Merhaba arkadaşlar,
Bir önceki makalemizde Solarwinds NPM programının kurulumundan bahsetmiştik.Önceki makalemi aşağıdaki link’ten okuyabilirsiniz.
Solarwinds Network Monitoring 2020.2 Kurulumu
Bu makalemizde ise kurulumunu tamamladığımız NPM uygulamamıza giriş yaptıktan sonra uygulamamızın yönetim panelinde neler olduğunu ve hangi yönetim araçlarını kullanacağımız ile alakalı temel bilgiler veriyor olacağım.
Bu program için seri olarak yazacağım makalelerde bu yönetim araçlarını teker teker detaylı bir şekilde irdeliyor olacağız.
Öncelikle Orion Web sitesi üzerindeki yönetim paneline nasıl giriş yapılacağını göstermek istiyorum.Bunun için ilk önce Orion Web sitesi üzerindeki Settings kısmına gelerek üzerine tıklıyoruz açılan sekmede (All Settings) kısmına giriş yapıyoruz.
Ayarlar kısmına girdikten sonra karşımıza Orion yönetim paneli gelmekte.Bu kısımda sizlere lazım olacak bazı yönetim araçlarından kısa kısa bahsetmek istiyorum.
GETTING STARTED WITH ORION SETTINGS
Bu bölümde kurulum sonrasında Network ve Cihaz tanımlamalarını otomasyon vasıtası ile yapabileceğimiz seçenekleri bize sunmakta.Bu kısımda yapılabiliceklerden bahsetmek gerekir ise;
Discovery Central:Discovery Central kısmında ise ilk kurulum sonrası Network Sonar Wizard kullanarak Taramak istediğiniz ortamın IP Range’lerini tanımlayabilir.Sonar özelliği ile ağınızdaki cihazları tarayarak nodları ekleyebilirsiniz.
Discover Network:Kurduğunuz Monitoring programı içerisinde çevrenizdeki Network aygıtlarını keşfedip nod olarak ekleyebileceğiniz seçenektir.
Add Node:Eklemek istediğiniz Network cihazlarını manuel olarak eklemek için kullanılan seçenektir.
Add Vmware,Hyper-V or Nutanix Entities:Network Monitoring üzerinde aynı zamanda Sunucu network monitoring olduğundan,eğer sunucularınızın networksel aktivitelerini izlemek istiyorsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz.
NODE & GROUP MANAGEMENT SETTINGS
Bu bölümde Network ağınızda bulunan veya eklenicek olan Nod’ların çeşitli konfigürasyonlarını yapabileceğiniz alandır.Bu bölümdeki seçeneklerden bahsetmek gerekir ise;
Manage Nodes:Sisteminizde tanımlı olan Nod’ların (ekleme/silme/değiştirme) gibi fonksiyonların yapılarak yönetilebildiği alandır.
Manage Groups:Eklediğimiz Nod’ların bir gruba dahil olup yönetilmesini sağlayan grupların eklendiği alandır.Bu kısımda farklı türden cihazları kategorilendirip daha düzenli bir şekilde yönetimini sağlayabilirsiniz.
Manage Pollers: Eklediğiniz Cihazlarda izlenen istatistikler, yoklayıcılar tarafından belirlenir. Yoklayıcılar, izlenen bir cihaz hakkında, cihaz için geçerli değerin nasıl alınacağı ve alınan verilerin nerede ve nasıl görüntüleneceği hakkında bilgi tutulan yerdir.
Manage Agent:Yönettiğiniz Nod’ları eğer Agent bazlı Monitore ekledi iseniz,bu Agentların durumlarını buradan yönetebilirsiniz.
Manage World Map:Eğer eklediğimiz Nod’ları bir harita üzerinde göstermek istiyor iseniz Orion Map veya Google Maps apisi ile beraber eklediğiniz Nod’ları bu haritada lokasyon bazında gösterebilirsiniz.
Manage Container Services:Bu bölümde Orion Toplayıcı konteyner Merkezi sistem düğümleri, durumu, konteyner sayısı, ortam türü ve IP adresi dahil olmak üzere Orion Platformuna bağlı konteyner servislerini listelendiği alandır .
Manage Dependencies:Ekledğiniz nodlar arasındaki alt/üst hiyerarşisine uygun olarak Network mimarisini oluşturabildiğiniz kısımdır. Elde edilen anahtar veya yönlendirici üzerindeki arayüzler gibi belirli bir cihazın tasarımının veya ağın kendisinin fiziksel mimarisinin ortaya çıkarmanızı sağlar.
Manage Custom Properties:Eklediğiniz ve izlediğiniz Nod’ları belirli kategorilerde izlemek için ek kategoriler ekleyebilir ve bunları nod’larınızda kullanarak düzenleyebileceğiniz alandır.
Manage Orion Map:Network Monitoring içerisinde bulunan nod’larınız için görsel düzenlemeler yapabileceğiniz haritalandırma çeşididir.Bu haritalandırmada her nod ve interface ile beraber eklediğiniz nodları birbirine bağlayabilir (fiziksel veya Virtual bağlantısı var ise) network trafiğini interface düzeyinde aralarındaki bağlantı ilişkisini izleyebilirsiniz.Bunun yanında eklediğiniz nod üzerinde bulunan Snmp ile çektiğiniz bilgileride bu harita üzerine ekleyebilir ve izleyebilirsiniz.
ALERTS & REPORTS SETTINGS
Manage Alerts:Bu kısımda eklediğiniz Nod’lar için gereksinim duyduğunuz alanlarda alarmlar oluşturabilir veya Solarwinds tarafında verilen hazır şablonlarını editleyerek veya klonlayarak kullanabilirsiniz.
Configure Default Send E-mail Action:Solarwinds NPM uygulaması üzerinde oluşturduğunuz Raporlar,Alarmlar ve benzeri aksiyonların bildirimi için mail bildirimlerine ihtiyaç duyarız.Bu alanda yaptığımız konfigurasyonda eğer tek bir mail adresinden mail bildilendirmesi yapılıcak ise bu alandaki gönderici konfigürasyonu ve Auth. Bilgilerini girerek kullanabiliriz.
Manage Reports:Bu kısımda eklenen Nod’ların bağlantı ve Cihaz bilgileri ile beraber eşitli parametrelerin toplanarak database üzerinden çekilen bilgiler eşliğinde raporları oluşturabileceğiniz alandır.Hazır şablon seçeneklerinin yanı sıra kendi özel raporlarınızıda oluşturabilirsiniz.
Manage SMTP Server:Solarwinds Network Monitoring üzerinde gönderilmesi planlanan mailler için (SMTP) Mail sunucusunun veya sunucularının eklenmesi ve konfigürasyon işlemleri bu ayar kısmından yapabilirsiniz.
PRODUCT SPECIFIC SETTINGS
Web Console Settings:Solarwinds NPM Web sitesi ile alakalı Web şablonu’nun düzenleyebildiğiniz alandır.Bu kısımda Web sitesi ile alakalı Session Timeout süresini,Logo düzenlemesini,Login olur iken yazabileceğiniz Text alanı,eğer mevcut ise Windows Account’ların otomatik veya manuel login olması gibi bir çok ayarı yapabileceğiniz kısımdır.
QoE Settings: Deneyim Kalitesi (QoE), ağınızdaki trafiği izlemenizi sağlayan NPM içinde bulunan gösterge panosudur. QoE, belirttiğiniz anahtar cihazlar ve uygulamalar hakkında paket düzeyinde trafik bilgileri sağlamak için Paket Analiz Sensörü kullanır.Bu sensör ayarlarını bu kısımdan yapabilirsiniz.
Proxy Settings:Solarwinds NPM sistemini eğer normal internet çıkışına sahip değilse ve proxy sunucuları vasıtaıs ile çıkış yapıyor ise Solarwinds Orion’un thwack ve bakım güncellemelerini kontrol edebilmesi için proxy sunucu konfigürasyonunu bu kısımdan yapabilirsiniz.
CLI Settings:Solarwinds NPM tarafı eklediğiniz nod’lara dilerseniz SSH/Telnet bağlantısıda yapabilmenizi sağlayan bir seçenek sunmaktadır.Bu bağlantılar için her bir bağlantı düğümü ile iletişim kurulur iken günlük dosyası oluşturma seçeneği sunar.Bunun yanında TELNET/SSH bağlantısı kurulur iken zaman aşımı yaşamanız durumunda bağlantıyı kesmeden önce beklenicek max. süreyide ayrıca belirleyebilmenin yanı sıra NPM üzerinde Session Tracing ayarlarını yapabileceğiniz kısımdır.
Orion Service Manager:Orion Service Manager özelliği ise Solarwinds Uygulama Sunucusu üzerinde çalışan Orion servislerini(Services,Websites,Dependencies) kontrol edebileceğiniz alandır.
Virtualization Settings:Solarwinds NPM her ne kadar Network cihazlarını monitoring odaklı çalışsada kurumunuzda bulunan Sunucu’ları ve Sanallaştırma sistemlerini (Hyper-Vmware,Nutanix…..) ‘de deseklemektedir.Bu ayar alanında kurumunuzda bulunan Sunucu sistemlerini ekleyerek sunucuların network tarafını monitoring edebilirsiniz.
Not:Uygulama bazında izlemek için Solarwinds programının APM (Application Monitoring) uygulamasının yüklü olması gerekmektedir.
High Availability Deployment Summary: SolarWinds High Availability (HA) tarafındaki seçeneklere bakmak gerekir ise,örneğin birden fazla (birincil ve ikincil) Orion sunucunuz mevcut ise yük devretme koruması ve birincil sunucunuz çöktüğünde veri kaybını azaltmak için ek sorgulama motorları sağlayan alandır. Birincil sunucunuz arızalanırsa, HA özelliği ikincil sunucunuzun en az kesinti süresiyle sorgulama ve uyarı gibi tüm hizmetleri devralmasına izin vermektedir.Bu alanda eklediğiniz NPM sunucularınızın HA mimarisini yönetebilir ve istediğinizde gerekli değişiklikleri uygulayabilirsiniz.
High Availability Settings:Solarwinds NPM ayarları içerisinde yüksek erişilebilirlik ve yük devri gibi bir bazı sistemsel dengeleme ayarlarını bu alanda yapabilirsiniz.
Cloud Infrastructure Monitoring: Solarwinds Orion Platformu, hibrit ortamları desteklemek için, kullanılabilirliği, performansı, uygulamaları ve daha fazlasını izlemek için Amazon Web Services (AWS) ve Microsoft Azure bulut hizmeti platformlarından veri alabilmektedir.Eğer bu ayarı kullanmak istiyor iseniz ve bir Cloud hesabınız var ise bu hesap ile beraber izlemek istediğiniz servisleri ekleyerek monitoring yapabilirsiniz.
THRESHOLDS& POLLING SETTINGS
Orion Polling Settings:Bu ayar tabında eklediğimiz Nod’ların Interval süreleri,Database ayarları,Ip Adres tipleri,Hesaplama tipleri,Timeout süreleri…… gibi bir çok Orion ve Database ile alakalı Sistemsel ayarların yapılabildiği paneldir.
Orion General Thresholds:Solarwinds NPM üzerine eklediğiniz nod’ların hardware ve network tabanlı Tresholds değerini ayarlayabildiğiniz kısımdır.
Node Child Status Participation:Bu seçenekte eklediğiniz Nod üzerinde izlenen arabirimlerin, donanım sağlığının veya uygulamaların durumu, nod durumuna yansıtılır. Nod üzerindeki durumunu hesaplamak için 2 method vardır.Birincisi “klasik” yöntemi kullanmaya devam edebilir veya duruma hangi “katkıda bulunanların” yansıtılacağını seçebileceğiniz ikinci seçenek olan “gelişmiş” nod durumu hesaplamasına geçebilirsiniz. Katkıda bulunan, bir arabirimin durumu, bir donanım durumu sensörü veya hatta bir eşik gibi nod durumunu etkileyebilecek bir ölçü veya özellik durumudur.
Custom Poller Tresholds: NPM tarafında eklediğiniz bir cihazda UnDP’ler tarafından toplanan değerler belirli bir seviyeye (kritik veya uyarı eşiği) ulaşırsa, cihazdaki UnDP Orion Web Konsolunda vurgulayabilmek için kullanılan ayar kısmıdır.
Virtualization Global Tresholds:NPM tarafına eklenen sanallaştırma sunucuları için özel olarak uyarı eşikleri oluşturabilirsiniz.
CREDENTIALS SETTINGS
Manage Windows Credentials:Solarwinds NPM tarafına eğer Sanallaştırma nod’larınız mevcut durumda ise onların Credentials yönetimini bu kısımdan yapabilirsiniz.Bu kısma eklediğiniz hesaplar sunucu nod’ları Polling method tarafında ekler iken kayılı hesabı seçerek ekleyeceğinizden ötürü, hesap bilgisini tekrar girmenize gerek kalmaz.
Manage SNMPv-3 Credentials:NPM üzerindeki cihazların ICMP dışında donanımsal olarak’da Monitoring edebilmek için cihazların SNMP bilgilerine ihtiyaç duyulur.Bazı Network cihazları v1-v2 hariç v3 versiyonuna sahip olabilmektedir.Bu servis hesabı ile cihazları izlemenize izin verir.Bu kısımda SNMPv3 sistemine sahip cihazların hesap bilgilerini girebilir ve nod ekleme işleminde eğer SNPMv3 olarak konfigüre edilmiş cihazlar var ise Credential vasıtası ile o cihazların kullanıcı bilgilerini ve şifresini girerek sonraki (aynı hesabı) kullanan cihazları otomatik ekleyebilirsiniz.
USER ACCOUNT SETTINGS
Manage Accounts:Hem Windows hemde Orion Account’ların yönetilebildiği kısımdır.Bu kısımda NPM üzerinde kullanıcıların hangi hak ve yetkilerin verileleceğini ayarlayabilirsiniz.Onun dışında AD üzerinde oluşturduğunuz ve erişim verdiğiniz OU’larida buraya girerek o gruba üye olanların NPM web tarafına erişimlerini sağlayabilirsiniz.
SAML Configuration: Solarwinds Orion Güvenlik Onaylama Biçimlendirme Dili (SAML) v2 tek oturum açma protokolünü kullanarak Orion Web Konsolunda oturum açılabilmektedir. SAML v2, güvenlik etki alanı (Kimlik Sağlayıcı) ile hizmet sağlayıcı arasında kimlik doğrulama ve yetkilendirme verilerinin alışverişi için kullanılan protokoldür.Bu kısımda bu protokolun ayarlarını yapabilir ve kullanabilirsiniz.
Account List:Bu ayar içerisinde Orion tarafında oluşturduğumuz kullanıcıların hangi yetkileri olduğunu liste halinde görebilmekteyiz.Bunun yanında Admin yetkiniz mevcut ise kullanıcı yetkilerinide bu panelde toplu şekilde güncelleyebilmeniz mümkündür.
Advanced AD Settings:Bu kısımda Solarwinds NPM Sunucusu ile DC arasındaki LDAP Auth. Ayarlarının yapılması ile birlikte NPM Web sitesine erişimlerin normal AD userları ile yapılabilmesine olanarak sağlayan ayarların yapıldığı kısımdır.
VIEWS SETTINGS
Manage Dashboards:Orion Web sitesinde eklenen sayfa görünümlerinin grafiksel görüntülerini (Classic/Modern) olarak şekilde ayarlayabileceğiniz alandır.
Views by Device Type:Eklediğiniz Network/Sunucu cihazlarının Web görünümlerini ayarlayabildiğiniz kısımdır.
Add New View:Orion Web sitesi üzerinde kullanıcılara gösterilicek olan View modellerini oluşturacağınız kısımdır.
Created NOC Views: Orion üzerinde Ağ Operasyon Merkezi (NOC) görünümünü bu kısımda oluşturabilir düzenleyebilirsiniz.NOC Views kullanımı ise basitçe kritik istatistiklerin tek sayfalık bir görünümünü sağlar. Alt görünümler ekranda otomatik olarak döner, böylece her alt görünüm ayrı bir slayt olarak kullanabilme yeteneğine sahip View’ler oluşturabilirsiniz.
CUSTOMIZE NAVIGATION & LOOK SETTINGS
Customize Menu Bar:NPM üzerinde kullanıcı ve gruplara göre menü yerleşimlerinin düzenlendiği alandır.Bu kısımda ilgili Web sitesindeki menü add-on’ları gösterilmesini istediğiniz/istemediğiniz menüleri grup ve kullanıcı bazlı olarak düzenleyebilirsiniz.
Color Scheme:NPM tarafında yayınlanan Web sitesinin sayfa tasarımındaki ana renk’lerini Orion Web Color settings alanında verilen renkler ile düzenleyebilirsiniz.
External Websites: İzlenen bir nod olarak internal veya external olarak belirli bir URL ekleyebildiğiniz alandır.
DETAILS SETTINGS
Database Details:Solarwinds Orion Database ile alakalı konfigürasyon ve sürüm bilgilerinin tutuldu yerdir.
MIBS Management: Yönetim Bilgi Tabanı (MIB), bir cihazın CPU, fan veya sıcaklık gibi raporlayabileceği tüm nesneleri tanımlayan bir yapıdır. MIB yapısının durumunu bu kısımdan kontrol edebilirsiniz.
Polling Engines:Solarwinds Polling Engine servisi ile alakalı bilgilerin yer aldığı kısımdır.
License Details:Lisans detay kısmında ise Orion platformun çeşitli versiyon ve kullanılan lisans bilgilerinin yer aldığı kısımdır.
Orion Platform Details:Orion platform detay kısmında ise Solarwinds NPM Sunucusunun İşletim Sistemi ve diğer üzerinde kurulu olan uygulamaların versiyon bilgilerinin tutulduğu alandır.
License Manager:Lisans yönetiminizi ve eğer lisans süreniz geçti ise yenileme işlemlerini yaptığınız alandır.Bunun yanında NPM sistemine yeni lisans’ını satın aldığınız ürünleri import etti iseniz onlarıda Lisans Manager tarafına yükleyebilir aktif hale getirebilirsiniz.
Bir makalemizin daha sonuna geldik.Bir sonraki makalemde Nod ekleme/çıkarma ve Nod yönetimi ile alakalı detaylı bir makale ile beraber olacağız.Keyifli okumalar dilerim.
Görüşmek üzere hoşçakalın….