Sosyal Medya Yasası Anasaya Mahkemesi’ne Taşındı!
Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren sosyal medya yasası Anasaya Mahkemesi’ne taşındı. Yasada yer alan 29. maddenin iptali için başvuru yapılırken, mahkeme ilk incelemesinin ardından başvuruyu kabul etti. Detaylar haberimizde.
Sosyal medya yasası olarak da bilinen Dezenformasyonla Mücadele Düzenlemesi, 26 Mayıs tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Büyük tartışmalar eşliğinde meclisten geçen düzenleme, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemenin içeriği hakkında bilgi almak için Sosyal Medya Yasası Resmi Gazete’de Yayınlanarak Yürürlüğe Girdi başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Yeni düzenleme de yoğun tartışmalara neden olan bir madde vardı ki o da asılsız ve yalan haberleri konu alan 29. madde. Sosyal medya yasasının yürürlüğe girmesinin ardından özellikle 29. madde hakkında tartışmalar devam etti. Anayasa Mahkemesi’ne taşınan madde hakkında mahkeme, ilk incelemelerinin ardından başvuruyu kabul etti. Mahkemenin detaylı incelemelerinin ardından madde yürürlükten kaldırılacak veya itiraz reddedilecek.
Sosyal medya yasasının 26. maddesi nedir?
Anayasa Mahkemesi tarafından incelenen Dezenformasyonla Mücadele Düzenlemesi’nin 26. maddesi şu şekilde;
“MADDE 29– 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununa 217 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma
MADDE 217/A- (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
(2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi hâlinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.””
Siz de ilgili madde ve sosyal medya yasası hakkında görüşlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.