3. Parti Yazılımlar

SOPHOS E-Mail Appliance Kurulum ve Temel Yapılandırma – Bölüm 2

Makalemin ilk bölümünde temel kurulum adımlarını sizler ile paylaştım. Kurulum tamamlandıktan sonra sistem açılıyor ve aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılıyor. Yani aslında temel kurulum tamamlanmış ve artık yapılandırma bölümüne hazırız manasına geliyor.

 

SVEA start olmasını bekliyoruz.

 

clip_image002

 

Evet SVEA start oldu, artık ayarları yapmaya başlayabiliriz , ilk olarak fqdn ismini yazarak Enter ile devam ediyorum. FQDN yazarken domain ismini eklemeliyiz.

 

Ben SVEA.mbrtec.mbr FQDN vererek devam ediyorum.

 

DHCP yapılandırması ayarını kullanmak istiyorsanız “YES” diyerek otomatik ip aldırabilirsiniz sisteme ki , ben “NO” diyerek devam edeceğim NIC ayarlarını el ile yapılandırmak için.

 

clip_image004

 

SVEA ürününe ip / subnet / gw / dns ayarlarını yaptıktan sonra Enter tuşuna basıyoruz. Bu sayede konfigürasyon yani yapılandırma ayarlarını kayıt etmiş oluyorum.

 

Buraya girdiğimiz bilgileri daha sonra , web ara yüzünden ürüne ulaştığımızda dilersek değiştirebiliriz.

 

clip_image006

 

Bilgileri doğrulayarak ayarları doğrulama sorusuna “YES” diyerek bu bilgileri onaylıyorum.

 

clip_image008

 

Evet ayarları tamamladıktan sonra , ürünü yönetebileceğimiz linki ekranda görebiliyoruz.

https://ip adresi :18080

 

clip_image010

 

https://52.16.61.240:18080 ip adresinden SVEA ekranına ulaşıyorum.

 

İlk ekranda, ürüne ait bir key var ise girerek aktifleştirmemizi  yada “Try Now” ile 30 gün ürünü deneyebiliriz, Try Now diyerek 30 gün trial olarak devam ediyoruz.

 

clip_image012

 

Trial sürümü başlattıktan sonra ki ekranda, ürüne yöneteceğimiz admin için şifre belirleyerek bu şifreyi ikinci kere girerek doğruluyoruz.

 

clip_image014

Admin şifresini belirledikten sonra, artık config yapmaya başlayabiliriz, ilk olarak lisans anlaşmasını okuyarak sayfayı aşağı doğru kaydırıyoruz, lisans sözleşmesini kabul ettiğimize dair kutucuğu işaretleyerek Next butonunu aktif hale getirerek ilerliyoruz.

 

clip_image016

İlk deploydan sonra, yaptığımız ayarları , bu ekrandan dilersek değiştirebiliriz . Bu ekranda ip ve diğer ayarları değiştirebiliriz. Next diyerek ilerliyoruz.

 

clip_image018

 

Yine kurulumda ilk yapılan ayarlardan olan FQDN buradan değiştirebiliriz. Eğer ki ortamda Proxy sunucu var ise, Proxy Server Configuration aktif ederek gerekli ayarları yapabiliriz.

 

clip_image020

 

Next diyerek devam ediyoruz.

 

Network connectivity ayarlarını kendisi check ediyor,  Sunucu, internet gibi etkenlere göre zaman alabilir.

 

clip_image022

 

Girdiğimiz bilgiler doğrultusunda SVEA otomatik olarak gerekli kontrolleri tamamladı.

 

clip_image024

 

Next diyerek ilerliyorum.

 

Bu ekranda, Sophos SVEA sunuculari register olması için “Register” tuşuna basarak “Next” aktif olması tamamlayarak “Next” ile devam ediyorum.

clip_image026

 

Kurduğunuz versiyona ve sürüme göre değişiklik gösterebilen bir “Software Updates” ekranında şu an bende gözüken 373,2 MB bağlantı hızınızı ve yaklaşık süreyi de gösteriyor.

“Update Now” diyerek devam ediyorum.

 

clip_image028

 

Update işlemi başlıyor, bitmesini bekliyoruz.

clip_image030

 

Update tamamlandığında Reboot ekranına geçecek . Reboot diyerek devam ediyorum. SVEA reboot olduktan sonra açılması zaman alabilir, 3 ila 10 dk. arasında değişebilir süreç.

 

clip_image032

 

SVEA açıldığında otomatik olarak web login olacaktır. Ekranda aşağıda ki cluster uyarısı gördüğümüzde reboot işlemi bitmiş ve kaldığımız yerden devam edebiliriz demektir.

SVEA ürünü cluster olarak ta kurabiliriz. Trial mode da bu destek yok, ekranda ki uyarı mesajı da bize bundan bahsediyor. Next diyerek ilerliyorum. Daha sonra Cluster konusunu ele alabiliriz.

clip_image034

 

Time Zone sekmesinde, ilgili Time Zone seçerek devam ediyoruz.

 

clip_image036

 

Local networkümüzde, SVEA ürünün arkasında konumlandırmayı planladığımız sunucularımızı bu ekrandan belirtiyoruz. Birden fazla sunucumuz var ise hepsini tek tek eklemeliyiz, eğer ki default port numarasını değiştirdiysek onu da seçmeliyiz. Default olarak Mail serverlar 25 nolu porttan çalışırlar.

 

Ben tek sunucu için bunu devreye alacağım, Next diyerek devam ediyorum.

 

clip_image038

 

Bir önceki ekranda mail sunucuların ip adreslerini yazmıştık, şimdi bu ekranda o mail sunucularda Accepted Domain olarak ekli olan domainlerimizi yazıyoruz.

 

Hangi domainin hangi sunucu üzerinde olduğunu da seçmeliyiz, eğer ki domainlere ait subdomainler var ise, subdomaini yes seçerek devam etmeliyiz.

 

clip_image040

 

Bir sonra ki ekranda, eğer ki mail sunucularımızın haricinde mail atmak için kullandığımız sunucularımız var ise onları burada belirtmeliyiz, ( Exchange server üzerinde yazılımın çalıştığı sunucuya mail attırmak için Mail sunucu üzerinde Relay hakkı tanımlamanın SVEA tarafında ki ayarıdır bu ekran)

 

Benim relay tanımlayacağım sunucu olmadığı için, Next diyerek bu ekranı boş bırakarak devam ediyorum.

 

clip_image042

 

TPP, Threat Protectin Policy

 

Antivirus ve kimlik doğrulaması için bir çalışma modu seçmeliyiz, ayarları default bırakabiliriz “Advanced Configuration” diyerek detaylı config yapabiliriz.

 

Bu ayarları daha sonra ihtiyaca göre tekrar yapabiliriz, bu nedenle Default olarak devam ediyorum.

 

clip_image044

 

Antispam çalışma modunu ve ayarlarını bu ekranda seçerek devam edeceğiz.

 

Passthrough mode    :Bu modda posta akışı etkilenmez . Karantinada ki maillerin kopyası oluşturularak kullanıcılara taglenerek gönderilir. Bu mod aktif edildiğinde AntiSpam Setting sekmesinin pasif olduğu görülecektir.

 

Bu mode haricinde AntiSpam Settings aktif olacaktır.

 

Pilot mode                  : Bu modda ise , seçtiğimiz seçebileceğimiz bir grupta pilot olarak sistemi test edebilir , daha sonra productionda tum kullanıcılara uygulayabiliriz.

 

Full mode                    : Bu modda kullanıcıların tamamında spam filtresi yapar.

 

Ben Full mode olarak kuracağım , ürüne hakim olmak ile alakali , eğer ki ilk defa bu ürünü kuruyorsanız , sizlere önerim ; Passthrough mode yada Pilot mode olarak kurmanız.

 

Antispam Settings kısmında dilersek gelişmiş config yapabiliriz , yada Sophos firmasının bilinen ve ortaya çıkan tehditlere karşı varsayılan olarak yaptığı 25 yıllık tecrübesine guvenebiliriz. Ben default olarak varsayilani birakarak Next diyerek devam ediyorum.clip_image046

 

SVEA ürünü herhangi bir tehdit algılandığında , yeni versiyon geldiğinde kısaca uyarı yada alarm durumlarında bilgi vermek için bir mail adresi girilmesini istemektedir. Tanımlı maili girerek Next diyerek devam ediyorum.

 

Postmaster icinde iligili maili tanımlamak zorundayız. Bu ekranları doldurmadan devam edemeyiz.

 

clip_image048

 

Bu ekranda ise Sophos Support Contact bilgilerini doldurabiliriz. Trial mode da da bu destek olmadığı için Next diyerek devam ediyorum.

 

clip_image050

 

Son ayar ekranımız olan Summary kısmında bu ekrana kadar yaptığımız tüm ayarları görmekteyiz. Ayarları detaylı kontrol ederek eksik kısımlar var ise geri dönerek düzeltebiliriz. Bu ayarların Print tuşu ile çıktısını alabilir , finish diyerek kurulumu tamamlayabiliriz.

 

Ben ayarları detaylı olarak kontrol ettim Finish diyerek kurulumumu artık tamamlıyorum.

 

clip_image052

 

SVEA kurulumundan sonra config makalesininde sonuna geldik .

 

clip_image054

 

 

Bir sonraki makelemizde Sandstorm aktif edilmesi , url reputation , gibi detaylı ayarların tamamlanarak mail sunucu üzerinde gerekli ayarların yapılması ve testlerin yapılması konularını ele alacağız.

 

Faydalı olması dileğiyle, bir sonraki makalede görüşmek üzere.

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu