Merhaba arkadaşlar,
Bir önceki makalemizde Solarwinds NPM programının kurulumundan bahsetmiştik.Önceki makalemi aşağıdaki link’ten okuyabilirsiniz.
Solarwinds Network Performance Monitoring Bölüm-1-Administrator Panelinin Kullanımı
Bu makalemizde ise kurulumunu tamamladığımız NPM uygulamamıza giriş yaptıktan sonra uygulamamızın Nod Managment ile alakalı temel bilgiler veriyor olacağım.
Öncelikle NPM Sistemine Nod Eklemek için Settings kısmından All Settings kısmına tıklıyoruz.
NPM Yönetim Paneline giriş yaptıktan sonra “Manage Nodes” kısmına giriş yapıyoruz.
Manage Node kısmına geldikten sonra Nod eklemek için “Add Node” seçeneğini seçiyoruz.
Add Node seçeneğini seçtikten sonra karşımıza register işlemini yapacağımız, yani ilgili Nod’u sistemimize kayıt altına alacağımız Define Nod paneli gelmekte.Bu kısımda sadece ekleceğimiz cihazın IP bilgisini girerek “Next” seçeneğine tıklıyoruz.
Define Node kısmına ekleyeceğimiz Nod IP sini ekledikten sonra sıra Add Node kısmına gelmekte.Bu panel üzerindeki detay kısımlara değinmek gerekir ise;
Name:Nod’umuzu ekledikten sonra Device Name ilgili Network cihazında erişim izni mevcut ise direk default olarak ismi gelmektedir.Değiştirmek isterseniz ilgili text alanına değiştirebilirsiniz
Polling IP Address:Eklediğimiz Nod’un IP bilgisinin bulunduğu kısımdır.Eğer ilk ekleme kısmında hata yaptığınızı düşünüyor iseniz bu kısımdan düzeltme imkanınız bulunmaktadır.
View Type:Eklediğimiz Nod ile alakalı görüntüleme seçenekleri bu kısımdan seçebiliyoruz.
Status Rollup Node:Eklediğimiz Nod için durum toplama modunu ayarlayabildiğimiz kısımdır.
Polling Method kısmında ise ekleyeceğimiz Cihazımızın ne şekilde verileri hangi yetki ve bağlantı türü ile çekeceğimizi belirlediğimiz yerdir.
Status Only (ICMP):Eklediğimiz cihazı sadece ICMP protokolü ile ekleyip (up/down) kontrolü yapabiliriz.Bu seçenekte hedef cihaz için herhangi bir bilgi veya yetkilendirme gerekmez.Sadece ICMP protokolü’nün açık olması iletişim için yeterlidir.
Most Devices (SNMP/ICMP) : Eklediğimiz cihazı hem Donanımsal hemde Durumsal olarak izleyebilmek için kullandığımız seçenektir.Bir önceki seçenekten farkı ise hem durumsal kontrol (ICMP) hemde Donanımsal olarak cihaz bilgilerini SNMPv(ersiyon) türünde çekebilmesidir.Cihazlarınızdan bu seçenek ile bilgi çekebilmeniz için hem ICMP erişimi hemde SNMP bilgisi gereklidir.
Windows Servers (ICMP/WMI):NPM tarafında Windows Sunucuları eklemek istiyor isek bu seçeneği seçiyoruz.Bu seçeneğin özelliğinden bahsetmek gerekir ise eklediğimiz Sunucuları genel hatları ile izlemek ve kontrol etmek için kullandığımız bir seçenektir.Bunu yapabilmek için erişim tarafında hem ICMP hemde WMI servislerinin açık olması ve bu servislere erişebilen yetkili bir kullanıcı hesabınızın olması gerekiyor.
Windows and Unix/Linux Servers (Agent):Bu seçenekte hem Windows hemde Linux/Unix makinaları Agent vasıtası ile yönetebilmemize olanak sağlayan seçenektir.Agent kullanımında izlenen cihazda çalışan güvenlik duvarı hizmeti veya ağ güvenlik duvarından Inbound/Outbound 17790/17789 numaralı bağlantı noktalarındaki bağlantılara izin verilmelidir.Bunun yanında Agent installer TCP (445),Unix ve Linux makinalarda ise SSH portu (22) ile beraber erişime açılmalıdır.
Vmware,Hyper-V or Nutanix Entitites:Sanallaştırma altyapısına sahip sistemleri ekleyebildiğimiz alandır.
Meraki Wirless (API) : Meraki altyapısı, bir bulut hizmeti olarak kablosuz cihazlar, anahtarlar veya güvenlik cihazları gibi uç cihazların merkezi yönetiminin sağlandığı kısımdır.
Polling kısmında ise eklediğimiz Nod’ların bir nevi ayakta olup olmadığını süre bazında denetlediğimiz kısımdır diyebiliriz.Bu kısımdaki polling süreleri cihazların NPM sunucusu ile iletişime geçip geçmediğinin kontrolünü sağlayan bir servistir.
Nod Status Polling:Eklediğimiz Nod durumunu kaç saniye’de bir yoklayacağını ayarladığımız alan.
Collect Statistik Every:Nod’ların NPM Sunucusu tarafındanyoklama sonucu oluşan bağlantı grafiklerine kaç dakikada istatistik oluşturulup gösterileceğini ayarladığımız alan.
Polling Engine:Polling ayarlarını yaptığımız sunucu (NPM)
Genel olarak Nod ekleme yapısından bahsettikten sonra “Add node” seçeneğine tıklayarak nodumuzu eklemeyi tamamlıyoruz.
Group By:Bu alanda eklediğimiz nod’ların kategoriler halinde sağ panel üzerinde ne şekilde görülebileceğini ayarladığımız yerdir.Örnek olarak Status (Durum) filtrelemesine tıkladığımızda sağ panelde 144 Nod’un up durumda olanların listesi gösterilicektir.
NODE Managment Paneli ve Genel Yönetim
Nod’umuzu ekledikten sonra Manage Nod kısmına geri gelip tekrar giriş yapıyoruz.Bu alandaki Node Managment kısmından’da biraz bahsetmek istiyorum.Node Managment panelinde sadece Nod’ları listelemek için değil eklediğimiz Nod’lara çeşitli parametreleri eklemek ve kontrol etmek içinde kullanabiliyoruz.
Node Managment tab’larından bahsetmek gerekir ise;
Add Node:Nod ekleme işlemlerinin yapıldığı alan.
Custom Property Editor:Eklenen Nod’ların kategorisel ayrımı için kullandığımız alan.
Edit Properties:Seçtiğimiz Nod’ların ayar kısmına ulaştığımız alan.
List Resources:Seçtiğimiz Nod’un kaynak ve donanım bilgilerini çekebildiğimiz kısım.
Maintaince Mode:Seçtiğimiz Nod ile alakalı olarak O Nod üzerinde oluşturulucak Maintaince seçeneklerini kullandığımız kısım.
Bunun dışında farklı filtreleme seçenekleri ile beraber gruplamak isterseniz.NPM tarafının size sunduğu uygun gruplama seçenklerinden seçebilir ve ona uygun sağ panelde cihazlarınızı listeleyebilirsiniz.
Nod Managment ekranında bulunan nodlar ile alakalı daha fazla detay filtre uygulamak istiyor iseniz Kırmızı çerçeve ile işaretlenmiş “>>” simgesine tıklayarak Orion tarafında default olarak oluşturulmuş kolonları veya oluşturduğumuz kolonları ilgili node kategori filter kısmına ekleyebiliriz.
Yeni Custom Property (Özel Kategori) Oluşturma Adımları
Solarwinds NPM üzerinde yer alan Custom Property özelliğinden bahsetmek gerekir ise,Eklediğimiz Nod’ nesneleriyle ilişkilendirebileceğiniz ülke, bina, varlık etiketi veya seri numarası gibi kullanıcı tanımlı alanlar olarak düşünebiliriz.
Öncelikle Manage Nodes kısmından Custom Property Editor kısmına giriyoruz.
Custom Property Editor kısmına girdikten sonra yeni özel kategori oluşturmak için “Add Custom Property” sekmesine tıklıyoruz.
Add Custom Property kısmından obje tipini seçiyoruz.
Obje tipini seçtikten sonra Choose Properties kısmında ise;
Property Name:Eklenicek kategori ismi
Description:Eklenen kategorinin açıklaması.
Format:Eklenen kategorinin hangi format’da olacağının seçimi.
Usage:Eklenen kategorinin hangi alanlarda yer alacağının seçimi.
Bu kısımda oluşturduğunuz Custom Property parametresini hangi Nod üzerine uygulayacağımızı seçiyoruz.
Save ettikten sonra Manage kısmına Nod’umuz için oluşturduğumuz kategorinin geldiğini görüyoruz.
Manage Custom Property kısmında eklediğimiz “Kategori” sekmesinin geldiğini görüyoruz.
Eklediğimiz Nod’u editlediğimizde ise Custom Properties kısmınada geldiğini görmekteyiz.
NOD Sayfası Özellikleri ve Kullanım Biçimi
NPM üzerine eklediğimiz Nod’ların genel olarak görünümü default Orion View üzerinden gösterilmektedir.İlerleyen zamanlarda kendi View’lerinizi nasıl oluşturabileceğinizi ve bu View’ları Web sitesi üzerinde nasıl yayınlayacağınızı gösteriyor olacağım.
Bir nod ekledikten sonra Nod’un default View sayfası (default) yukarıdaki gibi görünür.Yukarıda yer alan nod istatistikleri genel olarak sistemin o anki durum raporunu veritabanından aldığı bilgiler ışığında arka plandaki özel olarak yazılmış Query’ler ile beraber web sitesine yansıtılmış halidir.
Sol tarafta bulunan Menü bar’dan biraz bahsetmek gerekir ise;
Customize Page:Sayfa tasarımı ve nod ile alakalı hücresel modüllerin eklenmesi,add-on panellerinin Widget’lerin ayarlandığı kısımdır.
Summary:İlgili Nod’un genel bilgilerinin gösterildiği alandır.
Vital Stats:Cihaz üzerindeki Network bağlantılarının Response Time,Latency,Packet Loss ve buna benzer araçların analizlerinin gösterildiği alandır.
Interfaces:Cihaz üzerinde bulunan interface’lerin durumunu liste halinde gösteren paneldir.Bu panel üzerinden detaylı network trafiğini analiz edebilme seçeneğini sunar.
Network:Cihazın network tarafının analiz edildiği ve gösterildiği kısımdır.
Map:Cihazın (eğer Snmp ile bilgiler çekildi ise) network bağlantıların merkez kendi Nod’u olmak üzere bağlantıda bulunduğu kısımların bağlantıları ile birlikte harita üzerinde gösterildiği alandır.
Nod Panelinin genel tanıtımını yaptıktan sonra sıra geldi panel üzerinde genelde karşılaşacağımız özel pencerelerdeki sınıflandırmalara.
İlk olarak Nod details kısmından bahsetmek gerekir ise, eklediğimiz Nod üzerinden gelen SNMP bilgileri vasıtası ile Cihazımızın detay özelliklerinin gösterildiği kısımdır.Bu alanda yer alan bazı kısımlardan işimize yarayacak alanların nasıl kullanıldığına kısaca değinelim;
Node Status:Nod’un aktif veya pasif durumunu kontrol edebiliriz.
Polling Ip Address:Nod’un Ip bilgisinin gösterildiği kısımdır.
Dynamic IP:Nod üzerinde dinamik IP adresinin var olup olmadığını gösterir.
Machine Type:Eklediğimiz Nod’un marka bilgisinin gösterildiği kısım. (SNMP gerektirir)
System Name:Eklediğimiz cihaz’ın model bilgisinin gösterildiği kısım. (SNMP gerektirir)
Last Boot:Cihazın en son ne zaman Boot edildiği bilgisinin gösterildiği kısım. (SNMP gerektirir)
Software Version:Cihaz üzerindeki en son yüklü olan yazılımın versiyon bilgisini gösterir.(SNMP gerektirir)
Hardware:Cihazın fizikselmi yoksa sanalmı olduğunun bilgisini gösterir.
Telnet:Cihaz bağlantısını (Internet Shortcurt Shell Extension DLL) vasıtası ile Telnet üzerinden gerçekleştirildiği bölümdür.
Web Browse:Tarayıcı üzerinden Cihazın yönetim paneline (eğer erişimi varsa) yapılabildiği bölümdür.
Availability Statistics (Erişilebilirlik İstatistikleri) kısmında ise eklediğimiz Nod’ların günlük/haftalık/aylık ve yıllık olmak üzere erişilebilirlik istatistiklerini görebiliceğiniz kısımdır.
Port details kısmında ise SNMP ile çektiğimiz Interface bilgileri vasıtası ile bu interface’ler üzerinde bulunan Ip ve Mac bilgilerinin yanı sıra VLAN bilgilerinide listeleyebildiğiniz alandır.Port Status ve Show IP’s for listbox’larından aktif veya pasif bağlantılarının yanı sıra device tiplerine göre cihaz üzerindeki konfigürasyonları görebilirsiniz.
NPM Network Topology kısmında ise ilgili Nod’umuzun Layer2+Layer3 bağlantı grafiğini görüyoruz.Show kısmından dilerseniz sadece Layer seviyelerine göre bağlantılı kısımları görebilirsiniz.
Routing table bir harita gibi yolları izleyen ve trafiği hangi yoldan yönlendireceğini belirlemek için bunları kullanan kendi içerisinde bir algoritamaya sahiptir. Yönlendirme tablosu, doğrudan bağlı ve uzak ağlar hakkındaki yol bilgilerini gösteren kısımdır.Nod üzerinde Routing table kısmında yönlendirme tablosunda yer alan bağlantıların listelendiği kısımdır.
Nod üzerindeki Maps kısmına geldiğimizde default olarak cihaz’dan aldığımız bağlantı mimarisi bize karşılamaktadır. Eğer bağlantılı olduğu Nod’lar bu Nod ile haberleşiyorsa ilgili Nod haritasında otomatik olarak interface’ler arasındaki bağlantıları gösterebilmektedir.Eğer farklı bir bağlantı Nod’unuda bu haritaya eklemek isterseniz Search kısmından seçtiğiniz Nod’un properties kısmından gelen bilgiler ışığında varolan haritaya ekleme yapabilir ve farklı bir isimde kayıt edebilirsiniz.
Perfstack Analysis sizin eklediğiniz Nod’un Interface bazında networksel olarak detay analiz yapabildiğiniz kısımdır.Bu alanda hat grafiğinizin ne şekilde işlediğinin analizinin yanı sıra bununla alakalı raporlarda oluşturabilirsiniz.Yukarıdaki menü tab’larından bahsetmek gerekir ise;
Start Real-Time Polling:Eklediğimiz Nod’un networksel olarak real-time(gerçek zamanlı) anlık röntgeni’ni alabilmek için kullandığımız seçenektir.
New:Yeni bir analiz projesi oluşturmak isterseniz (Nod için) kullanabilirsiniz.
Save:Var olan Nod’un analizini kayıt altına almak için kullanabilirsiniz.
Load:NPM üzerinde kaydettiğiniz Analiz projelerinizi yüklemek için kullanabilirsiniz.
Export:Var olan analiz projenizi harici bir yere kaydetmek için kullanabilirsiniz
Share:Analiz projesinin paylaşmak isterseniz share link’ini kopyalayarak paylaşabilirsiniz.
More:Analiz projesini kaydetmek veya silmek gibi fonksiyonların bulunduğu alandır.
NPM üzerindeki Filtreleme Kategorileri,Nod özellikleri ve Nod ekleme yöntemlerinden bahsettik. Bir sonraki makalemde Nod üzerinde Alarm mekanizması ve haritalandırma ile alakalı detaylı bir makale ile beraber olacağız.Keyifli okumalar dilerim.
Görüşmek üzere hoşçakalın….