Solarwinds Network Monitoring 2020.2 Kurulumu

Merhaba Arkadaşlar,

Bu makalemizde Network Monitoring alanında kullanılan ve yaygın şekilde beğenilen Solarwinds Network Monitoring uygulamasının kurulumu ve temel konfigürasyonlarından bahsediyor olacağım.

Öncelikle Network Monitoring kavramı nedir bundan bahsetmek istiyorum.

Network Monitoring kurumunuzda bulunan ağ cihazlarının hem uygulama hem donanımsal noktada takibinin yapılması ile beraber eğer bir ağ mimariniz mevcut ise bunu izleyebilmek ve yönetebilmek için kullanılan yazılımlarla bütünleşik çalışarak desteklenen izleme mimarisidir.

Çalışma Mimarisinden bahsetmek gerekir ise;

Solarwinds NPM Sistemi Network cihazlarını temelde 3 şekilde Network cihazlarını monitoring edebilmektedir.

*ICMP= Network Sistemlerinin Ping yolu ile Up-Down Kontrolünün sağlanması

*SNMP/WMI = Monitor edilicek sistemin Cihaz ve Uygulama bilgilerinin monitoring edilebilmesini sağlayan seçenek.

*AGENT = Monitor edilicek sisteme yüklenen Agent’lar ile yönetiminin sağlanarak monitoring edilebilmesini sağlayan seçenek.

Sistem Gereksinimleri

Solarwinds NPM Sistemi için kurulum gereksinimleri kuruluşunuzun ihtiyaçlarına göre aşağıdaki tabloda bulunan temel konfigürasyonlar arasından seçerek kullanabilirsiniz.

Daha farklı senaryolar ile kurulum yapmak istiyor iseniz aşağıdaki link’te verilen konfigürasyonları ortamınıza kurabilirsiniz.

https://documentation.solarwinds.com/en/Success_Center/NPM/Content/System_Requirements/NPM_2020-2_system_requirements.htm

Lisans Tipi-1Lisans Tipi-2Lisans Tipi-3Lisans Tipi-4
    
Small SL100, SL250, SL500Medium SL2000Large SLXXL
 *Windows Server 2019*Windows Server 2016*Windows Server 2012 R2   *Windows Server 2019*Windows Server 2016*Windows Server 2012 R2  *Windows Server 2019*Windows Server 2016*Windows Server 2012 R2  *Windows Server 2019*Windows Server 2016*Windows Server 2012 R2 
 SQL Server Standard ve Enterprise 2012 yada sonrası     SQL Server Standard ve Enterprise 2012 yada sonrası  SQL Server Standard ve Enterprise 2012 yada sonrası  SQL Server Standard ve Enterprise 2019
 6 GB/8 GB RAM 8 GB/16 GB RAM   16 GB/30 GB RAM  32 GB RAM 
 10 GB/20 GB HD 15 GB/40 GB HD   30 GB/40 GB HD  60 GB HD 

Solarwinds NPM Sunucusunu kurmak için öncelikle Üreticinin sitesine girerek register işlemlerinizi tamamlamanız gerekmekte.Register işleminden sonra profilimize girip Product kısmından kuracağımız Solarwinds ürününü seçerek Download paneline giriş yapıyoruz.

Solarwinds NPM (Network Performance Monitoring) programını kurmak için üretici size iki seçenek sunmakta.Eğer kuracağınız sistem’in internet çıkışı mevcut ise Online Installation kısmını seçerek kurulum yapabilirsiniz.Eğer sunucunuz internete çıkışı mevcut değilse Offline Installation seçeneğini seçerek bütün Companentleri internete ihtiyaç duymadan kurabilirsiniz.

Kurulum Adımları

Solarwinds Network Monitoring kurulumundan bahsetmek gerekir ise toplam 3 aşama üzerinden bu sistemi kurup ayağa kaldıracağız.

1.Aşama Orion Database için SQL Server Kurulumu

2.Aşama Orion Configüration Wizard ile NPM kurulumu

3.Aşama IIS Web Servislerinin Kurulumu

Solarwinds NPM Kurulumu için ihtiyacımız olan 3 uygulama mevcut.Bunları sırası ile listelemek gerekir ise;

1.cisi Solarwinds NPM Online/Offline Installation (*iso) paketi.

2.cisi Solarwinds Database hizmeti için SQL 2016/2019 Installation (*iso) paketi.

3.cüsü Database yönetimini sağlamak için SQL SSMMS-Setup.exe uygulaması.

Bu makalede SQL Server kurulumunu anlatmaktan ziyade default ayarlar ile kurulum yapar iken genelde es geçilen ve kurulum sonunda hata ile karşılaşılan bir durumun nasıl düzeltilebilir olduğundan bahsedeceğim.Kurulum esnasında İşletim sisteminin dil ayarını Türkçeye çevirdiğinizde SQL tarafında default olarak Collation “Turkish_CI_AS” seçeneği ile gelmekte ve kurulum sonunda belirtilen dil paketi sebebi ile kurulum hatalı olabilmekte.SQL Database’i kurar iken (Eğer Sunucunuz Dil olarak Türkçe seçilmiş ise)  “Latin1_General_CI_AS” seçeneğini seçerek kurmanız gerekmektedir.

SQL kurulumumuz tamamlandıktan sonra Sunucumuzu Restart ediyoruz.

Sunucumuzu Restart ettikten sonra sıra geldi Database yönetim aracımızın kurulumuna.Biliyorsunuz artık SQL Server 2016 ve 2019 versiyonlarında Managment Studio otomatik olarak gelmemekte.Kurduğumuz SQL Serverin yönetimi için “SSMS_SETUP_ENU.exe” programının kurulumunu yapıyoruz ve makinamızı restart ediyoruz.

SQL Managment Studio uygulamamızı açtıktan sonra Server Özelliklerine girip hem Windows hemde SQL Authentication mod seçeneğini seçtikten sonra SQL Servislerimizi restart ediyoruz.Bunu yapmamızın sebebine gelir isek Solarwinds Orion Database’i üzerinde kullanıcıyı SQL Auth. İle açacağımızdan ötürü bu seçeneği kullanıyoruz.

Solarwinds Orion Database için Standart SQL Sunucumuzun kurulumunu tamamladıktan sonra sıra geldi Solarwinds Network Performance Monitoring Sunucunun kurulumuna.Bunun için indirdiğimiz *iso dosyasını sunucuya mount edip Solarwinds Orion Installer kurulum dosyasını çalıştırıyoruz.

Kurulum paketini çalıştırdığımızda öncelikle C++ (Visio), NET Framework 4.6 gibi kurulum öncesi ihtiyaç duyulan ek paketler yüklenicektir.Daha sonra sistem sizden makinanızı restart etmenizi istemekte.Makinanızı restart ettikten sonra tekrar kurulum dosyasını çalıştırdığınızda “Solarwinds Setup Wizard” ekranı sizi karşılamakta.

Bu kısımda 3 seçenek sunulmaktadır.Bunlardan bahsetmek gerekir ise;

Lightweight Installation:Bu seçenekte NPM kendi içerisinde SQL Server Express servislerini kurarak,sizin ek olarak bir SQL Sunucusu kurmadan sistemi kurabilme imkanı verir.Bu seçenek performans ve hız vermesine karşı Database limiti default 10 GB olarak sınırlandırılmıştır.

Standart Installation:Bu seçenekte ise NPM için özel olarak SQL database’ini siz kurmak istiyor iseniz (Default kısıtlamalardan bağımsız) seçebilirsiniz.Esasında en sağlıklı yapı bakımından bunun secilmesi daha mantıklı olucaktır.

Add a Scalability Engine:Bu seçenek “Ölçeklenebilirlik motoru”, SolarWinds kurulumunuzun Ek Sorgulama Motorları (APE’ler), Ek Web Sunucuları (AWS) veya Yüksek Kullanılabilirlik (HA) yedeklemeleri gibi izleme kapasitesini genişleten kurulum seçeneklerini sunmaktadır.

Standart Kurulum seçeğini seçtikten sonra karşımıza Solarwinds Orion programının diğer ürünleri ve özelliklerinin listesini bize sunmakta.Bu ürünleride aynı şekilde kurabilir ve yönetebilirsiniz.Tabi trial sürümleri 30 günlük olduğundan ötürü denemek için yeterli bir süre olabilmekte.Eğer beğenir iseniz diğer ürünleri denedikten sonra lisans satın alarak ürününüze entegre kullanımını sürdürebilirsiniz.Ben “Solarwinds Network Performance Monitoring” uygulamasını yükleyeceğimden ötürü ilgili uygulamayı seçip Next Butonuna tıklıyorum.

Sunucumuzun üzerinde Orion Log Viewer kurup kurmayacağımı soruyor.Ben herhangi bir Log viewer fonksiyonunu kullanmayacağımdan ötürü Cancel seçeceğini seçerek devam ediyorum.

Karşımıza çıkan Lisans Sözleşmesini kabul ederek devam ediyorum.

Solarwinds Network Performance Monitoring kurulum paketlerinin yüklenme işlemi başlamış durumda.

Installation paketlerinin kurulumu tamamlandıktan sonra eğer ortamda IIS Sunucunuz yok ise Configuration Wizard vasıtası ile kurulum yapıp yapmayacağımızı soruyor.Otomatik olarak kurmasını istiyor isek Yes seçeneğini seçerek kurulumunu başlatıyoruz.Kurulum bittikten sonra makinayı yeniden restart ediyoruz.

Sunucumuzu restart ettikten sonra karşımıza otomatik olarak Solarwinds Configuration Wizard penceresi gelmekte.Next diyerek konfigürasyon adımlarına geçiyoruz.

Database Settings ayarlarında eğer Standart kurulum yaptı isek bizden SQL Server makinamızın ismini talep edicektir.Default olarak gelmez ise SQL server tab’ındaki ok işaretine tıklayarak ilgili database sunucusunu search etmesini sağlayabilirsiniz.

SQL Server bağlantısını dilerseniz varsayılan kullanıcı üzerinden (Lokal Administrator) dilerseniz farklı hesap tipleri ile database bağlantısını sağlayabilirsiniz.

SQL server ile bağlantınızın secure olarak devam etmesini istersenizde “Encrypt connections with SSL” seçeneğini seçebilirsiniz (Tabi burda SSL Sertifikasını alabilmek için CA Sunucunuzu olması gerekmekte).

İlk  defa bu uygulamayı kuruyorsanız sistem SQL Sunucu üzerinde SolarwindsOrion database’ini oluşturmak isteyecektir.Eğer varolan bir (eskiden kurduğunuz ki genelde versiyon güncellemelerinde veya sıfırdan yedek aldığınız database’leri import etmek istediğinizde) database var ise “Use an existing database” seçeneğini seçerek kuruluma devam edebilirsiniz.Biz ilk defa bu sistemi kurduğumuzdan dolayı ayarları değiştirmeden devam ediyoruz.

Database Account bölümünde ise Solarwinds Orion Database için yetkili bir kullanıcı hesabına ihtiyacımız bulunmakta.Bu kısımda dilerseniz default SolarwindsOrionDatabaseUser kullanıcısını kullanabilir veya SQL Server üzerinde oluşturduğunuz yetkili bir hesabı bağlayabilir veya ortamınızda Domain veya farklı bir etki alanı var ise orada bulunan kullanıcıyı tanımlayabilirsiniz.Ben default olarak verilen kullanıcıya bir şifre atayarak kuruluma devam ediyorum.

Website Settings kısmında ise Solarwinds Network Monitoring sistemimizi yöneteceğimiz ve izleyeceğimiz Web sitesinin ayarlarını bu kısımda yapıyoruz.Dilerseniz eğer önceden Sertifika oluşturdu iseniz Enable HTTPS sekmesinden oluşturduğunuz sertifikayı import edebilirsiniz.Bunun yanında kullanıcıların siteye girişlerinde Windows Auth. ile otomatik olarak kullanıcı hesabı ve şifre sormadan giriş yapabilme seçeneğinizde mevcut durumda.Web sitesinin Root Directory kısmıda Web sitemizin kod bazında sayfaların barındırıldığı alandır.Dilerseniz burayıda değiştirebilir veya default olarak bu şekilde bırakabilirsiniz.

Service Settings kısmında Solarwinds uygulamasının hangi servislerinin kurulacağını görebiliyorsunuz.Burdan kurmak istemediğiniz bir servis varsa o servisin tik’ini kaldırarak kurulum dışına çıkarabiliyorsunuz.Ben bütün servislerin kurulumunu ellemeden direk Next diyorum.

Kuruluma başlamadan önce SNMP Trap servisinin Orion modülleri yüklenir iken Solarwinds Trap Hizmetini devre dışı bırakmak ve Solarwinds Trap Hizmetini kurmak istiyor musun? Seçeneğine Yes diyerek kurulum konfigürasyonunu tamamlıyorum.

Kurulum öncesi yaptığımız konfigürasyonu bize gösteriyor.Eğer herhangi bir eksik olmadığını düşünüyor iseniz Next diyerek kuruluma başlıyoruz.

Kurulum tamamlandıktan sonra otomatik olarak web panelinin gelmesini istemiyorsanuz Launch Orion Web Console sekmesindeki Tik’i kaldırabilirsiniz.

Kurulum tamamlandıktan sonra karşımıza Solarwinds Network Performance Monitoring login alanı gelmekte.Burda sayfa için herhangi bir şifre belirlemediğimiz için default kullanıcı ismi “Admin” şifresi ise boş olarak gelmektedir.

Not:Solarwinds NPM Web sitesinin IE üzerindeki ayarlarda javascript etkinleştirmesi yapılmadan sayfa hatalı gelebilmektedir.Bunu önlemek için tarayıcı özelliklerinden javascript’i etkinleştirmeniz ya da Chorme yada Firefox kullanabilirsiniz.

Genelde son versiyonda Admin hesabı pasif gelebilmekte ve böyle bir hata alırsanız endişelenmeyin.Muhtemelen default olarak kullanıcı pasif halde gelmiştir ve login olamıyorsunuzdur.Bunun çözümü ise aşağıda adım adım anlatılmıştır.

Öncelike Sunucumuz üzerinden bulunan Solarwinds Orion Tabına gelip Database Manager sekmesine tıklıyoruz.

Database Manager uygulamasını açtıktan sonra Solarwinds için kurduğumuz SQL Sunucusuna Connect butonuna basarak bağlantı sağlıyoruz.

Database Manager ile bağlantı sağladıktan sonra Solarwinds Orion Database’i içerisinde yer alan Account tablosuna girerek aşağıdaki komutu execute ediyoruz.

UPDATE [Accounts]

SET [AccountEnabled] = ‘Y’

WHERE [AccountID] = ‘Admin’

Admin hesabını aktif hale getirdikten sonra tekrar login penceresinden kullanıcı adını girip siteye giriş yaptığımızda artık yönetim paneline erişebilmekteyiz.

Bu makalemizin sonuna geldik.İlerleyen dönemlerde bu makale serisi ile iç konfigürasyonları ve bazı temel ayarları sizlerle paylaşıyor olacağım

Exit mobile version