Bundan önceki makalelerimizde SQL Server Failover Cluster mimarisi için gerekeli olan Windows Server 2019 sunucularımız üzerine Failover cluster test işleminden sonra Cluster kurulum işlemini yaptık. Sonrasında SQL-Server1 isimli sunucumuza SQL Server 2019 Failover Clustering kurulumunu yaptık. SQL Management Studio yazılımının kurulumunu yaparak SQL Server Failover Clustering mimarimize başarı ile bağlantı sağladık. Bu makalemizde kurulu olan SQL Server Failover Clustering mimarisi içerisine Node ekleme işlemi ele alıyor olacağız.
Öncelikle çalışan Cluster yapımıza göz atalım. SQL Server rolümüzün içerisinde SQL-HA ismi ile 10.81.2.249 ip adresi ile çalışan SQL Clustering servisimiz var.
Cluster içerisinde çalışan SQL-Server1 ve SQL-Server2 isimli node’larımız var.
Bu makalemizde mevcut kurulu olan SQL Server Failover Cluster yapısına sunucu ekleyeceğimizi belirtmiştik. Bu nedenle SQL-Server2 isimli sunucumuz üzerinde SQL setup dosyamızı çalıştıralım. Açılan Setup ekranında Installation kısmında Add node to a SQL Server failover cluster linkine tıklayalım. Burada maximum olarak 16 Node ekleyebileceğimizi belirtmekte yarar var.
Güncelleme yapmayacağım için bu ekranda seçim yapmadan Next ile ilerliyorum.
Güncelleme yapmadığım için gelen uyarıyı Next ile geçiyorum.
Gerekli check işlemi yatı Node eklememize mani bir durum yok Next ile sonraki adıma geçelim.
Biz yine lab ortamı olduğundan Evaluation seçimini olduğu gibi bırakarak Next ile ilerliyoruz.
Mevcut sözleşmeyi kabul ederek Next ile ilerleyelim.
SQL-Server2 isimli node’umuz için eklenebilecek SQL Server Instance Name bilgisi karşımıza geldi. Biz mevcut SQL-HA isimli clustere node ekleyeceğimiz için Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Bu ekranımızda ise yapılandırılması yapılmış olan Cluster Network bilgisi karşımıza geldi. Mevcut network tanımlamasını işaretleyip Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Bu ekranımızda yine node’umuz için SQL server üzerinde kullanılacak hesaplar istenmektedir. Buradaki kullanılacak servis hesabını hatırlarsanız Active Directory üzerinde oluşturmuştuk. SQL-Server1 isimli birinci Node üzerindeki yapılandırmada kullanılan hesap bilgilerimizi bu ekrana girerek Next ile ilerliyoruz.
Bu ekranımızda yine yapılacak olan kurulum işlemlerinin özeti bize sunulmakta. Install ile kurulumu başlatalım.
Kurulum işlemlerimiz başladı. Bu mimariyi çalıştırabilecek bir yapı üzerinde kurulum birkaç dakika sürecektir.
SQL-Server2 isimli ikinci node’umuza üzerinde kurulum adımlarımızda başarı ile tamamlandı. Close ile ekranımızı kapatabiliriz.
Kurulum işlemimiz tamamlandı Failover Cluster Manager üzerinde SQL-Server1 isimli node Owner durumda.
Biz yeni eklediğimiz SQL-Server2 isimli node’un düzgün çalışıp çalışmadığını görmek için rolümüzü taşıyarak SQL-Server2 isimli sunucumuzu Owner duruma getirelim. Bu işlem için Role üzerinde sağ tıklayarak Move->Select Node… seçimini yapalım.
Karşımıza gelen ekranda SQL-Server2 sunucumuzu seçelim ve OK ile işlemi başlatalım.
Kısa süre içerisinde görüldüğü gibi SQL-Server2 isimli node’umuz owner duruma geldi.
Domain controller sunucumuz üzerinde yer alan SQL Management Studio üzerinden SQL-HA cluster’ımıza bağlantı yapalım.
Şu anda Owner olan sunucumuz SQL-Server2 yani yeni kurduğumuz node ve sorunsuz bağlantı sağlayabiliyoruz.
Test amaçlı olarak SQL-Server2 isimli node’umuzu kapatıyorum.
Hyper-v sunucumuz üzerinde de görüleceği gibi SQL-Server2 isimli node kapandı.
Cluster üzerinde bu durum aşağıdaki gibi gözükmekte.
Mevcuttaki bağlantımızı kapatıyorum.
SQL-Server2 node kapalı durumda biz tekrardan SQL-HA bağlantısını test ediyoruz.
SQL-Server1 isimli node ayakta olduğu için sorunsuzca bağlantı sağlıyoruz.
Bu makalemizin de sonuna geldik. Özet olarak bu makalemizde mevcutta tek node olarak kurulu olan SQL Server Clustering mimarisi içerisine ikinci bir node ekledik ve aralardaki geçişleri test ettik. Serimizin son makalesinde veri tabanı ekleme işlemi ve bazı testler gerçekleştireceğiz. Umarım yararlı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.