SOPHOS E-Mail Appliance Kurulum ve Temel Yapılandırma – Bölüm 1

Bu makalemde sizlere sophos firmasının E-mail güvenliği noktasında bizlere sunmuş olduğu E-mail Appliance kurulumu ve ilerleyen bölümlerde de temel ayarlarını anlatacağım. Diğer üreticilerde olduğu gibi SOPHOS için de ürünün fiziksel bir donanım ile satılan bir modeli olduğu gibi sanal olarak satılan bir modelide bulunmaktadır. Fiziksel Appliance olan modeli için biz makalemizde kısaca SEA , virtual appliance olan modeli için ise biz yine kısaca SVEA olarak isimlendireceğiz.

Bu iki ürünün ortak olan noktalarını ve birbirinden ayrılan kısımlarından da bahsedeceğiz.

 

Ürün için daha detaylı bilgiye bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

https://www.sophos.com/en-us/medialibrary/PDFs/factsheets/sophos-email-dsna.pdf?la=en

 

SEA ürünü sanal ve appliance olmak üzere 2 tur kullanımı vardır.

 

·         Sophos Virtual Email Appliance, ( only vmware edition)

 

·         Sophos Email Appliance,

 

Sophos Virtual Email Appliance

 

Bu ürünler ile ,lisanslı olarak aşağıda ki şekilde kullanılabilir.

 

 

Bizler bu makalede , Sophos Virtual Email Appliance (SVEA) ürününü inceliyor olacağız.

 

Bu ürün için en detaylı bilgi bu link üzerinden ulaşarak trial olarak 30 gün kullanmak için kayit olarak gelen linklerden ilgili OVF dosyalarını indirebilirsiniz.

 

https://www.sophos.com/en-us/products/choose-email.aspx

 

İndirdiğimiz dökümanların son hali aşağıda ki gibi olmalıdır, eğer ki dosyalarımız tamam ise kuruluma geçebiliriz demektir.

 

 

Daha öncede belirttiğim gibi Sophos Virtual Email Appliance ürünü yalnızca Vmware üzerine kurabiliriz. Mevcutta ki Esxi sunucusuna deploy ederek kuruluma başlıyorum.

Esxi sunucusunda sırası ile , File à Deploy OVF Template seçerek açılan pencere de browse diyerek dosyada .OVF uzantılı dosyası gösteriyorum.

 

 

Next diyerek ilerliyoruz.

 

OVF Template içerisinde ki , Ürünün Adı , Sağlayıcısı ,  disk kullanımı vs bilgilerin özeti göreceğimiz ekran geliyor, Next diyerek ilerliyoruz.

 

Klasik olmazsa olmazımız Lisans Anlaşmasını kabul ederek devam ediyoruz, Ürünün güzel yani göreceğiniz üzere Kabul etmiyorum düğmesi yok J Accept diyerek devam ediyoruz.

 

Sonrasinda Next tuşu aktif olacak , next diyerek devam ediyoruz.

 

Esxi üzerinde sunucunun adını ayarladığımız ekranı gerekli alanı doldurarak next diyerek ilerliyoruz, ben default olarak bırakacağım.

 

 

Bir sonraki ekran kurulum en dikkat etmemiz gereken ekranlarından biri , Configuration ekranı, mail sunucuda ki  yoğunluğa göre seçim yapmalıyız. Kurulum dökümanında ki burada seçim yaparken aşağıda ki bilgilere göre kurulum tipini seçmeliyiz.

 

 

 

Makaleyi yazarken test ortamı değil production ortamına kurulum yaptığım için , benim için uygun confiği seçerek Next diyerek devam ediyorum. Sizde yapınıza uygun olan confiği seçerek devam edebilirsiniz.

 

 

Disklerin hangi storage üzerinde olacağını seçerek Next ile devam ediyoruz.

 

 

Seçtiğim storage üzerinde disklerin hangi formatta olacağını seçerek devam ediyoruz. Ben Thin seçerek devam ediyorum , arada ki farklari forumda araştırarak bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

Eğer ki Vmware üzerinde birden fazla network var ise , deploy edeceğimiz sunucunun Destination Network kısmından ayarlayarak Next ile devam ediyoruz. Bizim sunucularımızda yaklaşık 10 adet network olduğu için ben ilgili networku seçerek ilerliyorum.

 

Ready to Complete ekranımız hazır , bu ekrana kadar yaptığımız tüm ayarları görebiliriz , kontrol ettikten sonra eğer ki tüm ayarlarimiz tamam ise , “power on after deployment “ diyerek deploy işlemi tamamlandıktan sonra makinenin açılmasını ayarlayarak Finish ile kurulumu tamamlıyoruz .

 

Sophos Virtual Email Appliance ürünün kurulum asamasini tamamladik, Deploy islemi tamamlandıktan sonra , config ve production ortamında devreye alınmasını sonra ki makalelerimizde inceleyecegiz.

 

Bir sonraki makalede gorusmek uzere.

 

Exit mobile version