mevcutsa ” Choose an existing report server database. ” seçeneğinden ilerleyebilirsiniz. Yeni ” Report Server Database ” kurulumları için ” Create a new report server database ” seçeneğini seçeriz. Ardından ” Next  ” seçeneğini seçerek devam ederiz.

” Connect to database server “ bölümünde ise Authentication Type kısmına sunucunuza logon olduğunuz kullanıcı ile Login olduğunuz kullanıcıyla konfigüre işlemi yapmak isterseniz ” Current User – Integrated Security “ seçeneğini seçeriz. Eğer ortamınızda farklı SQL Server Account ile ilerlemek isterseniz. ” SQL Server Account “ seçeneğini seçerek SQL Server sa account’u ile devam edebilirsiniz. Eğer sa konfigürasyonu sağladıysanız, bu seçenek üzerinden gitmeniz gerekmektedir. ” Username “ ve  ” Password “ kutucuklarını doğru şekilde doldurarak ” Test Connection “ seçeneğini seçeriz.

Belirtmiş olduğumuz Service Account test işlemi başarıyla tamamlanmıştır.

” Next “ seçeneğini seçeriz.

” Database Name “ ve ” Language “ seçeneklerini default halde bırakmanızı öneririm. ” Next “ seçeneğini seçerek devam ederiz.

” Service Account “ bölümünde SSRS Service Account konfigüre işlemi sağlamıştık. SQL Server Reporting Services uygulaması için oluşturduğumuz ayrı Service Account ile ilerlememiz gerekmektedir. ” Next “ seçeneğini seçerek devam ederiz.

Yapmış olduğumuz konfigürasyonların özet halini kontrol ederek uygunsa ” Next “ seçeneğini seçerek devam ederiz.

İşlemler başladı.

İşlemlerimizin başarılı şekilde tamamlandığını görmüş oluruz. ” Finish “ seçeneğini seçerek işlemlerin başarıyla tamamlandığını görmüş oluruz.

 Aşağıda ” Apply “ seçeneğini seçerek ayarların uygulanmasını sağlarız.

” Web Portal URL “ bölümünü seçerek ” Virtual Directory “ isminin ve URL konfigürasyonlarını tekrardan kontrol ederek , ” Apply “ seçeneğini seçeriz.

Virtual Directory oluşturma işlemlerinin tamamlandığının bilgisini almış oluruz.

” E-mail Settings , Execution Account , Encryption Keys , Subscription Settings , Scale-out Deployment , Power BI Service “ bölümleri sizin isteğinize ve yapınızın durumuna göre konfigüre etmeniz gereken bölümlerdir.

ardından işlemler tamamlandığı için ilgili Configuration penceresinden çıkmak için ” Exit “ seçeneğini seçeriz.

SQL Server Reporting Servisini kontrol etmek için windows seçeneğini seçerek arama bölümüne ” Services “ yazarız. Ardından ” SQL Server Reporting Services “ servisinin konfigüre etmiş olduğumuz SQL Reporting Service Account’u ile ” Running “ durumda olduğunu görürüz.

 System site rollerinden ” Reporting Service Point “ adındaki rolü kurulum sağlamak için SCCM Console ekranından ” Administration “ bölümünü seçeriz. Ardından ” Site Configuration “ adında klasöre tıklayarak ” Servers and Site System Roles “ seçeneğini seçerek sadece SCCM Sunucumuz olduğundan dolayı onun üzerine sağ tıklayarak ” Add Site System Roles “ seçeneğini seçeriz. (Yapınızıda Sccm Database sunucusu ayrıysa genelde Database sunucusu üzerine rol yüklemenizi öneririm.)

” Next “ Seçeneğini seçeriz.

Ortamınızda Proxy Server mevcutsa bilgilerini girebilirsiniz. Ortamınızda mevcut değilse ” Next “ seçeneğini seçeriz.

Role seçme ekranında ” Reporting Service Point “ kurulumu yapacağımız için yanındaki kutucuğu işaretleyerek ardından “Next” seçeneğini tıklarız.

” Database Name “ doğru ise doğruluğunu kontrol etmek için ” Verify “ seçeneğini tıklarız. Tıkladıktan sonra ” Successfully verified (Doğrulama Başarılı) “ şeklinde uyarı vermelidir. ” Set “ seçeneğini seçerek Raporlama işlemini yapacak Kullanıcı Hesabını seçmemizi istemektedir.

İlk tanımlama yapacağımızdan dolayı “New Account” seçeneğini seçeriz.

Yetkili hesabı bulmak için ” Browse “ seçeneğini seçerek ilgili hesabı arama işlemi gerçekleştirdikten sonra kutucuğa geldiğini görürüz. Ardından kullanıcı hesabının şifresini yazarak ” OK “ seçeneğini seçeriz.

” OK “ seçeneğini seçtikten sonra ilgili hesabın kutucuğa yansıdığını gördük. Ardından ” Next “ seçeneğini seçerek işlemlere devam ederiz.

Yaptığımız konfigurasyonların özet çıktısını kontrol ederek ” Next “ seçeneğini seçeriz.

Role kurulum işlemleri başladı.

Role kurulum işlemleri tamamlanmıştır. “Close” seçeneğini seçeriz.

Kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra ” Servers and Site System Roles “ seçeneğindeki role sayısının arttığını gördük ve ” Reporting Services Point ” sistem rol kurulumunun yapıldığını görmüş olduk.

Ardından SCCM console ekranından ” Monitoring “ bölümünü seçerek aşağıdaki klasörde ” Reporting “ klasörü seçildiğinde Report Manager ve Report Server erişim linklerinin geldiğini görürüz.

Ardından “Reporting” klasörünü seçtiğinizde bu role kurulumu yapılmadan önce herhangi bir öğenin olmadığı ” Reports “ seçeneğini seçtiğimizde raporlama öğelerinin geldiğini görürüz. ( Reports bölümündeki objeler ekrana gelmez ise Console ekranını kapatıp , açarak problemi çözebilirsiniz. )

” Reporting Service Point “  Sytem Site Role kurulumuna ait günlük dosya görüntülemelerini aşağıda işaretli olan File Path’de ” srsrpMSI adlı günlük dosyasında bulabiliriz. Log dosyasını açtığımızda Report Service Point rolünün başarıyla yüklendiğini ve ” 0 “ durumunun olduğunu görürüz. ” 0 “ durumunda role kurulumlarının başarıyla tamamlandığını göstermektedir. ( Yapınıza göre değişiklik gösterebilir )

Tekrardan SCCM Console ekranına geldiğimizde ” Monitoring ” bölümünde ” Reporting “ klasörünü seçtiğimizde aşağıda gösterilen linklere tıkladığınızda Reports seçeneğinde gösterilen raporların web sayfasında görme imkanı buluruz.

SCCM Console ekranı üzerinden ” Monitoring “ bölümüne tılayarak ” Reporting “ klasörünü seçerek “Reports” seçeneğini seçerek varsayılan olarak gelen 471 Adet Rapor öğesini görmüş oluruz.  Bu Raporlar ihtiyacınız olan herhangi bir rapor öğesini çalıştırmak için veritabanı sunucusundan entegre edilir.

İlgili raporları çalıştırmak için istediğimiz raporun üzerine sağ tıklayarak ” Run “ seçeneğini seçerek istenen kriterleri girerek ” View Report “ seçeneğini seçerek raporları görüntüleyebiliriz.

” Run ” seçeneğini seçerek ” Values “ seçeneklerinden aramak istediğimiz kriterleri seçerek ” View Report “ seçeneğini seçerek aşağıda gösterildiği gibi raporlamaları görebiliriz.

Aşağıda gösterilen İmleçlerle birden çok işlem yapabiliriz.

  1. Bölgede ; Raporumuza ait birden çok sayfa varsa buradan sayfaları ilerletme şansımız var.
  2. Bölgede ; Rapor sayfasını yenilemek isterseniz veya durdurmak isterseniz seçenekleri seçerek işlem yapabilirsiniz.
  3. Bölgede ; Raporu çıktı almak isterseniz Kullanabilirsiniz.
  4. Bölgede ; Sayfa Halinde ve baskı önizleme halinde görmek isterseniz kullanabilirsiniz.
  5. Bölgede ; Yazdırma tercihlerini belirleyebilirsiniz.
  6. Bölgede ;Kaydetme stillerini seçebilirsiniz.” Word,Excel,PowerPoint,PDF,CSV “ vb. formatlarında bilgisayarınıza export edebilirsiniz yada mail gönderimi sağlayabilirsiniz.
  7. Bölgede ; İlgili Rapor ekranının uzaklık veya yakınlık konfigure işlemlerini yapabilirsiniz.
  8. Bölgede ; İlgili Rapor ekranında aramak istediğimiz kelimeyi yanındaki kutucuğa yazarak “Find (Arama) “ işlemi yapabiliriz.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle.

Exit mobile version