SQL Server 2019 Kurulumu
Bu makalemizde 4 Kasım 2019 tarihinde kararlı sürümü piyasaya sürülen SQL Server 2019 ürününün kurulumunu ele alıyor olacağız. Makalemizde SQL 2019 kurulumunu ele alıp yeniliklerine yer vermeyeceğiz. 2019 ile birlikte gelen en temel özellikler ise performans iyileştirmesi, güvenlik ve azure entegrasyon lisanslama maliyetlerinde esneklik gibi özellikler başı çekmekte. Genel olarak günümüzde aktif olarak kullanılan ve SQL serverin gelişim tablosu aşağıdaki gibidir.
SQL 2019 limitasyonları aşağıdaki gibidir.
SQL 2019 sistem gereksinimleri tablosunu paylaşmak için bir tabloyu ekleyecektim ama çok uzun olduğu için SQL 2019 sisteminin SQL 2017’nin kurulabildiği tüm platformlara kurulabildiğini söyleyebilirim. Tabi ki ayrıca Linux üzerine kurulumda mümkün.
Kurulum öncesinde performans açısından bazı noktalara dikkat çekelim ve sistemimizi buna göre yapılandıralım. Büyük SQL yükü ortamlarında belirli bir zaman sonra performans sorunları olması muhtemel. Bu nedenle bu konu önem arz etmekte. Tabi bizim yapacağımız ayarlar donanım ve kurulum ayağında biz bunları ne kadar iyi optimize edersek edelim, en iyi donanımları alalım yine de iş burada bitmiyor. Son nokta burada çalışan yazılım üzerinde bitiyor. Yazılım geliştiricinin sistemin kaynaklarına yüklenmeyecek kodlar geliştirmesi, gereksiz yere fazla kaynak tüketmesi gibi durumlarda performans sorumları yine karşımıza çıkacaktır.
Öncelikle SQL işletim sistemi ile aynı ortamda kurulmaz ise performans açısından iyi olacaktır. Ayrıca DB, Log, Temp DB, ve Backup için ayrı disk birimleri kullanmamızda olumlu yarar olacaktır. Tabi buna göre storage seçimi, disk seçimi ve raid seçimi yapmamız gerekmektedir. Bu tavsiyelerin dikkate alınması önemlidir. Biz standart bir kurulumu ele alıyor olacağız.
Bu kadar ön bilgiden sonra sözü fazla uzatmadan kurulum adımlarına geçelim. Öncelikle aşağıdaki link üzerinden SQL Server 2019 ürününü indirelim.
https://www.microsoft.com/en-us/sql-server/sql-server-downloads
Download yapabilmemiz için bize bir tool sunulmakta bu tool’u çalıştıralım.
Biz otomatik kurulum yapmayacağımız için Download Media butonuna tıklayalım.
İndireceğiz dosya türü ve yolunu belirledikten sonra Download butonuna tıklayalım.
İnternet hızınıza göre bu işlem biraz zaman alacaktır.
İndirme işlemi tamamlandı.
Sql Server 2019 belirlediğimiz tür olarak yani iso olarak indirildi.
İndirdiğimiz iso dosyasını sistemimize bağlayalım ve “Setup” dosyasını Yönetici olarak çalıştıralım.
Bu ekranımızda iyi bir kurulum optimize edebilmek için bu ekranımızdaki linklerden yararlanarak gerekli noktalarda bilgiler alabiliriz. Biz kurulum adımına geçeceğimiz için “Installation” seçimini tıklayalım. Biz yeni temiz bir kurulum yapacağımız için Installation tabında yer alan “New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation” seçeneğine tıklayalım.
Kurulum için gerekli olan seçimi yaparak anahtar gerekmesi durumunda ürün anahtarımızı girelim. Biz test işlemleri yapacağımız ve lisans anahtarımız olmadığı için Evaluation seçimini yaparak “Next” ile ilerleyelim.
Lisans anlaşmasını kabul edelim ve “Next” ile ilerleyelim.
Use Microsoft Update to check for updates (recommended) seçeneğini seçerek kurulum öncesi gerekli güncellemeleri çekelim.
Kurulum öncesi sistem gereksinimlerimiz kontrol ediliyor. Gerekli bileşenler var olduğundan sadece Windows Firewall uyarı veriyor. Bu hata değil uyarı olduğundan “Next” ile ilerliyoruz.
Bu ekranımızda istersek tüm Sql özelliklerini kurabilir, istersek sadece gerekli olan bileşenleri kurabiliriz. Biz bize gerekli olan kurulum için sadece “Database Engine Services” seçeneğini işaretleyerek buradaki seçimi tamamlıyor. SQL kurulum yollarını olduğu gibi bırakıyorum. Tabi bunu özelleştirme imkanımız var. Buradaki seçim performans optimizasyonuna göre değişir.
Bu ekranımızda kurulacak olan SQL için bir instance ismi belirleyebilir veya varsayılan instance ismi ile kurulum adımını geçebiliriz. Biz burada ayar değiştirmeden varsayılan olarak “MSSQLSERVER” instance ismini değiştirmeden “Next” ile sonraki adıma ilerliyoruz.
Karşımıza “Server Configuration” ekranı geldi. “Service Accounts” tabında SQL Server 2019 Servislerini çalıştıracak kullanıcı hesapları belirlenir. Bu servis seçimlerini aşağıdaki gibi bırakabilirsiniz. “Collation” seçimini yapmak için bu tabımıza tıklayalım.
Collation tabından SQL Server dil ve karakter set ayarları yapılır. “Collation” ayarında “SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS” seçimini yaptık “Next” butonuna tıklayalım.
Database Engine Configuration kısmında kimlik doğrulama metodunu seçmemiz ve bunun için kullanıcı belirlememiz istenmektedir. Sql Windows kimlik doğrulaması ve Sql kimlik doğrulaması ile kurulabilmektedir. Biz ikisinin aynı anda aktif olma durumunu isteyebiliriz. Bu nedenle “Mixed Mode” çimini işaretliyoruz. Add Current User butonuna tıklayarak mevcut kullanıcımızı Windows Authentication için ekleme işlemini yapalım.
“Data Directories” tabına tıklayalım. “Data Directories” tabında log, db ve bileşenlerin kurulacağı yerler belirlenebilmektedir. Biz standart bir kurulum yaptığımız için varsayılan ayarlara müdahale etmiyoruz. Makalemizin başında söylediğimiz biri bu alanların performans için optimize edilmesi son derece önemli.
Bu ekranımızda eski ekranlara göre farklı bir yapı gelmiş durumda. Performans için gerekli sayıda gerekli boyutta TempDB oluşturma imkanına sahibiz. Ben ayarlarımı aşağıdaki gibi yapıyorum. Tabi burada belirleyeceğiniz parametreler sizin yapınızdaki duruma göre optimize edilmelidir.
Bu ekranımız SQL 2019 ile gelen bir ekran. Kurulum işlemleri sırasında artık MaxDOP ayarlaması yapılabilmekte.
Biraz açıklamak gerekirse Microsoft kaynaklarında aşağıdaki gibi açıklama yer almakta. Microsoft SQL Server Maksimum paralellik derecesi (MAXDOP) yapılandırma seçeneğini paralel bir planı için bir sorgu yürütme kullanılan işlemci sayısını denetler. Bu seçenek, paralel olarak çalışmayı gerçekleştiren sorgu planı işleçleri için kullanılan iş parçacığı sayısını belirler. Olup olmadığını SQL Server simetrik çoklu işlem (SMP) bilgisayar, olmayan tekdüze bellek erişimi (NUMA) bilgisayar veya hiper iş parçacığı etkin işlemciler ayarlandığına bağlı olarak, Maksimum paralellik derecesi seçeneği uygun şekilde yapılandırmanız gerekir. Sp_configure sistem saklı yordamını kullandığınızda SQL Server için Maksimum paralellik derecesi seçeneği yapılandırmak için kullanabileceğiniz genel yönergeler anlatılmaktadır. Sorgu bu seçenek belirtiyorsa (MAXDOP) seçeneği Transact-SQL sorgu ipuçları Maksimum paralellik derecesi seçeneği sp_configure değerini geçersiz kılabilirsiniz. Kaynak Yöneticisi kullanılarak yapılandırılan değeri MAXDOP değeri aşarsa veritabanı altyapısı SQL Server 2008 ve sonraki sürümleri, kaynak yöneticisi MAXDOP değeri kullanır. Maksimum paralellik derecesi seçeneğiyle kullanılan tüm anlambilim kuralları MAXDOP sorgu ipucu kullandığınızda geçerlidir. Geçersiz kılabilir veya MAXDOP ayarını etkileyen diğer iki seçenekleri aşağıdaki gibidir:
· Yumuşak NUMA
· Paralel dizin işlemleri
Paralellik en büyük ölçüde yapılandırma seçeneği SQL Server kullanan işlemci sayısını sınırlamaz. SQL Server kullanan işlemci sayısını yapılandırmak için benzeşim maskesi yapılandırma seçeneği kullanın.
MAXDOP ayar (örn: Kümelenmiş Dizin tarama) planın her işleç için geçerlidir. Her adımı bir CPU veya MAXDOP ve hiçbir şey arasındaki tarafından belirtilen CPU sayısını kullanır. Paralel olarak birden çok işleç planı aynı anda yürütmek, sorgu tarafından kullanılan iş parçacıklarının toplam sayısı belirtilen MAXDOP ayarı aşabilir.
Ek Bilgi
İşlemci düzeni yanı sıra NUMA düğümündeki mantıksal işlemcilerin sayısı maksimum paralellik derecesi el ile yapılandırılmasına bağlıdır. SQL Server başladığında, SQL OS önyükleme işlemi tanınan ve kullanılan işlemci düzeni yazdırır.
SQL Server tarafından kullanılan işlemci sayısı ve SQL Server tarafından tanınan NUMA düğüm sayısı hakkında bilgi için dinamik yönetimi görünümleri sys.dm_os_sys_info ve sys.dm_os_nodes kullanabilirsiniz.
SQL Server 2016 (13.x) ve üzeri
Yumuşak NUMA düğümlerin her NUMA düğümü veya yuva, başlangıçta sekizden fazla fiziksel çekirdek veritabanı altyapısı algılarsa, hizmet başlangıç sırasında SQL Server 2016 (13.x) ile başlayan varsayılan olarak otomatik olarak oluşturulur. Veritabanı altyapısı alır farklı yumuşak NUMA düğümlerinde aynı fiziksel çekirdek gelen mantıksal işlemciler koyarak dikkat edin. Aşağıdaki tabloda öneriler tüm çalışan iş parçacıkları, paralel sorgu aynı yumuşak NUMA düğümü içinde tutma sırasında amaçlanmıştır. Bu iş yükü için NUMA düğümler arasında sorguların performansını ve iş parçacıklarını dağıtımını iyileştirir.
Maksimum paralellik derecesi sunucu yapılandırma değerini yapılandırdığınızda, SQL Server 2016 (13.x) ile başlayarak, aşağıdaki yönergeleri kullanın.
Tek bir NUMA düğüm ile sunucu | 8 mantıksal işlemciler küçüktür veya eşittir | MAXDOP veya mantıksal işlemcilerin sayısı altında tutun. |
Tek bir NUMA düğüm ile sunucu | 8 mantıksal işlemciler daha büyük | MAXDOP 8 at tutmak |
Birden fazla NUMA düğümü olan sunucu | NUMA düğüm başına 16 mantıksal işlemciler küçüktür veya eşittir | MAXDOP veya # mantıksal işlemci başına NUMA düğümü altında tutun. |
Birden fazla NUMA düğümü olan sunucu | NUMA düğüm başına 16 mantıksal işlemciler daha büyük | Yarım başına NUMA düğümündeki mantıksal işlemcilerin sayısı en büyük değeri 16 at MAXDOP koru |
Bu ekranımızı default ayarlarda bırarak “Memory” tabına gelelim. Bu ekranda SQL 2019 ile kurulum sırasında yapılandırılabilir duruma geldi. Bu ekranımızda SQL Serverin kullanacağı ram limitleri konusunda sınırlamalar yapabiliriz.
Biz standart bir test ortamı kurulumu yaptığımız için bu ekrana müdahale etmeden “FILESTREAM” tabına geçiyoruz.
Bu işlev Varbinary (max) sütununda FILESTREAM özniteliğini belirtmek SQL Server, verileri veritabanı dosyası yerine yerel NTFS dosya sisteminde depolamasına neden olur. Ayrı olarak depolansa da, veritabanında depolanan varbinary (max) verileriyle çalışma için desteklenen aynı Transact-SQL deyimlerini kullanabilirsiniz. Biz bu ekranda bir işlem yapmayacağımız için “Next” ile sonraki ekrana ilerleyelim.
Bu kısma kadar olan kısımda yapılan seçimlerin bir özeti karşımıza geldi. Bu ekranda yer alan “Configuration file path” yolundaki ini dosyasına erişerek bu kurulumlar sırasında hangi komutların işletileceğini görebiliriz. Bunlar otomasyonel kurulumlarda işimize yarayabilmektedir. “Install” butonuna tıklayarak kuruluma başlayalım.
Kurulum adımlarımız başladı.
Kurulum sorunsuzca tamamlandı. “Close” butonu ile ekranımızı kapatalım.
Kurulum tamamlandı. SQL Server 2019 kısa yolları oluştu.
Sql servisleri oluşmuş durumda ve gerekli olanlar çalışır durumda.
Management Studio hazır olarak gelmiyor sonradan kurmak durumundayız. https://msdn.microsoft.com/en-us/library/mt238290.aspx bu adresten Management Studio programını download edip ücretsiz olarak kurabiliriz. En güncel versiyonu download edelim ve kuralım.
“Install” ile kurulum adımını tetikleyelim. Bilgisayar performansına göre iki-on dakika arasında süre alacaktır.
Kurulum başladı ve devam ediyor.
Kurulumumuz tamamlandı. “Close” ile ekranımızı kapatalım.
Kurulum sonrası SQL Management Studio’yu çalıştıralım.
“Connect” ile sunucumuza bağlanalım.
Konsolumuz açıldı.
Bu makalemizin de sonuna geldi. SQL 2019’u kaleme alan farklı makalelerimiz olacak. Umarım yararlı olur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.
TITLE: Connect to Server
——————————
Cannot connect to sa.
——————————
ADDITIONAL INFORMATION:
A network-related or instance-specific error occurred while establishing a connection to SQL Server. The server was not found or was not accessible. Verify that the instance name is correct and that SQL Server is configured to allow remote connections. (provider: Named Pipes Provider, error: 40 – Could not open a connection to SQL Server) (Microsoft SQL Server, Error: 53)
For help, click: http://go.microsoft.com/fwlink…
——————————
Ağ yolu bulunamadı
——————————
BUTTONS:
OK
——————————
Sql e bağlan dediğimde bu hatayı alıyorum.
Sorularınızı foruma sorabilirsiniz.
Merhaba kolay gelsin.
SQL 2019 standart versiyonunun en fazla kullanacağı ram 128 gb olabilir mi ? Bunun anlamı şumudur.? sunucuda 256 gb ram var ama sql en fazla bunun 128 gb kullanıyor ? Sanırım burada bir yanlışlık var. ?
Hayır bir hata yok.
Güzel anlatım olmuş teşekkür ederim.
teşekkür ederim aklımı oynattım
Kurulum yaparken ooops diye bir hata alıyorum basic kurulumda dll dosyaları eksik gibi ama hangi dll olduğunuda söylemiyor her yontemi denedim ama olmuyor media dan kurduğum zaman kuruluyor ama server ayarları yapıp next dediğimde de hepsinde fail hatası alıyorum
YENİ BİR CASPER EXCALİBUR BİLGİSAYAR ALDIM… FAKAT GÜNLERDİR SQL KURULUMU YAPAMIYORUM.
HER KURULUM ESNASINDA “database engine services failed hatası” ALIYORUM.
KURULUM ÖNCESİ HERHANGİ BİR İŞLEM YAPMAM GEREKİYOR MU?
ŞİMDİDEN TEŞEKKRÜLER…
çok güzel anlatılmış işe yarıyor çok teşekürler